Muiden motiivien arvailun sijaan kannattaa keskittyä tosiasioihin.
1. Emme tiedä, mihin Nato meidät velvoittaa ja sitouttaa ja mitä se tulee pitkällä aikavälillä maksamaan.
2. Emme tiedä, miltä Nato meitä suojaa ja jos suojaa, niin millä tavalla. Emme myöskään tiedä, kauanko Nato tulee kestämään pystyssä.
3. Naton suurin tai suurimmat maat eivät tarvitse pienempiä. Ne on otettu mukaan maksumiehiksi, ei ideologisen yhtenäisyyden vuoksi.
4. Natoon liittyminen laajentaa meidät osaksi suuren alueen valtapolitiikkaa. Mahdollisesti joudumme sotimaan tai toimittamaan materiaalia Euroopan etelään, lähimmillään Viroon, jonka kansalaiset toivovat Suomea Natoon, jotta Suomen uljas soturi olisi seisomassa Viron rajalla, kun ryssä tulee.
5. Natoa ei ole koskaan testattu sodassa, jossa sen jäsenmaiden intressit menevät ristiin. Kun kaksi jäsenmaata sotii toisiaan vastaan, kummalle Nato apuansa tarjoaa? Naton jäsenistä mm. Kreikka ja Turkki ovat kahakoineet keskenään.
6. Nato on kulttuurisesti epäyhtenäinen, minkä vuoksi sen on mahdotonta saavuttaa yhteisiä päämääriä (vertaa EU). Se muistuttaakin humanistisen organisaation kesäleiriä...
1. Kuinka niin?
Naton päätökset, perustamiskirja/säännöstö jne. ovat julkista materiaalia. Samoin NATO-johtoisia operaatioita on toteutettu jo melkoisesti ja läheskään kaikki jäsenmaat eivät ole niihin lähteneet mukaan --> niihin ei velvoiteta.
Vähän sama kuin jankkaus puolustusmenojen 2 %:n BKT-osuudesta.
2. Niin, eli koska ei ole takeita NATOn ikuisuudesta, ei kannata ajatella nykyhetkeä tai lähivuosikymmeniä?
Täh?
Tällä logiikalla joka ikinen päätös jätettäisiin tekemättä.
3. USA maksaa suurimman osan NATOn kuluista, väite pienempien maiden mukaan ottamisesta maksumiehiksi on jos ei nyt ihan täyttä hevonpaskaa, niin melko vahvasti väritettyä totuutta.
Tuosta ihan dataa asiasta (Nato.int - NATO funding).
Jos nyt ihan nopeasti lasketaan, niin TOP5-jäsenmaat (USA, Iso-Britannia, Saksa, Ranska & Italia) maksavat 68 % kuluista.
Tällöin 23 pienintä jäsenmaata maksavat keskimäärin 1,14 % / maa.
4. Niin, jos länsimainen demokratia on Venäjän toimesta uhattuna, en ihan heti usko että edes hirveästi harmittaisi jos Suomi toimittaisi aseapua Viroon. Uskoisin näin tapahtuvan, vaikka Suomi ei olisi NATO-jäsen.
5. Onko tämä kysymys muka jotenkin relevantti kun pohditaan Suomen näkökulmaa?
6. Sinä kovasti korostat yhtenäiskulttuurin merkitystä erinäisissä yhteyksissä. Kyllä ennen edellistä maailmansotaa luokkaerot, sosiaaliturvattomuudet ja kuilut eri kansanryhmien välillä olivat merkittävästi suurempia kuin nykypäivänä. Tuo entisaikojen glorifiointi on nähdäkseni jonkinlaista totuudenkieltämistä ja kuplassa elämistä.
Minä en näe tätä tässä asiassa jälleen relevanttina, koska NATO kuitenkin käytännössä on maailman sotilaallisista mahdeista se joka edustaa länsimaista demokratiaa. Se että mukana on myös hieman eri tyylisiä maita voi toki ääritilanteessa aiheuttaa hajaannusta, mutta ennen kaikkea tekee NATOn käyttämisen jonkun klikin asian ajamiseen huomattavasti vaikeammaksi.
Sinänsä vaikka väitit keskittyväsi tosiasioihin, niin melkolailla spekulatiivista aatteellisesti latautunutta mutuiluahan tuo oli koko viesti ja mukana oli myös suoranaista tosiasioiden vääristelyä.