"Asiapaperit olivat hallussani lähes kaksi vuotta. Niitä lukiessani opin saman, minkä Natalia Gevorkian oli oppinut jouduttuaan vastakkain ... kanssa toimittaja Andrei Babitskin tapauksessa: "Hän on pieni, kostonhimoinen mies", kuten hän sanoi vuosia myöhemmin".
Niin kuka on tämä kostonhimoinen pieni mies?
Masha Gessen Kasvoton mies - Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi antaa tähän kysymykseen vastauksen, ja jos päättelitte kostonhimoisen pienen miehen olevan Putinin, päättelitte oikein.
Gessen kirja on mielenkiintoinen "tarina" Putinin noususta rivi-KGB:läisestä Venäjän poliittiseen eliittiin ja lopulta maan yksiselitteiseksi johtajaksi - presidentiksi, jolla on käytännössä - kirjan perustelujen mukaan - täysimittainen valta toimia Venäjällä omien halujensa ja päämääriensä mukaan.
Kirja on tietenkin vain yksi näkemys Putinista ja sen myötä Venäjän tilanteesta, kirja oli ajankohtainen ilmestyessään 2012 ja sitä se on edelleen, Putinin Venäjä ei ole muuttunut juurikaan Gessen kertomista ajoista, ei ainakaan positiiviseen suuntaan. Kirja päättyy aikaan, jolloin Venäjällä kansa lähti kaduille valkoisiin nauhoihin ja nenäliinoihin sonnustautuneena kamppaillakseen Putinia vastaan ja tuolloin ilmassa oli toivenvire parempien aikojen koittamisesta mutta ne ajat eivät koittaneet, Putin säilytti asemansa vallassa ja oikeastaan on vain tiukentanut sitä ja on nyt entistäkin voimallisemmin Venäjän tosiasiallinen yksinvaltias.
Kirjassa on laajahko lähdeluettelo ja lähteet on eritelty, joten voidaan päätellä, että ainakin osassa kirjan väittämistä on totuuspohjaa ja ne on kirjassa kerrottu kuten asiat todellisuudessa ovat tapahtuneet. Ja vaikka kirjassa osa olisi liioittelua ja yksipuolisen näkemyksen tulosta, on siltikin todettava, että Venäjä on luisunut todella kauas siitä demokratiasta jota maahan alettiin istuttamaan 90-luvun alussa. Maa alkaa Gessen mukaan muistuttamaan entistä enemmän SNTL:n aikaa ja kenties Putin sellaiseksi on Venäjän halunnutkin luoda, johon vielä liitetään hyvin voimakas nationalistinen aate ja sitä rummuttava propaganda.
Onko maassa todellista oppositiota? Gessen perustelujen mukaan ei ole, koska oikeiden oppositiopuolueiden on hyvin vaikea päästä mukaan politiikkaan, sen runsaat lakimuutokset ovat saaneet aikaan - se näennäinen oppositio, joka duumassa on, on puolueita jotka - Gessen mukaan - ovat siellä Kremlin hyväksyminä.
Kirja on tavallaan hyvin surullista luettavaa, sen toivoisi olevan fiktiota mutta ikävä kyllä se on jotakuinkin faktaa, joskin yhden osapuolen näkemys asioiden kulusta, mutta se mihin suuntaan Venäjä on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana kulkenut tukee aika hyvin Gessen näkemystä asioiden kulusta ja syistä ynnä vaikuttimista tapahtumien taustalla.
Mutta on piruvie venäläisillä hieno itseironian taju, kuten käy ilmi mielenosoituksessa Bolotnaja-aukiolla joulukuussa 2011: "En äänestänyt näitä kusipäitä", kuuluttaa toinen juliste, jota kantaa punapartainen nuori mies, "äänestin muita kusipäitä. Vaadin uuttaa laskentaa."
vlad.