New Jersey Devils 2013–2014

  • 165 417
  • 407

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Lou joutuu venymään neljännen kerran paitanumeroperiaattensa kanssa kun legenda pukee #68 ylleen syksyllä.
Tällä vissiin viitataan Stephane Richeriin #44, Alexander Mogilnyyn#89 ja Doug Gilmouriin #93.

Piti mielenkiinnosta tarkastella Devilsin pelaajien pelinumeroita tarkemmin Hockey-Reference.comista. Suurin osa numeroista on todellakin väliltä 1-40. Ennen vuotta 1987 ja Lamouriellon aikakautta vain #88 on ollut käytössä kahdella pelaajalla: Garry Howatt ja Rocky Trottier. Hieman yllättäen myös #45, #47 ja #54 ovat olleet käytössä 2000-luvulla. Ensimmäinen oli yhden pudotuspelin Steve Brulella, jälkimmäiset kaudella 11-12 Stephen Giontalla ja Tim Sestitolla. Gionta ja Sestito ovat pelanneet myös kahdella muulla numerolla Devils-paidassa. Brulen ottelu oli NHL-uran ensimmäinen ja hän pelasi myöhemmin vielä kaksi lisää samalla numerolla Coloradossa. Ei kuitenkaan voi puhua mistään tiettyyn pelinumeroon yhdistettävästä tähdestä.

Harri Pesonen on muuten ensimmäinen Devils-pelaaja, joka on kantanut numeroa #13. Organisaation historiasta löytyy toinenkin pelaaja, mutta vuosina 74-76 numeroa kantanut Robin Burns pelasi Kansas City Scouts -nimisessä joukkueessa.
 

ipaz

Jäsen
Harri Pesonen on muuten ensimmäinen Devils-pelaaja, joka on kantanut numeroa #13. Organisaation historiasta löytyy toinenkin pelaaja, mutta vuosina 74-76 numeroa kantanut Robin Burns pelasi Kansas City Scouts -nimisessä joukkueessa.

Hockey-Reference sivustolla on virhe, sillä Pesonen pelasi viime kauden neljästä ottelustaan kolme ensimmäistä numerolla 16 ja neljännen pelinsä #9 seuraan liittyneen Matt D'Agostinin saadessa numeron 16. Kun Pesonen lähetettiin takaisin farmiin, niin #9 annettiin kaudella aiemmin #16 pelanneelle Jacob Josefssonille. Eli Loun aikana kukaan ei ole vieläkään pelannut Devilsissä numerolla 13, enkä usko että pelaakaan.

Edit. Lisää virheitä. Tim Sestito pelasi ainoan pleijariottelunsa keväällä -12 numerolla 21, kuten roster report todistaa. Stephen Giontan numero tuolloin oli 11, jonka olisi jo muistanut ulkoakin kaverin pelattua kaikki 24 ottelua finaaleihin saakka. Sivustolle taitaa olla jäänyt jotkut harjoitusleirin numerot tjms.

Eric Gelinasin #37 on myös väärin. Hän pelasi ainoan pelinsä viime keväänä #32. Stene Brulen kevään 2000 yhden pleijariottelun pöytäkirjaa en mistään löytänyt, mutta vaikea on uskoa että hän olisi pukenut tuota #45. Loun joukkueessa kukaan kenttäpelaaja ei pelaa isommalla numerolla kuin 34. Paitsi nämä neljä harvaa ja valittua.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Hockey-Reference sivustolla on virhe
Kiitos korjaamisesta. Harmillista, että Hockey-Referenceen on eksynyt noin paljon virheitä. Varsin hyvä sivuston muuten. Pesosen kohdalla oli jokin hämärä muistikuva useammasta numeron vaihtamisesta, mutta arvelin muistelleeni väärin, kun Hockey-Reference kertoi tosin.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Jaageri se vaan jatkaa NHL-uraansa, hyvä näin! Nythän siellä Devilsin ylivoimalla on vaarallinen Tsekkien maajoukkue trio: Jagr, Elias ja Zidlicky. Jaageri on varmasti tuolla 2+2milj sopparilla hyvä laastari Devilsin ensi vuoden joukkueen hyökkäykseen ja näin ollen nuoret saavat yhden lisävuoden kehittyä.
 
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Dale Tallon
Jaageri se vaan jatkaa NHL-uraansa, hyvä näin! Nythän siellä Devilsin ylivoimalla on vaarallinen Tsekkien maajoukkue trio: Jagr, Elias ja Zidlicky. Jaageri on varmasti tuolla 2+2milj sopparilla hyvä laastari Devilsin ensi vuoden joukkueen hyökkäykseen ja näin ollen nuoret saavat yhden lisävuoden kehittyä.

Onhan se vaarallinen trio. Tosin jos ylivoima pyöritys äityy kovin intensiiviseksi joutuu jännittämään keneltä ikämiehistä pumppu pysähtyy jos maalia ei ala kuulua
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Pieni hengähdystauko keskellä dramaattista kesää tekee ihan terää. Nyt on hieman aikaa pohtia, mitä oikein on tapahtunut nimenomaan kaukalon puolella. Devils on ensinnäkin menettänyt lyhyen ajan sisään sekä Parisen että Kovaltshukin, joista piti tulla Devilsin kulmakiviä tuleviksi vuosiksi.

Aika näyttää, jääkö Kovyn ja Parisen poistuminen historiaan Rafalskin, Gomezin ja Giontan kaltaisten erittäin hyvien pelaajien menettämisenä. Vertailua tuskin kannattaa tehdä Stevensin ja Niedermayerin tasoisten Hall of fame -pelimiesten jättämään ammottavaan aukkoon.

Toisaalta tulopuolella on (toivottavasti) tulevien vuosien ykkösmaalivahti Cory Schneider. Hyökkäystä vahvistavat Jagr, Ryder, Clowe ja Olesz tuovat lisää kaivattua leveyttä pelaajamateriaaliin. Toki hyökkäyksestä puuttuu nyt Parisen ja Kovyn huipputaito ja tulivoima, mutta kaikkiaan DeBoerilla on nyt käytettävissään huomattavasti monipuolisempi materiaali kuin vuosi sitten ja hänellä on enemmän mahdollisuuksia muodostaa toimivia hyökkäystrioja.

Viime kaudesta monella pelaajalla jäi paljon parannettavaa. Erityisesti Travis Zajacilta ja Adam Henriquelta odotan roimaa parannusta viime vuoteen verrattuna.

Devils on monissa ennakkoarvioissa tuomittu tylysti divisioonansa peränpitäjäksi, mielestäni hyvin kevyin perustein. Uskon vahvasti, että Devils on kynsin hampain kiinni pudotuspelipaikassa, koska sillä on edelleen koossa verrattain pitkään yhdessä ollut ydinpelaajien joukko (Brodeur, Elias, Zajac, Zubrus, Greene ja Salvador). Yksittäisiä pelaajia on helpompaa ajaa sisään jo olemassa olevaan pelisysteemiin kuin lähteä luomaan pelitapaa 20 pelaajalle. Eikä Devilsillä sinänsä edes ole tarvetta mihinkään pelilliseen täyskäännökseen tai nykyjoukkueen hajottamiseen ja nollasta aloittamiseen. Viime kauden epäonnistuminen johtui pitkälti joukkueen kroonisesta tehottomuudesta. DeBoerin pelitapa ja sitä hyvin noudattaneet pelaajat tuottivat edelleen hyvin paineen vastustajan alueelle, mutta maalinteko tuotti silmitöntä tuskaa ja ratkaisujen hakeminen oli usein tympeää puurtamista. Ryder, Jagr ja Clowe tuovat kaikki osaltaan lisää ratkaisuvoimaa ja juonikkuutta, jonka avulla painostus saadaan muutettua maalipaikoiksi ja paikat edelleen toivottavasti maaleiksi.

Mutta on sitä draamaa ollut myös aikaa ennen Kovaltshukia ja Devils on tarjonnut kiekkofanien uutisnälkään helpotusta, sillä joukkueen ympärillä on sattunut ja tapahtunut oikeastaan taukoamatta. Tässä kevyellä otteella tehty lyhyt kooste siitä, millaista pienempää ja suurempaa dramatiikkaa pelkästään muutamien edellisten kausien välillä on nähty.

Kesä 2005

- Devilsillä on suuria vaikeuksia saada joukkue mahtumaan palkkakaton alle. Kesän hankinnat olivat farsseja (Mogilny, Malakhov ja McGillis). Näistä yksikään ei pelannut Devilsissä enää jouluna. Lisäksi Lamoriello shanghaijasi Jeff Friesenin Capitalsiin. Siirto oli Friesenille kova kolaus, sillä hän oli juuri hiljattain saanut perheenlisäystä ja oli asettunut perheineen New Jerseyhyn.

- Joukkue oli keskellä sen historian pahinta kriisiä. Avainpelaajista Scott Stevens lopetti, Scott Niedermayer siirtyi Anaheimiin, Patrik Elias toipui A-hepatiitista. Valmentaja Pat Burns kävi taisteluaan syöpää vastaan.

