Musiikkia, jota ei musiikiksi voi kutsuakaan

  • 16 756
  • 189

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ikiwanha keskustelu löytyi, joskin aika mielenkiintoinen, ihan väännöllisestikin. Nostetaanpa.

Vteich kirjoitti:
Astral Projectionin kohdalla ehkä tuo goaksi nimittäminenkin on enemmän paikallaan.
Kuinkas nyt näin? Varsinkin kun goa- ja psytrancen välillä on aika lailla hankala tehdä sitä pesäeroa. Jossain yhteyksissä niiden nähdään tarkoittavan tarkalleen samaa asiaa. Kieltämättä goaksi kutsun itse helpommin sitä trancea, jossa kaikuu selkeästi itämaiset piirteet ja tietty etnisyys kaiken takana, jokseenkin "hippimäinen" ja "newagemainen" tuntu. Tässä kohtaa on kyllä pakko todeta, että esim. Infected Mushroomilla on AP:ta enemmän niitä etnisiä ja lähi-itä/muu aasiavaikutteita musiikissaan mukanaan usein ja myös akustisuutta. Astral Projection on nimensä mukaisestikin hyvin avaruudellista ja eteeristä konemusiiikkia syytävä poppoo, joka kyllä on usealla levyllään tehnyt itsestään erään suosikkibändeistäni. Musiikki ei todellakaan ole kaavamaista jumputusta, vaan tajunnanvirtaa ja laajentava kokemus kauttaaltaan. Toisin väittävä joko ei tajua tai ei ole kuullut tarpeeksi. Samaa voi kyllä sanoa Infected Mushroomistakin toisaalta. Heidän jokainen levynsä on tyystin erilainen ja teemoiltaan poikkeava. Hallucinogen taasen on yksi psykedeelisimmistä ja äänimaailmoiltaan kekseliäimmistä tekijöistä koskaan ja jokainen levy on silkkaa happoa. Hallucinogenin takana häärivä Simon Posford on vaikuttanut myös Shponglessa ja mies on todella lahjakas musiikintekijä kaiken kaikkiaan, nero omalla alallaan.

Ketjussa mainitusta Ozric Tentaclesista sen verran, että osa bändissä vaikutteneista jäsenistä on myöhemmin olleet mukana perustamassa Eat Static nimistä goa/psytrancebändiä, joka on myös aika merkittävä tekijä omalla alallaan.
 

mikkoz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Eiköhän Offspringkin voisi kasata kimpsut ja kampsut, ja lähtee työkkäriin kattoon niitä ihan oikeita töitä. Luulis että niitä alkais jo itteekin hävettään.

Edit. samaan syssyyn Black Eyed Peas ja Il Divo sinne työkkäriin.
 

vision

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
mikkoz kirjoitti:
Eiköhän Offspringkin voisi kasata kimpsut ja kampsut, ja lähtee työkkäriin kattoon niitä ihan oikeita töitä. Luulis että niitä alkais jo itteekin hävettään.

Höpöhöpö. Punkkirokin veteraanit eivät ole koskaan liian vanhoja veivaamaan meille ikiteineille muistoja kultaiselta 90-luvulta. Itseäsii korkeintaa hävettää kuunnellessasi salaa kotona smash-albumia.

Ja sitten itse kysymykseen. Musiikkia jota ei voi musiikiksi kutsua : Suomeksi lausuttu puhemusiikki eli rap tai ärännotsoubee. Hyvänä esimerkkinä Cheek ja Jonna. Mutta niinhän se on ettei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.
 

mikkoz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
dont give it to me baby

vision kirjoitti:
Höpöhöpö. Punkkirokin veteraanit eivät ole koskaan liian vanhoja veivaamaan meille ikiteineille
Kyllä tuo nyt aika kulahtanutta purkkaa alkaa oleen.
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ted Raikas kirjoitti:
Kuinkas nyt näin? Varsinkin kun goa- ja psytrancen välillä on aika lailla hankala tehdä sitä pesäeroa. Jossain yhteyksissä niiden nähdään tarkoittavan tarkalleen samaa asiaa. Kieltämättä goaksi kutsun itse helpommin sitä trancea, jossa kaikuu selkeästi itämaiset piirteet ja tietty etnisyys kaiken takana, jokseenkin "hippimäinen" ja "newagemainen" tuntu.

