Varmaan ensin täytyy miettiä, mistä huono menestys on johtunut. Onko kyseessä esimerkiksi yksilöiden ominaisuuksissa puutteita vai kenties taktisissa asioissa, joista on vastuussa valmentaja. Useasti on mainittu yksilöiden taidon puute, mutta joskus on valmentajien puolelta tarkoituksella jätetty taitoa valitsematta (Dufva/JM Aaltonen).Gags kirjoitti:Nuori Suomi-projektiin liittyen olisin kysynyt että mitä johtopäätöksiä voidaan mielestänne vetää 18v maajoukkueen esityksistä? Varsinkin Nuori Suomi-ajattelun puolestapuhujien mielipiteet kiinnostaisivat kovasti.
Sarastro kirjoitti:Joo, hieman hankalaksi meni. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että nuori-suomi ei ole esteenä hyvien pelaajien kehittymiselle, vaan ongelmat löytyvät valmennuksesta ja prioriteeteista. Pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni.
Gags kirjoitti:Nuori Suomi-projektiin liittyen olisin kysynyt että mitä johtopäätöksiä voidaan mielestänne vetää 18v maajoukkueen esityksistä? Varsinkin Nuori Suomi-ajattelun puolestapuhujien mielipiteet kiinnostaisivat kovasti.
Höh, oletpas sä tylsä kun toinen yrittää v. 2005 alkanutta perinnettä ylläpitää ketjun avausviestin hengessä.Maple Leaf kirjoitti:Vaikka en olekaan ensisijaisesti Nuori Suomi -ajattelun puolestapuhuja, vaan Nuori Suomi -ajattelun aiheettoman syyllistämisen vastustaja, rohkenen silti uskoa etteivät U18-kisat muuta tässä ketjussa esitettyjä mielipiteitä suuntaan tai toiseen - kannattaa siis lukea tämä viestiketju alusta alkaen, eivätköhän ne argumentit sieltä löydy.
Gags kirjoitti:Höh, oletpas sä tylsä kun toinen yrittää v. 2005 alkanutta perinnettä ylläpitää ketjun avausviestin hengessä.
Mänizeri kirjoitti:Onko tässä ketjussa puhuttu maalinteosta jossain vaiheessa? En jaksaisi millään lukea kaikkia viestejä. Ajattelin antaa oman mielipiteeni siitä, mikä mielestäni on suurin ongelma suomalaisessa jääkiekossa. Mutta annan olla, jos aihe on jo "puitu"..
PJx kirjoitti:Sitäkään en ymmärrä, miksei voittoa tulisi tavoitella ”tervein” keinoin. Joukkueurheilussa voiton tavoittelu on tosi tärkeää, voittaminen ei niinkään. Peleissä pojat ovat kilpailuhenkisessä tilaisuudessa. Jos näissä tilaisuuksissa ei tavoitella voittoa, niin pojat saavat vääristyneen kuvan tavoitteista. Voiton tavoittelussa ei ole siis mitään pahaa, päinvastoin, vaan keinoissa, joita joissain joukkueissa voiton tavoittelussa käytetään.
PJx kirjoitti:Itse olen sitä mieltä, että yksi suurimmista esteistä taidon kehittymiselle on junnujoukkueilta puuttuva pelisysteemi.
PJx kirjoitti:Yhdistettynä tasoeroihin tämä mahdollistaa sen, että (parhaat) pojat menestyvät pitkälle varsin yksipuolisilla taidoilla. Esimerkiksi syöttö/syötön vastaanottotaitoa ei tarvitse kunhan jalkoja riittää. Toisaalta, koska peli on niin yksinkertaista, ei pelin lukuakaan tarvitse opetella.
Tuloksena on laput silmillä koheltavia polkukoneita. Kun muistetaan, että syöttö/syötön vastaanotto on niitä kiekkoilijan vaativimpia taitoja, niin niiden opiskelu myöhemmällä iällä on tuskallista.
Suuri osa nykyisistä junnuista on kasvanut ilmapiirissä, jossa on korostettu henkilökohtaisia taitoja. Ikävä kyllä, henkilökohtainen taito on ymmärretty varsin suppeasti. Jalkakynät ja 1vs1 pelaaminen on vain pieni osa henkilökohtaista taitoa. Henkilökohtaisen taidon pakettiin pitäisi kuulua myös esimerkiksi kiekoton liikkuminen ja itsensä pelattavaksi tekeminen. Jos ja kun syötöt ja kiekoton pelaaminen on aivan liian pienessä osassa junnujen touhuja, niin junnujen yksipuolisuus ei ole mikään ihme.
