Jos sitä viimein postailisi niitä lupailtuja pelaaja-arvioita. Ensimmäisessä kattauksessa tuomiolla ovat maalivahdit ja puolustajat. Arvosanat ovat kokonaisarvioita kuluneesta kaudesta ja arvioissa on huomioitu pelaajaan kohdistuvat odotusarvot. Esimerkiksi Martin Brodeuria ei arvioida yhtä tiukoin kriteerein kuin vaikkapa viisi vuotta sitten ja Peter Harrold saa paljon anteeksi, koska hänen ei odoteta olevan muuta kuin täytemies.
Maalivahdit
Martin Brodeur 39 ott. 19-14-6, GAA 2,51, SV 90,1%, 3 SO, 0+3
Toukokuussa 42 vuotta täyttävä pappa pelasi ikänsä ja maalivahtitilanteen huomioiden ihan kohtuullisen kauden. Silti kausi oli yleisillä mittareilla lähinnä keskinkertainen.
Pelillisesti paras jakso osui loka-marraskuun taitteessa alkaneeseen 11 ottelun jaksoon, jolloin Martti voitti 11 ottelusta seitsemän, torjui kaksi nollapeliä ja päästi ainoastaan 19 maalia. Tällöin näytti, että konkari olisi maalivahtikaksikosta paremmassa vireessä. Valta vaihtui kuitenkin joulukuussa, josta eteenpäin Cory Schneider pelasi erinomaisesti ja jätti Brodeurin varjoonsa.
Brodeurin ja Schneiderin peluutus oli jokseenkin ongelmallista ja tämän tilanteen käsittelyssä tiivis otteluohjelma oli valmennukselle avuksi, koska pelivuorojen jakamista voitiin näin perustella kummallekin maalivahdille. Marty ei ole enää moneen vuoteen pystynyt pelaamaan täyspainoista kautta ykkösmaalivahdin kuormituksella, vaan huippuvirettä vaativa pelityyli on ollut hakusessa varsinkin loukkaantumisten takia. Toisaalta Martti tarvitsee säännöllisesti peliaikaa pysyäkseen rytmissä. Torjuntavastuun vuorottelu ja istuminen penkiltä vievät hänet pois sekä fyysiseltä että henkiseltä mukavuusalueelta, niin sanotusti. 7+
Cory Schneider 45 ott. 16-15-12, GAA 1,97, SV 92,1%, 3 SO
Kesällä Devilsiin hankittu Schneider teki vaikuttavan sisääntulon Devilsiin ja oli vakuuttava varsinkin kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Ainoan kauneusvirheen muuten vahvaan kauteen jätti olympiatauon jälkeinen jakso, jolloin Schneider haparoi ja sortui päästämään helppoja maaleja. Tätä 4-5 ottelun pituista jaksoa lukuun ottamatta Scheider oli todella varmaotteinen.
Tilanne maalin suulla ei ollut mitenkään helppo Schneiderille ja hän ilmaisi Brodeurin tavoin pitkin kautta tyytymättömyytensä liian vähiin peliminuutteihin. Tuskastuminen oli ymmärrettävää varsinkin syyskaudella, jolloin Brodeur sai enemmän luottoa ja Schneider oli juuttumassa kakkosviulistiksi, kuten Vancouverissa.
Pelillisesti merkittävin kysymys liittyi Schneiderin ja Brodeurin poikkeaviin pelityyleihin. Martti auttaa puolustusta ainutlaatuisella mailapelaamisellaan, kun taas Schneiderilta ei luonnollisesti voi odottaa samaa. Ehkä huoli oli ylimitoitettu, mutta ainakaan mitkään pahimmat uhkakuvat sekoilevasta puolustuksesta eivät toteutuneet. Tässä mielessä valmennukselle on annettava tunnustusta ja huomioitava myös se, että uuden isännän sisäänajo oli hyvä toteuttaa harkiten ja antaa vähitellen päävastuu Schneiderille. Tämä oli myös hienovarainen tapa tehdä niin sanottu reality check asettamalla Martille kovin mahdollinen mittatikku kilpailussa ykkösmaalivahdin paikasta.
Cory Schneiderin mailapelaaminen kehittyi kauden aikana aimo askeleen eteenpäin ja paljolti Brodeurin ansiosta. Martti sanoi, ettei hän sano vihjeitä suoraan Schneiderille ja kehota tekemään niin tai näin. Pikkuvihjeet menevät maalivahtivalmentaja Chris Terrerin kautta, joka osaa sopeuttaa muutosesitykset Schneiderin torjuntatyylin. 9-
Puolustajat
Marek Zidlicky 81 ott. 12+30=42, -3, 60 pim
Päättyneen kauden alla olin sitä mieltä, ettei Zidlickylle kannata tarjota jatkosopimusta. Onneksi Lamoriellon konttorilla oltiin asiantuntevampia ja Zid kiinnitettiin. Marek oli joukkueen parhaimmistoa ja yksi harvoista, jotka pystyivät luomaan maalipaikkoja ja ratkaisemaan hyökkäyksiä omatoimisesti. Zidlicky on muuten ensimmäinen Devils-puolustaja sitten Brian Rafalskin, joka on rikkonut 40 pisteen rajan. Rafalski nakutteli viimeisellä Devils-kaudellaan (2006-2007) yhteensä 55 pistettä.
Zidlickyn jäähyalttiudesta on todettava sen verran, etteivät pikkukakkoset olleet tällä kaudella samanlainen murheenkryyni kuin viime vuonna. Tiedä sitten, siistiytyivätkö Zidlickyn otteet merkittävästi kauden aikana,vai muuttuiko tuomarilinja muuttui sallivammaksi, mutta on ihan huomattavaa, että Zid keräsi ”illan pakollisia” vuodenvaihteen jälkeen ainoastaan yhdeksän kappaletta. 8+
Adam Larsson 26 ott. 1+2=3, -1, 12 pim
Kovasti odotettiin edistysaskeleita, mutta loukkaantuminen ja puolustuksen ylitarjonta pelaajista sotkivat Larssonin kautta. Polvivaivasta toivuttuaan Larsson viettikin loppukauden Albanyssa (lukuun ottamatta kuutta ottelua huhtikuussa) ja tämä oli huonoista vaihtoehdoista vähiten huono hänelle. Tämän vuoksi loppukaudesta on vaikeaa antaa arvosanaa. Mennään siis samalla kuin syyskauden väliarviossa.
Larssonin kehitystä arvioitaessa on oleellista muistaa, että hän on vasta 21-vuotias. Tuossa iässä monet vasta aloittelevat uraansa ammattilaiskaukaloissa. Larssonilla on kaikki eväät nousta johtavaksi puolustajaksi, mutta ensin hän tarvitsee luottamusta valmennukselta ja ainakin yhden täysipainoisen kauden. Kaikki kolme kautta Pohjois-Amerikassa ovat olleet loukkaantumisten, pelaajasuman ja työsulun rikkomia.
Tiedä sitten, mistä lopulta kiikastaa, mutta tuntuu siltä, että merkittävin kehityksen este on henkisellä puolella. Larsson ei ole pelannut vapautuneesti sitten tulokaskautensa ja Larry Robinsonin lähdön. Liekanaru on ainakin tiukalla ja tämä ei välttämättä ole hyvä tapa lähestyä tunnetusti pedanttia ja äärimmäisen itsekriittistä Larssonia. Syksyllä nähtiin merkkejä paremmasta, kun Larsson ja Gelinas pelasivat pakkiparina, mutta loukkaantuminen tosiaan katkaisi lupaavan kehityksen. 6+
Andy Greene 82 ott. 8+24=32, +3, 32 pim
Jaromir Jagrin lailla Greene oli varsinainen työjuhta ja Jagrin tavoin myös Greene pystyi säilyttämään tasonsa verrattain korkealla läpi kauden. Greenen pistetahti tosin hiipui kauden mittaan, eikä hän rikkonut kaudelta 2009-2010 peräisin olevaa piste-ennätystään, vaikka alkukauden perusteella näytti, että 40 pistettä on paperia. Greeneltä olisi toivonut parempia tuloksia hyökkäyspelissä myös loppukaudesta, mutta noin muuten häneen ei voi olla kuin tyytyväinen. Kovia peliminuutteja, hyvää suorittamista, ajoittaisia neronleimauksia ja vähän virheitä ja rikkeitä. 8½
Mark Fayne 72 ott. 4+7=11, -5, 30 pim
Alkukaudesta heikosti esiintyneen Faynen kausi koki loppuvuonna 2013 täyskäännöksen, kun järjen valo valaisi valmennuksen ratkaisuja ja Fayne sijoitettiin tutun pakkiparin Andy Greenen rinnalle. Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä varmemmin Fayne pelasi.
Fayne ei juuri pisteillä juhli tai näy muutenkaan kentällä, mutta hänen arvonsa piilee kyvyssä pelata vastustajan parhaita vastaan ja lukuisissa pienissä asioissa, jotka edistävät oman joukkueen peliä. Fayne katkoo hyvällä prosentilla vastustajan syöttöjä ja on luotettava pelin avaaja (tilastonikkarit voivat ihastella vaikka zone exit -prosentteja). En tiedä, tilastoidaanko jossain pinching-onnistumisprosentteja. Tuo tilasto olisi mielenkiintoista nähdä, koska Fayne on ainakin omien havaintojeni mukaan aivan erinomainen pitämään paineen hyökkäysalueella. Kokonaisarvosanassa huomioitu alle odotusten sujunut alkukausi.
Kauden päätteeksi Fayne koki vielä takaiskun, kun hänellä todettiin leikkausta ja ainakin parin kuukauden toipumista vaativa nivusvamma. 7½
Peter Harrold 30 ott. 0+4=4, -2, 14 pim
Harrold oli yksi monista, jonka kauden loukkaantuminen katkaisi. Harrold pelasi vuodenvaihteen jälkeen ainoastaan 12 ottelua, joten arviointia on hankalaa tehdä. Kuten todettua, Harrold on käyttökelpoinen pelaaja kolmosparissa ja pieninä annoksina erikoistilanteissa, mutta hänenkin kohdalla DeBoer ja Stevens tarjosivat liian vaikeita minuutteja. 6
Eric Gelinas 60 ott. 7+22=29, -3, 22 pim
Gelinas’n tulokaskauden jälkimmäinen puolisko oli pelin tason vuoristorata-vertauskuvassa sitä alamäkiosuutta. Silti saldona oli mukavat 29 pistettä, eikä ensimmäisessä NHL-kaudessa todellakaan ole mitään hävettävää.
Kauden mittaan myös Gelinas sai osansa katsomokomennuksista, seitsemännen puolustajan roolista ja kävipä hän pelamassa vaihtoja junnuvuosiensa pelipaikalla laitahyökkääjänä. Roolin pienentäminen ja rajoittaminen olivat kovia, mutta sinänsä perusteltuja ratkaisuja, koska Gelinas’lla oli ajoittain kovia vaikeuksia omalla alueella.
Gelinas on edelleen raakile pelaajana ja nyt vasta raavitaan pintakerroksia hänen potentiaalistaan. Tulokaskauden suoritukset antoivat varmasti myös Gelinas’lle itselleen selvät viitteet, että lähitulevaisuudessa huomio kannattaa keskittää kiekottomaan pelaamiseen. Toivottavasti sekä valmennuksella että Gelinas’lla riittää kärsivällisyyttä tehdä epäkiitollista ja hidasta työtä, jonka tulokset nähdään vasta vuosien päästä. Hyökkääjätaustansa takia Gelinas’lla on vielä opeteltavaa puolustajan tavasta lukea peliä. Liiga on muutenkin armoton nuorille puolustajille puhumattakaan myöhemmässä vaiheessa puolustajaksi siirtyneelle pelaajalle, jonka ratkaisut eivät vielä tule selkärangasta. Juuri päätöksenteon vuoksi Gelinas joutui usein pulaan ja ajautui pois tontiltaan.
Pelilllisten kehityskohteiden ohella Gelinas tarvitsee lisää voimaa pärjätäkseen kaksinkamppailuissa. Gelinas’kin on vasta 22-vuotias ja taustalla on kova kasvupyrähdys, joten fysiikan kehittyminen on luonnollisesti vielä kesken. 8+
[jatkuu]