Mitä tänään syötäisiin?

Suosikkijoukkue
Jouel Awrmiia, Jukan haamu 3.0
Tänään syötiin eilistä spagettia. No, se ei ole se juttu, mutta kun en muistanut kirjoittaa ja kovasti halusin jakaa lauantaisen makuelämykseni. Tosin viitseliäs kokki olisi tehnyt seuraavasta reseptistä kaikki osat itse.

- maustamaton broilerin ohutleike/rintafilee tms.
- paprika
- kesäkurpitsa
- grilliherkkusieni
- jääsalaatti
- uunituore patonki
- mausteet

Toimin näin.

- Kanoille pieni marinadi, rypsiöljyä, suolaa, BBQ-öljyä ja jotain kana-& pihvimausteseosta (laiska käyttää valmissekoituksia). Siis todella kevyesti vaan.
- puolikas paprika n. sentinlevyisiksi soiroiksi, kesäkurpitsasta n. sentinpaksuisia paloja, herkkusienistä vähän ohuempia siivuja
- esipaistettu patonki uuniin (parempaa varmaan tulisi, kun itse tekisi alusta asti)
- kanat, kurpitsat, paprikat ja sienet grilliin (kolme viimeksi mainittua olivat grillin paistolevyllä)
- halkaistaan patonki
- ensin pohjalle maustamaton Philadelphia-tuorejuusto
- sitten kauttaaltaan parin sentin kerros jääsalaattia
- sitten kanaa yksi kerros, itse sain mahdutettua 1,5 filettä
- päälle Poppamiehen Savuinen viski-BBQ-kastiketta (voisi kai nämäkin itse tehdä)
- sitten paprikaa, kurpitsaa ja sientä kastikkeen päälle
- savujuustoa vielä muutama pala
- kansi kiinni

Terveellistä? Tuskin. Hyvää? Ainakin minun suussani.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho!
Kahdeksan jauhelihapihviä ja kymmenen kananmunaa.

Oikeesti lämpimiä voileipiä. Pohjana paahtoleipää ja päälle sinappia, ketsuppia, meetwurstia, kinkkusuikaleita, tomaattia, ananasta, jalapenoja ja päälle punaleima emmentalia. Lisukkeeksi perinteinen fetasalaatti.

Yksinkertaista, mutta hyvää ja pakkikaan ei mee sekaisin.
 

Jari66

Jäsen
En muista olenko tätä yksinkertaista kombinaatiota, joka suurta herkkuani on, aiemmin kehunut. Perunamuusia tehtynä punaiseen maitoon ja maustettu rehellisellä voilla. Sekaan (paistettua) jauhelihaa ja uuniin. Muutamat voinokareet vielä pinnalle muhimaan.

Kohta alkaa valmistumaan.
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jaahas. Välillä tarvitsee kiinteääkin ravintoa ja päissään ei ravinteliin viitsi marssia. Se on pakastepizza uuniin ja 5 min myöhemmin kourallinen juustoa perään plus lopuksi majoneesia niin ettei pizzaa näy alta. Jälkkäriksi hirveät määrät kaljaa.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Aurajuustolla höystettyä osterivinokaskeittoa
Kreikkalaista salaattia
Tomaatilla, basilikalla sekä mozarellalla täytettyä ciabattaa
Brewdogin Punk IPA kyytipojaksi
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Erittäin helppoa ja hyvää:

Pelmenikeitto

1 l lihalientä (käytin sellaisen "rich beef"-fondikuution)
2-3 porkkanaa
yksi sipuli
2-3 varsisellerin vartta
kantarellejä
3-4 valkosipulin kynttä / 1½ kynnetöntä valkosipulia
lehtikaalia
400g pelmenejä

Eli kuumennetaan lihaliemi ja heitetään noin 2 mm hienonnetut porkkanat, sipuli, valkosipulit ja varsisellerit sekaan. Keitetään noin viisi minuuttia, sitten pelmenit sekä kanttarellit mukaan ja taas viisi minuuttia. Lopuksi lehtikaali sekaan ja nopea kiehautus. Tarjosin smetanan, ruohosipulisilpun sekä ruisleivän kanssa.

Jälkiruoaksi tein lettuja ja päälle mansikoita sekä maitotiivistettä. Lopuille letuille tein suolaisen täytteen seuraavan päivän ruoaksi:

luomunaudan jauhelihaa
yksi sipuli
valkosipulia
2 varsisellerin vartta

raejuustoa
tomaattipyreeta
ruohosipulia
tuorejuustoa (paahdettu sipuli)

Tämänkin on äärimmäisen helppo setti. Jauhelihat kypsennetään kuulotettujen härppeidensä kanssa riittävän ruskituneiksi, että maillard-reaktio pääsee oikeuksiinsa. Sitten vain muut kilkkeet jauhelihan kanssa sekaisin ja lettujen sisään. Jos kanttarelleja jäi, niin sopivat tähänkin.

Aika venäläishenkinen setti, mutta toimii.
 
Viimeksi muokattu:

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Aasia marketista Fish Balls, katkarapu, hummeri ja simpukka nuggets. Simple ja loistava "snack" tyylinen ateria, jolle jopa vieraita makuja vierastava Remontti Reiska antaisi täydet 10/10.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Mozzarellapalloja grillissä. Otetaan pallo aitoa puhvelinmaito mozzarellaa, kuivataan ja kääritään se kolmeen siivuun Prosciutto Crudoa. Laitetaan grilliin niin, että juusto vähän lämpenee ja pehmenee. Syödään. Varsin maittava ja tuhti välipala. Kylkeen voi laittaa parsaa, myös grillissä.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Tänään syötiin sosekeittoa joka sisälsi mm. kukkakaalia, parsakaalia, bataattia, sipulia ja tomaattia sekä tuorejuustoa. Currytahnalla maustoin setin ja oli kyllä erinomaista. Lisukkeena oli fetasalaattia, patonkia ja hummusta. Sen verran ison satsin tein että tätä syödään varmaan vielä ylihuomennakin. Nam!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa.

Tai ei oikeastaan osteta. Lounaspaikkoja aprikoin parasta aikaa, pitänee tänään mennä jo klo 11 lounaalle, mikä on itselleni vähän prematuuri aika, koska söisin lounasta mieluiten myöhemmin, mutta minkäs teet, kun seuraavat pari tuntia klo 12 eteenpäin menevät muissa merkeissä.

Turun Kellariravintolan, Torren ja Julinian välillä todennäköisesti teen ratkaisuni, ellei sitten joku ässä hihasta tule vielä mieleen. Kellariravintolassa olisi kanaviillokkia ja wiener-leikkeitä, Torressa ribsejä ja lasagnea. Jälkimmäinen tosin ei ole laktoositonta, joten tuosta maha juttelisi illansuussa turhan paljon. Ribsit silti maistuisivat. Toisaalta Kellariravintolan salaattipöytä on astetta parempi kuin Torressa. Valintoja, valintoja.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Eilen ostin Saarioisen tonnikalapizzan ja huomasin, että katkarapu ei enään kuulu sen täytteisiin. Kuulemma "kansan pyynnöstä", mutta johtuisikohan enemmänkin tonnikalan halvasta hinnasta? Kaiken lisäksi pizzasta löytyi hius ja taitaa olla ensimmäinen kerta kun vastaavan löydön Saarioisen tuotteista tein.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Pakkasesta löytyi pussi valkosipulikermaperunoita ja viisi naudan sisäfilepihviä. Punkkua (kastikepohjaksi) löytyy viinikaapista ja takapihalla kasvaa yrttejä kuten timjamia ja rakuunaa. Sunnuntain sapuska alkaa hahmottumaan.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
"Kiekkoilijan pastaa"

450g kanaa
5dl kanalientä
purkki mascarponejuustoa
yksi sipuli
4-5 vartta varsiselleriä
mangocurrymaustetta
kaffirlimeä
tuorepastaa

Kanat paistoon curryn kanssa ja hetkeksi sivuun. Sitten selleri ja sipuli kuulottumaan ja lopulta sekaan kanaliemi, mascarpone ja kypsät kanat. Vähän aikaa keittelee ja tuorepasta samaan kasariin. Valmis.

Lisukkeeksi vaikka uunissa suolan, sokerin, timjamin, oliiviöljyn ja mustapippurin kanssa sekoitetut kirsikkatomaatit ja jos haluaa hifistellä, niin vaahdottaa fetaa (+vähän tuorejuustoa ja esim. basilikaa) blenderissä seuraksi/levitteeksi leivälle.
 
Viimeksi muokattu:

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Pakkasesta löytyi pussi valkosipulikermaperunoita ja viisi naudan sisäfilepihviä. Punkkua (kastikepohjaksi) löytyy viinikaapista ja takapihalla kasvaa yrttejä kuten timjamia ja rakuunaa. Sunnuntain sapuska alkaa hahmottumaan.
Einespottua ja pakastettua nautaa. Noiden kylkeen kuuluisi aivan ehdottomasti pussista tehty kastike. Itse tehty soossi rikkoo harmonisen kokonaisuuden.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Einespottua ja pakastettua nautaa. Noiden kylkeen kuuluisi aivan ehdottomasti pussista tehty kastike. Itse tehty soossi rikkoo harmonisen kokonaisuuden.
Juu. Silloin kun mennään linjalla "mitä kaapista löytyy" niin ei voi itseltään vaatia liikoja. Mä koitan tsempata myös kamuja valmistamaan edes jotain ruokaa itse. Nykyisin kun on niin helppoa tilata pizza kotiovelle. Joka tosin maistuu joskus mullekin. Eipä siinä.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Juu. Silloin kun mennään linjalla "mitä kaapista löytyy" niin ei voi itseltään vaatia liikoja. Mä koitan tsempata myös kamuja valmistamaan edes jotain ruokaa itse. Nykyisin kun on niin helppoa tilata pizza kotiovelle. Joka tosin maistuu joskus mullekin. Eipä siinä.
Kyllä. Ehdottomasti itse tehtyä ennemmin kuin kaupasta haettua täysin valmista einestä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tehtiin ja syötiin viikonloppuna lihapullia kokoperunoilla ja kastikkeella. Ihan perusruokaa siis. Keitin perunoita ja pyöritin lihapullia reilun määrän, koska halusin varmistua siitä, että niitä riittää tälle päivälle paistettavaksi.

Voita pannuun ja puolikas sipuli pieneksi silputtuna perään. Jonkun tovin sitä kuullotettuani heitin lohkoiksi leikatut perunat pannuun ja paistoin niihin oikein maukkaan ja rapean pinnan. Muutama lihapulla puoliksi ja joukkoon, hetki paistamista ja sitten vielä pari kananmunaa pannuun paistumaan. Mausteeksi ripaus suolaa ja se oli siinä, aikaa koko touhuun meni enintään 15 minuuttia.

Ei taatusti ollut erityisen terveellistä, mutta sitäkin herkullisempaa. "Pyttipannun" kaveriksi lautaselle pilkoin vähän tomaattia ja kurkkua toimittamaan salaatin virkaa, maukkauden kruunasi ruokajuomaksi kaatamani pitkä ja kylmä piimälasillinen.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tonnikalapihvit
Tomaatti-tatti-basilikarisottoa
Parsaa ja parmankinkkua

On aika vuotta 1998, mutta toisaalta oli kyllä harvinaisen hyvääkin.

Annoin pihvien lepäillä pitkään huoneenlämmössä merisuolan ja mustanpippurin kanssa ja sitten vain nopeasti molemmat puolet kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Foliossa pieni lepi ja lautaselle.

Risotossa aluksi riisille kuullotus voissa ja oliiviöljyssä, perään valkoviiniä pussista. Olin tätä ennen paahtanut uunissa dunne-tomaatteja ja pari iso valkosipulia oliiviöljyn, merisuolan ja mustapippurin kanssa. Kun olivat saaneet väriä, niin valkosipulin kynnet pullauttaa pois ja tomaatit omaan astiaan odottamaan. Kuivattuja sieniä oli liotellut lämpimässä vedessä varmaankin tunnin verran. Riisin keittelyä kasvisliemen kanssa ja edellä mainitut ainekset sekaan. Vähän säätöä kuumalla vedellä ja lopuksi parmesani ja hieman voita kasariin. Jos jossain maistuu umami, niin tässä risotossa.

Parsat keitin nopeasti suolavedessä ja sitten kinkut ympärille, vähän parmesania päälle ja uunin kautta.

Lautaselle ja vähän tuoretomaattia mukaan. Viiniksi Alkon täti suositteli tätä. Hyvin sopi.

Olipa toimiva kokonaisuus.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tänään syötäisiin ehdasta Lemin särästä innoituksensa saanutta ylikypsää uunilammasta. Inspiraation lähdehän on Suomen vanhimmaksi perinneruuaksi tituleerattu ruokalaji, jossa koivukiulussa pottupedillä (alunperin luonnollisesti nauris-) kypsytetään pitkään ja hartaasti leppähaloilla lämmitetyssä leivinuunissa lammasta. Kotikeittiöstä ei löydy leivinuunia, koivukiulua tai edes leppähalkoja, mutta sentään uuni, vuoka ja paistopussi. Kauppahallista karitsan etuselkää (14,99e/kg) ja vihannespediksi rosamundapottuja (sopivan kiinteitä pitkäänkin uunitukseen), sipulia ja lanttua. Potut ja lanttu kuoretta isoina lohkoina paistopussin pojjalle, samoin sipuli. Karitsan etuselkä neljään palaan ja vihannesten päälle. Maustona hyvin simppelisti lihan hölväys suolalla ja pieneksi silputulla valkosipulilla ja kaiken sekaan kokonaisia mustapippureita. Vettä sen verran että potut peittyvät ja uuniin 150 asteeseen 4 tunniksi, minkä jälkeen sai viettää vielä reilun tunnin kun olin sammuttanut virran.

Liha on todella onnistunutta ja perunat ehkä parhaita mitä olen itse kokannut (ei tule pottuja toisaalta hirveästi kokkailtua mutta nämä ovat kyllä hyviä). Seuraavan kerran taidan jättää sipulin pois ja lantunkin kanssa hieman kahden vaiheilla (sipulista tuli yllättävän kaalimainen tuossa kypsytyksessä, lanttu maistuu hieman kitkerältä). Inspiraationlähteessä savun maku on ilmeisen oleellinen osa kokemusta ja se tästä puuttuu, mutta olisi toki hankittavissa esim. savusuolalla. Tällaisenaankin kyllä aika hyvä setti.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tänään syödään puolestaan kolmatta päivää Saimaasta haettua haukea. Tarkoitus oli pohjaonkia kuhaa, mutta syömäkokoisen hauenkaan saaminen ei sinänsä harmittanut. Lisukkeena metsästä noukittuja sieniä eri sekoituksissa, tänään mm. basmatiriisiin sotkettuna kehnäsientä ja herkkutattia sekä punasipulia.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Poronkäristystä, perunamuus(s)ia ja uunijuureksia.

Tässä ei voi mennä pieleen.

Pari salottusipulia hakkelukseksi ja pekonikuutioiden kanssa pataan hiljaiselle lämmölle kuulottumaan. Geeta tai kirnuvoita perään tarpeen mukaan. Poronlihaliuskat osissa ruskistumaan ja lopulta mukaan kolme-neljä valkosipulinkynttä, puoli litraa tummaa olutta, suolaa, pippuria ja muutama laakerinlehti. Annoin nelisen tuntia hyristä kannen alla hiljaisella lämmölle ja olihan tuo mahtavaa. Puristit varmasti hirttävät munista noiden härpäkkeiden takia eli pahoittelut.

Muus(s)iin puikalaperunoita ja soseutuksen jälkeen sopivasti merisuolaa, kirnuvoita ja kuohuhermaa, sekä aavistus mustapippuria. Suonet kiittävät.

Porkkanat, selleri ja lanttu paloiksi, uuni 200'C, päälle mustapippuria, öljyä, merisuolaa, rosmariinia sekä hunajaa ja sekaisin. Väri pintaan hitaasti lempeällä lämmöllä.

Ruokajuomaksi kylmästä lasista lager-olutta ja hanavettä sitruunalla maustettuna.

Jälkiruoaksi hieman sulaneita, itsekerättyjä, mustikoita, vadelmia ja tyrnimarjoja sokeroidun maitotiivisteen kanssa.

Oli ihan ok.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Jouduin YouTube-mainoksen uhriksi ja tein tällä Henry Alénin reseptillä minestronekeittoa pitkästä aikaa ja olipa helvetin hyvää sekä helppoa. Reseptistä poiketen käytin lehtikaalia normivalkokaalin sijaan ja naudanjauhelihalla korvasin karitsan, jota ei ollut lähi-Alepassa. Tuo keitto oli lapsena suosikkeja, ja yksi myös suosikki kouluruoista, joten en kyllä tajua miksen ole tehnyt useammin.
 

Liitteet

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Emme koskaan tule unohtamaan sitä veret seisauttavaa hetkeä, kun Jatkoajan lukijoista kuului maailman voimakkain äänetön kohahdus. Tapahtuneesta on vielä liian vähän aikaa, jotta ymmärtäisimme kaiken merkityksen, mutta jo kymmenen vuoden päästä kysymme kuin kukot tunkiolla toisiltamme missä olimme sinä helmikuisena pakkasyönä vuonna 2018, kun Abianos antoi meille reseptin.

Hän oli yön pimeydessä hiipinyt jääkaapille ja avannut sen mitä salaisimmin riitein, eikä niistä riiteistä kerrota jälkipolville, vaan päinvastoin jätetään kertomatta. Jäimme odottamaan ihmettä ja silmämme suurenivat kuin kurkien soidinmenoja katsellessa, kun ihan kuin varkain paistinpannulle oli sujahtanut mitä symmetrisimmin sommitellusti suikale pekoonia. Rasva tirisi niin nautinnollisesti, että yhä vieläkin vesi nousee kielillemme sitä muistellessamme! Siinä odotellessaan Abianos kaivoi kaappinsa palkintopallilta juuston, eikä se ollut mitään Brie de Meauxia, jota myös Brie de Valoisiksi kutsutaan, eikä se ollut mitään pehmeän kaakaomaista Comtéa, vaan sitä jumalten juustoa, sitä aitoa ja alkuperäistä Oltermannia. Abianos käsitteli aarrettaan somasti kuin vastasyntynyttä vauvaa olisi kämmenellään kohti leikkuulautaa kuljettanut. Veitsi oli teroitettu juuri tätä juhlaa varten, eikä se lainkaan nöyristellyt, vaan viillot olivat syviä ja selkeitä. Jopas nyt jotakin, ihan kuin veitsessä tai kenties Abianoksen ranneliikkeessä olisi taikaa ollut, sillä niin oli hetkessä neljä sievää siivua sitä jumalten juustoa siinä leikkuulaudalla. Nyt olikin jo aika ottaa pekooni pois tirisemästä, kun jo lähes itkuksi oli tirinä muuttunut. Pekoonin mineraalipitoisiin myrkkyihin pistettiin hieman jauhelihaa paistumaan ja se touhu oli hetkessä ohi. Seuraavaksi oli aika kaivaa ranskankerma sekä vaarin vainaan reseptillä tai sitten internetistä löydetyn ohjeen mukaan aivan itse valmistettu salsakastike. Esille otettiin tasainen lautanen ja sen päälle nostamaton maissijauhosta paistettu ohutleipä, jota on tortillaksikin mainittu. Aivan ensin lettulättykäinen voideltiin sekuntikellon mukaan kypsytetyllä ja siksi juuri sopivan pehmoisella avokadolla. Kulhoissa odotti hienonnettua kurkkua, kaikista tuoreinta kurkkua sekä kaupan rapeinta jäävuorisalaattia, joka yhtälailla tarkasti oli silputtu. Näin aseteltiin ohutleivän päälle jauhelihat, pekoonit, salaatit, se jumalten juusto ja tietysti kastike juuri oikeassa järjestyksessä tuomaan sen täydellisimmän makuharmonian ja suutuntuman. Vielä ei koitos ollut kuitenkaan valmis, vaan kaiken kruununa kaiken päälle valutettiin millilitran tarkkuudella ranskankermaa, joka yhdessä juuston ja pekonin kanssa loi niin lyömättömän aromin ja autuuden, että Abianoksen oli otettava tuolista tukea, ettei olisi kuvitellut Taivaaseen juuri astuneen. Näin valmistui, ei mikään Herlevin hellyttävä hampurilainen hameväelle, vaan todellinen kuninkuusluokan nälän
tappaja ja ruokaympyrän järkäle vailla vertaa eli veli Abianoksen pekoniavokadotortilla, jota syödessä silmissä vilisee joka ikinen syntymä
kautta aikain ja suu on sulaa hattaraa. Ja nyt ei voi muuta kuin asetella pienoinen pää pehmeälle tyynylle ja kuiskata Jatkoajan verrattomalle keskustelupalstalle: Öit!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tänään paistoin viimeisen päivän edullista löytöä, eli 1,1kg porsaan filepaistia. Se sai muhia uunissa vajaat pari tuntia, siihen päälle salaattia ja keitetyt perunat aidolla voilla. Paistin viipaloin ja laitoin kastikkeeksi sen omaa paistinlientä. Oli todella hyvää.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Minä tänään laitoin sen lampaan tai oikestaan karitsan lihan. Ihan vaan uunissa padassa haudutin. Mukaan laitoin vähän pekonia, valkosipulia, yrttejä (rosmariini ja timjami), punkkua ja tomaattia, tietenkin suolaa unohtamatta. Hyvää siitä tuli. En pidä siitä miltä punkku maistuu enkä siitä miltä se haisee ruuanlaiton yhteydessä mutta pidän siitä miltä punaviini maistuu ns. kastikkeena.

Tein myös karpalokiisseliä. Tiedän tasan tarkkaan miten kiisseli tehdään mutta aina pitää tarkistaa karpalokiisselin suhteet vanhasta keittokirjasta josta karpalokiisseli löytyy nimellä marjakiisseli II. Marjakiisseli (I) eroaa marjakiisselistä II siinä ettei sitä tehdä happamista marjoista (kuten puolukka ja karpalo) joten perunajauhon ja sokerin suhde nestemäärään on eri (tai jotain, en oikeasti ole perehtynyt asiaan). Karpalokiisseli syödään tietenkin kermavaahdon kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös