Nii-in! Minä valitsin suorittaa asevelvollisuuteni ja oppia toinen kotimainen yhdessätoista kuukaudessa. Sinä valitsit suorittaa siviilipalveluksen ja opetella vaihtamaan vanhusten vaippoja kolmetoista kuukautta. Elämä on valintoja täynnä!Koska sivari oli mahdollista valita minä valitsin sen enkä ole ratkaisuani katunut yhtään. Siitä tässä keskustelussakin kaiketi on kyse eikä siitä mitä itse kukin tekisi sodan aikana. Silloin ei valinnan mahdollisuutta ole, tässä keskustellaan valinnoista.
Vielä pari päivää sitten en ajatellut näin, mutta jankkaamisesi on kyllä todistanut toista.Juttujesi perusteella voisi melkein luulla että useimmille ihmisille ruuvataan aivot päähän vasta armeijassa. Minkäänlainen älyllinen toiminta ja tilanteisiin reagoiminen ei ole ilmeisesti mahdollista jos ei ole seisonut rivissä laulamassa ukkonooaa. Ehkä tämä päteekin sinuun itseesi, mutta useimpiin kyllä ei.
Ehkä se rivissä seisominen ja ukkonooan laulaminen ei olekaan "se" juttu. Ehkäpä jo siihen riviin järjestäytyminen ei olekaan niin yksinkertaista kuin kuvittelet. Mitä luulet? 20 siviilipalvelumiestä vs. 20 varusmiestä: järjestä pojat paririviin! Kumpien luulet olevan nopeammin suorassa rivissä? Onko tässä siis kyse älyllisestä toiminnasta ja aivojen puutteesta? Vai... olisiko kyse ainoastaan siitä, että toisen ryhmän yksilöt ovat tottuneet toimimaan myös ryhmänä/ryhmän jäseninä?
Tietysti vastakysymyksenä heität, että miksi järjellisten siviilipalvelushenkilöiden pitäisi järjestäytyä paririviin. Kas kun oikeassa elämässäkin täytyy silloin tällöin järjestäytyä tiettyihin muotoihin/muodostelmiin. Toisinaan on harvinaisen hankalaa saada muodostettua naisvoittoisesta (~70-80%) ryhmästä esim. yksi suora jono. Miesvoittoisissa ryhmissä jononmuodostaminen harvemmin tuottaa minkäänlaisia ongelmia. Testaa vaikka: ota 20 hengen ryhmä luoksesi (16 naista ja 4 miestä). Pyydä heitä muodostamaan yksi suora jono. Ei olekaan niin yksinkertaista/helppoa mitä luulisi.
Eihän siitä kyse olekaan, että armeijassa opetettaisiin kuukausitolkulla kuinka painetaan liipasimesta. Armeijassa opetetaan sitä, kuinka toimitaan poikkeusolosuhteissa ryhmän jäsenenä. Jokainen osaa kykkiä kotonaan pyssy sylissä, mutta kuinka moni osaa se sama pyssy kourassa juosta metsässä tietyssä muodostelmassa sekä totella ja toteuttaa annettuja käskyjä. Toisin sanoen: toimia ryhmän jäsenenä!Jos aseen käteen saa kyllä sillä itseä ja muita puolustetaan ja mikä estää sodan uhkan ollessa todellinen etteikö vaikka sivaritkin voisi kouluttaa sotimaan.
Lue vaikkapa tuo edeltävä jonotusesimerkkini. Nuohan ovat taitoja, joita armeijassa harjoitellaan. Miksi jotain saatanan päiväpeittoa viikataan joka ilta? Sehän on täysin irrelevanttia mitä tehdään! Tärkeintä on se, että 8-12 yksilöä (=tuvallinen erilaisia, eri taustaisia jätkiä) pystyvät tekemään saman käsketyn asian samanaikaisesti samalla tavalla. Kysymys ei olekaan siitä MITÄ tehdään, vaan MIKSI tehdään!
MIKSI armeijassa juostaan ja järjestäydytään tiettyyn muodostelmaan kymmeniä kertoja päivittäin? Ehkäpä tällä tavalla heterogeeninen isompikin joukko yksilöitä saadaan toimimaan ryhmän jäsenenä. Kyse ei ole siitä, että siviilipalvelusmiehet tai naiset olisivat jotenkin älyllisesti tyhmempiä. Heillä esimerkiksi tuo jonon muodostaminen vain ei tule selkäytimestä, kun jostain kuuluu: "JONOON, JÄRJESTY!". Kun nuo kaksi sanaa kuuluvat, jokainen suomalainen armeijan käynyt mies tietää, että siinä vierellä ei kuulu olla ketään. Jokainen yksilö (ensimmäistä lukuunottamatta) pitää huolen vain ja ainoastaan siitä, että seisoo toisen yksilön takana ja luottaa siihen, että se takanaolevakin pitää huolen samasta asiasta. - "jonossa on yksi rinnakkain ja monta peräkkäin"
Tätä se ryhmän jäsenenä toimiminen yksinkertaisuudessaan on. Armeijan opetus-/koulutustavat ja -metodit sekä rankaisutoimet ovat minunkin mielestäni naurettavia, mutta siitä ei olekaan kysymys.
EDIT: tarkennus
Viimeksi muokattu: