1. Suomi ei voita käytännössä koskaan 1-3 terävintä huippumaata.
Sinäällään tilastollinen harha. Jos Jokinen olisi pistänyt kiekon reppuun ja Rinne ottanut yhden enemmän, olisi tuleva mestari tippunut meille puolivälierissä. Tätä taas kukaan ei olisi pitänyt huippumaan tiputuksena. Tuohon pitäisi saada ihan selkeä kaava, jolla tämä 1-3 terävintä huippumaata saataisiin esiin. Toisin sanoen: miten määritellään nämä maat?
2. Suomi häviää jatkuvasti noin 2/3 otteluistaan muita huippumaita kohtaan.
Jalosen kanssa tämä on tavallaan totta. Jos tarkastelukohdaksi otetaan kuitenkin 2000-luku, niin en pitäisi asiaa niin yksiselitteisenä. Kun tuossa kolmoskohdassa et maininnut Slovakiaa, niin laskin senkin tähän mukaan.
Suomi on siis 25 kertaa voittanut kovan maan MM-kisoissa (Kanada, USA, Venäjä, Tsekki, Slovakia, Ruotsi) ja hävinnyt 23 kertaa. Kaikkia muita paitsi Kanadaa vastaan on pelattu kerran tasan. Jos USA jätetään pois laskuista, niin voittoja on 17 ja tappioita 21.
Voitot - tappiot
Ruotsi 3-5
Tsekki 2-4
Slovakia 5-3
Kanada 3-5
Usa 8-2
Venäjä 4-4
Hyvin on voinut tulla muutama virhe, mutta ei tuo tilasto nyt niin katastrofaalinen ole. Kolmos- ja neloskohtaa en edes jaksa laskea, näyttää jo kylmiltään selvältä kauralta.
5. Suomella on selvästi vähemmän NHL-pelaajia kuin muilla huippumailla ja suurin piirtein yhtä paljon kuin "keskisarjan" mailla.
Alla on linkki kauden 2008 tietoihin ja Suomella oli kolmanneksi eniten pelaajia Euroopan maista. Nuo "keskisarjan" maasi voisi niputtaa yhteen ja Suomella olisi silti enemmän NHL-pelaajia.
http://www.fromtherink.com/2008/11/26/673622/the-nhl-by-nationality-52
6. Suomi häviää pääsääntöisesti kaikki puolivälierä-ottelunsa eikä pääsy puolivälieriin ole koskaan varma vaan paikasta pitää taistella verisesti ja usein jää paikka saavuttamattakin.
2000-luvulla Suomi ei ole kertaakaan jäänyt puolivälieristä paitsi, voittoja on Pietarin kisat mukaan luettuna 6 ja tappioita 5. Tappioista 2 on tullut tulevaa mestaria (Tsekki, Kanada) vastaan. Toisin sanoen Suomi on ollut 100% puolivälieräjoukkue ja yli 50% tapauksissa mennyt välieriin. Välieristä ollaan menty 2 kertaa finaaliin tällä otannalla.
6. Suomen keskimääräinen sijoitus juniorikisoissa on 10-12 tai B-sarja.
U20-kisoissa Suomi on kuuden viimeisen vuoden aikana ollut kerran tuossa karsintasarjassa, silloin klaaraten homman himaan selvästi. 5 Kertaa ollaan oltu puolivälierissä ja kerran välierissä. Ei huippusuoritus, mutta en tiedä millä laskukaavalla ollaan oltu b-sarjassa tai sijoilla 10-12.
7. Suomen NHL-draft on "keskisarjan" (Sveitsi, Tanska, Saksa) tasolla.
http://www.fromtherink.com/2009/6/27/927709/2009-nhl-draft-by-nationality
Vuoden 2009 drafti ei mennyt suomalaisittain mitenkään huonosti. Ok, kärkisijat eivät ole olleet meidän heiniä, mutta ei tuo silti pahalta näytä. Varsinkaan kun ottaa huomioon suomalaisten tavan olla enemmän ns. "late bloomereita" viime vuosina.
* Antti Niemi - onko varausta ollenkaan??
* Valtteri Filppula - 3. kierros
* Ville Leino - Varaamaton?
* Pekka Rinne - 8. kierros
* Jussi Jokinen - 6. kierros
Tuossa nyt muutama esimerkki. Syitä myöhäisherännäisyyteen voi etsiä vaikka A:n sm-sarjan tasosta, mutta karu fakta on, että ei tilanne ole kuitenkaan katastrofaalinen. Enkä nyt loppujen lopuksi olisi niin kauhean huolestunut edes terävimmästä kärjestä. Viime vuosien aktiiveista oikeastaan vain Selänne on ollut varsinainen tähtipelaaja, tämän jälkeen huiput (Jokinen, Koivu, Lehtinen, Kapanen, Timonen, jne.) ovat enemmän tai vähemmän korvattavissa. Selänne ja Kurri ovat vähän samanlaisia pelaajia meille, kuin esimerkiksi Gretzky tai Crosby Kanadalle: kirkkaimpia tähtiä, joita tulee kerran kymmenissä vuosissa. Ja tosiaan, onhan meillä maalivahtien suhteen pullat paremmin uunissa kuin millään muulla maalla. Ei siinä paljon kieltäytyminen tai loukkaantuminen paina, kun rivistössä on Kipper, Rask, Rinne, Niemi ja kumppanit.
Olen tosiaan kanssasi samaa mieltä siitä, että Suomi ei todellakaan ole romahtanut. Tuloksellisesti tilanne on edelleen hyvällä mallilla, vaikkakin esimerkiksi Ruotsi on ottanut pelottavia askeleita ja mennyt jo ohi monella mittarilla mitattuna. Toki, paljon parannettavaa on, sillä...
1) Muut kärkimaat ovat ottaneet selkeitä edistysaskeleita monella saralla. Hyvänä esimerkkinä on ruotsalaisen jääkiekkoilun kehitys, Yhdysvaltojen "yliopistosysteemi" ja pinnalle nousseet, 1980-luvun puolessavälissä syntyneet tähtipelaajat.
2) Suomella on sukupolvenvaihdos vasta aluillaan. Mielestäni mentiin liian pitkään tutuilla nimillä ja yksi sukupolvi jäi lähes paitsioon. Nyt maksetaan hintaa, kun vielä raakileet joutuvat ottamaan liian isoa roolia. Näissä kisoissa tämä näkyi suurena ensikertalaisten määränä. Maajoukkueeseen olisi syytä saada vaihtuvuutta vähän useammin ja pienemmissä erissä kuin nyt. Ok, ensi kisoissa Vatanen johtaa puolustusta, Aaltonen ja Lehterä tietävät jo toimintatavat ja toivottavasti varsinkin Lehterä saa sopivamman roolin.
3) Kärkivaraukset ovat välttäneet meitä. Toki varaukset eivät ole absoluuttinen mittari hyvyydestä ja määrällisesti meitä varataan vielä kohtuullisen usein, mutta mielestäni ne indikoivat yhtä asiaa: Suomi ei pysty kehittämään varausikäisiä pelaajia tarpeeksi hyvin. Tällä tavoin annetaan sitten selkeästi tasoitusta muille maille, kun heidän kaverinsa iskevät itsensä pari vuotta meitä aikaisemmin läpi NHL:ssä.
4) Suurten otteluiden voittaminen on liian kiven alla. Montako kertaa Suomi voittanut finaalipelin ja monta kertaa hävinnyt? Entä välierät? Viimeinen rutistus on puuttunut ja sitä kautta ei ole saatu ratkaisevaa pomppukiekkoa ikinä sisään. Mahdollisuuksia on kyllä ollut: joskus on mailaa katkennut, joskus hävitään kaksiosainen finaali yhteismaalein 1-0 ja onpahan sitä jodettu parilla maalilla kahden erän jälkeen vain sen vuoksi, että voidaan hävitä kiekonmenetykseen jatkoajalla.
5) SM-liigasta arvoturnauksiin nousee "normivuosina" erittäin harva pelaaja. Toki mj-valintojen täytyy perustua pelaajien ominaisuuksiin eikä sarjoihin, ei SM-liigasta pitäisikään valita vain valitsemisen tähden. Tässä piilee kuitenkin yksi ongelma: valintojen pohjalta voi hyvin sanoa, että SM-liigan taso ei ole liian korkea. Tästä taas seuraa se, että pelaajien kehittyminen kärsii: pelaajat kehittyvät pelaamalla kovia pelejä. Ei esimerkiksi Aaltosen kikat enää purreet Gontshariin, vaikka ne liigassa olivatkin uponneet Eroseen, Haveriseen tai Honkaseen. Kovempi SM-liiga olisi pelaajien kehityksen kannalta erittäin tärkeä seikka.
6) Toki voi olla jonkun mielestä ristiriidassa kohdan 5 kanssa, mutta mielestäni siirtyminen junioreista liigaan on usein liian vaikeaa. Pelaajat joutuvat vieraisiin rooleihin, eivät saa välttämättä kunnon näytönpaikkaa ja taantuvat peliajan tippuessa minimiin. Suurimpana syynä näen liian ison A:n sm-sarjan. Jos joukkuemäärää karsittaisiin, saataisiin jäljelle tasollisesti kovempi sarja. Tällöin junnujen ei tarvitsisi tehdä kolmen pisteen keskiarvolla bongoja vain huomatakseen, että liigassa ei riitä pelkkä kova lämäri ja takatukka.