Kesä 2006

- Patrik Elias flirttaili vapaana agenttina muun muassa Rangersin kanssa. Lopulta Patty valitsi Devilsin. Myös Jamie Langebrunner valitsi jatkon Devilsissä.

- Devils etsi uutta päävalmentajaa, sillä Larry Robinson oli jäänyt kesken edellisen kauden sivuun. Claude Julien palkattiin uudeksi ykkösvalmentajaksi.

- Devilsin omistajat, Newarkin kaupunki ja New Jerseyn osavaltio esittivät poliittista draamaa ja väänsivät oikein huolella Prudential Centerin rakennusluvasta.

- Taiteilu palkkakaton kanssa jatkuu. Lamoriello dumppaa Vladimir Malakhovin sopimuksen Sharksiin kesän 2007 ykkösvarauksen kylkiäisenä. Vastineeksi Devils sai Aleksander Koroljukin pelaajaoikeudet ja Jim Faheyn.

Kesä 2007

- Claude Julienin tilalle etsittiin uutta päävalmentajaa. Tämä oli menettänyt joukkueen ja Lamoriellon luottamuksen ja kriisin ratkaisemiseksi Lamoriello antoi kenkää Julienille kolme kierrosta ennen runkosarjan päätöstä. Devils nimittää uudeksi päävalmentajakseen Brent Sutterin.

- Scott Gomez ja Brian Rafalski lähtevät rahakkailla sopimuksilla muihin maisemiin. Devilsin merkittävimmät hankinnat olivat Dainius Zubrus ja Karel Rachunek.

Kesä 2008

- Lou Lamoriello on aktiivisempi kuin vuosiin vapaiden agenttien markkinoilla ja hankkii vanhat tutut Brian Rolstonin ja Bobby Holikin takaisin Devilsiin.

Kesä 2009

- Brent Sutter jättää Devilsin Carolinalle kärsityn dramaattisen playoff-tappion jälkeen. Uusi päävalmentaja on vanha tuttu Jacques Lemaire.

- Avainpelaajista Brian Gionta lähtee Montrealiin.

Kesä 2010

- Talvella 2010 hankitun Ilja Kovaltshukin jatkosopimuksesta syntyi yksi NHL:n historian merkittävimmistä sopimuskiistoista. Heinäkuusta syyskuun puoliväliin saakka jatkuneen saagan lopputuloksena oli yksi liigann hyväksymä sopimus, yksi välimieskäsittelyn päätteeksi hylätty pelaajasopimus ja Garry Bettmanin antamat sanktiot.

- Puolustuksen johtohahmo Paul Martin jättää Devilsin ja siirtyy Penguinsiin. Lou Lamoriello hankkii puolustukseen vapaat agentit Henrik Tallinderin ja Anton Voltshenkovin. Lisäksi Lamoriello hankki Jason Arnottin Predatorsista.

- Jacques Lemaire astui sivuun kauden päätteeksi päävalmentajan paikalta. Pudotuspeleissä tuli äkkilähtö Flyersia vastaan, eikä Lemairella tuntunut olevan hinkua jatkaa päävalmentajana. Uudeksi luotsiksi valittiin Lowell Devilsissä hyvää jälkeä tehnyt John MacLean. Vähänpä tuolloin tiedettiin, millainen hänen aikakautensa Devilsin päävalmentajana olisi.

- Palkkakaton kanssa oli jälleen hankaluuksia. Bryce Salvadorin vaikea loukkaantuminen pelasti kuitenkin tilanteen, kun hän vietti koko kauden sivussa. Näin Devils välttyi esimerkiksi Dainius Zubrusin tai jonkun muun tärkeän pelimiehen pakkomyynniltä.

Kesä 2011

- Ympäri käydään, yhteen tullaan. Jacques Lemaire palasi, kun John MacLeanin komennossa Devils meni syöksykierteellä pohjamutiin. Edessä oli jälleen uusi päävalmentajan hakuprosessi. Valmentajaksi nimettiin Pete DeBoer.

- Zach Parisen kanssa saatiin väännettyä yksivuotinen sopimus. Siitä voidaan sitten vääntää peistä, oliko tämä osa Parisen laskelmoitua lähtösuunnitelmaa, vai pelkästään strateginen valinta tulojen maksimoimiseksi. Vaikean polvivamman jälkeen Parisen olisi ollut turhaa hinkua hirveän paljon suurempia vuosituloja kuin hän sai Devilsiltä.

- Brian Rolstonin aika Devilsissä tuli päätökseensä, kun hänet kaupattiin New York Islandersiin vaihdossa Trent Hunteriin. Lamoriello ei kauaa viivytellyt Hunterin sopimuksen ulososton kanssa. Lisäksi Lamoriello purki Colin Whiten sopimuksen.

- Loukkaantumishuolet alkoivat jo ennen kauden alkua, kun Travis Zajacin akillesjänne repesi kesätreeneissä.

- Myös kulisseissa kuohui, kun jo tovin aikaa jatkunut eripura Devilsin pääosakkaiden Jeff Vanderbeekin ja Brick city -ryhmän välillä sekä Brick cityn pyrkimykset omistuksestaan eroon nousivat julkisuuteen.

Kesä 2012

- Zach Parise lähti. Parisen lähtö jätti todella huonon maun, koska hänen lausuntonsa antoivat ymmärtää aivan jotain muuta.

- Devilsin taloudellinen tilanne herättää jälleen huomiota. Jeff Vanderbeekistä tulee seuran ainoa omistaja, kun hän lunastaa Brick cityn osuuden seurasta ja ostaa vähemmistöosakas Peter Simonin ulos. Prudential Centerin rakennuslainat järjesteltiin uudelleen, mutta silti ilmaan jäi epäilys Vanderbeekin kyvyistä selvitä takaisinmaksusta omin voimin.

Muuta pientä

- Adam Henriquen sopimustilanne on edelleen status quo. Lamoriellon sanoin puhuvan Henriquen mukaan sopimuksen solmiminen on lähellä, mutta varsinaista päivämäärää ei ole lyöty lukkoon.

I’m not worried about it not getting done or anything like that, he said. There’s nothing really holding it up. It’s a matter of time. We want to make sure we get the best deal for both sides.
 
Viimeksi muokattu:

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Hyvä lyhyt historiikki Devilsistä, kiitos Dali.

Vastaavanlaisia toivoisin muiltakin joukkueita, ihan koko 2000-luvun ajalta. Mukava lukea näitä.

Nähtäväksi jää mitä tuleva kausi tulee olemaan Newarkissa, ykköstähti puuttuu niin hyökkäyksestä, kuin pakistostakin ja tasainen massa ei nyt mikään huikein mahdollinen ole, joskin ufa-markkinat Devilsille olivat kohtuu suosiolliset.

Larssonin tasonnostoa odotellessa kohti liigan kärkeä pakistossa.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Nähtäväksi jää mitä tuleva kausi tulee olemaan Newarkissa, ykköstähti puuttuu niin hyökkäyksestä, kuin pakistostakin ja tasainen massa ei nyt mikään huikein mahdollinen ole, joskin ufa-markkinat Devilsille olivat kohtuu suosiolliset.

Edessä on kieltämättä suuri tuntematon. Tuhannen taalan kysymys kuuluu, onko Elias, Zajac, Ryder, Jagr, Henrique ja Clowe riittävän kova sekstetti kantamaan päävastuun maalinteosta. Parisen ja Kovaltshukin merkitys oli maalinteon lisäksi erittäin suuri myös siksi, että vastustaja joutui peluuttamaan parhaita voimiaan heitä vastaan.

Toisaalta, en jaksa uskoa, etteikö Devilsillä olisi sanansa sanottavana myös alkavalla kaudella. Joukkue saa ainakin paperilla jalkeille kolme tasavahvaa "kakkosketjua" ja vahvan nelosvitjan. Tämä on todennäköisesti pitkän kauden aikana sekä siunaus että kirous. Devils ei ole yhden kortin varassa, mutta tehottomuuden vaara on ilmeinen ainakin laadukkaimpia joukkueita vastaan. Olkoonkin, että Jagr ja Ryder etunenässä tuovat lisää kaivattua ratkaisuvoimaa.

Kesän hankinnat eivät tietenkään "korvaa" Kovaltshukin, Parisen ja osin myös Clarksonin jälkeensä jättämiä aukkoja Devilsin miehistössä, eikä heitä sellaisina kannata edes pitää. Nyt on viime kauden tapaan tarpeen katsoa, millaisia vahvistuksia Devils todella tarvitsee ja mihin esimerkiksi hyökkäyksen nuorten kasvojen rahkeet riittävät.

