Toiset saavat tuomion ja toiset eivät:
Oikeuden mukaan kirjoitus ei liittynyt koulukiusaamisen estämiseen, vaan ilmensi kielteistä suhtautumista seksuaalivähemmistöön. Tuomion sai myös henkilö, joka oli jakanut tekstin Facebookissa.
www.hs.fi
Eli raja menee varmaan jossain näiden kahden välissä?
Varmaan siinä, ettei Räsänen sanonut mitään homoseksuaaleista sinänsä. Sen sijaan, hän sanoi, että Raamatun mukaan homoseksuaalinen akti on syntiä. Tämä on paikkansapitävä väite. Räsäsen mukaan kaikki ihmiset ovat syntisiä, eivät yksin homot. Toisaalta, voimme myös huomauttaa, että homoseksuaalisia akteja voivat harrastaa myös heterot.
Synnin käsite kuuluu pääasiassa uskontoon, muualla sanaa käytetään enempi viihteellisessä mielessä. Joku teki syntiä, kun jätti lenkin väliin. Jos ihminen ei usko Raamatun tai Koraanin auktoriteettiin, hän ei välttämättä loukkaannu mistään näihin sisältyvistä väitteistä. Itse en loukkaannu muslimeihin, vaikka tiedän sianlihan syömisen olevan syntiä Koraanin mukaan ja mutustelen kuitenkin kinkkua joulun aikoihin. Tämä johtuu siitä, että en usko kyseisen teon olevan syntiä, väite on minulle merkityksetön.
Loukkaantumisen aste on kiinnostava kysymys. Varmaan Räsäsen väite loukkasi joitakin seksuaalivähemmistöön kuuluvia, mutta loukkasiko kaikkia? Osa todennäköisesti ei noteeraa lainkaan uskontoon kuuluvia väitteitä. Tällöin voidaan huomauttaa, että edes lievempi kiihottamispykälä on aika heikoilla kantimilla. Toisaalta, ihmiset saavat uskoa mitä haluavat ja omissa piireissään harjoittaa uskontoaan vapaasti.
Joku varmasti loukkaantuu siitä, mitä jotkut toiset uskovat. Tähän ei ole olemassa mitään ratkaisua, mikäli loukkaantumisen estämistä pidettäisiin tavoitteena. Niille, jotka eivät pidä uskonnollisista väitteistä, suosittelen tutustumista loogiseen empirismiin.