Tarinankertoja kirjoitti:
Ehkä motorisesti vaativimman ammatin maailmassa harjoittajat aloittavat motorisen harjoittelun jo neljä, viisi -vuotiaina. Yhtään huippua ei tule niistä jotka aloittavat sen vasta kouluiässä (kyse on ammattitanssiojista, jossa oman vartalon motoriikan hallinta on oltava selkäytimellistä). Motoriikan kehitys tapahtuu lapsena ja nuorena. Se on välttämätöntä olla hallussa ennekuin voi lajitaito kehittyä teiniässä. Tämän jälkeen ehtii vielä oppimaan voittamista, taktiikkaa ja muita sellaisia tiedostavan mielen asioita, joiden omaksumiseen vaaditaankin kehittyneenpä (lue: vanhempaa) mieltä. Tämä tietoinen mieli ei kuitenkaan voi vaikuttaa motoriseen kehitykseen enää millään lailla, vaikka tietoinen mieli kehittyisi "einsteinkisi".
Tämä kaikki pätee myös jääkiekkoon. Tarpeeksi isojen jääkiekkoilijamassojen aloittaessa jääkiekon vaatimien motorististen ominaisuuksien harjoittelun hyvässä ohjauksessa kolme-neljävuotiaina, jääkiekkoilijoiden taitotaso nousee huimasti nykyisestään. Kun yleinen taitotaso parhailla pelaajilla nousee lähelle optimia, niin huomataan, että jääkiekkoilijat kuuluvat tähän samaan "vaativimpien ammattien harjoittajiin" kuin tanssijat, taitoluistelijat ja voimistelijat.
Juuri nyt olisi "ilmariselänteillä", "jukkakoivuilla", "esasievisillä", "isäpalandereilla" iskun paikka, kun kilpailijat yrittävät Nuori Suomi-järjestelmän kautta huipulle. Vanhemmat järjestävät omat työolonsa sellaisiksi, että lapsien vienti jo hyvin pienestä alkaen mahdollisimman hyvin ruumiin motoriikkaa kehittäviin liikuntaharrustuksiin mahdollistuu riittävän usein ja aina, kun lapsi on siitä innostunut.
Jääkiekossa on oltava jäätä käytettävissä, se on varmistettava. Aivan alkuun luistelua, luistelua, luistelua ja luistelua. Vähän kerrassaan maila käteen ja luistelua mailan kanssa. Sitten vielä tennispallon kautta pieni jääkiekko mailalla käsiteltäväksi. Sen jälkeen vaan kiekkoa kuljettamaan kentän koko alueella. Peleissä jo pienestä lähtien kiekkoa pitää pitää itsellä mahdollisimman pitkään, koska silloin oppii parhaiten taidon kuljettaa ja harhauttaa. Kun sitten joskus saa saman tasoisen kaverin rinnalle, niin voi keskittyä tämän kanssa syöttöpeliin, jolloin alkaa kehittyä suurin askelin riittävän taitotason avulla tämä joukkuepelin kannalta olennaisen tärkeä osa-alue. Sitten kolmas hyvä pelaaja rinnalle ja hyökkäyksiä kolmen rintamassa yhdellä kosketuksella.
Siinä muutamia asioita, jotka Nuori Suomen olisi otettava huomioon siinä tulevassa osa-alueessaan, jossa jatkossa keskitytään huippujääkiekkoilijoiden kehittämiseen. On taattava riittävä määrä toistoja jääkiekon vaatimien kaikkien ominaisuuksien kehittämiseksi. Nuori Suomen huippu-urheilu osio, vanhemmat ja palkatut juniorivalmentajat voivat löytää yhdessä keinot, joilla palataan Suomessa taitavien jääkiekkoilijoiden tuottamisessa riittävän korkealle tasolle.