Dainius Zubrusin loukkaannuttua Devilsin hyökkäyksen kapeus paljastui karulla tavalla ja tilannetta vain pahensi Zajacin, Henriquen ja Clarksonin tehottomuus. Pete DeBoer ei tahtonut löytää toimivia ketjukoostumuksia. Eikä ihme, kun katsoo, millaisia vaihtoehtoja hänellä oli käytettävissään top 6:n täytteeksi. Stefan Matteau, Bobby Butler, Aleksei Ponikarovski, Steve Bernier, Matt D'Agostini ja Steve Sullivan kävivät vuorollaan pyörimässä kahdessa ensimmäisessä ketjussa, eivätkä tulokset olleet häävejä. Kesken kauden hankituista pelaajista ainoastaan Andrei Loktionov teki sanottavammin vaikutuksen.

Ryder, Clowe, Jagr ja Olesz paikkaavat mitat täyttävien top 9 -hyökkääjien puutteen ja ensi kaudella ei ainakaan oletettavasti tarvitse katsella samanlaista epätoivoista pelaajarulettia kuin viime kaudella, eikä nuorilla ja/tai alempien ketjujen pelaajille ole normaalitilanteessa painetta joutua liian suureen rooliin.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
No, jopas nyt tapahtuu. Eilen uutisoitiin, että Philadelphia 76ers -joukkueen omistajaryhmä on kiinnostunut Devilsistä. Tom Gulittin mukaan Josh Harrisin johtaman ryhmän lisäksi myös aiemmin julkisuudessa esillä ollut Andrew Barroway on edelleen mukana kuvioissa. Forbesin uutisessa kerrottiin, ettei Barroway olisi enää ostajaehdokas. Ja nyt sitten Devils olisi ajautumassa liigan hallintaan.

Gary Bettman kiirehti kommentoimaan tuoreeltaan, että Forbesin artikkeli on "epätarkka."

I haven’t seen the Forbes report, but if the suggestion is we’re going to take over the Devils, which is what I’ve heard the report says, it’s not accurate

Niin tai näin, Jeff Vanderbeekin aikakausi on päättymässä, ja Gulittin lähteiden mukaan kauppa voi syntyä nopeasti, jopa muutamien päivien sisään. Vanderbeek varmasti haluaa välttää viimeiseen asti konkurssimenettelyn ja/tai liigan mahdollisen väliintulon, koska tällöin myyntihinta on luonnollisesti paljon pienempi kuin tilanteessa, jossa Vanderbeek ei kirjaimellisesti ole pakotettu myymään vähintään enemmistöosuutta seurasta.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Harmillista, että juuri kuin NHL sai yhden päänvaivan pois, niin tulee samantien toinen tilalle. Kolmen Stanley Cupin paholaisista en kuitenkaan halua missään vaiheessa lukea edes siirtoa spekulovia juttuja. Toivottavasti uusi omistaja löytyy nopeaan.
 

Kippe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Harmillista, että juuri kuin NHL sai yhden päänvaivan pois, niin tulee samantien toinen tilalle. Kolmen Stanley Cupin paholaisista en kuitenkaan halua missään vaiheessa lukea edes siirtoa spekulovia juttuja. Toivottavasti uusi omistaja löytyy nopeaan.

Olisihan se kyllä aika perverssiä, jos esim. Brodeurin paita löytyisi hallin katosta kaupungissa, jossa mies ei ole pelannut peliäkään.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Olisihan se kyllä aika perverssiä, jos esim. Brodeurin paita löytyisi hallin katosta kaupungissa, jossa mies ei ole pelannut peliäkään.

No onhan noita. Bobby Hullin, Hawerchukin ja Steenin paidat roikkuvat Kojoottien kotihallin katosta. En ole varma onko miehet ikinä käynytkään Arizonassa. Minusta tuo on aika vastenmielistä, sillä jos joukkue siirtyy muualle ja vaihtaa täysin nimensä, niin silloin ei pitäisi olla oikeutettu ottamaan vanhan seuran historiaa mukaansa, vaan kaikki alkaa ns. alusta. Varsinkin nyt kun Jets on palannut NHL:n niin Winnipegin legendojen paidat roikkuu jossain aavikolla. Sanattomaksi vetää.

Takaisin aiheeseen, niin valittettava uutinenhan tämä on. Kuitenkin pirut on ollut menestyjiä ja todellakaan en toivo että jengi siirrettäisiin. Uskon että ostaja löytyy silti suht helposti, kuitenkin paikkakin on todella hyvä nykin kyljessä.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Harmillista, että juuri kuin NHL sai yhden päänvaivan pois, niin tulee samantien toinen tilalle. Kolmen Stanley Cupin paholaisista en kuitenkaan halua missään vaiheessa lukea edes siirtoa spekulovia juttuja. Toivottavasti uusi omistaja löytyy nopeaan.

Sen verran pitää kommentoida vielä, ettei liiga ole ottanut tai välittömästi ottamassa seuraa haltuunsa. Jatkoajan uutisessa siteerataan epätarkasti ilmeisesti Forbesin artikkelia (vaikkei lähdettä ole mainittu). Forbesin artikkelin väite liigan väliintulosta kumottiin eilen nopeasti esimerkiksi usatodayn sivuilla ja Gulittin blogissa.

Liigan nokkamiesten Gary Bettmanin ja Bill Dalyn kommenteista voi päätellä, että liiga toki tarvittaessa puuttuu tilanteeseen, jos Vanderbeek ei selviä velvoitteistaan tai seuran myyntiä ei saada suoritettua lähiaikoina. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Devils on ollut liigan erityisseurannassa jo hyvän aikaa.

Devils voi toki huonolla tuurilla ajautua liigan hallintaan, jos nyt meneillään oleva kaupanteko ostajakandidaattien kanssa kariutuu. Silti, edes tässä tilanteessa muutto toiselle paikkakunnalle olisi vähintään epätodennäköistä ja vaihtoehto vain, jos sopivaa omistajaehdokasta ei kerta kaikkiaan löydy. Paikkakunnan vaihtaminen vaatisi aivan ensin Devilsin jääkiekko-organisaation ja halliyhtiön pilkkomista ja tällaiseen pakkotoimenpiteeseen ryhtyminen on niiden vihoviimeisten vaihtoehtojen joukossa.

Että eiköhän se Martin Brodeurin numero 30 nosteta aikanaan killumaan siihen Daneykon, Stevensin ja Niedermayerin rinnalle Newarkin Prudential Centerin katon rajaan.
 
Viimeksi muokattu:

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Palataanpa taas asiaan. Devilsin uusi omistaja on siis löytynyt, tai löytymässä, Philadelphian suunnasta. Tom Gulittin siteeraamien philadelphialaislähteiden mukaan Philadelphia 76ersin omistajaryhmän tarjous on mitä ilmeisimmin hyväksytty.

Joidenkin lähteiden mukaan kauppa olisi jo varmistunut, mutta Gulittin omat tietolähteet kertovat, että ennen kaupan lopullista vahvistamista on vielä hiottavia joitain yksityiskohtia. Joka tapauksessa nyt näyttää siltä, että kaupat Josh Harrisin johtaman ryhmittymän kanssa tehdään viimeistään ennen kauden aloitusta.

Tarkkaa kauppasummaa ei luonnollisesti ole tiedossa, mutta joka tapauksessa se kattaa Devilsin arviolta yli 200 miljoonan dollarin velat ja toisen ostajaehdokkaan Andrew Barrowayn antaman 30 miljoonan dollarin lainan. Kauppaan sisältyy Devilsin joukkueen lisäksi Prudential Centerin toiminnasta vastaava halliyhtiö. Ilmeisesti 76ers-ryhmän tavoitteena on ollut hankkia New Yorkin tai Philadelphian alueelta oma areena ja päästä tätä kautta mukaan alueen urheilu- ja viihdebisnekseen.

Kauppasummaan ja omistajajärjestelyihin vaikuttaa myös se, jääkö Jeff Vanderbeek osaomistajaksi ja jatkaako Vanderbeek myös jossain tehtävässä Devilsin organisaatiossa.

Mikäpä tässä, jos taustalla kummitellut uhka halliyhtiön konkurssista poistuu piinaamasta. Ei kai tilanne ainakaan huonompaan suuntaan voi mennä uuden omistajan kanssa.

edit piaf. Tässä Gulittin viimeisin tilannepäivitys, jonka mukaan kaupat Harrisin kanssa saattavat syntyä jo ennen viikonvaihdetta. Jutun mukaan Jeff Vanderbeek olisi jäämässä vähemmistöosakkaaksi ja myös toimimaan jossain tehtävässä tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Devilsin myynti Josh Harrisille vahvistetaan tänään illalla Suomen aikaa. Kauppasummaksi arvioidaan runsaat 320 miljoonaa dollaria. NHL:n Board of Governors puolsi eilen Devilsin myymistä Josh Harrisille ja tämän kumppaneille.

Kauppa sisältää siis enemmistöosakkuuden Devilsin kiekkojoukkueen ja Prudential Centerin liiketoiminnasta vastaavan Devils Arena Entertainmentin. Forbes on arvioinut velkaantuneen Devilsin runsaan 200 miljoonan arvoiseksi, mutta arvio taitaa olla alakanttiin, ja toisaalta kauppasummaa paisuttaa myös kaupan mukana tuleva halliyhtiö, joka vastaa Prudential Centerin liiketoiminnasta.

