No miten se koutsi voi olla kiekonmenetyksestä vihainen, jos vaatii kerran sitä, että kiekkoa pidetään? :D Sehän se nyt vasta valmentaja on.
Jes, lihavoidussa on se olennaisin viesti. Koska se kehittyy, jos sitä ei junnuna aleta opettamaan?
Kysehän oli juuri siitä että jos valmentaja haluaa että ei tule virheitä, hän korostaa että kiekkoa heitetään päätyyn-> tällöin pelaaja heittää sitä päätyyn usein vaikka se ei olisi oikea ratkaisu, koska silloin ainakaan ei menetä sitä ja tee virhettä. Täysin luonnollista ja en ymmärrä miten et sitä voinut ymmärtää tuosta.
Junnusta saakka sitä pelikäsitystä kokoajan kehitetään, mutta ei sitä kehitetä opettamalla pienestä lähtien heittämään purkukiekkoa tai päätykiekkoa. Kuten todettua, niin aikuisena ne asiat pystyy oppimaan hyvin. Sen sijaan itseluottamusta ja kiekon pitämistä ei pysty enää siinä vaiheessa oppimaan.
Oletan nyt ettet ole kauheasti valmentanut 7-11vuotiaita koska et selvästikkään ymmärrä kuinka erilainen maailmankuva tuon ikäisillä lapsilla on. Tällöin jos yhtään lähdetään korostamaan sitä että "jos on liian kova paine niin luovutaan kiekosta" se helposti on sellainen tie että siitä luovutaan aivan liian usein. Todella vaikea tuon ikäisen on hahmottaa mikä sellainen "liian kova paine" edes on tai pystyä analysoimaan milloin se riski on järkevä ottaa. Sen sijaan tuon ikäiselle tärkeämpää on yrittää etsiä ratkaisu miten kuljettaa tai minne syöttää, että paine vähenisi. Eikä suinkaan poistaa koko painetta.
Otetaanpa esimerkki jalkapallon puolelta ensin, minkä maan pelaajia pidetään yleensä parhaiten peliä lukevina ns. luovimpina pelaajina Euroopassa? Espanjaa. Espanjassa opetetaan juuri että peli rakentuu siihen että pallo on kokoajan hallussa, kokoajan pystytään sitten analysoimaan milloin liikuttaa palloa ja minne. Ei siellä opetetan että "vedä pallo pois, kun vastustaja prässää" vaan "ohita vastustaja tai liikuta palloa vapaalle kaverille". Siitä huolimatta kyllä espanjalainenkin pelaaja osaa potkaista pitkän pallon, kun on sille tarve, aikuisissa siis.
Samoin jääkiekon puolelta venäläiset pelaajat ovat yleisesti useimmiten niitä luovimpia joilla pelikäsitys on todella hyvällä tasolla(Malkin, Datsjuk etunenässä). Sielläkin vannotaan sen nimeen että kiekko on kokoajan hallussa, eikä siitä luovuta.
Pelikäsitys kehittyy parhaiten paineen alaisena, pelivälinettä hallitessa ja ratkaisumalleja pohtiessa. Ei sillä että luovutaan pelivälineestä kun tulee paine.
Lopuksi on hyvä muistaa että puolustamaan opitaan aina helpommin kuin hyökkäämään. Tämän(kin) takia sitä hyökkäämistä on korostetusti opeteltava juniorina juuri sen kiekon/pallon kanssa.
Tämä oli yllättävä tieto, tarkoittaako se sitä, että esimerkiksi Jevgeni Malkin tai Aleksander Ovetshkin eivät ymmärrä sitä?
Heidän koko valmennus on perustunut siihen että kiekko pitää pitää omalla joukkueella/itsellä. Tämän(kin) takia juuri venäjällä pelaajien taitotaso on aivan toista kuin Suomessa. Heillä se kiekko on sellainen asia mistä ei vain luovuta, vaikka se voisikin olla joidenkin laskelmien mukaan tehokkaampaa.
Tottakai joku Malkin ymmärtää milloin sitä kannattaa käyttää, jos näkee sen tarpeelliseksi. Mutta miksi sitä käyttää jos kokee että kiekon itsellä pitäminen tai syöttäminen voi olla yhtä tehokasta.
Lopuksi todettakoon vielä että jos joukkue harjoittelee viikossa 3-4 kertaa vaikkapa 9-vuotiaissa, niin kyllä itse ainakin olisin todella surullinen jos minuuttiakaan tuosta ajasta käytettäisiin joidenkin päätykiekkojen tai purkujen opetteluun. Tosin varmasti näin tapahtuu, sen verran surullisia juttuja muutenkin kuullut valmennuksesta.