Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 103 294
  • 24 186

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En tiedä. Ei kovin monella, mutta niillä harvoilla joilla on, on samat oikeudet saada eläke ja hoito veronmaksajien kustannuksella, kuin heillä, jotka siirtyvät eläkkeelle varattomina.
Tosin sellaisia Virtasia on paljon, joilla on esim. talo, auto, mökki yms omaisuutta, joka olisi helppo muuttaa rahaksi ja sijoittaa omaan vanhuuden hoitoon. Mutta kuinka moni tekee näin?

Itseasiassa entistäkin suurempi joukko vanhuksia, joilla on varallisuutta sijoittaa sen omaan vanhuudenhoitoonsa, tästä osoituksena entisestäänkin yleistyvät yksityiset hoitolaitokset ja vanhainkodit. Useiden (suurin osa) tällaisten laitosten ongelmana on kuitenkin se, että niissä ei hoideta loppuun saakka todella huonokuntoisia vanhuksia, he siirtyvät sitten julkisen sektorin hoidettaviksi. Kärjistäen ilmaistuna, monin paikoin yksityinen sektori kerää rahat ja julkinen sektori joutuu sitten hoitamaan ne kaikista huonokuntoisimmat asiakkaat.

Toisaalta julkisen sektorin asiakkaallakaan ei kannata olla kohtuuttoman suuria tuloja tai varallisuutta, koska tämä kaikki otetaan huomioon hoitokustannuksissa, jos saat esim. 1500 €/kk eläkettä niin siitä pidätetään automaattisesti tietty summa hoitokustannuksiin, ja suhteessa summa on suurempi kuin eläkeläisellä, joka saa esim. 900 €/kk eläkettä. Porrastukset on kuitenkin rakennettu siten, että jokatapauksessa vanhainkodissa tai vuodeosastolla olevan vanhuksen omaan käyttöön jää aina tietty summa rahaa eli kaikkea eläkettä julkinen sektori ei itselleen vie kattaessaan hoitokustannuksia. Se summa mikä eläkeläiselle jää omiin menoihin voi olla todella vaatimaton jos eläkeläisen eläke on kansaneläkkeen perusosa ja näitä kansaneläkkeen perusosalla eläviä (naisia) on vielä aika paljon, koska nykyiseen eläkeläissukupolveen kuuluu paljon naisia, jotka eivät olleet laisinkaan työelämässä vaan hoitivat kotia 24/7 ts. heille ei kertynyt työeläkettä laisinkaan.

