Sotia maailmassa on lukemattomia tälläkin hetkellä - ja epäilemättä niitä tulee jonkinverran olemaan myös tulevaisuudessa. On kuitenkin myös selvää, että demokratian puute ja sodat kytkeytyvät hyvin pitkälti yhteen - demokratiat eivät sodi keskenään. Tästä näkökulmasta Euroopan tilanne on sellainen, että sotien odotusarvo on hyvin alhainen kuviteltavissa olevassa tulevaisuudessa. Talousrakenteet ovat myös sellaisia, että ne hyvin pitkälti jarruttavat nationalismin nousua (niin kuin muukin globalisaatio)...
(en lainannut koko viestiä, ettei syytetä ylipitkästä lainauksesta)
Huomaan perusteinasi esiintyvän demokratian ja nykyisen kaltaiset yhteiskuntamallit, maailma on selvästi mielestäsi saavuttanut sen tilanteen, jossa nyt vain kärsivällisesti pitää levittää länsimainen ajattelu maailman sopukoihin. Sotiakaan ei enää käytäisi.
En uskalla mennä vannomaan, mutta valistunut arvaukseni on, että sodan historiaa ja veritekoja - miksei antropologiaakin - tutkineet akateemikot todennäköisesti lempeästi nuhtelisivat sinua ja muistuttaisivat lyhytnäköisyydestäsi. Ainakin näin kävi eräälle kurssikaverilleni aikoinaan, hivenen samoista syistä.
Minä en usko länsimaisen demokratian kestävyyteen, en pysyviin yhteiskuntamalleihin, en ikuisiin imperiumeihin, en maailmaan ilman sotaa.
Jos oletetaan, ettei ihmiskunta tuhoa planeettaa (valitettavasti ihan todennäköistä tämäkin), niin luulenpa, että aikojen kuluessa mitään tämän hetken demokratiasta ja länsimaisesta hyvinvoinnista ei ole jäljellä, vaan ne on korvattu uusilla ajatuksilla ja aatteilla.
Sinällään me elämme mielenkiintoisia aikoja, sillä yksi tietty aikakausi on tulossa elinaikanamme päätökseensä, eurooppalais-amerikkalainen hegemonia on saavuttamassa päätöksensä ja siirrymme kohti uutta maailmaa, jossa Aasian painoarvo, kielet ja kulttuurit korostuvat.