Hypoteettinen kysymys Siffalle. Jos Suomessa olisi lähes rajattomasti rahaa juniorijääkiekkoon laitettavaksi pitäisikö Suomen juniorijääkiekko muuttaa Vesa Rantasen kirjoittaman jutun mukaiseksi? Eli onko tuo malli täydellinen, vailla mitään vikoja tai heikkouksia oleva systeemi?
Tottakai Suomessa otettaisiin jääkiekossa käyttöön aina maailman parhaan tuloksen saavuttanut huippujuniorisysteemi, mikäli rahaa junioreiden vanhemmilla olisi käytössä siihen riittävästi riittävän laajalla massalla. Eiväthän suomalaiset vanhemmat ja heidän lapsensa poikkeaisi siinä mitenkään kanadalaisista vanhemmista ja lapsista. Varsinkin lapset olisivat mielissään siitä, kun saisivat olla paljon tekemisissä mielenkiintoisen harrastuksen parissa ja kehittää pelitaitojaan innostavassa ympäristössä. Vanhempien motivoinnissa olisi suurempi ongelma, koska meillä ei ole omassa maassamme NHL:n tai KHL:n tasoista rahakasta jääkiekkoliigaa, mikä pystyisi maksamaan tuleville huippupelaajille NHL- ja KHL- tasoisia palkkoja pelaamisesta. Tuskinpa kanadalainen malli on täydellinen, onhan jääkiekko pieni joukkuelaji, jonka kehittämisessä kansainvälisesti merkittäväksi isoksi joukkue-urheilulajiksi on vielä paljon tehtävää.
Ja vielä toinen kysymys Siffalle. Millä perustelet sen, että Suomen ja Kanadan juniorituotantojen ero kasvaa kokoajan? Pystykö näkemään tulevaisuuteen ja tiedät kuinka nyt 8-vuotiaat juniorit tulevat kehittymään Suomessa ja Kanadassa? Ilmeisesti pystyt, koska näin väität.
Olen tehnyt tänne tilastot viime vuosien nuorten MM-kisamenestyksistä ja vuonna 1986 syntyneiden viime kaudella NHL:ssä pelanneista NHL-pelaajista maittain. Olemme jo nyt jääneet jälkeen rajusti Kanadasta, sen tilastoni kertovat täysin selvästi. Kanadan juniorikiekkoilun eliittijoukkuesysteemin tulokset ovat tulossa voimallisesti näkyviin vasta muutaman vuoden kuluttua. Meillä ei ole mitään vastaavaa systeemiä tällä hetkellä käytössä. On selvää, että kansainvälisesten huippujääkiekkoilijoiden tuottamisessa jäämme koko ajan jälkeen.
Tottakai Suomessa ihannoidaan Kanadalaisia NHL-pelaajia, kuten ihannoidaan myös Ruotsalaisia, Tsekkejä, Venäläisiä yms. Hieno pelaaja on hieno pelaaja, oli sitten käynyt läpi neuvostotyylisen junioriohjelman tai keskustelevamman ruotsalaistyylisen ohjelman. Siitä voidaan sitten olla eri mieltä, minkälaisia persoonia erilaiset junioriohjelmat tuottavat kaukalon ulkopuoliseen elämään.
Mitä mieltä sinä olet siitä, minkälaisia kansalaisia kehittyy kanadalaisen, ruotsalaisen, venäläisen tai suomalaisen jääkiekon junioriohjelman läpi käyneistä pelaajista? Missä maassa on neuvostotyylinen junioriohjelma? On selvää, että jokaisen maan junioriohjelman läpi käyneistä noin yksi promille kehittyy pääsarjatason pelaajiksi ja aina muutama prosentti pääsarjoja alemman tason pelaajiksi. Valtaosa tehokkaimmankin junioriohjelman käyneistä pelaajista jatkavat yhteiskunnissaan muissa tärkeissä tehtävissä. Minun mielestäni he pärjäävät yhteiskuntien tarjoamissa monipuolisissa ammateissa vähintään yhtä hyvin kuin ne nuoret, jotka eivät ole harrastaneet aktiivisesti mitään urheilulajia.
