Maple Leaf
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
siffa kirjoitti:Raimo Summasen rooli suomalaisen juniorijääkiekkoilun kehittäjänä jäi toistaiseksi ilmeisesti vain kehityskeskusteluihin Kalervo Kummolan kanssa vuonna 2002. Tavoitteena Summasella ja Kummolalla oli saada iso muutos Jääkiekkoliiton toimintaan. Kummolan kanssa käymiensä useiden neuvottelujen jälkeen Summanen yllättäen valittiin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi. Summanen ja Erkka Westerlund olivat silloin vielä toimiva parivaljakko. He olivat huolissaan jääkiekon tulevaisuudesta Suomessa. Summanen kirjoittaa kirjassaan Meidän päivä: "Juniorijärjestelmästä oli kehkeytynyt eräänlainen täyden palvelun laitos, jossa jääkiekon pelaaminen ja harjoittelu olivat vain pieni osa kokonaisuutta. Järjestelmä oli ottanut itselleen jääkiekon valmentamisen lisäksi myös koulun ja kodin tehtävän koulia lapsista kansalaisia. Kuitenkin juniorijääkiekossa pitäisi saada keskittyä jääkiekon pelaamiseen, nuoriso- ja kasvatustyö kuuluu ensisijaisesti kodille ja koululle."
Toisin sanoen Summanen ei kehittänyt suomalaista juniorijääkiekkoilua päävalmentajana toimiessaan. Se tästä keskustelunaiheesta.
Summasen kirjasta siteeraamasi ajatus on mielenkiintoinen. Olen pitkälle samaa mieltä siitä, että junioriurheilun ei tule kantaa kaikkia niitä kasvatuksellisia vastuita, jotka kuuluvat kodille ja koululle. Mutta toisaalta - onko olemassa jotain erityistä urheilun pedagogiikkaa ja/tai moraalia, joka on jotenkin ristiriidassa yleisesti hyväksytyn yhteiskunnallisen moraalin kanssa (rehellisyys, rehtiys ja niin edelleen)? Jos ei, niin silloinhan urheilu (yhteisesti hyväksyttyjen sääntöjen mukaan toimiminen) jo itsessään on kansalaiseksi kasvattamista. Jos taas urheilussa on jotenkin hyväksyttävissä oleva "eri moraali" (sääntöjen rikkominen voittamisen vuoksi, doping ja niin edelleen), lienee juniorivalmentajien syytä katsoa peiliin ja miettiä, ovatko he kelvollisia toimimaan lasten kasvattajina urheilijoiksi.
Toisaalta olisi kyllä mielenkiintoista tutustua tarkemmin sellaiseen jääkiekkoseuraan, jonka junioritoiminta on "täyden palvelun talo". Kun jo muutenkin valtaosa seuroista kamppailee saadakseen junioritoimintaansa edes jollain tavalla asialliset puitteet, löytyykö Suomesta todella seuroja, jotka tarjoavat jääkiekon pelaamisen ohella myös erillistä nuoriso- ja kasvatustyötä? Summas-sitaatista ei käy ilmi, missä päin Suomea juniorikiekkoilulle on saatu rakennettua niin ylväät mahdollisuudet. Osaatko sinä kertoa? Lähtisin mielelläni opintomatkalle.
Knower kirjoitti:En ymmärrä miksi tässä tarvitsisi jakaa joukkueita "lahjakkaisiin" ja "höntsääjiin". Harjoitusmäärät ja valmennuksen tason tulisi olla kummassakin ryhmässä ainakin silloin pikkujunnuna ihan samalla viivalla.
---
Nämä tasoryhmät nähdään ihan kamalana peikkona jostain kumman syystä. Sehän lähtee ihan yksilön parhaan ajattelusta.
siffalle esittämäni kysymys siitä, missä iässä juniorit olisi hänen mielestään jaettava "lahjakkaisiin" ja "höntsääjiin" (jos olisi), oli tarkoitettu hahmottamaan sitä, millaisena hän näkee lasten kehittymisen kaaren, ei kritisoimaan itse jakoajatusta.
Eihän esimerkiksi Nuori Suomi -ajattelu estä rakentamasta harjoituksissa tasoryhmiä ja antamasta lahjakkaammille ja motivoituneemmille junioreille tiukempaa ja kovempaa treeniä. Nuoren Suomen "syyllistäminen" tasapäistämisestä näyttääkin usein vain hyvältä tekosyyltä valmentajan omalle laiskuudelle, saamattomuudelle ja mielikuvituksettomuudelle harjoitteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Nuoresta Suomesta, valmentamisesta ja urheilu(seura)toiminnasta ylipäätään mitään tietämättömien fanien vikinät "tasapäistämisestä" jätän tässä tyystin huomiotta.
Kokonaan oma lukunsa on sitten näiden petterisihvosten esittämä Nuori Suomi -kritiikki, jonka taustalta ei tunnu löytyvän vilpitöntä huolta nuorten kehityksestä ja kasvamisesta urheilijoina (siis myös ihmisinä), vaan huoli siitä, etteivät "pelikirjat" saa riittävästi materiaalia. Näissä tapauksissa Nuori Suomi -kritiikki kasvaa siis maailmankuvasta, jossa yksilön (urheilijan) ainoa arvokas ominaisuus on se, minkä hän kykenee laskemaan "pelikirjan" alttarille. Maailmankuva sekin, ja 2000-luvun työelämästäkin jo monelle tuttu. Näin ovat siis petterisihvosetkin itse asiassa koulimassa junioriurheilijoista kansalaisia yhteiskuntamme nykytarpeisiin. Ympäri käydään, yhteen tullaan! ;)