Kuten todettua jo moneen kertaan, Jeff Vanderbeekin ainoa mahdollisuus oli myydä enemmistöosakkuus (tai koko seura), koska vähemmistöosakkaiden osaksi olisi koitunut käytännössä seuran toimintaa tukevan mesenaatin rooli. Harris tuli paikalle poimimaan kypsän hedelmän, koska Vanderbeekilla ei tuntunut olevan enää liikkumavaraa viivyttää kumppanien etsintää. Vanderbeek ei toki jää puille paljaille, vaikka seuran myynti oli pakon sanelemaa. Hän maksoi vuonna 2004 Brick City -yhtiön Ray Chambersin ja Mike Gilfillanin sekä vähemmistöosakas Peter Simonin kanssa Devilsistä yhteensä 125 miljoonaa dollaria. Vanderbeek omisti tuolloin 47 prosenttia seurasta eli hän maksoi osuudestaan noin 60 miljoonaa (olettaen, että rahaa liikkui suhteessa omistusosuuksiin). Devilsin velkojen takaisinmaksun jälkeen Vanderbeekille jää vielä sellaiset reippaat sata miljoonaa taskurahoja sekä pieni vähemmistöosuus seurasta.

Devils ei siis ajautunut liigan vaivoiksi, toisin kuin Forbes viime viikolla uutisoi. Kaupan myötä asiat Devilsin asiat ovat pitkästä aikaa mallillaan, ainakin periaatteessa, sillä seura on velaton ja uudet omistajat ovat sangen vauraita. Avoinna on tietysti se, mitä uudet isännät seuralta ja areenalta haluavat ja aikovatko he kovastikin tuoda muutoksen tuulia seuraan. Ja vaikka miljoonilla kyllästetyt suursijoittajat tuovat dollareillaan vakautta toimintaan, he tapaavat poistua yhtä nopeasti kuin saapuvatkin (kuten Devilsissä on nähty), jollei heidän toimintaansa sävytä vahva lukkarinrakkaus urheilubisnekseen.

Vanderbeekiltä lukkarinrakkautta ei tätä puuttunut. Hän vaikutti myös osaltaan areenahankkeen toteutumiseen ja hän on ollut intohimoisesti mukana seuran toiminnassa. Vanderbeek oli tietyllä tapaa mainio keulakuva seuralle, koska hän on ollut kausikorttilainen 1980-luvulta asti. Ennen Brick Cityn irtautumista omistajien keskinäinen dynamiikka toimi sinänsä hyvin, Vanderbeekin toimiessa äänitorvena ja Chambersin ja Gilfillanin toimiessa kulisseissa. Mutta tosiasiassa omistajaryhmien suhteet olivat viileät, sillä jo alkujaankin omistajien tavoitteet olivat hyvin erilaiset. Nyt ehkä suhde toimii paremmin, jos Harrisin visioissa on edes siteeksi aitoa kiintymystä jääkiekkoon ja urheilubisnekseen. Vanderbeek toiminee myös jatkossa seuran sikariportaan kasvoina ja julkisena äänitorvena.

Uusilta omistajilta toivon ennen kaikkea sitä, että Devilsin ja areenan välistä avioliittoa ei pureta, koska tämä sidos on ankkuroinut seuran Newarkiin. Samoin on tärkeää, että Lou Lamoriellon annetaan olla Lou Lamoriello.

Omistajavaihdoksen myötä yksi monivaiheinen luku Devilsin historiassa tulee päätökseensä. Tarinan päähenkilöt ovat kukin vuorollaan sankareita ja konnia. Ray Chambersille ja Mike Gilfillanille Devils ja Prudential Center olivat vain vipuvarsia heidän kiinteistöbisneksiensä pönkittämisessä. Gilfillan muistaakseni oli lobannut areenaa Newarkiin jo 1990-lopussa. Periaatteessa heitä voisi osoitella sormella ja syyttää kylmäkiskoisesta laskelmoinnista ja laivan jättämisestä ennen rakennuslainojen takaisinmaksua. Brick Cityn nopea poistuminen synnytti monia ongelmia, jotka tunnetaan Devilsin talousvaikeuksina.

Silti, ilman Chambersin ja Gilfillanin kaltaisia voimahahmoja Devils ei pelaisi uudenkarhealla areenalla Newarkissa, eikä välttämättä edes New Jerseyssä. Heidän vaikutusvaltansa ja miljoonansa antoivat lopullisen sysäyksen areenan rakentamiselle ja avasivat myös tarvittavan julkisen rahoituksen ja tuen hanat. Devilsin omistajien, Newarkin kaupungin ja New Jerseyn osavaltion käymä vääntö Prudential Centerin rakennusoikeudesta ei ollut kaunista peliä, vaan rankasti yksinkertaistaen voi sanoa, että Chambers ja Gilfillan etunenässä näyttivät hauista ja julkishallinto totteli.

Devilsin pukuherrojen ja poliitikkojen välinen kuohunta kulisseissa tuskin lakkaa ainakaan niin kauan kuin Devilsin vanha kotiareena, nykyisin Izod Centerin nimellä toimiva halli on käytössä ja sen toimintaa tuetaan poliitikkojen tuella. Tällä ei nyt ole hirveästi käytännön merkitystä Devilsin kiekkojoukkueelle, mutta Devilsin halliyhtiön tavoitteena on luonnollisesti saada Prudential Centeriin kaikki mahdolliset viihdetapahtumat, joten lobbaus Izod Centerin alasajamiseksi jatkuu, joten myös sapelinkalistelu osavaltion päättäjien kanssa jatkuu.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Puretaanpa torstain pressitilaisuuden anti vielä muutamina sanoina tännekin.

Uusien omistajien Josh Harrisin ja David Blitzerin esittelytilaisuudessa sanottiin kaikki oikeat asiat ja jokaista nykyistä ja entistä merkkihenkilöä seuran historiassa ja jokaista seuran fania kiiteltiin. Ensivaikutelma on, että menestysmahdollisuudet eivät jää omistajista kiinni. Harrisilla ja Blizterillä tuntuu myös olevan järki ja sydän paikallaan ja oikeanlainen kunnioitus omistamaansa organisaatiota kohtaan. Heille tietysti hyvän ensivaikutelman tekeminen oli erittäin tärkeää, ettei heihin saman tien lyödä nurkanvaltaajan ja öykkärin leimaa.

Josh Harris puhui luonnollisesti melko harvasanaisesti mistään mahdollisista muutoksista. Hänen mukaansa Devils on (myös) tulevaisuudessa Prudential Centerin ainoa suursarjaseura. Näin areenalla on helpommin mahdollista järjestää viihde- ja kulttuuritapahtumia. Omistajien roolina Harris ja hänen kumppaninsa David Blitzer näkevät liiketoiminnan vetämisen. Kiekkopuoli kuuluu kiekkopuolen ammattilaisille.

This team has stood for excellence and we want to continue the excellence, so we don't want to fiddle in what Lou and his staff have done incredibly well for their entire careers, Blitzer said. I think the New Jersey Devils are the envy of 99 percent of the NHL from the standpoint of their performance on the ice. We don't really want to change that.

Omistajavaihdoksen toinen merkittävä seuraus on, että Lou Lamoriellon rooli organisaatiossa muuttuu, sillä Devils Arena entertainmentin toimitusjohtajan tehtävistä vastaa jatkossa Scott O'Neil, joka hoitaa myös Philadelphia 76ersin toimitusjohtajan pestiä. Äkkiseltään tämä vaikuttaa ihan fiksulta siirrolta, ja vastaa omistajien näkemystä bisnespuolen uudelleenorganisoinnista ja on samalla kannanotto kiekko-organisaation ja bisnespuolen eriyttämisestä. Eiköhän Lamoriellolla kuitenkin ole riittävästi työtä ja vaikutusvaltaa Devilsin kiekkopuolen nokkamiehenä, eikä tässä ole sen kummempaa dramatiikkaa. Harrisin näkemys toimintaperiaatteista on lyhyesti tässä.

What we like to do is to strategically agree on what the vision is and then what the business plan is and then resource it and allow people to do their jobs and then hold them accountable.

On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, millaisia muutoksia esimerkiksi Devilsin markkinointiin ja Prudential Centerin toimintaan uudet isännät ja organisaation johto tuovat. Devils on Lamoriellon aikakaudella ollut hyvin konservatiivinen kaikessa toiminnassaan, mutta saa nähdä, mihin suuntaan esimerkiksi pelaajien promoaminen ja fanien osallistaminen tulevaisuudessa muuttuvat.

Josh Harris tuntuu kuitenkin kommenttiensa perusteella kunnioittavan suuresti Lou Lamorielloa ja aikoo aidosti antaa tälle vapaat kädet hoitaa GM:n ja seuran presidentin tehtäviä ja rakentaa Devilsin joukkueen näköisekseen. Ja vaikka Loulla ei enää ole virallista roolia bisneksen puolella, hänen ylitseen tuskin kävellään muuttamalla Devils muoviseksi kolmospaita- ja some-pöhinäorganisaatioksi.

