Viestin lähetti essulu
Sanoinkin "keskimäärin", jos huomasit. Ja väitän, että asia on näin. Kehitys on mielestäni oikeansuuntainen, Karjala enää uupuu. Yhdestä asiasta olen varma. Tämä arvokeskustelu ei johda minnekään. Omalta osaltani lopetan sen aiheen käsittelyn tähän.
Huomasin sinun käyttäneen sanaa "keskimäärin" mutta myös sanaa "aina". Minä väitän ettei asia ole aina ollut näin, tässä on kyse näkökantojen erosta. Jos tarkoitat tällä "aina" vain Suomen itsenäisyyden aikaa, olet hyvin lähellä oikeaa mutta mikäli unohdat ajan ennen itsenäisyyttä on myös turha puhua Karjalan kuulumisesta Suomelle sen perusteella, että suomalaiset ovat asuttaneet sitä x tuhatta vuotta. Mitä merkitystä sillä tuolloin on jos otamme vain huomioon Suomen itsenäisyyden ajan, jolloin voimme huomata, että Karjala on kuulunut Suomelle huomattavasti vähemmän aikaa kuin Neuvostoliitolle/Venäjälle, tuolloin on oikeastaan tyystin merkityksetöntä se, että missä ja kuinka kauan suomalaisia on asunut.
Jos taasen tarkastellaan aikaa ennen itsenäisyyttä voidaan sanoa, ettei Suomi ole ollut nykykäsityksen mukaan demokraattisia, eettisiä tahi moraalisia arvoja noudattava maa. Tämähän ei taasen sulje pois sitä, etteikö Suomi olisi ollut sen ajan kyseisiä käsityksiä arvoista noudattava maa, mutta tämä taasen on sivuseikka koska vertailtaessa puhumme nykyisistä arvoista. Emme menneistä tai mahdollisesti tulevista arvoista. Tietty, jos pidät menneitä arvoja yhtälailla demokraattisesti, moraalisesti ja eettisesti oikeina ei sinulla ole, mielestäni, oikeutta arvostella muiden kulttuurien tai kansojen kyseisiä arvoja koska ne eivät juurikaan eroa arvoistamme menneisyydessä, tai osaltaan nykyisyydessä.
Sen tunnustan ettei tämä arvokeskustelu johda mihinkään, enkä pidä sitä minään ihmeenä, koska maallikkojen ohella "univeraaleihin" arvokäsityksiin ovat haksahtaneet itseään oppineina pitävät henkilöt. Jollei heillä ole ymmärrystä huomata ja tajuta sitä ettei ole universaaleja arvoja niin kuinka oletettavaa on, että maallikko sen välttämättä hyväksyisi. Monin paikoin filosofoidaan "universaaleista arvoista" siten, että korotetaan oman kulttuurin arvomaailma tähän "universaaliuteen" aivan kuin se sitä todellisuudessa olisi. Sitähän se ei ole, mikäli tämän haluatte hyväksyä, olette päässeet varsin pitkälle.
vlad#16.