siffa kirjoitti:
Nyt, kun olet selvittänyt tämän minusta aika epäoleellisen asian tasapeliksi,
No en kutsuisi noita tilastoja epäoleelliseksi asiaksi, koska laaja massa ja hyvät olosuhteet ovat yksi osatekijä suuren huippupelaajamassan syntymisessä. On todennäköisempää että tuhannen pelaajan joukosta nousee 20 huippua kuin sadan pelaajan joukosta.
Esimerkiksi Kanadassa on yli 600000 rekisteröityä pelaajaa. Eli noin 4-5 kertaa enemmän kuin kaikissa Euroopan maissa yhteensä. Kanada tuottaa paljon huippuja, koska laji on siellä niin älyttömän suosittua ja useasti vetää mukaansa urheilullisesti lahjakkaimmat tyypit.
Samoin Kanadassa on yli 3000 jäähallia (vertaa Venäjän vastaavaan lukuun 142).
siffa kirjoitti:
niin pystytkö lähteidesi kautta selvittämään Venäjän juniorijääkiekkosysteemin, mikä on se oleellisin tieto.
Mielestäni kerroin sen jo aikaisemmin. Seuroilla on omat junioriorganisaationsa, joissa on useimmiten ammattimainen valmennus ja scoutit. Lokomotiv Jaroslavl ja Lada Toljatti ovat hyviä esimerkkejä toimivan junioriorganisaation omaavista seuroista.
Seuroilla on omat juniorijoukkueet kaikissa ikäluokissa. Näiden valmentajat saattavat nauttia lähes yhtä hyvää palkkaa kuin miesten joukkueen valmentaja.
Scoutit kiertävät ympäri Venäjää ja etsivät eri junnusarjoista ja jopa pihapeleistä lupaavan näköisiä nuoria pelaajia (jopa 10-12 vuotiaita scoutataan). Kun lupaava pelaaja sattuu silmään, tarjotaan hänelle paikka rikkaan organisaation juniorijoukkueessa. Usein pelaajan ei tarvitse itse maksaa pelaamisestaan, vaan seura kustantaa hänen valmennuksensa alusta alkaen (esimerkiksi Metallurg Magnitogorsk kustansi Jevgeni Malkinin uran pienestä pojasta maajoukkuetähdeksi asti).
Pelaajat ovat valmiita muuttamaan kotoaan hyvin nuorena isojen kiekkoseurojen kotikaupunkeihin, koska kiekkouran lisäksi kovat palkat Superliigassa houkuttelevat. Venäläiset seurat eivät etsi pelaajia vain kotimaasta, vaan myös Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Esimerkiksi Oleg Tverdovski ja Nikolai Zherdev siirtyivät Ukrainasta Venäjälle jo 12-vuotiaina pelaamaan vain jääkiekkoa.
En ota kantaa pelaajien tekniseen valmennukseen, koska en tiedä siitä laisinkaan niin paljon kuin esimerkiksi Kari Heikkilä, joka on jo kertonut oman mielipiteensä asiasta. Mutta eiköhän se pääajatus ole se, että Venäjällä harjoittelu on kovempaa ja ammattimaisempaa nuoresta pitäen kuin Suomesta. Tuollainen systeemi koulii enemmän huippuja saman kokoisesta massasta.