Kanadassa kilpailu juniorisarjoissa voi suomalaisesta näkökulmasta olla jopa sairasta. Sidney Crosbyn juniorina kokemista ongelmista voi lukea lyhyesti vaikkapa herralle omistetulta wikipedia sivulta. Miksi yksi maailman parhaista pelaajista jätti Kanadan juniorisarjat vuodeksi ja suuntasi USA:an pelaamaan?
Mikä on suomalainen näkökulma ja kuka sitä edustaa? On vain omia mielipiteitä. Sidney Crosby on tällä hetkellä maailman seuratuin jääkiekkoilija. Hän on saanut paljon maaltaan ja on Kanadan juniorijääkiekon kirkkain tähti tällä hetkellä. Luulen, että Crosbylla ei ole valittamista siitä, mitä hän on, vaikka olisi joutunut käymään niinkuin Teemu Selänne isänsä Ilmari Selänteen mukaan hikisen, kyyneleisen ja hieman verisenkin polun kohti tähteyttä. Ilmaiseksi ei saavuta kukaan mitään, vaikka julkisuudessa näkyykin vain elämä parrasvalojen loisteessa (Ilmari Selänne).
Vanhempien drop-out ilmiöstä olisi totisesti mielenkiintoista kuulla lisää. Meneekö vähän samaan sarjaan kun pelitapa - ketjussa mainetta niittänyt lateraalisyöttö? Termi, joka oli otettu suoraan Pohjois-Amerikkalaisesta urheilumediasta ja yritetty väkisin tunkea suomen kieleen.
En tunne henkilökohtaisesti jääkiekossa yhtään lapsen tai juniorin drop-out ilmiötä. Sen sijaan tunnen paljon vanhempia, jotka olivat tyytyväisiä, kun pojat lopettivat jääkiekon pelaamisen. Ei tarvinnut enää isien värjotellä pakkasissa ulkojäillä tai kylmissä jääkiekkohalleissa. Ei tarvinnut enää kuljettaa poikia montaa kertaa viikossa harjoituksiin ympäri vuoden. Omat tärkeät harrastukset eivät enää olleet vaarassa loppua, kun ilman kodin innostusta ja tukea jääneet juniorit lopettivat jääkiekon peluun. Perheet pääsivät taas joka talvisille ulkomaan matkoilleen, kun poikien tärkeät jääkiekkoturnaukset eivät olleet esteenä matkustamiselle. Ei pojilla ollut drop-outia jääkiekon harrastamisesta vaan he lopettivat sen kodin tuen puutteessa. Olen saanut joiltakin pojilta jälkeen päin viestiä siitä, kun heidän isänsä ei kuljettanut poikiaan aina edes seuran harjoituksiin, oman ajan harjoittelusta puhumattakaan. Monet vanhemmat ovat ilmoittaneet täälläkin tienneensä, ettei heidän pojistaan tule jääkiekkoilijoita. Minä en usko sellaisiin puheisiin ollenkaan. Pitäisi sanoa rehellisesti, että en ollut vanhempana valmis tekemään niitä ajallisia ja taloudellisia uhrauksia, joita jääkiekkoilijaksi kehittyminen vaatisi. Kun sen tunnustaisi rehellisesti, että ei itse halunnut panostaa lapsen harrastukseen, niin siinä ei olisi mitään arvosteltavaa. Minusta tuntuu pahalta, kun selitetään oma haluttomuus sillä, että tiesin, ettei pojasta tulisi jääkiekkoilijaa.
Se olisi rehellistä puhetta, että jääkiekko oli perheelle hyvä harrastus, mutta tähtäin oli opiskelussa tai muissa harrastuksissa. Näitä vanhempia tunnen myös paljon ja pojat toimivat jääkiekon lopetettuaan kuka arvostettuna kirvesmiehenä, kuka paperimiehenä, kuka insinöörinä, kuka opettajana, kuka kahvilan pitäjänä, kuka johtajana suuressa kauppaketjussa, kuka lääkärinä, kuka neuvoksena valtion hallinnossa jne. Kaikki esimerkkini ovat todellisesta elämästä. Nyt olisi jääkiekon lopettaneiden drop-out ilmiöstä kirjoittavien monien nimimerkkien sinun lisäksesi syytä kertoa omat kokemuksenne siitä, muuten kaikki jää sanahelinäksi.