Viestin lähetti dana77
Selvää on, että 1930 luvun lopulla myös Neuvostoliiton oli ajateltava omaa turvallisuuttaan ja puolustauduttava fasistisilta eurooppalaisilta valtioilta (ensisijaisesti tietysti Saksalta, mutta Suomestakin samanlaista ajattelua löytyi). Niinpä oli heidänn kannaltaa oli välttämätöntä ettei maan toiseksi suurin kaupunki Leningrad voinut olla lähes "rintamalla". He tarjosivat maaalueiden vaihtokauppaa, jossa osa kannaksesta olisi vaihdettu pohjoisempana olevaan Karjalan alueeseen. Tähän Suomi ei suostunut. Hyvin on mahdollista ettei se olisi riittänyt heille (niinkuin Ribbentrop-sopimuksen salainen pöytäkirja antaisi olettaan), mutta ehdottomana faktana sitäkään ei voi sanoa. Muut korjatkoon mahdolliset virheet faktoista, sillä en käsilläni ei ole lähteitä.
Ei tämä muutenkaan näin yksinkertaista ole. Siitä esimerkkinä vaikkapa Usan hyökkäys Irakiin joka johtui pelkästään halvan öljyn tarpeesta, eli ahneudesta, mutta joka monien mielestä oli "oikeutettua".
Jos muutkin kansat olisivat lähteneet legitemeistä turvallisuusoikeuksistaan suurien kaupunkien suhteen, johan olisi tullut aikamoista sotimista. On niitä muitakin suuria kaupunkeja kuin Leningrad pienen Suomen vieressä.
Molotov-Ribbentrop -sopimus on yksiselitteinen todistus siitä, ettei lisäelintila olisi kuitenkaan riittänyt. Toinen on Stalinin 1940 suunnittelema noin 1.000.000 miehen ja valtavan materiaaylivoiman avulla vallata Suomi. Hitler käytännössä esti tämän, koska hän puolestaan jo oli iskenyt silmänsä pohjoisiin mineraalivaroihin, myös Ruotsin.
Edelleen Baltian maiden kohtalo täysin selkeästi osoittaa, mikä olisi ollut myöntyvyyslinjan kohtalo.
Paasikivi oli tekemässä Venäjän kanssa alkuvuodesta 1940 rauhaa ja oli tarjoamassa ehtoja, jotka olisivat ensin johtaneet saksalaisten tekemään Suomen miehitykseen ja sitten venäläisten tekemään. Onneksi oli Tanner, Ryti ... jotka estivät sellaisen rauhan.
Erityisesti tänä päivänä puheet turvallisuusvyöhykkeistä ovat silkkaa hupia, ei niillä ole todellista sotilaspoliittista merkitystä.
En ole historioitsija, joten en tämän perusteellisemmin osaa käsitellä sodanaikaisia tapahtumia, mutta niistäkin löytyy ProKarelian sivuilla pätevien kirjoittajien kirjoituksia.