Jos poikien peleissä näillä taidoilla ei ole juuri käyttöä, eivät ne myöskään kehity. Kehityksen edellytys on, että myös pojat kokevat omat puutteensa sellaisiksi, että niille täytyy tehdä jotain. Jos poika menestyy yhdellä vahvuudella, ei hän välitä kehittää itseään ja tuloksena on kriittisessä iässä hukattuja mahdollisuuksia.
Kun peräänkuulutin pelisysteemin tuomista oleellisesti aikaisemmin junnukiekkoon, osapuilleen nämä asiat olivat mielessä.Mänizeri kirjoitti:Mitä tarkoitat pelisysteemillä? Totuus on se, että junioireista todella harva nousee mestikseen ja sitä korkeammalle tekemään pitkää uraa. Olisiko joku laskenut että 1% per ikäluokka. Ammattilaisjoukkueet tarvitsevat kuitenkin pelimiehiä, eli yksilöitä. Tällöin yksilönvapaus olisi tärkeämpää. Mielestäni juuri pelisysteemi saa aikaiseksi seuraavat luettelemasi asiat.
..............
2. Syöttötaito ja syötön vastaanotto. Vauhdissa/vauhdista, paikaltaan, laidan kautta, ränniä pitkin jne. Kun kiekko liikkuu vauhdissa sulavasti, päästään tilanteisiin muutenkin kuin päätykiekko voittamalla. Päätyyn heitto on yksi juniorikiekkoilun suuri tauti, jonka NS-ohjelma voisi kieltää. Todella usein kiekko lyödään kulmaan, jonne ei kukaan ole menossa. Päätypelikin voi olla tehokasta, jos sinne on joku menossa. Mutta onko se olennaista junioreissa? Hyvät pelaajat oppivat sen vanhemmallakin iällä.
....................
Listaan voisi lisätä pelin lukutaidon, jotka mainitsit mutta pelkkää jääkiekkoa pelaamalla se ei kehity riittävästi, vaan junioreita pitäisi ohjata myös muihin pallopeleihin, joissa liikettä esim. poikittain on paljon enemmän kuin suomalaiskanadalaisessa kiekossa. Joten jätin sen hieman erilleen tuosta listasta, jotka ovat puhtaasti kiekkoilun perustaitoja.
PJx kirjoitti:Jos pojilta vaaditaan pelisuunnitelman noudattamista väljällä toleransiilla, niin ei siinä ole juuri mitään väärää. Kyllähän sen jo järkikin sanoo, että toistuvaan ja systemaattiseen aivoitta pelaamiseen valmentajan kuuluukin puuttua. Toki tämäkin homma on helppo pilata kieltämällä riskinotto ja penkittämällä/huutamalla pojille yksittäisistä mokista. Poikien on annettava tehdä (runsaasti) virheitä, mutta on välinpitämättömyyttä, jos samojen virheiden toistamiseen ei reagoida.
Mänizeri kirjoitti:Jani Rita on hyvä esimerkki kaverista, joka on nopea, mutta kansainvälisissä peleissä kiekko ei tahdo pysyä mukana. Saatikka sitten pienessä kaukalossa. Liigassa hän kuitenkin pärjää, koska tilaa ja varsinkin aikaa on enemmän. Sääli sinänsä.
Itse olen vielä enemmän huolissani siitä, että systeemi karsii murrosiässä/sen kynnyksellä suuren osan kookkaista pelaajista, joilla ei liike (tilapäisen) suhteellisen voiman puutteesta johtuen riitä. Kun katsoo Suomen junnu(maa/parhaita)joukkueita, niin ”keskikoko” on turhan pieni. Tässäkin suhteessa systeemi tuottaa ”standardituotetta”…zone55 kirjoitti:Olen myös nähnyt parin todella taitavan juniorin lopettavan, koska ovat olleet fyysisessä kehityksessä hieman muita jäljessä ja ne pari krtiittistä vuotta murrosiässä ovat olleet vaikeita. 14-16 vuotiaiden pelaajien kohdalla nimenomaan pienet ja taitavat pelaajat kärsivät, koska fyysisesti nopeammin kehittyneet ovat niin paljon edellä.
PJx kirjoitti:Itse olen vielä enemmän huolissani siitä, että systeemi karsii murrosiässä/sen kynnyksellä suuren osan kookkaista pelaajista, joilla ei liike (tilapäisen) suhteellisen voiman puutteesta johtuen riitä. Kun katsoo Suomen junnu(maa/parhaita)joukkueita, niin ”keskikoko” on turhan pieni. Tässäkin suhteessa systeemi tuottaa ”standardituotetta”…
Ihan pakko tarttua tuohon, ei se ikäluokka huono ole, se on vaan huonosti valmennettu.siffa kirjoitti:Kummolan mukaan ikäluokka ei ollut paras mahdollinen,
Voihan sen tietysti niinkin ajatella, ettei mitään ongelmaa ole. Toisaalta mitä huonosti menestyvän maajoukkueen keskimitat kertovat, paitsi, että kyseinen valmentaja pitää isokokoisista pelaajista?Creative kirjoitti:Enpä ole niinkään varma tuosta "standardikoosta". Suomen U20 rosterin mukaan joukkueen keskipituus oli 186 cm. Eli meillä oli huomattavasti fyysisempi joukkue kuin esimerkiksi kanukeilla tai venäläisillä. Taisi vain turhan paljon aikaa kulua jäähypenkillä kun pienikokoisemmat kaverit teki maaleja.
PJx kirjoitti:Voihan sen tietysti niinkin ajatella, ettei mitään ongelmaa ole. Toisaalta mitä huonosti menestyvän maajoukkueen keskimitat kertovat, paitsi, että kyseinen valmentaja pitää isokokoisista pelaajista?
Kun teit havainnon, että maajoukkueeseen ”tarvitaan” isokokoisia pelaajia, niin olisikohan paikallaan, että asiaan kiinnitettäisiin huomiota myös junnuputkessa.
Takavuosin Kandalaista systeemiä, jossa valittiin suurikokoisia pelaajia ja toivottiin, että he oppisivat pelaamaan, en halua nähdä. Lähes yhtä huono ajatus on valita pienikokoiset taitavat pojat ja toivoa, että he kasvaisivat myöhemmällä iällä. Näin pienillä junnumassoilla mukaan täytyisi mahtua kaiken kokoisia pelaajia. Ihan pelkästään siitäkin syystä, että murrosikä ajoittuu pojilla kovan karsinnan aikana vähän eri tavoin, jolloin vaarana on, että hukataan hirvittävä määrä potentiaalia.
Tietyssä mielessä olen samaa ja tietyssä mielessä eri mieltä. Koon merkitystä on turha väheksyä, mutta keskimitta on aivan väärä mittari koko-potentiaalin kuvaamiseen. Kokoeron täytyy olla melko suuri, että sillä olisi merkitystä. Sama pätee esimerkiksi luistelunopeuteen: Jos olet hieman kaveria nopeampi tai hitaampi se ei suuria tee. Merkittävä nopeusero on jo ratkaiseva etu/haitta.Creative kirjoitti:Minä en missään nimessä ole sitä mieltä, että maajoukkueeseen tarvitaan välttämättä isokokoisia pelaajia. Päinvastoin olen sitä mieltä, että pituus on yliarvostettu ominaisuus, mikä perustuu suurelta osin vanhoihin kliseisiin, jotka eivät välttämättä enää päde taitoa korostavassa nykykiekossa.
U20 -mestaruuden voittaneen Kanadan joukkuerosterin mukainen keskipituus on tasan 6" eli jos siitä vähennetään perinteisesti lisättävä "extratuuma" oikeaksi pituudeksi saadaan jotain 178-179 cm, joka sattumalta vastaa suomalaisten nuorten miesten keskipituutta.
U18 -mestaruuden voittaneen Venäjän joukkueessa oli peräti 15 pelaaja, joiden pituus oli alle suomalaisen miesväestön keskipituuden. Murrosiän merkityksestä ja potentiaalin hukkaamisesta olen kanssasi aivan samaa mieltä.
PJx kirjoitti:... mutta keskimitta on aivan väärä mittari koko-potentiaalin kuvaamiseen ....