Et sitten yhtään vanhempaa viestiä lainattavaksi löytänyt? :)

No, itse olen käsittänyt goan ja psytrancen eron niin, että goa on ehkä jollain tapaa "syvempää", "raskaampaa", "tummempaa" ja jotenkin... "junttaavampaa"(?). Eli voimakkaampia ja syvempiä biittejä, hitaampia biisirakenteita jne. Mielestäni nuo pätevät enemmän esim. Astral Projectioniin kuin taas vaikkapa Infectediin tai Hallucinogeniin, jotka ovat juurikin enemmän sellaista happoilua. Saatan toki olla väärässäkin ja sama kai se, goaa vai psytrancea, enkä niin kiinnostunut enää näistä bändeistä tai koko genrestä olekaan kuin joskus. Vähän monimutkaisemmat ja mielenkiintoisemmat jutut iskevät enemmän nykyään.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vteich kirjoitti:
Et sitten yhtään vanhempaa viestiä lainattavaksi löytänyt? :)
Olen mestari kaivelemaan vanhoja. ;)

No joo, onhan se vähän noinkin miten sanoit ja genreilyyn tuijottelu on joskus aika turhaakin. Hyvä musiikki on hyvää musiikkia ja huono huonoa, oli se mitä tahansa ja kuului mihin lajiin tahansa.

Vähän monimutkaisemmat ja mielenkiintoisemmat jutut iskevät enemmän nykyään.
Kuten?
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Olin jo vastaamassa yhteen viestiin kunnes huomasin, että se oli omaa käsialaa.
 

dtw!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Avalanche, hirvee intensiteetti
Arnold kirjoitti:
Nykyään Apulanta käyttää paikoin jousisoittimia taustalla ja Toni Wirtasen lyriikoissa ei ole enää sitä teiniuhoa, vaan aikuistumista on tapahtunut sekä musiikissa että lyriikassa.

Apulannan musiikillisesta puolesta en kauheasti osaa sanoa, mutta minusta Wirtanen on nykyään kolmekymppinen mies, joka kirjoittaa teinipojan sanoituksia. Pahempi toistaan tai vaikkapa Hiekka... Urgh!

Oma ykkösinhokkini lienee rap, mutta siedän suomirappia huomattavasti paremmin kuin tällaista 50 centin Candy Shop-meininkiä tai jotain Usheria. Tsiises mitä kuraa. Tällaisesta en löydä mitään musiikillista.

Näissä nykyajan ihmeellisissä formaattiradioissa soitetaan erittäin harvoin meikäläiseen iskevää musiikkia. Novalla ei koskaan (ja töissähän ei muuta kuunnella), esmes YleXillä sentään jokusen kerran päivässä. Sielläkään ei oikein mielenkiintoisia erikoisohjelmia enää ole. Klasu soittaa Metalliliitossa pelkkää poweria, eikä Tiistain Tanssi-ilta ole mikään korvaaja Avaruusromulle.

Nämä Popstaridols-yhtyeet nyt ovat jo niin käsittämätön, mutta ilmeisesti ajanmukainen ilmiö, ettei tosikaan. Uskomattoman tehokasta bisnestä kyllä, kun karjalta vedetään laarikaupalla rahaa ennenkuin koko yhtyeet ovat edes pystyssä.

Amispoppi. Konteksti tosin auttaa asiaa vielä hieman, mutta ei sieltä kyllä hyviäkään piisejä ole koskaan vastaan tullut. Samaan syssyyn eurodance.

Onneksi työpaikkaa lukuunottamatta pystyy kuitenkin vielä omat musiikkinsa valitsemaan. Niinpä minulla soi sulassa sovussa vaikka Airia, Arcturusta, Astral Projectionia, Anathemaa, Borknagaria, Gorillazia, Isistä, Kraftwerkia, Kuolleita intiaaneja, Maj Karmaa, Mewiä, Primordialia, Primusta, Samaelia, Summoningia, The Mars Voltaa, Viikatetta jajajaja...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Paljon mielestäni laadukasta ja ennen kaikkea monipuolista tavaraa Vteichin levyhyllyssä, en kyllä ole lähellekään kaikkia kuullut. Arvostettavaa aina sellainen, jos joltakulta löytyy musiikkia laajasta piiristä. Oma suppea hyllyni kyllä kaipaisi muutamien eri musiikkityylien kosketusta nykyisen lisäksi. Mutta ehkä sitten aikanaan.

dtw!:lla myös näyttää olevan melko lailla samankaltainen musiikkimaku kuin minulla, mitä nyt tuota luetteloa katselee.

Hyvä pojat!
 

Beast

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Morrow10 kirjoitti:
Good Charlotte, Sum41 ynnä muut nuoret jenkkibändit. Niiden musiikkia ei voi musiikiksi kutsua. Se on kidutusta.

Täysin eri mieltä. Ei taida olla musiikin tuntemuksesi kovin laaja!?
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Jeffrey kirjoitti:
Kaikki "musiikki" joka on tehty kokonaan tietokoneella. Siis semmonen kama missä oikea ihminen ei soita jotain oikeaa soitinta.

Mihin vedetään raja? Mikä on oikea soitin? Onhan kitarakin laite, josta itsestään lähtee oma soundi. Soittaja soittaa sitä samoin kuin musantekijä soittaa tietokonettaan näppäimistöllä.

Olisiko raja semmoinen, että laite ei saa olla digitaalinen?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
mendieta kirjoitti:
Onhan kitarakin laite, josta itsestään lähtee oma soundi.
Etenkin sähkökitara, jossa ääni tulee sähköstä.

Niinhän se menee, että ei se mikä soitin, vaan se miten sitä soitinta soittaa. Monella on mielenkiintoisia harhakäsityksiä siitä, että joku soitin ei tarvitse kykyä sen käyttämiseen. Syntikkaa toki voi kuka tahansa räplätä ja saada kivoja ääniä siitä aikaan, mutta on ihan eriasia saako sillä aikaan jotain, mitä voidaan kutsua musiikiksi ja varsinkaan toimivaksi. Voihan kitaraakin rämpyttää, huiluun luritella ja rumpuja paukutella ihan kuka tahansa, mutta on taas ihan eriasia mitä siitä saa aikaan musiikkina ja minkätasoista.

Konemusiikin tekijöitä lahjattomiksi kutsuvat voisin haastaa tekemään levyllisen toimivaa konemusiikkia, kun se kerran on niin helppoa ja vaivatonta. Sillähän tienaisi hyvät rahatkin!

Usein muuten konemusiikkia tekevät merkittävämmät artistit ovat myös käyneet klassista puolta opiskelemassa, tai muuten soittanut esim. pianoa tai kitaraa eri bändeissä jne., eli tajua muistakin soittimista. Kraftwerkin pojat mm. ovat käyneet klassisen musiikin opinnot, joten ymmärrystä musiikista varmasti on.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Onko Mattilan sisarusten tekemä "musiikki" musiikkia? Siis nämä Anne, Anneli, Annamuija, En Anna, Keijo-Annikki, Anne-Petteri, ja ties mitä niitä onkaan...

Entäs 70-luvulla villinnyt Emerson, Lake & Palmer?

Oliko se musiikkia, kun Jimi Hendrix poltti lavalla vonkuvan kitaran ja hakkasi sitä ämyreihin?
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Predator kirjoitti:
Oliko se musiikkia, kun Jimi Hendrix poltti lavalla vonkuvan kitaran ja hakkasi sitä ämyreihin?

Eikös se joskus soittanutkin sitä? Tuosta tuli vaan elävästi mieleen viime kesäinen Metallican lämppäri Slipknot, jossa yhdelle äijälle oli jäänyt niinkin vastuullinen tehtävä kuin hakata baseball-mailalla roskatynnyriä. Musiikki kuulosti, jos mahdollista, vielä paskemmalta livenä kuin levyllä.

Lämppäreistä taas oiva aasinsilta Maidenin viime aikaiseen konserttiin ja lämppäriin mikä ikinä olikaan. Ihan uskomatonta kuraa, eli varmaan true taidetta.

Tuossa pari yhtyettä jotka menevät ala-allegoriaan melua. Olen kai sitten liian vanha.

Muuta paskaa:

- Nova-musiikki. Se kai kertoo jo tarpeeksi, että kolme kertaa olen kesän aikana töissä ko. kanavalle vaihtanut, kerran on tullut se joku Eppujen uusi hirvitys ja kaksi kertaa vielä ärsykkeempi Sydämeni osuman sai tralalaa (Siiri jotain?)

- RnB, Rap ja kaikki neekerihumppa noin yleensä. Pahin esimerkki löytyy kuitenkin Suomesta, Jonna.

- Black tms. "örinämetalli". En osaa oikein rajata sitä mitenkään, eikä edes viitsi, koska ko. genren fanit ovat niin tarkkoja alalajien kanssa että metsään menisi. Bodom vielä menee, siitä eteenpäin ei.

- Suomalainen "rankaisurock". Tämän termin kuulin hiljattain radiosta, ja kuvauksen kohteena oli Kotiteollisuus, Trio Niskalaukaus, Viikate jne. Uskomattoman tylsää kamaa, tosin Viikatteen(?) Tie -biisi iskelmävaikutteinen iskee.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
tuuski kirjoitti:
- RnB, Rap ja kaikki neekerihumppa noin yleensä. Pahin esimerkki löytyy kuitenkin Suomesta, Jonna.

Nykyisellä RnB:llä, siis sillä hytkytyksellä mitä taivaskanavat ovat pullollaan, ei ole onneksi mitään tekemistä klassisen rhytm n' blues musiikin kanssa...tämän asian ovat suuret levy-yhtiöt, MTV:t jne onnistuneet täysin raiskaamaan ja unohtamaan.
 

dtw!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Avalanche, hirvee intensiteetti
tuuski kirjoitti:
- Suomalainen "rankaisurock". Tämän termin kuulin hiljattain radiosta, ja kuvauksen kohteena oli Kotiteollisuus, Trio Niskalaukaus, Viikate jne. Uskomattoman tylsää kamaa, tosin Viikatteen(?) Tie -biisi iskelmävaikutteinen iskee.

Tiehän on varsin tyypillinen Viikate-kappale. Oletko kuunnellut yhtyettä enemmänkin? Tuo rautalanka se Viikatteen koukku soundillisesti on.
 
Huonoa musiikkia on paljon, hyvää sitäkin enemmän. On kuitenkin yksi bändi, jota en voi sietää.

Liekki.

Se on siinä.
 

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Paljon on paskaa tehty - koneella. Tietokone -ja muu konemusiikki on niin suoraan anaalista ja helppoa, että sitä ei voida edes musiikiksi sanoa. Kone tekee suurimman osan työstä, että musiikin raiskauksen ohella siinä ei tarvitse käyttää kuin hiukka mielikuvitusta. Sen sijaan, missä vaaditaan jo soittamisen jaloa taitoa - eritoten heavy -ja rockmusiikki - ovat sieltä parhaimmasta päästä, koska työ itsestään tehdään alusta loppuun. Itse.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Routainen Sydän kirjoitti:
Sen sijaan, missä vaaditaan jo soittamisen jaloa taitoa - eritoten heavy -ja rockmusiikki - ovat sieltä parhaimmasta päästä, koska työ itsestään tehdään alusta loppuun. Itse.
Paitsi että jos tuolle linjalle lähdetään, niin laulaminen on ainoa musiikinluontitapa, jossa ihminen tekee todella kaiken itse alusta loppuun. Soittimista se ääni lähtee niitä soitettaessa ei ihmisestä itsestään. Ne ovat edelleen vain välineitä tuottaa ääniä, ei ne itsestään mitään synnytä ja vaikka synnyttäisikin, niin se tapa millä niitä ääniä tuottaa, riippuu ihan täysin ihmisestä. Jokainen ei siihen pysty, oli soitin mikä hyvänsä.

Eikä useimmat osaa edes instrumenttejaan, joita soittaa, valmistaa itse. Eli esim. primitiivistä rumpumusiikkia soittava afrikkalainen Ogabo, joka valmistaa bongonsa itse, on enemmän tuottanut ulos ITSE sen musiikkinsa, mitä joku rockmuusikko Jim Smitherson ties mistä. Paha sellaisen olisi veivata rock'n rolliaan, jollei joku hänelle ensiksi valmistaisi bassoa tai sähkistä, jolla sitten ruveta sitä musiikkia vääntämään.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Tämäpäs on vallan hauska topikki!

Pääsääntöisesti itsellä jää kuuntelematta kaikki tasajakoinen "länsimainen"musiikki - tylsää!

Toisaalta on niin, että on vain musiikkia, joko hyvää tai huonoa, lokeroimalla osoittaa vain, ettei sittenkään se perimmäinen, musiikki, ole auennut.

Lisäisinpä tähän keskusteluun osion, että minkälaisen musiikin soittaminen itse, on kärsimys?

Itselle kaikkinainen rock-musiikki( sisältää kaiken teennäisen sonnan, mitä sen nimissä suolletaan hevistä teknoon). Niissä kun on aina tylsääkin arvattavampi rakenne, ns.koukut on suorastaan kalkulaattorilla paikoilleen lasketut, melodiat huonompia kun vanhoissa virsissä, tekstit yleensä sitä itteään, eli tarinaa ei niihin sisälly tyngänkään vertaa ja pahnan pohjimmaisena se nelijakoinen sikanauta poljento, jonka rinnalla hummppakin on synkopoitua etnomusaa. Tällainen muzakki on todellisuudessa niin huonoa, että jos aito kylähullu tulee joukkoon jotain horisemaan, ettei enää ulvotakaan kuutamoon analfabeettinä tai ollakaan bad to the bone, sitä käsitellään taiteena. Uskokaa tai älkää, soittajalle joka osaa jotain soittaakin, kyseisenlainen renkutus on kärsimys.

Lisätään nyt vielä, että tämä iskelmä kuuluu tähän joukkoon yhtälailla.

Tuon tätä soittajan näkökulmaa keskusteluun siksi, että soittajana tiedän, että soittajia kiinnostaa tasan muunlainen musiikki, kun mitä massoille on tehtävä pysyäkseen leivässä, ja ehkä monikaan ei tule näitä ajatelleeksi, vaikka musiikki kiinnostaisikin kuunneltuna ja toisaalta olisi sitten riemukasta kuulla, mikä palstan soittajakollegoista on sitä hirveintä soitettavaa.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Voi olla että vika on minussa, mutta en ollut bongaavinani sitä, mikä JypFabun mielestä on miellyttävää musiikkia ja hyvää soitettavaa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös