Fancy Jasper
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- IceHearts
Niin no, taas muutama sata miljoona turpaan tälläisen takia. Enemmän tästä on haittaa, kuin hyötyä. Omasta mielestäni. Sun mielestä vissiin ihan OK tässä taloustilanteessa? Helvetti kyllä ihmiset pari kuukautta sitten huusi, että " Ei rahaa Kreikalle, vaan leikkauksia sinne!" Nyt kun me olemme Kreikan tiellä, niin se leikkaaminen onkin yhtäkkiä väärin?
Itse näen asian osapuolten roolien tuotto/riski kahtiajaosta.
Lähtökohta on että työnantaja kantaa riskin ja saa siitä riskistä paremman tuoton kuin työntekijä.
Työntekijä ei sitä vastoin kanna niin suurta riskiä eikä myöskään saa niin suurta panosta tehdystä työstä.
Ay-liikkeen tehtävä on suojella työntekijän oikeuksia. Jotta työntekijän tulevaisuus on turvattu pitemmäksi aikaa, pystyy hän tekemään pidemmällä aikajänteellä taloudellisia päätöksiä. Ilman ay-liikkeen suojelua voisi olla tilanne että pohja pettää työntekijän alta päivän varoitusajalla.
Tämä kahtiajako vaikuttaa mm. rahoitusmarkkinoille. Esimerkiksi pankit pystyvät myöntämään kotitalouksille asuntolainoja kun epävarmuuteen liittyvät riskit vähentyvät.
Kansantaloudelle olisi epävarmuus shokki,mikäli talouteen liittyvää epävarmuutta lisätään. On halvempi tapa myöntää verovähennyksiä jäsenmaksuista ja kansantaloudelle huomattavasti järkevämpää pyrkiä säilyttämään stabiili olotila kuin lisätä epävarmuutta kansantalouteen.
Mutta on totta että yksittäinen jäsen ei havaitse tätä näkökulmaa. Lisäksi tämä hyöty ei avaudu työntekijälle. Ay-liikkeen roolista on tullut itsestäänselvyys. Itsellekin avautui vasta kun olin ollut työelämässä jo muutamia vuosia. Toisaalta se on myös eriosapuolten syytä sillä aika harvoin tätä avataan kansantajuisesti. Jopa pääluottamusmiehet tuntuu usein olevan aika pihalla kansantalouden fundamenteista.