I’m not going to interpose my judgment over Lou’s, Harris said. Am I going to ask questions, am I going to probe, are we going to debate? Yes. Am I interested, am I focused? Yes. But, Lou’s in charge of hockey.

Tässä kommentissa voi tietysti nähdä myös pienen piikin Jeff Vanderbeekin suuntaan, joka oli ilmeisen aktiivinen Kovaltshuk-saagassa Devilsiin kesällä 2010.

Vastaavasti Lou Lamoriello oli vähintään yhtä kohtelias ja vaikuttunut Harrisista ja Blitzerista. Hän totesi myös, että hänelle oli ja on henkilökohtaisesti tärkeää myös GM:nä jatkamisen kannalta, että Devils on hänen mielestään myös tulevaisuudessa hyvissä käsissä.

Over the last 10 days or so, I spent a considerable amount of time with them because there are a lot of decisions that had to be made and every time I spoke with them – and it was just the three of us – I came back more and more impressed not only with who they are and what they’ve accomplished, but what their vision is. I was surprised, quite frankly, but it’s real.

Lamoriello puhui lehdistötilaisuudessa vielä laajemmin Harrisin ja Blitzerin tekemästä vaikutuksesta.

I was impressed with the realism, the honestly, upfrontness and how direct they were, Lamoriello said. What I took out of our conversation was their commitment to excellence, commitment to drive and work ethic, while never compromising integrity and honesty. That, to me, was more important than anything.

Devilsin talousvaikeudet ratkesivat ja nyt Devilsin leiristä puhuttiin ensimmäistä kertaa avoimesti viime vuosien vaikeuksista. Likaisia yksityiskohtia ei tietty paljastettu, mutta Lou Lamoriello sanoi suoraan, että Prudential Centerin rakennuslainojen takaisinmaksuvaikeudet haittasivat viime aikoina kaikkien työtä ja mielialoja.

There was such a cloud. It was not anyone’s fault, but we all know there were clouds from A to Z. You didn’t talk about it much because that only made it worse, but it was there. It was not Jeff’s fault, but it was very difficult for the players too. The cloud has lifted.

The cloud is off me too.

Mediapaketti

Jeff Vanderbeekin mietteet

Lou Lamoriellon näkemys

Blitzer: Keskitymme bisnespuoleen

Maailmanparannusta urheilun kautta

Kauniit alkusanat on nyt sanottu. Seuraavaksi nähdään, mihin suuntaan Devilsiä aletaan käytännössä viedä.
 

NiksuP

Jäsen
Suosikkijoukkue
NJ Devils, Travis Zajac, Jukka Peltola
Olen tässä nyt viimepäivät pyöritellyt Devilsin rosteria ja asioita päässäni ja nään tulevassa kaudessa paljon hyvääkin. Nyt ei voida kaatua siihen, että Brodeur loukkaantuu, vaan samantasoinen jossei parempikin Schneider on aina olemassa. Ja sama toisinpäin. Kumpikaan tuskin väsyy kauden aikana, koska voi vuorotella.

Viime kauden Devils aloitti todella hyvin, mutta loppujen lopuksi maalinteko koitui ongelmaksi Kovyn loukkaannuttua. Nyt Kovalchuk on käytännössä korvattu Ryderilla ja Jagrilla sekä Clarkie Clowella.

Devilsin ongelmaksi tuskin koituu omanpään pelaaminen tai maalien päästäminen. Kaksikkona Brodeur-Schneider on liigan eliittiä. Devils päästi viime kaudella "vain" 2.54 maalia ottelua kohden. Ja näistä otteluista monessa maalissa oli Hedberg. Ja minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa hänestä, mutta puhutaan kuitenkin eri tason kassarista kuin Marty tai Schneideri. Toki Devilsin puolustuksen ympärillä pyörii paljon kysymysmerkkejä. Adam Larsson nosti tasoaan jo viime kaudeksi, mutta nyt tarvitaan jälleen uusi harppaus. Larssonin pitää olla nyt Devilsin johtava puolustaja kummassakin päässä kenttää. Playoff-joukkueista Montreal, Washington, Toronto ja Minnesota päästivät enemmän. Salvadorin ollessa edes jonkinlaisella tasolla, muiden pitäessä sen normaalin tasonsa ja Larssonin noustessa johtavaan rooliin Devils voisi hyvinkin nousta puolustuspelaamisella ja erikoistilanteilla playoff-junaan mukaan.

Viime kauden vakiopakeista maisemaa on vaihtanut suuren caphitin omannut Henrik Tallinder. Ensi kaudella vastuuta kantavat Larsson, Salvador, Zid, Greene, Volchenkov ja kuutospakiksi sijoittaisin Faynen.

Oletetaan, että Devilsin omanpään pelaaminen sujuu hyvin ja Scneider ja Brodeur pelaavat vähintään viime kauden tasollaan maalissa. Viime kauden ongelma oli siis maalinteko ja nyt sille varmaan kiivaisesti etsitään ratkaisua. Nyt vaatisi parin pelaajan esiinnousemista. Travis Zajacin ja Adam Henriquen. Elias ja Jagr kyllä hoitavat oman osansa, mutta nyt olisi tonttia tarjolla kahdele edellämainitulle. Zajac ei lyönyt kunnolla läpi Parisen ja Kovynkaan kanssa, joten on vaikea kuvitella, miten se onnistuisi nyt. Henriquen viime kautta varjostivat loukkaantumiset, mutta hänessä on aineksia joukkueen johtavaksi hyökkääjäksi. Ja nyt on roolia tarjolla. Saa varmasti aikaa ykkösylivoimassa ja todennäköisesti ykköskentässäkin, nyt vaan on käytettävä näyttöpaikat. Uskon, että emme ole nähneet vielä parasta mahdollista Adamia.

Zajac, Henrique, Jagr, Elias, Clowe ja Ryder varmaankin tulevat miehittämään hyökkäyksen top-6 paikat, mutta seuraava mielenkiintoinen nimi on Andrei Loktionov. LA Kingsistä vaihdossa myöhäispickiin kaapattu Lokti pelasi viime kaudella Kovalchukin kanssa ja peli kulki aika ajoin. Nyt voisikin olla mielenkiintoista kokeilla roolitusta:

Henri - Zajac - Ryder
Elias - Lokti - Jagr
Tedenby* - Zubrus - Clowe
Carter - Gionta - Bernier
Olesz, Josefson, Barch, Matteau..

* = Kovasti siellä yritetään Tedenbystä tehdä rosteripelaajaa, kun vielä tarjottiin jatkoa. Itseni mielestä voisi kokeilla kolmoskentässä, jos vakuuttaa harjoituspeleissä, mutta muuten kolmosen laitaan voisi lyödä Stefan Matteaun tai Zubrus laitaan -> Josefson keskelle jne. Oleszille en oikein löydä paikkaa tuosta rosterista, muuta kuin paikkaamaan loukkaantumisia. Nelosen laittaisin noin, Bernier oli viime kaudella harvoja Devils-hyökkääjiä, jotka olivat plussan puolella.

Eli jos kentälliset menisivät jokseenkin näin..

Adam Henrique - Travis Zajac - Michael Ryder
Patrik Elias - Andrei Loktionov - Jaromir Jagr
Mattias Tedenby/Stefan Matteau - Dainius Zubrus - Ryan Clowe
Ryan Carter - Stephen Gionta - Steve Bernier

Adam Larsson - Andy Greene?
Bryce Salvador - Mark Fayne
Marek Zidlicky - Anton Volchenkov

Larssonille pitää antaa nyt suuri näytönpaikka - se on selvää. Mutta pakkiparia on vaikeahko lähteä päättämään. Greene pelasi viime kaudella ihan älyttömän hyvin ottaen huomioon miten Devilsin kausi meni. Plussan puolella yli kymmenen pykälää ja tehopisteitä eniten pakeista heti Zidin jälkeen. Voisi olla parhaimmillaan toimivakin pari, mutta vain kokeilemalla selviää. Salvador tuskin nousee sille pleijareiden tasolle, mutta on kuitenkin enemmän puolustava puolustaja mitä esim. Zidlicky on. Käytännössä Salvadorin voisi vaihtaa Volchenkovin kanssa päikseen, koska Zidlicky on kuitenkin hyvä luistelija ja tasapainottaisi näin Salvadoria. Mark Faynelle pitää antaa roolia nyt. 26-vuotias ja soppari tulossa päätökseen kauden kuluttua, nyt tai ei koskana. Viime kaudella Greenen jälkeen paras tehotilasto pelaten +30 ottelua. Zidlicky pelannee Larssonin kanssa ykkösylivoimaa, mutta kakkosylivoima voikin olla kinkkisempi paikka. Greene on varma kortti sinne, mutta muuten on vaikea puolustajista löytää hyvää viivapelaajaa mainitun kolmen lisäksi. Eikä Larssonkaan mikään Niedermayer siellä vielä ole. Ehkä joku hyökkääjä viivalle kakkosylivoimaan voisi olla oiva ratkaisu..

Älyttömän sekavaa tekstiä, mutta tulipahan kirjoiteltua..
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Älyttömän sekavaa tekstiä, mutta tulipahan kirjoiteltua..

Ei lainkaan, hyvää settiä.

Itse olen tässä Kovalchuk-fanituksen myötä toki seurannut paljon myös Devilsin asioita Leafsin ohella. Vaikka Kovy nyt hävisikin Pietariin, on meikäläiselle silti jäänyt pieni symppaus-moodi päälle. Toissa kauden taistelu finaaliin oli hieno juttu.

Vaikka valtaosa tuntuukin olevan eri mieltä, niin omaan silmään Devils on huomattavasti laadukkaampi jengi kuin viime keväänä. Vaikka sitä kuuluisaa ykköskorin pyssyä ei joukkueesta varsinaisesti löydykään, niin silti jalkeilla on varsin maalintekopotentiaalinen ryhmä. Tuossa kun vielä esim. Loktionov lyö itsensä lopullisesti läpi, niin johan on kovat kolme kenttää. Tai no, oikeastaan neljä, sillä kyllähän tuo nelonen tuossa muodossa kuuluu liigan kymmenen parhaan joukkoon.

Pakisto toki vaatii sitä Larssonin tasonnostoa, ja vastaavasti veteraanien taso ei saisi hirveästi laskea. Schneider oli kyllä kova haku maalille. Kova kaksikko siellä nyt hilluu veräjällä.

Summa summarum, vaikka Kovalchuk iso menetys onkin, niin näen kuitenkin Devilsin vaarallisempana joukkueena nyt, kun leveyttä löytyy enemmän.
 

QuackQuack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Ducks d'Anaheim, Nick Bonino 2009-2014
Devils Re-sign Center Adam Henrique - New Jersey Devils - News

Henriquelle soppari, kyseessä on kuuden vuoden sopimus. Hieno juttu ja tärkeä palanen Devilssille. Rahamäärä on 24 milj. eli cap hit 4 milj/kausi. Suht-sopiva hinta minun mielestäni. Kaveri on aina energinen ja on Nj:n pelejä katsoessa se pelaaja, joka nousee esiin vaikka viime kausi olikin lievä pettymys. (niin oli koko joukkueelta)

Mutta, ehkä jopa potentiaalinen ykkössentteri tulevaisuutta varten nyt saatu monivuotiseen soppariin. Ei muuta kuin kohti uutta valoisampaa kautta!
 
Viimeksi muokattu:

Hyvä kyllä lukea näinkin yksityiskohtaista taustatietoa asioista.

Pientä turbulenssia ollut tässä viime kuukausina New Jerseyssä. Jos nyt äkkiseltään arvioi, niin onhan nuo uudet pelaajat varsin nimekkäitä, varsinkin ottaen huomioon sen että heidät hankkinut seura on New Jersey Devils.
Kuten dali jo taustoitti, niin nytkin Devils hankki paikkaajia luottaen omaan tekemiseen ja omaan linjaansa, mutta silti pistää miettimään, että mihin tämä taktiikka tällä kertaa johtaa. Voiko se tuottaa tulosta, ja jos niin millaista tulosta?

Jos väläyttäisi nuorennusleikkauksen ja uuden sukupolven kasvattamisen mahdollisuutta, niin jotenkin se ei vaan sovi ollenkaan yhteen Devilsin kanssa. Ja kun ei ole eväitä lähteä sille tielle, pitäisi olla hyvin omia nuoria tai sitten pitäisi hankkia kaupoilla nuoria pelaajia ja varausvuoroja.
Se olisi ollut rohkea ratkaisu, mutta ei tosiaan olisi tainnut olla mahdollisuuksiakaan sille.

Siispä kysymys kuuluu: Miten Devils voi jatkaa menetettyään Parisen ja Kovaltsukin (ja kohta Brodeurin ja Eliasin) kun samaan aikaan nuoria ei pahemmin ole tulossa?
Itsekseni mietin millainen on seuran urheilullinen tulevaisuus... voiko se työnteko ja oman linjan pitäminen yhä vielä tuottaa tulosta ikään kuin olosuhteista riippumatta. Eikö haittaa jos isot tähdet lähtee tai lopettaa, ja omistajan vaihdokseen johtaneet talousvaikeudet kuitattiin ihan tuosta vaan.
Tähän asti ovat aina selvinnet hyvin ja homma on sitten jatkunut normaalisti, mutta luulen että nyt koko organisaatio on todella suuren haasteen edessä ja voi olla ettei Lamoriellon kylmän viileä peli enää tällä kertaa takaa mitään hyvää.

En ole kovin negatiivisissa mietteissä, mutta veikkaan että seuraavan viiden kauden aikana Devils on tasapaksu suorittaja: tekee kesäisin perushankintoja kuten tavallisesti, on välillä pudotuspeleissä - jos hyvin menee niin jopa toisella kierroksella - ja välillä vähän viivan alapuolella.
Mielestäni se ei ole kuitenkaan hyvä skenaario. Olisi seuran kannalta parempi ottaa oikein kunnolla vauhtia sieltä pohjamudista, noustakseen hyvien varausten kautta kestävän kehityksen tielle.
Mutta se juttuhan on siinä, että jos Devils pääsee pudotuspelehin, heillä on aina mielestään mahdollista menestyä siellä. Tosin sekin taika alkaa murtua, näin luulen.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Ensin ne uutispuolen kommentit: Adam Henriquen sopimus on suorastaan erinomainen. Odotin Henriquen tekevän parivuotisen diilin, Sean Couturierin, T.J. Brodien ja Jacob Markströmin tavoin, mutta tämähän on vielä parempi juttu. Sopimuksen kokonaisarvossa näkyy tietysti kahdesta ufa-vuodesta maksettava hinta, mutta kun ja jos palkkakatto kääntyy jälleen nousuun ja Henrique vakiinnuttaa paikkansa top 6 -hyökkääjnä, sopimus on hyvinkin edullinen sen jälkimmäisellä puoliskolla.

Henrique on tehnyt huomattavan vahvan sisäänmarssin NHL:ään ja muuntunut lupavasta junioripelaajasta ammattilaiseksi. Henriquelta odotetaan jatkossa vastuunkantoa, jota hän on jo lyhyellä NHL-urallaan osoittanut. Hän on hyvin arvostettu pelaaja myös Devilsin johtoportaan mielestä, ja Lamoriellon halu kiinnittää Henrique pitkäksi aikaa vain kahden NHL-kauden jälkeen kuvastaa hyvin tätä.

He’s a core player, Lamoriello said. He’s an integral part of this team. He’s one of the key players that has to go (play well). He plays in all situations – 5-on-5, power play, penalty kill. So, he’s relied upon and he has that responsibility and has to produce.

Tässä vielä Henriquen sopimuksen palkkarakenne.

2013-2014 2M
2014-2015 3M
2015-2016 4M
2016-2017 4,5M
2017-2018 5M
2018-2019 5,5M

Runsaasti ajatuksia...

Niksulle välittömät kiitokset ja palsta-arvostuksenosoitukset hyvästä ennakkopohdiskelusta. Näitä toivoisin lisää myös muilta, koska näistähän se keskustelu syntyy.

Tässä oli paljon samansuuntaista pohdiskelua, jota olen itsekin käynyt. Kommentoin nyt muutamalla lauseella hyökkäysketjuja.

En usko, että Devilsin ketjut asettuvat vielä kauden ensimmäisen kuukauden aikana kovinkaan vahvasti paikoilleen, eikä pysyviä koostumuksia välttämättä nähcä koko kauden aikana. Joukkueen hyökkääjien vaihtuvuus ja kilpailu pelipaikoista ovat olennaisimmat syyt odottaa ketjulottoa, mutta yhtä lailla lasken tämän kauden joukkueen vahvuudeksi (ainakin paperilla) monipuoliset mahdollisuudet muokata toimivia ketjuja niin otteluiden sisällä kuin otteluohjelman ja terveystilanteen mukaan.

Kuten jo aiemmin tuli kirjoiteltua, joukkueen hyökkäys rakennetaan tasavahvojen ketjujen ympärille. Se kaikkein kovin kärki puuttuu, mutta vastapainoksi Devilsillä riittää pelimiehiä kaikkiin neljään ketjuun. Tuota laadukasta alempien kenttien osastoa ei pidä aliarvioida, nähtiinhän se jo kaudella 2011-2012, kuinka Devils marssi finaaleihin nimenomaan neljän vahvasti jauhavan ketjun voimin.

Viime kauden hyökkäyspeliä vaivasi mielikuvitukseton puurtaminen ja suurimmat maalinteon ongelmat ilmenivät tasaviisikoin pelattaessa. Kovaltshukin loukkaantuminen oli toki paha takaisku, mutta tosiasiassa Devilsin hyökkäyspeli oli tehotonta helmikuun alusta oikeastaan aina kauden loppuun saakka myös silloin, kun Kovy oli rivissä mukana. Aneemista hyökkäyspeliä alleviivaa masentava 0,86 tehtyä maalia per päästetty maali.

Devils on korvannut Kovaltshukin ja Clarksonin sekä pelaajaruletissa pyörineet bobbybutlerit, stevesullivanit ja tomkostopoulokset.

Mielestäni ihanteellisin, ennen muuta tasapainoisin, hyökkäys muodostetaan näillä ketjuilla. Periaatteessa molemmilla laidoilla pelaajien paikkoja voidaan vaihtaa tarpeen mukaan senttereiden hierarkkian ollessa jokseenkin muuttumaton. Tosin, ei ole kovin realistista odottaa, että tämä 12 hyökkääjän nippu kestää kerrallaan kovin pitkiä aikoja terveenä.

Clowe-Zajac-Ryder
Elias-Henrique-Zubrus
Olesz-Loktionov-Jagr
Carter-Josefson-Bernier

Jos nyt jotain erimielisyyden aihetta tuosta NiksuP:n viestistä pitäisi etsiä, niin muutamasta pelaajasta olen eri linjoilla. Nämä nimet ovat Zajac, Olesz ja Tedenby.

Hyökkäystehoilla mitattuna Zajac on onnistunut, jos hän rikkoo 20 maalin ja 50 tehopisteen rajan. Viime kauden alisuorittaminen nimenomaan hyökkäyspäässä oli tulosta osin Zajacin pitkistä aneemisista kausista ja toisaalta siitä, ettei hänen pelityylilleen sopivia laitahyökkääjiä oikeastaan ollut. Ensi kaudella tilanne on toisin, sillä kesän hankinnoista käytännössä kaikkia voi peluuttaa Zajacin rinnalla. Jos Zajacilta haluaa tehoja, hänen rinnallaan on syytä peluuttaa suoraviivaisia, hyvin sijoittuvia ja kaksinkamppailuissa viihtyviä pelaajia.

Odotan Zajacilta suorastaan "mini-comebackia" liigan sentterieliittiin. Halua näyttää ja onnistua pitäisi ainakin löytyä, sillä kolme edellistä kautta ovat olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä. Kausi 2010-2011 oli Zajacilta pelillisesti hyvä, mutta joukkueena Devils liikkui maanis-depressiivisyyden molemmissa ääripäissä. Kausi 2011-2012 meni pilalle akillesjännevamman takia ja nyt päättynyt tynkäkausi oli suuri pettymys niin Zajacin henkilökohtaisten esitysten kuin joukkueen suorituksen kohdalla.

Uskon ja toivon, että ensi kaudella nähdään samaa Zajacia, joka pelasi Devilsin ykkössentterinä kausilla 2008-2009 ja 2009-2010 ja nakutteli erinomaisen puolustuspelaamisen ohella yli 60 pisteen tehot molemmilla kausilla.

Samalla tavalla uskon, että Rostislav Olesz tekee paluun NHL-pelaajaksi. Kaksi edellistä vuotta ovat menneet pilalle loukkaantumisten ja sopimuksen cap hitin takia. Blackhawksin oli mielekkäämpää ostaa sopimus ulos kuin pitää häntä roikkumassa mukana yli kolmen miljoonan cap hitillä, kun omasta takaa löytyy samaan rooliin edullisempia (ja myös parempia) ukkoja vaikka huru mykke.

Olesz on samaa osastoa kuin Bernier ja Carter - Alelaarista hankittu DeBoerin vanha tuttu, joka saa Devilsissä uuden tilaisuuden. Näen hänelle käyttöä tuolla kahdessa alemmassa ketjussa, johon hän tuo kaivattua nopeutta ja ripauksen fyysisyyttä ja toivottavasti myös 10-15 maalin verran tulivoimaa.

Sen sijaan olisin sinänsä positiivisesti yllättynyt, jos Mattias Tedenby murtautuisi harjoitusleiriltä NHL-miehistöön. En sano, että tämä olisi mahdotonta, mutta en jaksa uskoa ruotsalaisen mahdollisuuksiin. Paperilla jaossa on yksi paikka, josta kisaavat lähinnä Olesz, Matteau ja Tedenby. Näistä vahvimmilla on ainakin ennakkoon Olesz, jolla on puoli vuosikymmentä NHL-kokemusta ja valmiudet ottaa suoraan pelipaikka. Matteaulle oikea paikka on pelata 1-2 kautta Albanyssa ja opetella kiekkoammattilaisen elämää. Tedenbyn waivers-vapaus on ymmärtääkseni päättynyt, joten hänen pitäisi käytännössä ottaa pelipaikka heti harjoitusleiriltä, koska häntä ei voi enää vapaasti liikutella NHL:n ja AHL:n välillä. Joka tapauksessa pitäisin Tedenbylle parhaana vaihtoehtona pelata vahva kausi AHL:ssä, antaa tarvittavat näytöt kiekottomassa pelaamisessa ja hakea paikkaa NHL:stä vuoden päästä, jolloin pelaajatilanne on taas toisenlainen.

Andrei Loktionov on hyökkäyksen jokerikortti. Lupaavasti esiintynyt venäläinen oli yksi harvoja, joka teki pelistä toiseen rohkeita ratkaisuja hyökkäyspäässä. Mielestäni Loktionoville sopivin rooli on kolmosketjun sentterinä. Hyökkäyspelissä hän todennäköisesti pystyisi täyttämään paikkansa myös kahdessa ensimmäisessä ketjussa, mutta hän ei ole riittävän hyvä aloittaja, jotta häntä voisi ajatella kahdessa ensimmäisessä ketjussa ainakaan sentterinä.

Myös Stephen Giontan paikka nelosen keskellä on kyseenalainen, ja mielestäni neljännen sentterin tontti kuuluu Jacob Josefsonille (kunhan vain esiintyy hyvin harjoitusleirillä, lunastaa odotukset jne). Giontan aloitusprosentti on sentterille luvattoman huono. Viime kaudella lukemat oli 35,1 prosenttia, kaudella 2011-2012 pudotuspeleissä 38,2. Gionta pelasi tuolloin vain kahdeksan runkosarjapeliä, joten runkosarjatilastojen vertaileminen on aika turhaa. Gionta on toki rakastettava, väsymätön pörrääjä ja hanakka taklaaja, mutta pelitaidoiltaan jäljessä Josefsonia. Ruotsalainen on pitkästä aikaa saanut olla terveenä ja loppukaudesta hän osoitti jälleen ihan särmiä otteita. Pitkän kauden aikana Gionta taas saisi toki peliaikaa loukkaantuneiden tuuraajana.

Apulais-gm, Schneider, Clowe, Ryder, Jagr ja Olesz ovat tosiaan suorastaan historiallisen nimekkäitä hankintoja. Lamoriellon nimekkäiden pelaajien hankkimisen kieltävän säännön rikkovia poikkeuksia ovat oikeastaan vain Patrik Sundström, Slava Fetisov, Peter Stastny, Bobby Holik, Randy McKay, Claude Lemieux, Stephane Richer, Neal Broten, Dave Andreychuk, Phil Housley, Doug Gilmour, Steve Thomas, Jason Arnott, Alexander Mogilny, Joe Nieuwendyk, Jamie Langenbrunner, Jeff Friesen, Oleg Tverdovski, Richard Matvichuk, Dainius Zubrus, Brian Rolston ja Ilja Kovaltshuk.
 
Apulais-gm, Schneider, Clowe, Ryder, Jagr ja Olesz ovat tosiaan suorastaan historiallisen nimekkäitä hankintoja. Lamoriellon nimekkäiden pelaajien hankkimisen kieltävän säännön rikkovia poikkeuksia ovat oikeastaan vain Patrik Sundström, Slava Fetisov, Peter Stastny, Bobby Holik, Randy McKay, Claude Lemieux, Stephane Richer, Neal Broten, Dave Andreychuk, Phil Housley, Doug Gilmour, Steve Thomas, Jason Arnott, Alexander Mogilny, Joe Nieuwendyk, Jamie Langenbrunner, Jeff Friesen, Oleg Tverdovski, Richard Matvichuk, Dainius Zubrus, Brian Rolston ja Ilja Kovaltshuk.

Tosiaan hyvä että kriisijoukkue sai hankittua noin nimekkäitä pelaajia kriisistä ja laimeista näkymistä huolimatta. Ajattele jos heitä ei olisi.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Jatketaanpa muutamalla lauseella tuota eri osa-alueiden perkaamista. Nyt siis vuorossa maalivahdit ja puolustajat.

Maalivahdit

Maalivahtipeli on jälleen kerran Devilsin vahvuus, niin kai voi sanoa myös ilman värilaseja. Lou Lamoriello teki yhden kuluneen kesän kovimmista kaupoista hankkimalla Cory Schneiderin Brodeurin aisapariksi ja tulevaisuuden ykköskassariksi. Samalla uskollinen sanchopanza Johan Hedberg sai väistyä ymmärrettävistä syistä. Hedbergillekin oli kysyntää pelaajamarkkinoilla, mutta sellaista tarjousta ei tullut vastaan, joka olisi sopinut perheelliselle miehelle.

