Creative kirjoitti:
Vain harvoilla lapsilla on sellainen geeniperimä, joka mahdollistaa huippu-urheilijaksi kehittymisen.
Geeniperimä, lahjakkuus, ympäristötekijät, harjoittelu, motivaatio... huippu-urheilijaksi kehittyminen on monen tekijän summa, ja siksi ajattelu, jonka mukaan kenestä hyvänsä voi "kovalla työllä" ikään kuin "tehdä" huippu-urheilijan on suorastaan käsittämätöntä. Silti tällaiseen ajatteluun törmää lähes päivittäin junioriurheilun parissa - ei niinkään junioreiden itsensä, vaan heidän vanhempiensa piirissä.
Tällaiset vanhemmat mekanisoivat ihmisen ja urheilijan kasvuprosessin latteasti "harjoitteiksi" ja "tahdoksi" - siis hieman samoin kuten jotkut mekanisoivat pelin esimerkiksi lähinnä valmentajan pelikirjaksi. Ajatus on jokseenkin sama, kuin jos päättäisimme, että "teemme" jonkun ylä-asteen jokaisesta oppilaasta professoritason matemaatikon tai Nobel-kirjailijan. Lasku- ja kirjoitustreenejä vaan, kyllä jokaisesta huippu kehittyy, vähät nuoren omasta persoonallisuudesta, taipumuksista ja lahjoista!
Se, että kaikista ei voi kehittyä (lajissaan) huippuja, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö harrastuksessa voisi olla mukana, siitä nauttien. Liian usein junioriurheilijoista puhutaan vain "materiaalina" urheilukoneiston tulevaisuuden tarpeisiin, ja liian vähän annetaan tilaa nuoren omille motiiveille. Entäpä, jos urheileminen onkin vain - kauhistus - yksinkertaisesti hauskaa? Se ei ole harrastamisen motiivina lainkaan sen parempi tai huonompi kuin halu kehittyä vaikkapa NHL-kiekkoilijaksi.
Tästä tuli jostain syystä mieleeni se, että moni vanhempi tuntuu ajattelevan esimerkiksi niin, että nuorten harrastama skeittaaminen ei ole "urheilua". Kyllä se on, ja kovaa sellaista. Sitä ei vain haluta lukea "urheiluksi", koska se on liikuntaa, joka on vanhempien kontrollimekanismien ulottumattomissa, eivätkä vanhemmat pääse sen avulla toteuttamaan omia menestysfantasioitaan lastensa kustannuksella. Hieman kärjistäen voisi toivoa, että jokainen sukupolvi keksisi oman skeittailunsa, ja ottaisi täten itselleen haltuun omat kehonsa ja liikunnalliset halunsa. Se olisi henkisesti oivaa vastapainoa organisoidulle ja kontrolloidulle liikunnalle.
Olen muuten edelleen nimimerkki siffalle kovin kiitollinen, jos hän osoittaa minun kertaakaan väittäneen, että lahjakas urheilija ikään kuin vain "putkahtaa" itsestään lajinsa osaavaksi huipuksi, puhumattakaan siitä, että olisin yhdessäkään viestissäni väheksynyt harjoittelemisen merkitystä urheiluharrastuksessa. Keskusteleminen muuttuu nimittäin mahdottomaksi, jos toisen sanomaksi voi mielensä mukaan väittää mitä hyvänsä.