Täällä paasataan kovasti valmentajista ja taktisista munauksista pelin aikana (aikalisän ajankohta, huh?) liittyen näihin jäätymisiin johtoasemassa, vaikka omasta mielestäni totuus löytyy kyllä yllä olevan kirjoittajan (Lukito) viestistä, jossa paneudutaan nimenomaan suomalaiseen kulttuuriin ja luonteeseen, joka heijastuu ihan kaikkeen meidän tekemiseen. Se heijastuu meidän kasvatuksessa kiekkoilijoiksi (tai ihmisiksi yleensä).
Jos olette joskus pelannut mitä tahansa joukkuelajia, oletta varmasti huomanneet, että näitä "ruotsimaisia nousuja" tapahtuu kaikilla sarjatasoilla ja asiaan suhtaudutaan aina pelaajien keskuudessa samalla tavalla: "kävi taas tämä Suomi-ilmiö". Suomi ilmiössä on kyse siitä, että meidän kulttuuriin kuuluu huosuun paskominen johtoasemassa. Siinä on ihan turha paneutua johonkin aikalisän ajankohtaan ja väittää, että sillä saataisiin pelit ratkottua voitoksi.
Niin kauan kun meidän kulttuuriin kuuluu tämä hissuttelu, ujous ja lippispäässä bussin lattiaan katseskelu, meillä tulee tapahtumaan näitä huosuun paskomisia myös näissä tiukoissa paikoissa joukkueurheilulajeissa. Se on vaan henkisesti suomalaiselle perusjantterille aivan liian haastava tilanne. Tilanne, johon ei normaalielämässä totuta. Tilanne johon voidaan pitkäjänteisellä henkisellä kehitysduunilla vaikuttaa, muttei viikon maajoukkueleirillä.
On aivan turhan verrata Suomen ja Venäjän ottamaa aikalisää (Cobol yllä), koska siellä istuu penkillä aivan erilaisia tyyppejä reagoimassa siihen hengähdystaukoon. Venäläisten luonteen erot suhteessa suomalaisiin voi jokainen käydä toteamassa jouluruuhkassa tai liikenteessä. Röyhkeys, itsekyys ja asioiden vaatiminen kuuluu siellä asiaan. Mikään niistä ei kuulu suomalaisen ihmisen perusluonteeseen. Kun hissuttelija (suomalainen) laitetaan miettimään 30 sekuntiksi pelin tilannetta ("kaveri tulee takaa ja kovaa, taas tässä voi käydä näin"), kasvaa paine pään sisällä entisestään. Huonosta tilanteesta tulee entistä huonompi.
On myös aivan eri asia verrata pitkäjänteistä työtä jonkun joukkueen henkisten ominaisuuksien kehittämiseksi ja Suomen maajoukkuekiekkoilua, jossa joukkue kootaan koko elämänsä tässä suomalaisessa yhteiskunnassa ja hissuttelukulttuurissa eläneistä ihmisistä, joille pitäisi sitten 2 viikossa ujuttaa päähän uusi ajattelutapa. Uskokaa pois, tullaan vielä jatkossakin häviämään matseja johtoasemasta maajoukkueella - oli siellä penkin takana Aravirta, Marjamäki tai ihan kuka vaan.
On aivan eri asia, kun lentopallomaajoukkuetta tulee valmentamaan heppu päätoimisena ja pitkäjänteisesti. Porukka on pieni ja pelaajat ei vaihdu. Siellä maajoukkue on yhtä aktiivinen joukkue kun liigaseura. Suomen lätkämaajoukkue kootaan turnauskohtaisesti.
Tiivistys: Henkistä valmennusta voi ja pitää tehdä, mutta siinäkään muutos ei tapahdu kahdessa viikossa. Eikä varsinkaan yhden aikalisän aikana. Henkisen valmennuksen tavoite on lähes aina ristiriidassa meillä muussa elämässä opetettavaan perusluonteeseen verraten, joten urakka on erittäin iso ja vaativa.
Enkä ota tällä yhtään siihen kantaa onnistuiko Marjamäki tehtävässään. Kommentoin puhtaasti tätä keskustelua, joka keskittyy nyt yhteen aikalisään, vaikka ongelma on huomattavasti isompi. Ei taaskaan nähdä metsää puilta.