Kauteen 2013-2014 lähdettäessä Marty on ykkösveska, mutta Schneiderille on yhtä lailla luvassa vastuuta pitkän kauden aikana. Ensinnäkin alkavan kauden otteluohjelma on tiivis ja Devilsillä on vielä peräti 22 kertaa ottelu perättäisinä päivinä. Toiseksi on jälleen odotettavissa, että Brodeurilla on jossain vaiheessa kautta ongelmia kroppansa kanssa, jolloin Schneider voi päästä kantamaan torjuntavastuuta useamman viikon ajaksi. Marty on ollut pidempään telakalla viimeisten kolmen kauden aikana vähintään kerran per vuosi. Tuo kaudella 2008-2009 sattunut käsivamma oli vasta alkusoittoa viime vuosien loukkaantumismurheille. Vaikka Martyn loisto on vääjäämättä hiipunut, on silti vaikeaa tottua ajatukseen, että joku muu on Devilsin ykkösveskari, saati että Brodeur saattaa jo tämän kauden päätteeksi ripustaa kilven ja räpsän naulaan.

Maalivahtitilanne on mielenkiintoinen paitsi siksi, että Schneider voi hyvin vallata ykköstorjujan tontin Brodeurilta ja päättää yhden ikuisuuksia kestäneen aikakauden Devilsin historiassa. Nyt Devilsillä on myös maalivahteina kaksi hyvin erityylistä maalivahtia, joiden torjuntatyylit vaativat paljon mukautumista myös puolustajilta. Oleellisin ero on tietysti kiekonkäsittelyssä, jossa Brodeur on edelleen omaa luokkaansa verrattuna Schneideriin ja käytännössä kehen tahansa muuhun maalivahtiin NHL:ssä.

Mielestäni alkavan kauden oleellisin pelillinen kysymys on, aikooko DeBoer jo nyt valmistella joukkuetta vallanvaihtoon maalin suulla. Martyn vaikutus on edelleen aivan keskeinen koko viisikon toimintaan puolustusalueella ja siihen, miten vastustajat ylipäänsä pyrkivät Devilsin alueelle.

Martyn ja Schneiderin taustalla Albanyssa peliajan jakavat Keith Kinkaid ja Scott Wedgewood, mutta tuskin tasa-arvoisesti. Kinkaid on itseoikeutettu ykkösveskari, jollei Wedgewood äidy aivan hurjiin suorituksiin.

Puolustus

Devilsin puolustus on pysynyt parin viime kauden ajan koko lailla muuttumattomana. Kesän merkittävin muutos oli Henrik Tallinderin kauppaaminen Buffaloon. Näin Lamoriello ratkaisi yhden viime kauden turhimmista päänvaivoista, eli kahdeksan NHL-pakin ringistä. Pitkät katsomokomennukset haittasivat vähän jokaista, mutta eniten pitkistä katsomokomennuksista kärsii Mark Fayne.

Ensi viikolla käynnistyvä harjoitusleiri tarjoaa erityistä jännitystä, kun puolustuksen pelipaikat ovat jaossa. Jon Merrill, Eric Gelinas ja Alexander Urbom haastavat erityisesti Anton Voltshenkovin ja varauksin myös kapteeni Bryce Salvadorin. Lamoriello on vihjannut vahvasti sen suuntaan, että nuorille tehdään tarvittaessa tilaa, jos he vakuuttavat harjoitusleirillä. Kiveen hakattuja lupauksia ei tietenkään ole luvassa. Nuorten tilaisuus voi tulla vasta myöhemmin kauden jo käynnistyttyä. Tom Gulittin haastattelussa Lou Lamoriello nostaa esimerkiksi Colin Whiten, joka aikanaan otti pelipaikan vahvalla esityksellä harjoitusleirillä ja kauden alussa.

Colin White, if you remember, came up (in 1999-2000) and spent 10 games. We knew he was ready and we sent him back because we had the veterans and you can’t have veterans sitting and then we were able to make a transaction. We traded Lyle Odelein. Colin White came in and was paired with (Vladimir) Malakhov in the (2000 Stanley Cup) run.

But a lot of that is put on the shoulders of the young player and understanding the position he was in and understanding the reasons. Colin, I use him as an example sometimes when I speak to players. He understood the situation, maybe didn’t like it, but he didn’t go and brood and he went and was ready when the time came. Then, it was my job to try and make that space. Sometimes you can. Sometimes you can’t.

Nuorista erityisesti Merrill ja Gelinas toisivat kaivattua kiekollista osaamista ja nopeutta takalinjoille. Heidän esiinmarssille on tilausta myös siksi, että Devilsin puolustuksen heikko kohta on pelin avaamisessa, joka tyrehtyy turhankin helposti vastustajan prässin alla.
Puolustajien pelin avaaminen on yksi ensi kauden kysymysmerkeistä, ja niistä osa-alueista, jotka määrittävät mahdollisuuksia menestyä pudotuspelitaistelussa. Martin Brodeurin aikakauden jälkeen Devilsin pakit eivät saa enää nauttia Martyn palveluista ”kolmantena pakkina” ja yksin tätä puolustuspelaamisen rakenteellista muutosta silmällä pitäen kiinteät puolustuslaitteet Salvador ja Voltshenkov olisi hyvä korvata modernimmalla, liikkuvammalla kalustolla, jota alkaa kaikeksi onneksi olla tarjolla tuotantolinjan päässä.

Puolustus voisi ennen harjoitusleirillä annettuja näyttöjä olla jotain tällaista.

Greene-Larsson
Salvador- Zidlicky
Voltshenkov- Fayne
Harrold

Kauteen lähdettäessä Andy Greene on joukkueen ykköspakki, ja tämä kertoo paljon puolustuksen tilanteesta. Kaikki kunnia tietysti Greenelle, joka on parin viime kauden aikana noussut takuuvarmaksi top 3 -pakiksi. Mutta silti, Devilsillä ei ole, ainakaan vielä, mitat täyttävää ykköspakkia. Adam Larsson aloittaa kolmannen NHL-kautensa ja häneltä kaikki odottavat tietysti merkittävää harppausta kohti liigan pakkieliittiä. Kaksi ensimmäistä kautta ovat menneet melko odotetunlaisesti ylä- ja alamäkeä. Viime kauden mittaan Larsson pystyi kuitenkin hiljalleen vakiinnuttamaan paikkansa ja loppukaudesta hän ja Greene muodostivat hyvin varman pakkiparin nimenomaan omassa päässä. On mielenkiintoista nähdä myös, miten runsaasti DeBoer esikuntineen antavat vastuuta Greenelle ja Larssonille erikoistilanteissa nyt, kun Ilja Kovaltshukin huimat peliminuutit ovat jaettavana. Edellisen kerran Greene on pelannut isossa roolissa ylivoimalla kaudella 2009-2010 juuri ennen Kovyn saapumista. Eikä liene sattumaa, että tehojen puolesta Greenen paras kausi on ollut juurikin tuo samainen kausi.

Greenen ja Larssonin jälkeen tilanne onkin sitten vähän mutkikkaampi. Viime kaudesta ei tietty kannata liikaa ottaa valmiiksi painolastia alkavalle kaudelle, mutta silti ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. Bryce Salvadorin ja Anton Voltshenkovin esitykset olivat suorastaan huolestuttavan heikkoja. Eihän kukaan tietenkään odottanut vaikkapa Salvadorin jatkavan samalla tasolla kuin keväällä 2012, mutta oli vähintään kiusallista, että joukkueen kapteeni oli monina iltoina jopa joukkueensa heikoin lenkki. Salvadoria ja Voltshenkovia ei mairittele sekään, että kaksikon ollessa sivussa Devilsin puolustus oli välittömästi vakaampi ja kiekollisesti varmempi.

Ihannetilanteessa Jon Merrill, Eric Gelinas ja/tai Alexander Urbom vakuuttavat harjoitusleirillä ja ainakin yksi heistä ottaa pelipaikan. Veteraaneista vaaravyöhykkeessä on tässä vaiheessa lähinnä Anton Voltshenkov, jonka viime kausi oli todella paha pettymys. Mutta annetaan nyt harjoitusleirin ja alkukauden näyttää suuntaa näille spekulaatioille. Jos nyt niin käy, että nuorelle pelaajalle avautuisi vakiokokoonpanon paikka, mielestäni Gelinas olisi tässä tilanteessa oikea valinta. Merrillille tekisi hyvää pelata ensisijaisesti Albanyssa ja omaksua kiekkoammatilaisen arki, kun taas Gelinas’lle AHL:ssä ei ole enää tarjolla muuta kuin peliminuutteja. Urbom taas ei tuo sellaista erikoisosaamista, jota Devils kaipaisi takalinjoilleen.

Harjoitusleiristä ajattelin horista muutaman sanan, ennen kuin hauskuus alkaa 10. syyskuuta.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Kiitos toveri dali taas loistavasta pohdinnasta. Näitä on mukava lukea kautta odotellessa ja juutuuppia kelaillessa.

Ei jää paljoa sanottavaa, joten kiitos ja kumarrus siihen suuntaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös