Taidan olla vähän nirso jatkokoulusta ajatellen. Lukion päättyessä jonnekin pitäisi päästä ja tänään postilootaan putosi Valmennuskeskuksen hakuopas. Tästä paksuhkosta nivaskasta oikeasti vain yksi(!) aihepiiri oli jotenkin kiinnostava, eli viestintä. Siitäkin kokonainen sivu tekstiä tuossa. Olisi varmasti hyvä ratkaisu opiskella yliopistossa, mutta ideat ovat kovin vähissä yhä edelleen, vaikka kevään kirjoitukset lähestyvät vinhaa vauhtia. Pitäisi olla varmaan syytä huoleen.
Tänään on julkaistu ainakin Tampereen yliopiston valintaopas, luulisin että myös muut yliopistot ja ammattikorkeakoulut julkaisevat valintaoppaansa lähiaikoina. Minä löysin aikanaan kaikista helpoimmin oman alani juurikin valintaoppaita selailemalla, koska oponi ei osannut oikein auttaa, vaikka nyt kun mietin omaa alaani niin tämä olisi ollut hyvinkin helposti neuvottavissa, koska tämä ala kohtaa mielenkiinnon kohteitteni kanssa erinomaisesti. Onhan se ymmärrettävää, ettei opinto-ohjaaja voi kaikkia Suomen opintomahdollisuuksia tietää, joten siksi on hyvä etsiä paljon tietoa itsellä valintaoppaista sekä myöskin netistä.
Muistelisin lukeneeni, että sinua kiinnostaa toimittajan hommat? AMK:n viestinnästä toki voit päästä toimittajaksi, mutta ehkä kuitenkin kaikista parhaiten sinua valmistaisi sille uralle journalistiikka ja viestintä yliopistosta. Tässä
linkki siihen. Yliopisto-opiskelijana arvostan yliopisto-opinnoissa oman ajattelun kehittämistä laajempaan suuntaan ja se, että oppii kriittiseksi ihmiseksi kaikkea tietotulvaa kohtaan. Toimittajalle se lienee itsestäänselvyys, ettei kaikkiin lähteisiin voi luottaa. Myös asioiden ja koko tämän meitä ympäröivän yhteiskunnan katsontakulma muuttuu tai ainakin laajentuu. Ammattikorkeakouluista ja niiden opettajista riippuen voit saada samoja taitoja, mutta silti uskaltaisin väittää, että yliopistossa saat laajemman tietopohjan kuin AMK:ssa, mitenkään AMK:a vähättelemättä. On vain itsestäänselvää, että vuoden tai puolentoista vuoden pitempi koulutus on laajempi. AMK-opiskelu taas sopii joillekin ihmisille paremmin, kun kouluun liittyviä töitä tehdään enemmän koulussa istumalla ja yliopistossa itsenäisen opiskelun vastuu ja raa'an lukemisen sekä tekstien tuottamisen määrä on erittäin suuri.
Tampereen yliopistossa opiskellessani tiedän parhaiten vain Tampereen yliopiston asioista, joten lue tätä sillä silmällä, mutta meillä on se hyvä juttu että voit lukea sivuaineena ihan mitä vaan yliopistossa opetetaan. Sieltä vain pläräilemään mitä kaikkea voitkaan ottaa journalistiikan ja viestinnän kaveriksi, jos Jaws on parempi kuin pääsykokeet. Ellen aivan väärässä ole niin esimerkiksi Esko Seppänen ja Antti Mäkinen ovat valmistuneet Tampereen yliopistosta journalistiikan puolelta, joten pelkästään Hesarin kulttuuritoimittajia tuolta ei valmistu.
Vielä yhtenä vaihtoehtona olisivat suomen kielen opinnot. Se valmistaa sinua myös journalistiksi, vaikkakin varmasti jonkin verran journalistiikan opiskelijat ovat velvoitettujakin lukemaan suomen kielen opintoja ja mahdollisesti myös toisinkin päin. Mitä paremmin osaat toimittajan apuvälinettä eli kieltä käyttää, sitä paremmat lähtökohdat sinulla on kehittyä hyväksi toimittajaksi.
Eiköhän täällä palstaa lue myös kyseisten alan opiskelijat, joten he voivat varmasti korjata kirjoituksiani ja vastata mahdollisiin lisäkysymyksiin ja minäkin autan muissa asioissa, mitkä askarruttaa. Veljeni opiskelee viestintää AMK:ssa, mutten tiedä silti tarkalleen mitä ne opinnot sisältävät, joten siksi keskityin pääasiassa yliopistoon.