En tiedä, lienettekö lukeneet Brysonin muuta tuotantoa, mutta se koko jutun juoni on siinä, että hän on "englishman" (vaikka ei tosiasiallisesti olekaan) ja tarkastelee asioita siltä platformilta käsin.
Tuon pätkähistorian lisäksi olen lukenut Sisään!-kirjan, molemmat suomeksi, ensimmäinen ehkä tärkeämpi, vaan toinen on huomattavasti hauskempi. Minusta maailma ei olisi mitään, ei niin mitään, ilman englantilaisia toimettomia aatelismiehiä ja kirkkoherroja. Varovaisen arvion mukaan nämä ihmisryhmät vastaavat 73 prosentista maailmanhistorian eksentrikkoja. Kannatan syvästi hieman sukurutsaisten aatelissukujen taloudellista tukemista, sillä tällä tavoin toimimalla vapautuu suunnaton määrä toimettomuudesta juontuvaa häröilyä ihmissuvun huviksi ja hyödyksi.
Lisään oheen syyskauden lukemiston valioita, tämän vuoden puolella olen lukenut joitakin kymmeniä teoksia, tällä hetkellä maistuu.
Tarmo Kunnas: Fasisimin lumous. Mielenkiintoinen mutta vaativa kirja siitä, kuinka eräät eurooppalaiset ajattelijat flirttailivat fasisimin kanssa tai jopa rakensivat sitä. Tässä kirjassa kuullaan sana kulttuuri ja poistetaan varmistin Browningista. "On hauska elää maassa, jossa ihmiset haluavat aina toimia, missä kukaan ei ole tyytyväinen pelkkään ajatteluun. .... Mahdollisuus tulla ammutuksi nostaa jokaisen mielialaa suunnattomasti." W.B. Yeats 1933
Järvinen, Kauhala, Chapman: Atlantin takana - Pentti Lund ja muut siirtolaiskiekkoilijat. Välillä kömpelö, mutta arvokas ja mielenkiintoinen kirja menneiden aikojen jääkiekosta.
Michel Foucault: Tarkkailla ja rangaista. Suosittelen pikkupojille, sillä kirjassa on paljon elähdyttäviä kuvauksia teloituksista, mestauksista ja kidutuksesta. Yliopistoissa tämä kulutetaan puhki muutenkin.
Antero Leitzinger: Suomen tataarit. Tilastovetoinen, kuiva, asiallinen ja lyhyehkö katsaus nimessä mainittuun aiheeseen. Aihe on äärimmäisen mielenkiintoinen näinä kansainvaellusten aikoina.
Markku Jokisipilä-Janne Könönen: Kolmannen valtakunnan vieraat. Pakkolukemista politiikasta, sodasta, kulttuurista ja/tai historiasta kiinnostuneille. Erinomainen teos Suomen ja Saksan suhteista. Varoitus! Mannerheimia tönitään. Paras kohtaus: Hitler kaivaa rintataskustaan Vasabladetin artikkelin.
Jared Diamond: Maailma ennen meitä. Populaaritieteen keisari Diamond jatkaa hämmästyttävän hienojen kirjojen kirjoittamista. Tässä hän kertoo mitä me länsimaalaiset WEIRD-ihmiset (western, educated, industrialized, rich, democratic) voisimme oppia alkuperäiskansoilta ja mitä jättää oppimatta. Lue!
Alex Kershaw: Dachaun vapauttaja. Taistelutoverit 2.0. Henkilön kautta kiinni sotaan. Maihinnousu Italiaan on unohdettu osa Suurta Otatusta. Kirjan nimi jo paljastaa, että Italiasta päädytään Dachauhun. Siellä vetää hiljaiseksi.
Geoffrey Roberts: Stalinin kenraali Georgi Žukov. Tietyistä syistä tiedämme kaikki, millaisia kenraaleita olivat Patton, Montgomery, Clark ja saksalaiset marsalkat ovat monille tuttuja. Roberts yrittää parhaansa mukaan kertoa toisen maailmansodan ehkä etevimmästä sotilasjohtajasta. Ei se ihan onnistu, sen verran kiemurainen maailma Neuvostoliitto oli.
Jukka Rislakki: Vorkuta! Vankileirin kapina ja sen suomalainen johtohahmo. Rislakin sammiot ovat ehtymättömät. Vorkuta laajenee pohjalaisesta kommunistista enemmänkin baltteihin ja ukrainalaisiin, mutta yhtäkaikki kiinnostavasti. Ehdoton lukusuositus.