vlad.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
En tiedä. Ei kovin monella, mutta niillä harvoilla joilla on, on samat oikeudet saada eläke ja hoito veronmaksajien kustannuksella, kuin heillä, jotka siirtyvät eläkkeelle varattomina.
Tosin sellaisia Virtasia on paljon, joilla on esim. talo, auto, mökki yms omaisuutta, joka olisi helppo muuttaa rahaksi ja sijoittaa omaan vanhuuden hoitoon. Mutta kuinka moni tekee näin? .
Miksi tuon Virtasen pitäisi maksaa tuosta itse kun perusterveydenhuolto suomalaisten osalta kuuluu kustannettavaksi verovaroista.
Toki jos haluaa parempaa hoitoa niin sitten siitä on syytä maksaa itse mutta perusterveydenhuolto on veroeuroista maksettavaa.
Tarkalleen mitä tarkoitat hyysäämisellä? Kuten jo tuolla ylempänä kirjoitin, faija (sotaveteraani) sai kerrostalokaksion, siivouksen kaksi kertaa viikossa ja kaksi kertaa päivässä lämpimän ruoan kotiin, suoraan käteen. Lisäksi hän pääsi erilaisille kuntoutus matkoille, kylpylöihin yms. Hänellä oli myös oma huone tyshoidolla sairaskodissa, jossa hän vietti viimeiset kuukautensa.
Isälläsi on käynyt ilmeisen hyvä tuuri sillä nykyään tilanne ei ole noin hyvä, ei suomalaiset saa asuntoa ja muuta apua automaationa, lisäksi kuntien välillä avun saannissa on erittäin suuria eroja. Varsinkin kuntoutus ja muu ylläpitävä toiminta on vähentynyt merkittävästi.
Pidetäämpä jalat maassa. On täysin mahdototonta lyödä aina lukkoon rajalla, ketkä ovat varmoja tapauksia ja ketkä eivät. Joitakin voidaan karsia pois, suurinta osaa ei. Heistä ei usein ole muuta tietoa, kuin se mitä he itse ilmoittavat.
Ei se ole mahdotonta jos siihen löytyy halua eikä se todellakaan lisää kustannuksia kun yhteiskunnan varoja kuluttavat tapaukset saadaan pois jo siinä vaiheessa.
Tarktoitatko tällä, ettei luku- ja kirjoitustaidoton voi olla turvapaikantarpeessa? Vai tarkoitatko tällä, että vain kirjoitus- ja lukutaitoiset ovat tervetulleita hakemaan turvapaikkaa?
Voivat olla mutta eivät ole sellaisia turvapaikan hakijoita, joiden voidaan olettavan sopeutuvan Suomeen eikä varsinkaan sellaisia tapauksia joista Suomen valtio voi saada verotuloja tulevaisuudessa.
Huomattavasti todennäköisempää, että luku- ja kirjoitustaitoinen henkilö sopeutuu Suomeen ja hyödyttää myös Suomen valtiota veroillaan.
Ja väärin. Nykyiseen yhteiskuntaan voi sopeutua ihan hyvin, vaikkei olisi luku- ja kirjoitustaito hallussa. Keskuudessamme on paljon luku- ja kirjoitustaidottomia. Lukemia on vaikea esittää, mutta esim. täällä Ruotsissa on n. 6 prosenttia kansasta (Dyslexia) kärsiin luku- ja kirjoitustaidottomuudesta ja n. 4 prosentilla on oireita, jotka viittaavat tähän. Siitä huolimatta he ovat ja elävät keskuudessamme ja käyvät vielä töissäkin. Eräs ystävänikin muuten kärsii tästä, mutte ei se ole estänyt häntä elämästä keskuudessamme niin kuin muut ihmiset. Hän vain tarvitsee joissakin asioissa hieman apua.
Yhä tässä vertaa täysin erilaisia tapauksia kun vertaat ”vammaisia” joita he eivät ole terveisiin ihmisiin suomalaisiin joiden lukutaito on Suomessa 100%.
Itsellänikin on vammaisia ystäviä ei se estä heitä elämästä eikä tekemästä töitä, mutta vieraasta kulttuurista tuleva luku- ja kirjoitustaidoton on alusta asti tapaus jonka sopeutuminen nykyiseen Suomeen on poikkeus kuin normaalia.
Periaatteessahan asia on näin, kyllä, mutta sovitaanko, että jätetään tästä pois kaikki sellaiset, jotka eivät halua tehdä töitä ja kohdistetaan keskustelu sellaisiin, jotka haluavat, mutta eivät pääse töihin + ja karsitaan pois vielä sitten sellaiset, jotka eivät ota töihin sellaisia, joilla on ulkomaalaiset juuret. Silloin keskustelu voi olla paremmalla pohjalla. Sillä kuten varmasti tiedät, niin myös korkeasuhdanteen aikoina maa saattaa potea työvoimapulaa joillakin aloilla, samaan aikaan kun työttömien lukumäärä on suuri.
Itsehän tässä lasket kaikki maahan tulevat samaan nippuun kokoajan niin pitäähän tästä myös sitten keskustella kokonaisuutena.
Työperäinen maahanmuutto on hyvä asia sillä silloin saadaan aloille joista puuttuu suomalaista työvoimaa, joko siitä syystä ettei ala kiinnosta suomalaisia tai sen takia ettei Suomesta löydy tarvittavaa osaamista.
Pakolaiset ovat ok kunhan pysytään kiintiöissä ja taustat ovat luotettavasti tarkistettuja.
Turvapaikan hakijoiden suhteen pitää olla todella tarkkana ja heitä on syytäkin vähentää, lisäksi mm. perheenyhdistämiset pitäisi lakkauttaa käytännössä kokonaan.
Perheenyhdistämisen edellytyksenä pitäisi olla se, että Suomessa oleva perheenjäsen voi elättää maahan muuttavat jäsenet muuten ei näitä saa sallia.
Tässä on kaksi kysymystä.
1. Siksi, koska heidät kerran otetaan vastaan. Ellei ole tarjota asuntoa, ei oteta myöskään vastaan. Näin yksinkertaista se on.
Mutta niin kauan kun Suomi ottaa vastaan pakolaisia, heille tarjotaan myös asunto.
2. Työpaikkaa ei tarvitse tietenkään tarjota yhdellekään pakolaiselle. Onhan meillä vaihtoehtoja. Yksi sellainen on lykätä vaan lähiöön ja elättää siellä tappiin asti. Kyllä moni heistä hyväksyy varmasti senkin.
Pakolaisille pitääkin tarjota asunto, mutta turvapaikan hakijoista pitäisi päästä eroon. Kovasti itse sekoitat nämä kaksi merkittävästi eri ryhmää taas.
Pakolaisillekin pitäisi tietyn ajan kuluessa ryhtyä vaatimaan myös sopeutumista maan tapoihin ja kielikursseja yms. Joiden avulla on oikeasti mahdollisuus sopeutua maahan.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Periaatteessa puhumme samasta asiasta. Suomalaisethan ovat se suurin vankilassa istuva siirtolaisryhmä Ruotsissa ja suomalaiset ovat aina olleet tunnettuja myös taidostaan käyttää hyväkseen Ruotsin sosiaalijärjestelmää. Mutta näinhän se on kaikissa ryhmissä, aina löytyy joku, joka kaivelee aina vain porsaanreikiä ja mahdollisuuksia käyttää sellaisia etuja hyväkseen, joihin hänellä ei ole oikeutta.

On aivan turha kuvitella, etteivät suomalaiset itse osaisi tätä myös. Joten miksi jeesustella, jos jonkun muun kansanryhmän edustajat kunnostautuvat tässä myös?
Kun asia ei ole mitenkään sama vaikka sitä kuinka yrität käännellä.
Pakolaisille pitää tarjota perusedellytykset, mutta kaikilta muilta voidaan vaatia asioita joista myös Suomi voi hyötyä.
Turvapaikan hakijoita kun ei ole mikään pakko ottaa Suomeen niin heistä pitää ryhtyä tekemään Suomen kannalta järkevää karsintaa eli nuo luku- ja kirjoitustaidottomat karsitaan välittömästi pois ja koulutetumpi, samalla todennäköisemmin tänne sopeutuva osa otetaan sisään.
Samalla myös turvapaikan hakijat velvoitetaan oppimaan kieli ja tietty määrä Suomen kulttuuria tietyssä ajassa,
ellei tämä kiinnosta niin raja kiinni nenän edestä ja mikäli tavoitteita ei ole täytetty säädetyssä ajassa niin paluu omalla kustannuksella.
Tällä ei ole mitään tekemistä pakolaisuuden kanssa, vaan nyt puhut työvoimaperäisestä siirtolaisuudesta. Nämä ovat kaksi eri asiaa. Työvoiman liikkuminen on automaattista. Silloin kun on korkesuhdanne, se liikkuu automaattisesti, kun taas laman aikana on rauhallisempaa.
Itseähän juuri sekoitat kokoajan työperäistä maahanmuuttoa pakolaisuuteen ja vielä enemmän turvapaikanhakijoihin.
Työperäinen maahan muutto ja pakolaiset ovat hyviä asioita mutta turvapaikanhakijoiden suhteen pitää tehdä huomattavasti kovempaa karsintaa.
Lisäksi pitää perheenyhdistämiset ja vastaavat minimissä ellei Suomessa elävät pysty elättämään maahan tulevia.
Josta joustetaan aina silloin, kun työvoimapula on suuri.
Aina löytyy myös töitä, joiden tekemiseen ei vaadita mitään erityistä koulutusta. Ja ennen kaikkea, tällaisia töitä on helppo järjestää, jos halutaan.
Missä se työvoimapula sitten on jos kerran näitä luku-ja kirjoitustaidottomia tarvitaan tekemään niitä hanttihommia joiden määrä on tippunut lähes olemattomiin nykyään.
Lisäksi nämä hanttihommat eivät tunnu läheskään kaikille edes maahan maahanmuuttajille kelpaavan vaikka tämä nimenomaan edistäisi heidän sopeutumistaan yhteiskuntaan.
Tuet kun kummasti heikkenevät jos ovat töissä.
Mitä enemmän vaatimuksia asetetaan, sitä suuremmat ryhmät jäävät työmarkkinoiden ulkopuolelle. Kuka tässä pärjää silloin eniten?
Eli sinun mielestäsi on oikein, että suomalaisen työttömän pitää käydä kurssia kurssin perään vaikka se ei auta hänen työllistymistään pätkääkään.
Maahanmuuttajan kohdalla taas olet valmis siihen, että tuet maksetaan kunhan vain ovat täällä.
Se vaan on niin, että pelkällä peruskoululla/kansakoululla ei enää nykyään pääsee töihin oikein mihinkään.
Asunto, ruoka ja taskuraha annetaan pakolaisille "vain olemisesta". Tämä on periaate, niin kauan kun heitä otetaan vastaan.
Vastaanottajien oma asia on sitten, haluvatko he saada myös jotain takaisin.
Jos haluavat, niin silloin on tärkeää, että heitä myös autetaan alussa, sillä kuten kaikki esimerkit osoittavat, he eivät anna niin paljon takaisin, jos vain seurataan katseella.
Pakolaisille tuo onkin oikein tietyn ajan mutta sitten pitää ryhtyä vaatimaan heiltä omaa osallistumista sopeutumiseen.
Turvapaikan hakijoille tuon taas pitäisi alkaa välittömästi ja heidän pitäisi sitoutua siihen myös, oleskeluluvan voimassaolon ehtona.
Ellet osallistu ja läpäise kielikurssia ja näytä tekemiselläsi sopeutuvan Suomeen niin käännytys toimeen sen seurauksena.
Myös tämä sinulta aika ajattelematon heitto.
Kerro nyt, mistä voit päätellä rajalle ilmestyvän turvapaikanhakijan varallisuuden? Hän on voinut sijoittaa pakomatkaansa koko omaisuutensa tai vain promillen siitä, tai kaikkea sen väliltä. Yksi asia on kuitenkin varma, hänellä ei ole mukana koko omaisuus, jos hänellä sellaista on vähänkään enemmän. Ja mitä suurempi omaisuus hänellä on, sitä suuremmalla varmuudella se on viranomaisten kontrollin ulkopuolella. Rajalla hän ei sitä tosin tietenkään kerro, vaan on yhtä "köyhä" kuin muutkin, samassa ryhmässä saapuvat.
Miten niin ajattelematon se kun on totuus, että turvapaikanhakijoissa on nimenomaan sitä ylempää keskiluokkaa tai yläluokkaa ei niitä joilla ne ongelmat ovat.
Kummasti jo se tapa millä he saapuvat kertoo monta asiaa siitä kuinka hädässä he ovat.
 

Reinomies

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Manchester United, Montreal Canadiens
Ei se ole mahdotonta jos siihen löytyy halua eikä se todellakaan lisää kustannuksia kun yhteiskunnan varoja kuluttavat tapaukset saadaan pois jo siinä vaiheessa.
Kuullostaa vähän kuin ampuisi kärpästä tykillä. Yhteiskunnan varoja kuluisi tuohon konestoon enemmän kuin keskiverto systeemin väärinkäyttäjä ehtii kuluttaa.

Nimimerkin finnishninja teksteistä on ollut hyvin vaikea sen suurempaa logiikkaa tai tolkkua löytää, mutta kysytään nyt varmistukseksi, vaikkei nuo yksittäistapaukset niin hirveästi kiinnosta. Olet sitä mieltä, että yhteiskunta kohteli isääsi liian hyvin ja osa mainitsemistasi yhteiskunnalle tulleista kuluista olisi pitänyt sen sijaan käyttää muiden maiden kansalaisten tukemiseen?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Miksi tuon Virtasen pitäisi maksaa tuosta itse kun perusterveydenhuolto suomalaisten osalta kuuluu kustannettavaksi verovaroista.

Ei pitäisikään, koska asia on juuri noin, kuin kirjoitat. Mutta minun mielestäni tässä tulisi ajatella asiaa uudelta kantilta. Jos kerran on itsellä varaa kustantaa oma vanhuutensa, niin miksi veronmaksajien pitää tehdä se kuitenkin?

Isälläsi on käynyt ilmeisen hyvä tuuri sillä nykyään tilanne ei ole noin hyvä, ei suomalaiset saa asuntoa ja muuta apua automaationa,

Ei tästä ole kuin muutama vuosi.

Voivat olla mutta eivät ole sellaisia turvapaikan hakijoita, joiden voidaan olettavan sopeutuvan Suomeen eikä varsinkaan sellaisia tapauksia joista Suomen valtio voi saada verotuloja tulevaisuudessa.

Miten voit päättää tämän rajalla, kun hän seisoo edessäsi?
Ja miten se oli, onko asiaa käännyttää turvapaikkaa kysyvä rajalla, vain jos hän ei osaa lukea ja kirjoittaa? Onko tässä kysymyksessä se, että luku- ja kirjoitustaitoinen olisi arvokkaampi avunkohde, vain koska hän hänellä on kyseiset taidot?

Noh, ongelma ei taida kuitenkaan olla suuri. Mutta sitäkin suurempi, kun ovat kysymyksessä turvapaikanhakijat ja pakolaiset, jotka eivät ymmärrä suomea, eivätkä osaa kirjoittaa suomea.

Huomattavasti todennäköisempää, että luku- ja kirjoitustaitoinen henkilö sopeutuu Suomeen ja hyödyttää myös Suomen valtiota veroillaan.

Näinhän se on tällä hetkellä, kun on kysymys työmarkkinoista, mutta ei sen tarvitsisi olla näin.
Ja toiseksi, kysymyshän ei ole työvoiman siirtolaisuudesta, vaan pakolaisista.

mutta vieraasta kulttuurista tuleva luku- ja kirjoitustaidoton on alusta asti tapaus jonka sopeutuminen nykyiseen Suomeen on poikkeus kuin normaalia.

Itse en ole koskaan päässyt todistamaan tällaista tapausta Suomessa. Sillä vaikka hän ei osaisikaan lukea ja kirjoittaa, niin ei se tarkoita sitä, etteikö hän voisi sopeutua nykyiseen Suomeen. Ja ellei hänelle ole tarjota töitä, niin ei se tarkoita sitä, että se on hän, joka ei ole sopeutunut Suomeen. Itse asiassa hän voi sopeutua Suomeen vaikka kuinka hyvin, hän on vain työtön.
Ymmärtääkseni se kyllä riittää, jos osaa käydä töissä ja hoitaa jotenkin omat asiansa.

Itsehän tässä lasket kaikki maahan tulevat samaan nippuun kokoajan niin pitäähän tästä myös sitten keskustella kokonaisuutena.

Joistakin asioista puhuttaessa niitä voi tarkastalle halutessaan kokonaisuutena. Joissakin taas on hyvä, jos näkee kahden asian eron.
Faktaa on, etteivät pakolaiset ole työvoimaa, vaan heidät otetaan nimenomaan vastaan pakolaisina.
Työvoiman siirtolaisuus on sitten ihan oma juttu. He tulevat töihin.

Pakolaiset ovat ok kunhan pysytään kiintiöissä ja taustat ovat luotettavasti tarkistettuja

Taustoja ei voida koskaan tarkistaa luotettavasti. Ainoastaan silloin, jos he esiintyvät jo jonkun toisen EU-maan tilastoissa, eikä silloinkaan voida olla varmoja, miten hänen taustansa on tutkittu.

Pakolaisille pitääkin tarjota asunto, mutta turvapaikan hakijoista pitäisi päästä eroon. Kovasti itse sekoitat nämä kaksi merkittävästi eri ryhmää taas.

En sekoita.
Miten turvapaikanhakijoista voisi päästä eroon? Tarkoitatko, ettei heitä otettaisi vastaan? Tämä ei onnistu. Siihen tarvittaisiin laajoja toimenpiteitä, jotka sitten puolestaan vaikuttaisivat paljon muutenkin.

Pakolaisillekin pitäisi tietyn ajan kuluessa ryhtyä vaatimaan myös sopeutumista maan tapoihin ja kielikursseja yms. Joiden avulla on oikeasti mahdollisuus sopeutua maahan.

Tarkalleen mitä tarkoitat tällä sopeutumisella?

Voin kertoa sinulle kokemuksesta, ettei kielitaito takaa mitään erikoisempaa sopeutumista johonkin maahan. Sama sopeutuminen löytyy ja näkyy myös kielitaidottomien keskuudessa ja sama toisinpäin - ei se kielitaito auta, jos on luonteeltaan esim. rikollinen, päinvastoin, se on usein jopa suuri apu, kun sille linjalle lähdetään.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Miten niin ajattelematon se kun on totuus, että turvapaikanhakijoissa on nimenomaan sitä ylempää keskiluokkaa tai yläluokkaa ei niitä joilla ne ongelmat ovat.
Kummasti jo se tapa millä he saapuvat kertoo monta asiaa siitä kuinka hädässä he ovat.

En ole missään vaiheessa väittänytkään, etteikö asia olisi näin. Mutta kysymykseni kuului, miten suodatat heidät rajalla? Sillä se miten he saapuvat ei voi missään nimessä kertoa sitä, missä tilanteessa he jättivät entisen kotimaansa.
Ala- keski- tai yläluokka ei ole tässä mikään avain, vaan jokainen ryhmä voi olla turvapaikan tarpeessa aivan samalla tavalla.
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Olet sitä mieltä, että yhteiskunta kohteli isääsi liian hyvin ja osa mainitsemistasi yhteiskunnalle tulleista kuluista olisi pitänyt sen sijaan käyttää muiden maiden kansalaisten tukemiseen?

En tietenkään. Mutta yritän selvittää sinulle vähän tarkemmin, sillä vaikuttaa, ettet oikein sisäistänyt lukemaasi.

Pointtini oli se, etten oikein allekirjoita sitä, etteikö Suomi pitäisi huolta vanhuksistaan ja veteraaneistaan. Tähänhän tässä keskustelussa vedotaan, siis että ensin pitäisi hoitaa omat. Valkeniko yhtään?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Ellet osallistu ja läpäise kielikurssia ja näytä tekemiselläsi sopeutuvan Suomeen niin käännytys toimeen sen seurauksena.

Miksi ihmeessä yhdistät koko ajan tuon kielitaidon tähän? Eihän sillä ole mitään tekemistä turvapaikan kanssa.

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat tulevat sitäpaitsi usein olosuhteista, joiden jälkeen joku kielikurssi ei ole aina välttämättä se ensimmäinen asia, johon sijoitetaan täydellä sydämellä... Moni on myös haavoittunut, fyysisesti ja psyykkisesti.

Kaikki eivät edes opi kieliä. Meilläkin on täällä 40 vuotta maassa asuneita naisia, jotka eivät osaa ruotsinkieltä, mutta ihan hyvin he ovat sopeutuneet maassa asumiseen.

Minkälaisia tekemisiä tarkoitat?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Mielestäni sillä on tekemistä sen kanssa, että voisimme kokea heidät edes jollain tapaa hyödyllisiksi ja näin ollen suhtatuminen heihin voisi muuttua positiivisempaan suuntaan.

Koetko heidät hyödyllisemmiksi, jos pystyt puhumaan heidän kanssaan?
Minusta tässä ei vielä hyödytä mitään. Kysymyshän on ollut veroista ja siitä, että heidän tulisi antaa jotain takaisin.

Henkilökohtaisesti en usko, että pakolaisiin voi suhtautua positiivisemmin, tai negatiivisemmin jos he osaavat suomea. Riittää kun katsoo ympärilleen - miten terhakkaasti suomea osaavat pakolaiset pyrkivät kantasuomalaisten seuraan? Noh, ehkä naisia jahtaava on poikkeus. Mutta kyllä he muuten pyrkivät pysymään omiensa seurassa.
 
Viimeksi muokattu:
Koetko heidät hyödyllisemmiksi, jos pystyt puhumaan heidän kanssaan?
Minusta tässä ei vielä hyödytä mitään. Kysymyshän on ollut veroista ja siitä, että heidän tulisi antaa jotain takaisin.

Henkilökohtaisesti en usko, että pakolaisiin voi suhtautua positiivisemmin, tai negatiivisemmin jos he osaavat suomea. Riittää kun katsoo ympärilleen - miten terhakkaasti suomea osaavat pakolaiset pyrkivät kantasuomalaisten seuraan?

Kyllähän suomen kielen osaaminen helpottaa kommunikointia melkoisesti täällä ja ovat siten kykenevämpiä ottamaan vastaan ohjeita ja määräyksiä, siten työllistymään ja sillä tavoin hyödyttämään yhteiskuntaa.
Olet varmasti osittain oikeassa tuon ongelman kanssa ja siihen olisi hyvä saada muutosta niiden osalta, jotka jo Suomessa ovat. Mielestäni kyseinen asenneongelma kertoo noiden pakolaisten ylimielisestä suhtautumisesta heidät hädästä pelastaneita kohtaan.
 

Timppa73

Jäsen
Kyllähän suomen kielen osaaminen helpottaa kommunikointia melkoisesti täällä ja ovat siten kykenevämpiä ottamaan vastaan ohjeita ja määräyksiä, siten työllistymään ja sillä tavoin hyödyttämään yhteiskuntaa.
Olet varmasti osittain oikeassa tuon ongelman kanssa ja siihen olisi hyvä saada muutosta niiden osalta, jotka jo Suomessa ovat. Mielestäni kyseinen asenneongelma kertoo noiden pakolaisten ylimielisestä suhtautumisesta heidät hädästä pelastaneita kohtaan.
Kyllähän hyvä paikallisen valtakielen osaaminen on vaatimuksena 99,9% avoimissa työpaikoissa. Kielen osaaminen auttaa työpaikan saamiseen, työpaikka sopeutumiseen jne..
Mutta kun ei kieltä osaa, ei "saa" työpaikkaa ja tuet juoksee.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kielen osaaminen auttaa työpaikan saamiseen

Totta kai auttaa. Kielitaito avaa aina ovia. Mutta siitä tässä ei ollut kysymys, vaan siitä, miten välttämätön se kielitaito itse asiassa on.
Esim. Ruotsilla on pitkä kulttuuri vierastyövoimasta, pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Murskaava enemmistö maahanmuuttajista pystyy kommunikoimaan, mutta aina löytyy myös sellaisia, jotka eivät siihen pysty. Mutta kyllä he töihin pystyvät kuitenkin ja ovat varmasti sopeutuneet maahan ihan samalla tavalla, kuin hyvän kielitaidon omaavat.

Tuorein hyvin tuntemani tapaus tässä viime vuodelta, kun eräs perhetuttavamme sai hommattua Afrikassa tapaamansa miehen tänne. Löysivät miehelle kaksi työpaikkaa jo kuukauden päästä hänen saapumisestaan, vaikka ei puhunut sanaakaan ruotsia. Toinen oli hotellissa. Vaihtoi lakanoita ja siivosi huoneita. Toinen työ oli eräässä suuressa huonekaluliikkeessa. Kasaili siellä kirjahyllyjä ja pöytiä yms. Eikä mitään ongelmia. Totta kai joitakin juttuja joutuu varmasti selittämään käsin ja rautalangalla, mutta näyttää menevän kuitenkin ihan hyvin.

*************

Mutta me voisimme tietenkin kehittää tähän jonkunlaisen listan ehdoista, jotka heidän tulisi täyttää, saadakseen suvaitsevuutta kantaväestön silmissä. Kirjoitan näin ensialkuun sellaiset, jotka muistuvat mieleen yksin tästä keskustelusta:

- Pitää läpäistä suomenkielen kurssi.
- Pitää oppia kirjoittamaan.
- Pitää oppia puhumaan.
- Pitää oppia maan tavoille.
- Pitää olla todellinen turvapaikanhakija.
- Pitää tulla sieltä todellisista köyhistä oloista, pakolaisleireiltä.
- ÄO sekä uskonnollisuustestit, jolla karsittaisiin liian tyhmät ja fundamentalistit
- Ei saa norkoilla asematunnelissa.
- Ei saa myydä pitsaa alle 6 euron.
- Ei saa olla varakas.
- Ei saa olla hienoja vaatteita.
- Ei saa omistaa autoa.
- Lapsilla ei saa olla uusia mountin bikeja.
- Ostoskärryt eivät saa olla täynnä ruokaa.

Noh, pannaan lisää ja toimitetaan sitten vaikka jonkun salkussa Astridille!
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ei tästä ole kuin muutama vuosi.

Edelleen hänellä on käynyt hyvä tuuri. Se kuinka veteeraaneja ja muita eläkeikään ehtineitä kohdellaan riippuu todella paljon sairaanhoitopiiristä, laissa on annettu tietyt raamit joiden mukaan on toimittava mutta osa kunnista (sairaanhoitopiireistä) hoitaa asian juuri ja juuri minimissä, toisaalla eläkeläinen voi saada huomattavasti paremmat edut ja hoidon kotikunnassaan.

Esim. Eksoten piirissä ei saavuteta suunhoidossa valtakunnallisesti (stm) asettamaa hoitotakuuta eli hoitoon on päästävä kuuden kuukauden kuluessa yhteydenotosta pl. akuuttitapaukset. Täällä jonot ovat lähelle vuotta, vuosi sitten kesällä ne olivat yli vuoden mittaiset ennenkuin niitä saatiin purettua jonkin verran. Tämä ei ole enää yksittäistapaus vaan tämä koskee jo noin 80 000 paikallista asukasta. Ongelmallisemmaksi asian tekee se, että paikallisilla yksityisillä hammaslääkäreillä ei juurikaan ole vapaita aikoja ts. he eivät omalta osaltaan voi vajauttaa hoitojonoja. (Eri asia on sitten se kuinka monella kunnalliseen hammashoitoon turvautuvalla on varaa yksityisen hammashuollon palveluihin).

Voisin helposti luetella muitakin "yksittäistapauksia", jotka koskettavat suurempaa joukkoa kuin tuttavasi.

vlad.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Edelleen hänellä on käynyt hyvä tuuri. Se kuinka veteeraaneja ja muita eläkeikään ehtineitä kohdellaan riippuu todella paljon sairaanhoitopiiristä,

Luonnollisesti, mutta eläkeläiset ja veteraanit täytyy myös nähdä yksittäistapauksina, joista tulee helposti sitten se suuri ryhmä. Esim. isäni alkoi anomaan näitä palveluja jo hyvissä ajoin ja näin niitä sitten tipahtelikin tasaisin välein. Mutta vanhuksethan ovat sellaisia kuin he ovat. Yleensä he istuvat jossain kiikkutuolissaan, eivätkä edes yritä käyttää yhteiskunnan tarjoamia palveluja hyväkseen. Ei faijaakaan oltaisi tultu hakemaan minnekään, ellei hän olisi ollut itse terävänä.

Samassa talossa asui muuten paljon sotaveteraaneja, jotka nauttivat samoista palveluista, kuin faijakin, joten samaa jengiä löytyy toki muitakin, kuin vain hän.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kävin tässä juuri tytön koulussa, kevätlukukauden päättäjäisissä.

Hänen koulussaan ja luokallaan on monta, joilla on juuret jossain toisessa maassa.

Ehkä se johtui siitä, koska rehtori puhui lyhyessä puheessaan rasismista jalkapallokentällä (tytön koulussa on jalkapallo ohjelmassa). Hän mainitsi erityisesti Samuel Eto'o:n, joka pelaa juuri nyt maajoukkueessaan jalkapallon MM-kisoissa. Eto'o:n suurin haave ei ole tosin maailmanmestaruus, vaan hänen haaveensa on nähdä kerran se päivä, jolloin rasismia ei enää nähdä jalkapallokentillä. Hänen idolinsa ei ole myöskään Diego Maradona, tai Ronaldo, vaan Nelson Mandela, joka antoi elämästään 27, istumalla vankilassa.

Luulen tietäväni mitä Eto'o tarkoittaa. Tytön joukkueessa on vain kaksi, joilla on täysin ruotsalaiset juuret. He saavat kuulla kaikenlaista kohdatessaan täysruotsalaisia joukkueita, varsinkin nyt, kun he johtavat sarjaa.

Niin ja tilaisuus päätettiin laulamalla suvivirsi:-)
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Täällä on ollut paljon nyt keskustelua kielitaidosta ja on järjetöntä vähätellä sitä. Ilman kielitaitoa ei löydy kovin montaa mahdollisuutta työllistyä Suomessa ja tietysti kaikki muu normaali yhteiskunnassa toimiminen rajoittuu merkittävästi. Mielestäni jo kaikki tukea saavat Suomeen muuttavat pitäisi velvoittaa kielen opiskeluun välittömästi, kaikkihan eivät sitä ehkä opi, mutta silloinkin kyseessä on pääsääntöisesti haluttomuus oppia kieltä.

Tässä on reilun viikon tauon aikana, jonka olen ollut poissa tästä ketjusta sattunut taas mielenkiintoisia tapauksia maahanmuuttajien kohdalla toimipisteessäni ja yksi poikkeuksellisen suuri varkaustapaus, joka oli selkeästi johdettu ylemmiltä tahoilta. Tällä kertaa jäivät kiinni ja jatkavat poliisin tutkinnan jälkeen toimintaa ilman sanktioita. Todennäköisesti kyseiset henkilötkin jossain vaiheessa jossain mediassa paistattelevat päivää vielä kesän aikana ja toteavat, miten haluaisivat vain tehdä töitä, jos siihen olisi Suomessa mahdollisuus. Hienoa, miten eri kulttuurit rikastuttavat meidän päivittäistä elämää ja kyseinen tapaus ei ollut tälläkään kertaa viikon ainoa eikä edes toinen tai kolmas.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Täällä on ollut paljon nyt keskustelua kielitaidosta ja on järjetöntä vähätellä sitä.

Toivon mukaan et ole saanut sitä käsitystä, että vähättelisin jotenkin kielitaidon merkitystä.

Minun pointtini on se, että on järjetöntä liioitella sitä, kun on kysymys maahanmuuttajien sopeutumisesta. Kielitaito ei ole myöskään mikään ratkaiseva kriteeri, kun on itse työnteosta kysymys, mutta töihin pääsemiseen se tietysti vaikuttaa paljon. Se siis saattaa tärkeä asia paperilla, mutta täysin merkityksetön käytännössä.

ja yksi poikkeuksellisen suuri varkaustapaus,

Minua moititaan usein esittämistäni yksittäistapauksista. Jännityksellä odotan, kuinka moni moittii sinua.
 
Viimeksi muokattu:

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Minua moititaan usein esittämistäni yksittäistapauksista. Jännityksellä odotan, kuinka moni moittii sinua.

Et tainnut sitten lukea viestiä loppuun. Siellähän sanottiin, ettei tämä ollut yksittäistapaus, toisin kuin sinun subjektiivisen suvaitsevaiset silmäsi asian halusivat nähdä. Taitaa edelleen olla yksittäistapauksien esiintuominen ja niiden yleistäminen tapana vain sillä puolella.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Et tainnut sitten lukea viestiä loppuun. Siellähän sanottiin, ettei tämä ollut yksittäistapaus, toisin kuin sinun subjektiivisen suvaitsevaiset silmäsi asian halusivat nähdä. Taitaa edelleen olla yksittäistapauksien esiintuominen ja niiden yleistäminen tapana vain sillä puolella.

Tästä keskustelusta löytyy yksittäistapauksia joka sivulta.

Mutta nyt kun kerran avauduit, mitä tarkoitat noilla suvaitsevilla silmillä? Tarkennatko hieman?
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Toivon mukaan et ole saanut sitä käsitystä, että vähättelisin jotenkin kielitaidon merkitystä.

Minun pointtini on se, että on järjetöntä liioitella sitä, kun on kysymys maahanmuuttajien sopeutumisesta. Kielitaito ei ole myöskään mikään ratkaiseva kriteeri, kun on itse työnteosta kysymys, mutta töihin pääsemiseen se tietysti vaikuttaa paljon. Se siis saattaa tärkeä asia paperilla, mutta täysin merkityksetön käytännössä.



Minua moititaan usein esittämistäni yksittäistapauksista. Jännityksellä odotan, kuinka moni moittii sinua.

Minulla on varmaan heikko luetun ymmärtäminen, mutta ensin sanot, että et halua vähätellä kielitaidon merkitystä, myöhemmin sanot, että se on tärkeä asia paperilla, mutta täysin merkityksetön käytännössä. Itselleni ei ihan aukea, mitä ajat tällä takaa, enkä nyt halua hyökätä sinua vastaan mitenkään. Itse väittäisin kuitenkin olevani jollain tapaa aika hyvin perillä työelämän eri piirteistä Suomessa ja kyllä se kielitaito on vain tärkeä edelleen. Siivousala on ollut yksi niistä, jossa on heikollakin suomen kielen taidolla saatu töitä, mutta sekin muuttuu hiljalleen. Me työllistämme paljon siivoojia ja vaadimme nykyisin siinäkin jo auttavan suomen kielen, kommunikointia kuitenkin tarvitaan siivoojien ja meidän runsaan henkilökunnan välillä ja tätä kautta työn tulos paranee. Itse en pysty hyväksymään missään muodossa vähättelevää suhtautumista kielitaitoon. Tämähän helposti johtaa juuri siihen, mitä emme toivo eli maahanmuuttajat sopeutuvat entistä huonommin yhteiskuntaan ja aiheuttavat täten vain suurempia ja suurempia ongelmia täällä.

Kuten kirjoitin myös, niin tämä "mafian" järjestämä rikos ei ollut viikon yksittäinen ja olipa taas eilen illalla jäänyt joku ei ihan Järvinen tai Virtanen kiinni, eivät nämä ole todellakaan yksittäistapauksia.
 

Aatos

Jäsen
Mielestäni jo kaikki tukea saavat Suomeen muuttavat pitäisi velvoittaa kielen opiskeluun välittömästi, kaikkihan eivät sitä ehkä opi, mutta silloinkin kyseessä on pääsääntöisesti haluttomuus oppia kieltä.

.

Tästä olen täysin samaa mieltä. Itse toimin sairaalamaailmassa ja kielitaito on todella tärkeä. Ja todellakin velvoittaisin maahanmuuttajan Suomen kielen opintoihin.
Tutkimustenkin mukaan tämä auttaa maahanmuutajien sopeutumisessa huomattavasti. Lisäksi kielitaidoton ihminen helposti eristäytyy omalle asuinalueelle vaalimaan omaa kultturiansa eikä näin ollen integroidu yhteiskuntaan.

Joten kielitaito on kaikkien etu.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Minulla on varmaan heikko luetun ymmärtäminen, mutta ensin sanot, että et halua vähätellä kielitaidon merkitystä, myöhemmin sanot, että se on tärkeä asia paperilla, mutta täysin merkityksetön käytännössä. Itselleni ei ihan aukea, mitä ajat tällä takaa,

Asia on vähän kaksipiippuinen, eikä niin helppo selittää.

Väitän - ja tiedän kokemuksesta, että maahanmuuttaja voi tehdä töitä ja sopeutua ihan hyvin uuteen kotimaahansa, vaikka ei osaisi yhtään maan kieltä.

Mutta luonnollisesti hänen oma elämänsä voi olla helpompaa, jos hän osaa maan kieltä ja tuo tietenkin tullessaan lisää mahdollisuuksia.

Kielitaidon vaatimukset kulkevat usein käsi kädessä suhdanteiden kanssa. Silloin kun on matalasuhdanne ja työttömyysluvut nousussa, työntantajat valitsevat niitä ihannetyöntekijöitä, joilla on sopivasti koulutusta ja jotka osaavat puhua ja kirjoittaa sujuvasti ajankohtaista kieltä. Mutta korkeasuhdanteen aikana ja varsinkin silloin kun työvoimasta on kipeä pula, voidaan kuitenkin palkata silmääkään räpäyttämättä sellaistakin työvoimaa, joka ei osaa sanaakaan maan mieltä.

Miksi siis kielitaidon merkitystä painotetaan, jos kerran selviää työtehtävistään aivan mainiosti ihan ummikkonakin?

Maahanmuuttajan oman viihtyvyyden kannalta luulisi, että kielitaito on todella tärkeä. Näin asia ei kuitenkaan aina ole. Maahanmuuttajilla on yleensä tarve hakeutua omiensa joukkoon, jossa puhutaan aina sitä omaa äidinkieltä. Maan kieltä tarvitaan sitten, kun sanotaan "kiitos ei muuta" kaupan tiskillä, tai tupakkaa ostaessa. Töissä sitten mennään usein niin yksinkertaisten työtehtävien parissa, ettei kielitaitoa tarvita, tai sitten kaverin kanssa, joka osaa ja tietää mistä on kysymys.

Siivousala on ollut yksi niistä, jossa on heikollakin suomen kielen taidolla saatu töitä, mutta sekin muuttuu hiljalleen.

Olen nähnyt saman kehityksen siivousalalla myös täällä Ruotsissa. 30 vuotta sitten sille alalle pääsi samana päivänä töihin ilman kielitaitoa, kun vähän tiedusteli, vaikka olisi saapunut samana päivänä maahan. Sitten alettiin vaatimaan sujuvaa ruotsia ja kirjoitustaitoa. Mutta muutaman vuoden päästä työntantajille selvisi se tosiasia, ettei se kantaväestö, jolla oli ruotsinkieli täydellisesti hallussa, ollutkaan niin pirteätä astumaan puikkoihin, eikä maahanmuuttajien kompetenssi yhtäkkiä riittänytkään siivoushommiin. Sitten tuli taas uusi korkeasuhdanne ja kova pula työvoimasta siivousalalla ja nämä vaatimukset taas unohdettiin hetkeksi ja työvoimaa haettiin sieltä mistä sitä saatiin.
Näin se on mennyt vuodesta toiseen ja tänä päivänäkin ummikko pääsee yhä siivomaan Ruotsissa.

Seikkailin myös paljon maalausalalla joskus aikoinaan. Sama juttu siellä. Ummikot suomalaiset olivat tosin tervetulleita, kun aina löytyi joku joka pystyi auttamaan. Mutta viime vuosina alalle ei ole ollut tunkua Suomesta, joten muut kansallisuudet ovat olleet myös tervetulleita ja kieli on hallussa aika harvoin.

Viimeinen huuto nyt sitten on puolalaiset, jotka eivät puhu muuta kuin puolaa... Joskus joukossa on yksi, joka haastaa vähän englantia.

Me työllistämme paljon siivoojia ja vaadimme nykyisin siinäkin jo auttavan suomen kielen, kommunikointia kuitenkin tarvitaan siivoojien ja meidän runsaan henkilökunnan välillä ja tätä kautta työn tulos paranee.

Kaikki on aina vähän yksinkertaisempaa, kun kaikki pystyvät puhumaan. Mutta ihmisiä voi jakaa eri ryhmiin ja työtehtäviin helposti senkin mukaan, miten he osaavat puhua mitäkin kieltä. Silloin riittää, jos on yksi kaveri, tai yksikin sellainen ryhmässä, joka osaa kielen. Työt tulee tehtyä aivan samalla tavalla. Siivousalalla työn tulos ei yleensä riipu kielitaidosta. Samalla tavalla joku tekee huonon työn, vaikka kieli olisikin hallussa. Työn tulos on lähinnä yksilökysymys.

Itse en pysty hyväksymään missään muodossa vähättelevää suhtautumista kielitaitoon

Toivottavasti siis yllä kirjoittamani valaisee vähän, miksi näen asian monesta eri näkökulmasta. Siksi kielitaidon merkitystä ei kannata myöskään liioitella.

Ja kuten olen jo monta kertaa maininnut, täällä Ruotsissa asuu paljon 40 vuottakin maassa asuneita suomalaisia, jotka eivät osaa maan kieltä.
Käydään vaan töissä ja vapaa-aika eletään suomeksi, eikä kellään ole tämän kanssa mitään ongelmia.

Tämähän helposti johtaa juuri siihen, mitä emme toivo eli maahanmuuttajat sopeutuvat entistä huonommin yhteiskuntaan ja aiheuttavat täten vain suurempia ja suurempia ongelmia täällä.

Ongelmia maahanmuuttajien kanssa syntyy silloin, kun perusasiat eivät ole hallussa. Mutta näin myös kantaväestön kanssa. Mitä esim. tapahtuisi, jos kaikki työttömät kantasuomalaiset sijoitettaisiin samaan kaupunginosaan? Menisikö kivuttomasti?

Kuten kirjoitin myös, niin tämä "mafian" järjestämä rikos ei ollut viikon yksittäinen ja olipa taas eilen illalla jäänyt joku ei ihan Järvinen tai Virtanen kiinni, eivät nämä ole todellakaan yksittäistapauksia

Esitit viestissäsi yksittäistapauksen. Mutta ihan samalla tavalla tavalla minäkin esitän täällä usein yksittäistapauksia esimerkkeinä, jotka eivät itse asiassa ole sellaisia.
Voisimmeko olla tästä asiasta yhtä mieltä?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Lisäksi kielitaidoton ihminen helposti eristäytyy omalle asuinalueelle vaalimaan omaa kultturiansa eikä näin ollen integroidu yhteiskuntaan.

En tiedä voisimmeko puhua vaalimisesta. Pikemminkin hän elää siten, kuin on aina elänyt ja mihin kulttuuriin hän on syntynyt. Ei kielitaito vielä käännä ihmistä toisesta kulttuurista toiseen.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Nyt kun kerran aiheessa ollaan, enemmän tai vähemmän, niin saanen kertoa erään yksittäistapauksen jalkapallon MM-kisoista?

Nigerian ruotsalaisvalmentaja Lars Lagerbäck on ollut vähän hermostunut työrauhan puutteesta. Nigerian hallituksenkin jäseniä parveilee palavereissa ja harjoituksissa. Hän onkin esittänyt, että pitäisi saada vähän työrauhaa...

Eilen eräs nigerialainen lehtimies kommentoi tätä ihmeissään ja sanoi: "Lagerbäckin täytyisi ymmärtää, että hän on nyt Afrikassa ja maassa maan tavalla"!

Ensimmäisen kerran, kun kuulin tämän näinpäin €:-)

Pitäisiköhän Lagerbäck lähettää kielikurssille, tai johonkin kasarmiin asumaan, että oppii maan tavoille?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös