Annapa parhaat echiladavinkkisi kun tunnut niitä usein tekevän. Voisin tehdä joku päivä, ehkä jopa huomenna.
Jaahas....
Noh, lähtökohtahan on, että tortillalätyt kääritään täytteen ympärille, pannaan vuokaan ja päälle ripotellaan juustoa ja minun ohjeessani myös kermaa ja laitetaan uuniin hetkeksi saamaan väriä. Jutun varsinainen ydin on siis täyte, jonka voi tehdä niin monella tavalla kuin mielikuvitusta riittää.
Itse käytän täytteessä useimmin jauhelihaa, 400g riittää hyvin ainakin kahdeksaan enchilladaan. Täytteen liha voi tietysti olla paljon muutakin, esim. possun- tai kanasuikaleita mureaksi kypsennettynä, soijarouhetta, härkistä, jne. tai vaikka ihan suikaloituja kasvisksia wokattuna ja maustettuna.
Mulla menee normi täytteeseen iso sipuli ja valkosipulia reilusti pieneksi hakattuna, purkki 500g tomaattimurskaa, pikkupurkki kypsiä maissinjyviä ja mausteita maun mukaan kuten mustapippuria ja oreganoa ainakin, lisäksi esim. savupaprikaa, kookoskermaa, jne... hapoksi esim. sitruunan tai limenmehua tai viinietikaa, ja suolaa tietysti. Myös juustoa voi lisätä täytteeseen, joskin sitä tulee myös rullien päälle ja jos haluaa tulisen version, sitten vaikka chiliä peliin, joko mausteena tai tuoreena. Täytteen koostumuksen pitäisi olla sellaista, että se pysyy kohtuudella kasana, kun sitä nostaa tortillalätylle.
Lätyt rullataan "sopivan" täytemäärän kanssa, pieni kauhallinen per lätty, ja pistetään sopivaan vuokaan ritirinnan, itse teen whole wheat tortilla -pakkauksen kahdeksan lättyä aina kerrallaan. Päälle ripottelen pussillisen mozzarellaraastetta 170g ja kaadan pikkupurkin kermaa 2dl ja uuniin, 200-225 astetta, niin kauan, että juusto on ruskistunut kauniisti. Tuolla tavoin valmistettuna kaksi kääröä per ateria on enemmän kuin riittävästi.
Juusto ja kerma tekevät annoksesta aika "raskaan", joten niitä vähentämällä ja kasvistäytteen kanssa noista saa ihan kevyenkin version. Itse en käytä täytteessä ollenkaan kaupan mausteseoksia tai valmiita maustekastikkeita, mutta viimemainituilla ainakin saa tarvittaessa nopeutettua valmistusta jonkun verran.
Varmasti muitakin kuin tomaatti(murska)pohjaisia vaihtoehtoja täytteelle löytyy, en vain ole sellaisia tutkinut tai tehnyt....
Maistuvia hetkiä...