Mainos

Neuvostoliitto

  • 35 267
  • 497

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Realcowboy kirjoitti:
Täytyy muistaa, että muualla maailmassa Iivana Julmana tunnettu hallitsija on Venäjällä Iivana Suuri.

Myös Pietari Suuri sai Suuri-arvonimen pönkitettyään Venäjän asemaa Itämerellä ja Euroopassa. Kaveri osallistui itse kidutuksiin ja teloituksiin, joissa puhdistettiin mahdollisia juonittelijoita ja mustasukkaisuuden kohteita. Pjotr tappoi oman poikansakin kiduttamalla.
 

kovalev

Jäsen
Realcowboy kirjoitti:
Jostakin TVssä olleesta vanhan puna-armeijan veteraanin haastattelusta jäi mieleen seuraavanlainen ajatelma: Stalinin aikana Neuvostoliittoa pelättiin ja kunnioitettiin maailmalla. Lienee siis jonkinlaista menneen suurvalta-aseman kaipuuta. Täytyy muistaa, että muualla maailmassa Iivana Julmana tunnettu hallitsija on Venäjällä Iivana Suuri.
Ja Iivana Julma oli mm. Stalinin suuri sankari ja ihanne. Idoliksi pitäisi kai sanoa näin Idols-aikana. Mutta joo, kyllähän tuossa neukkuveteraanin mietelmässä on juuri se vastauksen siemen, sillä kyllä Venäjällä epäilemättä moni muukin kuin vain sodan nähneet kaipaavat suurvalta-aikoja. Etunenässä sitä tekee Putin, mutta valtiomiesmäisen diplomaattisesti. Putinia tukevat erilaiset kiihkoisänmaalliset nuorisojärjestöt sen sijaan voivat ilmaista mieltymyksensä suoraan, varsinkin kun ei voida todistaa, että Putin tukisi heitä. Mitä taas "Uncle Joe;n" ihannointiin Venäjän nykynuorison keskuudessa tulee, niin veikkaanpa, että täkäläisissä koulukirjoissa ei käsitellä ainakaan kovin kattavasti pakkokollektisointia, vankileirien saaristoa, suuria puhdistuksia ym. Puhutaan vain suuresta isänmaallisesta sodasta, mikä on kylläkin yksi suuri tragedia myös, mutta myös osittain itse aiheutettu.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Realcowboy kirjoitti:
Lienee siis jonkinlaista menneen suurvalta-aseman kaipuuta.

Tästä lauseesta tuli mieleen joku dokumentti, jonka vuosia sitten näin televisiosta. Siinä yhdessä kohtaa haastateltiin erästä jo melko iäkästä mummelia, saattoi hyvällä syyllä tehdä olettamuksen, että kyseessä oli sota-ajat kokenut ihminen. Ja tiedättekö mitä? Olin pudottaa silmät päästäni, kun tämä vanhus murtuneella äänellä, kyynel poskelle vierien muisteli Stalinin ajan ihanuutta. Oi, Stalin johdatti meidät voittoon sodassakin. Vähän tuntui kummalta kaikkeen Neuvostoliitosta saatuun informaatioon nähden. No, meitä on monenlaisia.
 

Viljuri

Jäsen
peruspata kirjoitti:
Siinä yhdessä kohtaa haastateltiin erästä jo melko iäkästä mummelia, saattoi hyvällä syyllä tehdä olettamuksen, että kyseessä oli sota-ajat kokenut ihminen. Ja tiedättekö mitä? Olin pudottaa silmät päästäni, kun tämä vanhus murtuneella äänellä, kyynel poskelle vierien muisteli Stalinin ajan ihanuutta. Oi, Stalin johdatti meidät voittoon sodassakin. Vähän tuntui kummalta kaikkeen Neuvostoliitosta saatuun informaatioon nähden. No, meitä on monenlaisia.
'

Itsesuggestion määrä näyttää olevan vahva tietyissä piireissä Venäjällä, aikakaudesta ja hallitsijoista riippumatta. Tämä on varsin huolestuttavaa, erityisesti kuin minkäänlaista muutostakaan siellä ei näytä tapahtuvan.

Jos tarkastelee Stalinin toimintaa Venäjän näkövinkkelistä vuodelta 1941, niin Stalin toiminta mahdollisti huomattavat tappiot ja nämä hän onnistui melko ei-Hegeliläisesti aiheuttamaan omalla toiminnallaan ja laiminlyönneillään. Tuskin edes Natsi-Saksan agentti Venäjän johdossa olisi onnistunut tekemään yhtä paljon vahinkoa.

Muutoin Stalinin henkilöön keskittyminen tarkasteltaessa kommunismin ja/tai NL:n virhearvointeja on osaltaan itsepetosta, jota "yleisvasemmistolaiset" piirit edelleen näyttävät harjoittavan ainakin akatemian lehdossa. V.I. Lenin käynnisti terrorismin, mutta jo alunperin Marxin arvostettu teoria perustuu mm. proletariaatin diktatuurin pystyttämiseen ja hallitsevien luokkien hävittämiseen (ts. Marx ei kirjottanut pelkästään lisäarvosta, olkoonkin, että Engel yms. vaikuttivat "lopputulokseen" myös).

Sosialismin ja/tai kommunismin terminologia ja käytännön tulokset ovat olleet vastaavia Natsi-Saksan kanssa, kaikkialla maailmassa. Salaliittoteoriatkin ovat olleet käytössä, koska "lännen myötäjuoksijoille" on näihin päiviin asti väitetty, että mahdolliset virheellisyydet sosialismin ja/tai kommunismin implementaatiossa ovat lähinnä johtuneet Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden näihin maihin kohdistamasta painostuksesta. Parhaana nykypäivän esimerkkinä P-Korea, mutta kyllä se monien rakastaman ja palvoman Fidelinkin systeemi on ihan sitä itseään, riippumatta siitä montako hetekkaa rakkauden harrastamiseen per kuubalainen valtio voi tuottaa (ja miten paljon enemmän nämä tuotantoluvut ovat vallankumousta edeltävää tilannetta parempia). Maanhan talous perustuu lähinnä Floridan kuubalaisten maahan lähettämiin rahansiirtoihin.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viljuri kirjoitti:
peruspata kirjoitti: '
V.I. Lenin käynnisti terrorismin, mutta jo alunperin Marxin arvostettu teoria perustuu mm. proletariaatin diktatuurin pystyttämiseen ja hallitsevien luokkien hävittämiseen (ts. Marx ei kirjottanut pelkästään lisäarvosta, olkoonkin, että Engel yms. vaikuttivat "lopputulokseen" myös).

Tarkennetaan nyt sen verran, että Marxin teorian mukaan kommunismin avulla on lopulta mahdollista hävittää valtio, ei vain hallitsevat (omistavat) luokat. Stalinillahan ei ollut suoranaista kiirettä valtion lopettamiseen, vain kansan/kansojen.

Toisaalta - työväenluokastahan lähti myös se vallankumous, joka johti lopulta neuvostosysteemin kaatumiseen. Enpä ole kuullut ay-liikettä inhoavien ihmisten moittineen Puolan Gdanskin telakan ay-aktiiveja, Lech Walesaa ja Solidaarisuus-liikettä...! ;)
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Realcowboy kirjoitti:
Täytyy muistaa, että muualla maailmassa Iivana Julmana tunnettu hallitsija on Venäjällä Iivana Suuri.

En tiedä onko Iivana Suurestakin jossain puhuttu, mutta ainakin omassa venäjän oppikirjassani (joka ei nyt valitettavasti ole tässä käsillä) esiintyi "Ivan Groznyi" eli Iivana Julma. Huomatkaa adjektiivin yhteys Tshetshenian pääkaupunkiin - julma nimi kaupungille...
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Realcowboy kirjoitti:
Täytyy muistaa, että muualla maailmassa Iivana Julmana tunnettu hallitsija on Venäjällä Iivana Suuri.

Kyllä se ihan Ivan Groznyi on, ei mikään Velikij. Toki oli Venäjän eräänlainen yhdistäjä, mutta juttusi ei pidä paikkaansa.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Muisti teki tepposet, Iivana Suuri on Iivana III, Iivana IV:n isoisä. Pahoittelen.
Iivana Julma oli kyllä lisänimensä veroinen, julmuudet alkoivat siitä, kun hän epäili vaimonsa tulleen myrkytetyksi. Venäläiset tiedemiehet olivat aukaisseet puolison sarkofagin ja ottaneet näytteen, joka osoitti Iivanan epäilyt oikeaksi.
 

nisik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spartak, Venäjän mj.
Suuri Ruhtinas Ivan III 1440-1505. lisänimet: Velikij (Suuri) ja Groznij (vaikea kääntää, jotain "uhkaavan", "suuren" ja "pelottavan" sekoitus. esim. sana "groza" tarkoita "ukkonen". "Julma" on aika epätarkka käännös).

Suuri Ruhtinas Ivan IV 1533-1584. (ottaa Tsaarin arvonimen vuonna 1547). lisänimi vain yksi: Groznyj.



eli molemmat olivat "Uhkaavat", mutta vain toinen heistä oli "Suuri".
------------------------
kaupunki Groznij: nimi on peritty kasakkojen kylän nimistä. Staniza Groznaja. "Staniza" - iso kylä.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Kuka sanoo päivän lehdessä;
"Myös viikkolehtien menettelytavat on poimittu Stasin ja KGB:n oppikirjoista. Ihminen voidaan suostutella poliitikon -.- ilmiantajaksi kummisedän tarjoksella, josta ei voi kieltäytyä: joko suostut yhteistyöhön meidän kanssamme tai julkistamme sinun oman nimesi."
Omien vanhempien ilmiantamisesta tehtiin ihanne jo Stalinin aikana".

70-luvulla stalinistit ja kekkoslaiset kepulaiset rokottivat armotta kaikkia toisinajattelijoita. Nyt kepun käsikassara itkee lehdessä Vanhasen puolesta jostain v-tun avioerosta. Täällä ei ole unohdettu eikä unohdeta kepulaisten naapurin perseennuolemista, joka oli sentään ihan jotain muuta kuin jonkun seiskan kirjoittelu kepulaisten poliitikkojen huoraamisista. Silloin TE ilmiannoitte kaikki.

Uskomattomia loisia koko kepulaisjengi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Löytyipä tällainen ketju kaukaa menneisyydestä vajaan vuosikymmenen takaa. Lähdin etsimään ketjua syystä, että jutustelin ystäväni kanssa hänen lapsuudesta Neuvostoliitossa - kylmän sodan tuimimpina aikoina.

Jokaisella on mielikuvansa Neuvostoliitosta, ihmisten arjesta siellä - pitkistä jonoista, kaupoista joissa ei ole mitään myytävää, lihapaloista joita metsästetään päivätolkulla ja jollaisten tähden ollaan valmiit jonottamaan tunteja ja taasen tunteja. Silti on ollut jollain tapaa todella silmiä avartavaa keskustella elämästä Neuvostoliitossa ihmisen kanssa joka on itse elänyt ja kasvanut aikuisuuteen kyseisessä maassa ja kokenut maan hajomisen itsenäisiin valtioihin sitten 90-luvun alkupuolella. Vaikka siitä arjesta on jonkin sortin mielikuva, sellainen joka on muodostunut lehtiä ja kirjoja lukemalla, televisiota katsomalla ja huhupuheita kuulemalla niin silti se totaalinen absurdius oli hämmästyttävää.

Ystäväni kertoi kuinka hänellä oli parin kolmen ikäisenä kolmipyörä, joka oli sitä ennen ollut hänen serkkujensa käytössä ja sitä ennen hänen isosiskonsa käytössä ja kuinka hän ajoi tällä huojuvalla, kolisevalla, ruosteisella rämällä parin kesän ajan kunnes kasvoi siitä "ulos". Ja kuinka hän tämän jälkeen halusi itselleen pyörän - oikean oman pyörän, eikä sellaista pyörää joka oli iänikuinen rämä. Vanhempansa kiersivät kahden, ei vaan kolmen vuoden aikana Donetskissa kauppoja läpi löytämättä ainoatakaan myynnissä olevaa polkupyörää. Lopulta ajatus omasta uudesta pyörästä hautautui, siitä muodostui toteutumaton unelma. Hän ei koskaan saanut omaa polkupyörää.

Olemme myös keskustelleet vaatteista. Hän on kertonut kuinka hänen nuoruudessa ja aina 80-luvulla saakka talvella myytiin neljän värisiä vaatteita. Kaupungissa oli lukuisia vaatekauppoja, joista yhdessä saattoi olla vihreitä talvivaatteita, toisessa sinisiä, kolmannessa mustia ja neljännessä sitten harmaita. Tätä jatkui aina 80-luvun loppupuolelle saakka, hän kertoi saaneensa tarpeeksi iänikuisista samanvärisistä vaatteista. Niinpä vuosikymmenen loppupuolella hän osti kaupasta kerrankin eriväriset kengät - valkoiset suomalaiset talvikengät. Ja kaikki katsoivat häntä ihmeissään, vanhempansa eivät voineet ymmärtää häntä, koska eihän valkoisilla kengillä tehnyt talvella yhtään mitään. Kengät kun olivat mustia, ruskeita tai harmaita - mitä sitä väreillä koreilemaan. Ystäväni kuvaili neuvostoaikaisia talvikenkiä "tragediaksi" ja niinpä kaikki pyrkivät saamaan laadukkaat kengät ja heidän mittarilla mitattuna sellaisia löytyi DDR:stä, Puolasta, Tsekeistä ja tietenkin Suomesta. Mutta päästäkseen ulkomaille oli oltava suhteita, tai saadakseen hyvät kengät oli oltava suhteita - tai todella hyvä tuuri - tai valuuttaa.

Jollain muotoa traagisinta oli ystäväni kertomus siitä kuinka lapsena toimittiin, (sen oheen, että vaatteet kulkivat sisarusten ja jopa sukulaisten väliä niin kauan kuin jotakuin ehjiä olivat - esimerkkinä ystäväni kertoi pitäneen lapsena yhtä paitaa usean vuoden ajan ja sitä ennen se oli ollut useita vuosia hänen serkuilla ja sitä ennen siskollansa etc.) Tai kuinka oli tavanomaista, että lapsella tai aikuisella oli vain kolmet kenkäparit käytössä: talvikengät, kevät/syyskengät ja kesäkengät. Ja hän kertoi kuinka vanhempansa toimivat kun hänen kesäkengät jäivät pieniksi, eivät ostaneet uusia kenkiä, vaan kuten tavallisesti tehtiin, kengänkärki leikattiin auki ja niin varpaat mahtuivat aukosta ulos, ja tätä aukkoa saatettiin laajentaa parinkin kesän verran kunnes kengät olivat lopulta niin huonossa kunnossa, että oli pakko ostaa uudet kengät tai toivoa saavansa lahjaksi jonkun käytetyt kengät.

Arki oli suurimman osan kohdalla todella ankeaa, ruoasta oli puutetta, kulutustavaroista sitäkinen enemmän - vaatteiden ohella pulaa oli huonekaluista, astioista - jopa lautasista, ruokailuvälineistä. Yhteiskunnallinen ajattelutapa kun oli sellainen ettei katsottu tarpeen omistaa yhtään mitään ylimääräistä, joten kaikkea oli kovin niukalti - jos oli kengät käytössä niin mihin sitä uusia tarvitsi, ei mihinkään - sellainen oli pröystäilyä ja hapatusta!

Tietenkin oli kolkkia maassa joissa tilanne oli parempi, kuten Moskova tai Leningrad (joskin jälkimmäisessä neuvostovallan lopuilla elintarvikehuolto romahti liki täysin) ja tietenkin oli ryhmiä joilla asiat olivat paremmin - kommunistisen puolueen jäsenet ja muut etuoikeutetut ja niinpä ihmiset pyrkivät tekemään mitä tahansa, jotta pääsisivät etuoikeutettujen ryhmään tai tutustuisivat hyvin johonkin etuoikeutettuun.

Ystäväni totesikin minulle: Neuvostoliitossa oli pulaa kaikesta muusta paitsi tankeista, lentokoneista ja ohjuksista!

vlad.
 
Vastapainona puutteelle noista ajoista löytyi (neuvostoliitossa eläneiltä suurten ikäluokkien ikäisiltä edustajilta ensi käden tietona kuultuna) sellaista turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä joka synnytti hyvinvointia ja antoi elämälle merkitystä. Oli lähes viikoittaiset, vähintään kuukausittaiset pihatalkoot joihin kaikki tietenkin mielellään osallistuivat, ja muutenkin suurkaupungissakin ihmiset eivät pönöttäneet kämpissään vaan viettivät aikaa pihapiirissä ja julkisissa tiloissa naapureidensa kanssa. Oli sujuva liikennekulttuuri jossa kanssa-autoilijoita kunnioitettiin. Varashälyttimiä ei autoihin ollut vielä keksitty, mutta eipä sellaisia tarvittukaan, nimittäin kun ei ollut huumeongelmaa, eipä ollut varkaitakaan. Ei ollut toinen toistaan järeämpiä jälkiasennettuja kaltereita ja rautaovia rappukäytävissä huoneiston oven suojana. Ihmiset olivat tasa-arvoisia, jokaisella oli mahdollisuus loistaa kulttuurin, tieteen tai urheilun saralla vanhempien ammatista ja varallisuudesta riippumatta. Ihmiset jotka ovat näitä asioita haikailleet vaihtaisivat kaikki mieluusti takaisin vanhaan 'hyvään' aikaan vaikka talvikenkiä olisikin myynnissä vain kolmen värisiä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Hurraa! Ensimmäinen lukemani kahden suunnan sentterin kirjoitus, jonka ymmärrän olevan sarkastinen!
(Moskovassa henkilökohtaisesti vv. 1984-1989 asuneena)

Tuon ajan moskovalaisten jalkinekulttuuriin liittyen: kumisaappaita oli kyllä Moskovassa hyvin saatavissa, mutta niitä ei kukaan tahtonut ostaa, koska "niitä käyttivät vain maalaistollot". Mieluummin sitten märin jaloin ikuisessa loskassa ja lietteessä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vastapainona puutteelle noista ajoista löytyi (neuvostoliitossa eläneiltä suurten ikäluokkien ikäisiltä edustajilta ensi käden tietona kuultuna) sellaista turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä joka synnytti hyvinvointia ja antoi elämälle merkitystä. Oli lähes viikoittaiset, vähintään kuukausittaiset pihatalkoot joihin kaikki tietenkin mielellään osallistuivat, ja muutenkin suurkaupungissakin ihmiset eivät pönöttäneet kämpissään vaan viettivät aikaa pihapiirissä ja julkisissa tiloissa naapureidensa kanssa. Oli sujuva liikennekulttuuri jossa kanssa-autoilijoita kunnioitettiin. Varashälyttimiä ei autoihin ollut vielä keksitty, mutta eipä sellaisia tarvittukaan, nimittäin kun ei ollut huumeongelmaa, eipä ollut varkaitakaan. Ei ollut toinen toistaan järeämpiä jälkiasennettuja kaltereita ja rautaovia rappukäytävissä huoneiston oven suojana. Ihmiset olivat tasa-arvoisia, jokaisella oli mahdollisuus loistaa kulttuurin, tieteen tai urheilun saralla vanhempien ammatista ja varallisuudesta riippumatta. Ihmiset jotka ovat näitä asioita haikailleet vaihtaisivat kaikki mieluusti takaisin vanhaan 'hyvään' aikaan vaikka talvikenkiä olisikin myynnissä vain kolmen värisiä.

Vaikka viestissäsi on häivähdys sarkasmia, niin pohdiskellaanpa siitä huolimatta menneitä aikoja - paluu menneisyyteen I.

Haikailevathan Suomessakin monet Kekkosen aikoja ja pitävät kyseistä aikakautta Suomen historian parhaana ja onnellisimpana aikana. Kekkosen aikakauden lopulla varttuneena en nyt kuitenkaan kovinkaan suuresti haikaile niitä aikoja vaan tämän ajan puutteista huolimatta paljon mielummin eläisin tällä aikakaudella kuin vaihtaisin paikkaa ja palaisin sinne "kultaiselle" 70-luvulle...

On hyvin tavallista, että ihmiset haikailevat aikoja jolloin olivat nuoria, vahvoja ja voimakkaita ja näkevät niissä hyvää ja haluavat niihin takisin, kukapa ei mielummin haudan ääreltä kultaisen nuoruuden aikoihin palaisi, ja varmaan minäkin sitten v. 2040 haikailen niitä Kekkosen aikoja, jolloin Suomi oli itsenäinen eikä "ryssää puhuttu" jokaisessa kadunkulmassa. Hyvä jos bussilastillisen neuvostoturisteja kuukaudessa näki - näin 70-luvulla.

Samalla tapaa aika on kullannut neuvostodiktatuurin lasten muistot ja he haikailevat aikoja joita pitävät oman elämänsä onnellisimpina, oli perhe, läheisiä, lapsia - joista ylpeillä ja oli tiettyä yhteisöllisyyttä (jota tosin esim. Ukrainassa on esiintynyt huomattavasti enemmän ihan tällä vuosikymmenellä mitä tämän päivän Suomessa esiintyy). Mutta kun aikausista ei voi noukkia niitä onnellisia hetkiä ja niitä asioita jotka olivat hyvin. Kovin moni tuskin kaipaa sitä puutetta, jota tuolloin esiintyi - saattoi olla tiedossa, että kauppaan nro:... saapuu viikolla x lasti lihaa, joten alueen ihmiset odottivat viikon jokaisena aukiolopäivänä sitä lihaa - eikä ollut poissuljettua etteikö käynyt siten ettei sitä lihaa tullutkaan. Kenties koko lähetystä ei tullut kyseiselle alueelle, tai jos tuli kaupunkiin etuoikeutetut tai työntekijät saattoivat viedä sen mennessään (ja pitää itsellään tai myydä mustassa pörssissä). Nyt liki kautta Venäjän on kuitenkin tilanne, että sieltä kaupasta löytyy lihaa, leipää, voita ja sokeria - sielä löytyy hedelmiä ja mausteita, kahviakin (joka 70- ja 80-lukujen Donetskissa, Neuvostoliitossa oli todellinen harvinaisuus) ja näitä tavaroita on lähes aina saatavilla (joitain todellisia syrjäseutuja lukuunottamatta) eikä niiden jonottamiseen mene aikaa päiviä, tai tavallisten taloustavaroiden jonottamiseen viikkoja tai jopa kuukausia. Luksustuotteista nyt puhumattakaan.

Ja ymmärtääkseni tilanne etenkin 70- ja 80-luvuilla luisui kaiken aikaa huonompaan ja huonompaan suuntaan, puutetta oli entistä enemmän asevarustelun viedessä entistä suuremman osan valtion budjetista. Ystäväni on kertonut etenkin 80-luvulla absurdeista tilanteista, joissa suuret marketit (joita jo tuolloin alkoi olla) saattoivat olla muuten tyhjinä, mutta yhdessä nurkassa oli kenties lavatolkulla leipää, tai perunoita, tai säilykkeitä Balttian tasavalloista. Jossain toisessa kaupassa tilanne oli se, että siellä oli sitten yksi iso kasa jotain toista tuotetta. Jolloin sen lisäksi, että ilmeni puutetta, ihmiset joutuivat juoksemaan kaupasta toiseen saadakseen edes ne välttämättömimmät tavarat.

Tuskin ne entiset neuvostoihmisetkään ihan kaikkea sieltä menneisyydestä haikailevat...

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuota,

kyllähän ne patsaat kaadettiin jo Hrustsevin destalinisaation kaudella, samoin rehabilitointi alkoi. Totta on toki se, että stalinismi on elänyt näihin päiviin asti, muttei nyt sentään Jeltsinin aikaan saakka odotettu esimerkiksi ulkoisten tuntomerkkien romautukseen. Stalinin suosio on sinänsä ollut yllättävän vakaa niin neuvostojohtajien kuin Jeltsininkin kaudella, siinä en ole nähnyt erityistä nousua itse.

Tulipa lueskeltua ketjua hiukan enemmän - tästä DAF:n viestistä juohtui mieleeni.

Vieraillessani ensimmäisen kerran Donetskissa elokuussa 2012, jutustelimme ns. Leninin aukiolla (aukiota koristaa suurikokoinen synkeän harmaa Lenin-patsas) patsaista ja kysäisin ystävältäni sitten Stalinin patsaista, niin hänen kertomansa mukaan viimeiset Stalinin patsaat kaadettiin Ukrainassa maan itsenäistyttyä 90-luvun alkupuolella. Eli jokunen patsas - ainakin idässä Donbassin alueella - säilyi sinne 90-luvun puolelle saakka.

Reilu vuosi sitten alkaneen EuroMajdanin aikana suurin osa (jollei kaikki) länsi-Ukrainan Lenin patsaistakin kaadettiin, idässä niitä vielä on ja epäilemättä ne patsaat jotka sijaitsevat separatistien hallinnoimilla alueilla pysyvät pystyssä niin kauan kuin nämä "kansantasavallat" ovat olemassa.

vlad.
 
Mutta kun aikausista ei voi noukkia niitä onnellisia hetkiä ja niitä asioita jotka olivat hyvin. Kovin moni tuskin kaipaa sitä puutetta, jota tuolloin esiintyi - saattoi olla tiedossa, että kauppaan nro:... saapuu viikolla x lasti lihaa, joten alueen ihmiset odottivat viikon jokaisena aukiolopäivänä sitä lihaa - eikä ollut poissuljettua etteikö käynyt siten ettei sitä lihaa tullutkaan.
Juuri näin. Siksi vanha 'hyvä' aika (jolla btw tarkoitetttiin tässä lähinnä 60-lukua) lainausmerkeissä. Vaikka joku mieluummin kokonaisuutena valitsisikin yhteisöllisyyden ja puutteen kuin äärimmäisen individualismin ja yltäkylläisen tarjonnan, tuskin kukaan sitä puutetta hyvänä pitäisi jos kirsikoita voisi vapaasti poimia.
 
Viimeksi muokattu:

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Neuvostoliitossahan oli käytännössä kaikkea, muttei kuitenkaan mitään. Köyhyyttä oli, mutta valtio tarjosi halvalla hinnalla ihmiselle kuitenkin kaiken välttävän, oli ruoka, asunto, työ ja vaatteet. Toimeentulo oli niukka, mutta kuitenkin tavallaan varma. Neuvostoliitossa oli yhteisöllisyyttä, joka oli luotu toimivalla propagandalla ja aikaa ennen internetin tuloa oli hyvin helppo valvoa länsimaisen kulttuurin näkyvyyttä Neuvostoliittoon.

Jeltsinin tullessa valtaan piti Venäjän nykyaikaistua, ja siirtyä kohti markkinataloutta ja demokratiaa. Sananvapaus lisääntyi, yrityksiä yksityistettiin, vapaakauppa lisääntyi, verot puolestaan nousi. Toimiva verojärjestelmä on edellytys tällaisen toimintamallin ylläpitoon, verojen keräys kuitenkin epäonnistui. Ihmiset eivät maksaneet verojaan, niitä kierrettiin, korruptio oli suurta, ja nämä söivät suuresti valtion tulosta, eikä lupauksia pystytty kansalaisille täyttämään. Varsinkin työtön ja eläkkeellä oleva väestö alkoi köyhtyä, monien vanhojen ihmisten säästöistä tuli arvottomia, eikä tämän vuoksi toimeentulo ollut edes Neuvostoliiton ajan tasolla.

Paremmin onnistunut Jeltsin olisi voinut saada Venäjästä paremman paikan asua ja elää, mutta hän ei toimissaan kuitenkaan onnistunut. Vanha kansa alkoi jopa kaivata vanhoja aikoja, lisäksi propaganda oli kylmän sodan jäljiltä kaivertanut vanhaan kansan Jenkkilän lipun pahana, eikä Jeltsinin kaupallisten suhteiden hakemista lännestä pidetty hyvänä. Putinin astuessa valtaan yksilön vapautta rajoitettiin jälleen. Suuria yrityksiä otettiin jälleen valtion ohjaukseen, ja yhteistyötä lännen kanssa vähennettiin. Putin sai kuitenkin talouden kasvamaan vaikka yksilön vapaus olikin rajattua. Putin valitsi tavallaan sen keskitien. Markkinat on näennäisesti auki, ja Venäjä on näennäisesti oikeusvaltio, kaikki on kuitenkin loppupeleissä ohjattua, ja propaganda suurta, lisäksi suurta on myös halu levittää omaa maailmankatsomusta muihin valtioihin, kuten aikanaan Stalinilla. Jälkikäteen ajateltuna nykyinen Venäjä voisi olla parempi paikka jos Jeltsin olisi onnistunut, muutos oli kuitenkin liian suuri äkkiseltään toteutettavaksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Neuvostoliitossahan oli käytännössä kaikkea, muttei kuitenkaan mitään. Köyhyyttä oli, mutta valtio tarjosi halvalla hinnalla ihmiselle kuitenkin kaiken välttävän, oli ruoka, asunto, työ ja vaatteet. Toimeentulo oli niukka, mutta kuitenkin tavallaan varma. Neuvostoliitossa oli yhteisöllisyyttä, joka oli luotu toimivalla propagandalla ja aikaa ennen internetin tuloa oli hyvin helppo valvoa länsimaisen kulttuurin näkyvyyttä Neuvostoliittoon.

Paitsi, että aina ei ollut sitä vähääkään - Neuvostoliitossa tilanne saattoi vaihdella huomattavan paljon maan sisällä, jopa radikaalilla tapaa.

Ruokaa oli - nimellisesti, mutta hyvin usein ruoka oli todella yksipuolista saattaen, etenkin talvella, koostua pitkinäkin aikoina leivästä ja perunasta ja joistain yksinkertaisimmista säilykkeistä. Lihaa tai makkaraa ei välttämättä näkynyt viikkoihin tai edes kuukausiin, esim. Kazanin alueella oli 1986/87 käytössä elintarvikekortit lihalle (700 g/kk), makkaralle (900 g/kk), voille (200 g/kk) ja muutamille muille elintarvikkeille mutta elintarviketilanne kaupungissa oli tuolloin todella heikko ja niinpä kaupoissa ei näkynyt kuukausiin makkaraa, lihaa ja voitakin hyvin satunnaisesti. Näitä tuotteita oli tietty sellaisilla henkilöillä, jotka olivat etuoikeutettuja tai jotka tunsivat oikeat henkilöt mutta kaikilla tilanne ei ollut näin hyvä - ihmiset eivät suoranaisesti nähneet nälkää, mutta hyvin moni oli nälissään ja kaipasi vaihtelua ruokavalioon. He kaipasivat muutakin kuin perunaa, kaalia, leipää ja suolakurkkuja tms. Liha oli todellinen ylellisyystuote, samoin makkarakin hyvin usein.

Toisaalta sitten osassa maata tilanne saattoi olla olennaisesti parempi, kuten vaikkapa Moskovassa ja Leningradissa (joskin Neuvostoliiton viimeisinä aikoina Leningradin tilanne oli hälyttävän heikko ja kaupungissa oli ainakin osin käytössä elintarvikekortit) - samoin monella suljetulla alueella tilanne saattoi olla parempi, tai sitten alueella joka sijaitsi maataloustuotantoalueella. Esim. ystäväni kertoi, että Donetskissa tilanne oli Neuvostovallan aikana olennaisesti parempi mitä monissa muissa "ei merkittävimmissä" kaupunkikeskuksissa, koska alueella oli a) aseteollisuutta b) raskasta teollisuutta c) maataloutta ja d) merikin oli suhteellisen lähellä. Niinpä donetskilaiset saattoivat lähettää elintarvikkeita muualle Neuvostoliittoon komennuksille lähetetyille läheisilleen (ystäväni Donetskista lähetettiin valmistuttuaan komennukselle puolentoista tuhannen kilometrin päähän kotiseudusta ½-vuodeksi 80-luvulla).

vlad.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Paitsi, että aina ei ollut sitä vähääkään - Neuvostoliitossa tilanne saattoi vaihdella huomattavan paljon maan sisällä, jopa radikaalilla tapaa.

vlad.

Kyllä kyllä oikeassa olet arvon vlad. Varsinkin musta pörssi korosti tuota suurta vaihtelua. Pointtina hain ennemminkin sitä että kun puhutaan että vanha väestö saattoi muistella jopa kaiholla vanhoja aikoja, ja moni ihmettelee miksi joku kaipaisi niitä aikoja. Uudistusten myötä tilanne ajautui siihen että nämä niukalla olleet jopa menettivät kotejaan ja joutuivat vielä tiukemmalle, tämä sai kaipaamaan jopa vanhaa. Lisäksi propaganda oli toiminut loistavasti, ne jotka ola ns kasvaneet Neuvostoliiton kulttuuriin oli uskoteltu sen toimivuudesta. Mikäli kansalaiset olisi päässeet kurkkaamaan länteen ei huonosti alkaneeseen muutokseen olisi ehkä suhtauduttu niin jyrkästi ja kaipailtu vanhaa. On jo ehkä hieman eri aihetta sinunkin kertomusten kanssa, mutta toin näkemykseni esiin koska moni tässäkin ketjussa ihmetteli kaipasiko joku todella vanhaa.

Edit. Jatketaan hieman tuota vielä tuosta sinun mainitsemasta paremmista alueista jossa oli esim teollisuutta ja maataloutta. Etenkin maatalous oli todella säänneltyä ja perustui osaltaan suuriin valtio omisteisiin kolhooseihin, epäilen siis että musta pörssi oli suuressa osassa sille että näillä alueilla saattoi olla ruokaa tarjolla paremmin. Myynti ja tuotantomäärät oli kuitenkin säänneltyjä, muistaakseni viljan korjuun ajankohta oli myös tarkkaa valtiollisesti määrätty.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Niin, esimerkiksi Moskovassa oli minun siellä asuessani periaatteessa ihan kaikkea, mutta ei aina eikä todellakaan joka paikassa.
Minulla oli ulkomaalaisena helpompaa koska rahasta ei ollut pulaa ja ovet olivat auki joihinkin etuoikeutettujen kauppoihin sekä mustaan pörssiinkin.

Kerran lähikaupassa oli myytävänä Chivas Regal-viskiä. Kysyin viinatiskin myyjältä onko ostorajoituksia. Tämä tuhahti välinpitämättömästi: Ostakaa vaikka koko laatikko. No niin ostinkin. Pimeillä ruplilla hinta oli enemmän kuin kohdallaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Neuvostoliitossa, kuten muissakin kommunistisissa valtioissa järjestettin myös lainsäädäntöelimen vaalit. Noin yleisesti näihin olisi saattanut OECD:n tarkkailijoilla olla pari sanaa sanottavanaan.

Neuvostoliitossa systeemi oli se, että kommunistinen puolue nimesi ylivoimaisen valtaosan ehdokkaista, mutta myös joillakin organisaatioilla oli oikeus nimetä ehdokkaita. Tosin nämä organisaatiot olivat luonnollisesti kommunistisen puolueen hallinnassa ja käskyvallassa. Kaikista ehdokkaista (kommunistinen puolue + "itsenäiset") muodostettiin sitten yksi lista.

Kansalaisilla oli oikeus äänestää tätä yhtä listaa tai sitä vastaan. Vastaan äänestämisessä piti mennä äänestyskoppiin ruksaamaan kohta "vastaan", kun taas listan puolesta äänestäneet menivät tiputtamaan tyhjän äänestyslipun suoraan uurnaan kulkematta äänestyskopin kautta. Näin kätsästi saatiin tietoon vastaan äänestäneet ja nämä vastarannan kiisket muutenkin kivasti kaikkien muiden valokeilaan.

Vuoden 1950 vaaleissa, Stalinin ollessa vielä NKP:n johtaja, 0,27% äänestäjistä eli hieman yli 300 000 neuvostokansalaista äänesti listaa vastaan.

Jättimäinen respect!
 

Stratman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nykyinen Venäjä ei enää kovasti poikkea Neuvostoliitosta. Eikä se mikään ihme ole, kun sen johtaja on KGB:n kasvattama. Kansalaiset saavat teoriassa nykyään lähteä maasta, mutta missään sivilisaatiossa heitä ei oikein enää oteta vastaan. Elleivät ole poliittisia pakolaisia, silloin voi onnistua. Surulliseksi on menossa mennyt Venäjällä.
 

Marleau

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nykyinen Venäjä ei enää kovasti poikkea Neuvostoliitosta. Eikä se mikään ihme ole, kun sen johtaja on KGB:n kasvattama. Kansalaiset saavat teoriassa nykyään lähteä maasta, mutta missään sivilisaatiossa heitä ei oikein enää oteta vastaan. Elleivät ole poliittisia pakolaisia, silloin voi onnistua. Surulliseksi on menossa mennyt Venäjällä.


Ei poikkea oikeastaan enää juurikaan, paitsi että yhteiskuntajärjestelmä ei ole enää kommunistinen, vaan hyvinkin kapitalistinen. Mutta muuten kyllä Putin on muuttanut valtiota yhä enemmän sen entisen Neuvostoliiton ja nyt viime vuosina jopa lähemmäksi sitä Stalinin tyranniaa, varsinkin mitä tulee siihen mielipiteen- ja sananvapauteen, sekä ihmisoikeuksiin.

Olenkin tässä viime vuosina miettinyt sitä, että mahtaakohan se Putin olla maassa vallassa vielä siinäkin iässä, kun itse joskus jään eläkkeelle, kun oon nyt yli neljäkymppinen. Pahoin pelkään sitä, että joskus maailmassa eläkkeelle jäädessä siellä itänaapurin vallankahvassa heiluu edelleenkin se Putin, vaikka sitten aivoinfarktin saaneena 97-vuotiaanakin, kun avustajat nostavat hänen kättään ja vilkuttavat sillä hurraavalle yleisölle sieltä Kremlin muurilta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös