Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 661 929
  • 5 606

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Lukuinnostus ei osoita tyyntymisen merkkejä ja koska kirjastosta tuntuu nyt löytyvän vapaana sellaisia kirjoja, joita olen useamman vuoden ajan halunnut lukea ja - ennen kaikkea - koska minulla on aikaa, niin miksipä en käyttäisi hyväksi tätä mahdollisuutta. Sofi Oksasen Puhdistusta on vielä 60 sivua jäljellä, joten saan sen luettua reilusti ennen heinäkuuta.

Seuraava kirja edustaakin sitten taas ihan sitä klassista kirjallisuutta eli kyseessä on Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva. Toinen kirja, jota katselin sillä silmällä, oli Mary Shelleyn Frankenstein, mutta sen vuoro on sitten myöhemmin.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Eleanor Catton - Birmamin metsä. Trillerinä tätä mainostetaan, ehkä jonkun muun kuvauksen olisin läntännyt takakanteen. Ajoittain oli melko unettavaakin tekstiä, kolmannessa osassa päästiin siihen jännäriin. Hahmojen keskinäiset suhteet oli tarinan parasta antia, kun jännäripuoli oli kuin kehnohkosta toimintaleffasta. Ei minun mielestä hypen arvoinen, varmaan vika on minussa eikä kirjassa. Onneksi oli kirjastosta.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Jälleen yksi lukuprojekti on saatu päätökseen ja on aika tehdä lyhyt yhteenveto lukemastani kirjasta.

Sofi Oksanen - Puhdistus

Vuosikausia kestäneen luenko nyt vaiko myöhemmin -pohdiskelun jälkeen päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja kävin lainaamassa tämän kirjan kirjastosta, koska aikataulut ja elämäntilanteeni mahdollistivat sen. Monenlaisia ajatuksia herättäneen romaanin tarina vei minut nopeasti mukanaan ja mitä syvemmälle tarinaan upposin, sitä enemmän pystyin tekemään huomioita lukemastani.

Kirjassa on neljäs merkittävää teemaa, joista ensimmäinen ja samalla vahvin on sisarkateus, joka ilmenee kirjan päähenkilön Aliiden suhteessa omaan siskoonsa Ingeliin. Toinen teema on vuosikymmeniä kestänyt neuvostomiehitys, jota käsitellään takaumina ja nimenomaan Aliiden näkökulmasta. Kolmas teema on puolestaan nuoren venäläisen Zaran ja Aliiden suhde vuonna 1992, jolloin ensin mainittu ilmaantuu Aliiden luo. Neljäs teema on miesten kohdistama seksuaalinen väkivalta ja vaino naisia kohtaan, joita kuvataan mitään peittelemättä ja hyvinkin karulla tavalla.

Tapahtumapaikkana kirjassa on enimmäkseen virolainen maaseutu. Aliide on äärimmäisen kateellinen sisarelleen Ingelille oikeastaan kaikesta ja kun tämä sitten sattuu nappaamaan hänen ihastuksensa Hansin elämänkumppanikseen, tuohon kateuteen tulee mukaan vieläpä sairaalloinen mustasukkaisuus. Tämä mustasukkaisuus saa Aliiden tekemään monia julmiakin temppuja sisarelleen, mistä hän ei osoita katumusta edes vuosikymmeniä myöhemmin.
Tämä Aliiden mustasukkaisuus sekä epätoivoisen yksipuolinen ihastus Hansiin on kuvattu hyvin ja intensiivisesti, mutta sortuu loppupuolella todella väkinäiseen ja sanalla sanoen huonoon loppuratkaisuun. En rupea spoilaamaan tuota ratkaisua, vaikka se aika monelle lieneekin kovin tuttu.

Neuvostomiehityksestä ja kaikista siihen liittyvistä ongelmista tavallisen virolaisen arjessa aina sieltä 1940-luvun lopulta lähtien Oksanen osaa kertoa paljon paremmin. Epäluulo, viha, kateus, rakkaus, ahneus. Kaikki ihmismielen ikävimmät tunnetilat tulevat kirjan sivuilta vahvasti esille ja kuin pisteenä i:n päällä on kirjassa mukana jonkinlaista realismia mukana tuomassa näennäisesti aidolta näyttäviä raportteja, joissa kommarihallinto kertoo tekemistään tutkimuksista ja etsinnöistä, joiden tarkoituksena on ollut kaivaa esiin maanpetoksesta epäiltyjä likvidointia varten. Jotenkin kummasti noista raporteista tulee mieleen nyky-Venäjän meininki.

Ihmiskauppiaiden uhri Zara karkaa näiltä ja löytää itselleen piilopaikan siinä vaiheessa jo vanhuksena elelevän leskirouva Aliiden luota. Epäluulo näiden kahden välillä näkyy ja tuntuu selvästi, sillä kummankin kokemukset väkivaltaisista ja alistavista miehistä saavat nämä suhtautumaan toisiinsa alusta lähtien epäilevästi. Hiljalleen jonkinlainen välirauha saavutetaan, kun he oppivat tuntemaan toisensa paremmin. Tämä osa kirjasta on myös kirjoitettu hyvin ja koskettavan raa'alla tavalla, samoin kuin Zaran historia ennen Aliiden elämään tunkeutumistaan.

Lähes kaikki kirjassa mainitut naiset ovat jossain vaiheessa kokeneet seksuaalista ja / tai fyysistä väkivaltaa miesten puolelta ja se on jättänyt jälkensä heihin kaikkiin. Aliide ja Ingel kokivat sitä neuvostomiehityksen aikana, kun heitä kuulusteltiin kommarihallinnon puolelta, kun taas Zara koki sitä jouduttuaan ihmiskauppiaiden uhriksi ja alkaessaan työskentelemään prostituoituna ensin Neuvostoliitossa, sitten Saksassa ja myöhemmin Virossa. Ajat ovat ehkä muuttuneet, mutta väkivalta ja alistaminen ovat pysyneet muuttumattomina. Erityisesti tämä osa on onnistuttu kuvaamaan todella traagisella ja pysäyttävällä tavalla.

Sofi Oksasen vuonna 2008 ilmestynyt romaani kertoo veljeskansamme traagisesta historiasta neuvostomiehityksen alla aina 1940-luvulta 1990-luvun alkuun yhden virolaisen perheen näkökulmasta. Kirjoitustyyli on alusta lähtien jouhevaa ja tarina etenee kuin juna. Pieniin arjen yksityiskohtiin, kuten esimerkiksi puutarhan kasveihin ja ruokasäilykkeiden valmistusprosessiin, ollaan ilahduttavasti panostettu ja ne tekevät omalla tavallaan raskaasta kirjasta vähän helpommin sisäistettävän.

Kirjassa on 380 sivua, joista suunnilleen 30 sivua on niitä mainitsemiani raportteja, joten hyvällä lykyllä tämän kirjan voi lukea vaikka viikossa. Kuten tunnettua, on kirja saanut vuosien saatossa monia palkintoja, jotka se on kyllä ansainnut, mutta jotenkin kirjan loppuosa jäi minusta vähän väljäksi ja alkuun ja keskiosaan verrattuna keskinkertaiseksi. Aivan kuin Oksaselle olisi tullut jonkinlainen kiirus saada tarinan eri osaset päätökseensä mutkia suoraksi vetämällä.
Lisäksi Hansin ja Aliiden suhteen kuvaus varsinkin loppupuolella muuttuu hyvinkin geneeriseksi kuvaukseksi toivottomasta rakkaudesta. Tuon osan olisi voinut kirjoittaa huomattavasti paremmin ja koskettavammin.

Kiteytettynä voisi todeta, että parhaimmillaan erinomainen draama veljeskansamme ahdingosta neuvostovallan miehityksen alaisena. Harmittavasti tuo erinomaisuus sijoittuu vain runsaaseen 150 sivuun, jonka jälkeen taso alkaa laskea.

****
 
Viimeksi muokattu:

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kirjassa on neljäs merkittävää teemaa
-clips-
Muistelen Oksasen joskus todenneen häntä kiinnostavan erilaiset valta-asemat, ja näitä hän kertoi pyrkivänsä teoksissaan myös kuvaamaan.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Otetaanpa taas listaus vuoden alusta tämän kuun loppuun, tämmöistä on mennyt:

Kirjastosta:

Ulf Kvesner - Erämaa
Shawn Atwood - Kasvokkain gangsterin kanssa
Ken Crocke & Dave Wedge - Pahan matkassa
Juho Wilksman - Sota keskiajalla
A. S. Byatt - Pieni musta kirja
Satu Rämö - Jakob
Siclair McKay - Berliini - Elää ja kuolla maailmansodan pyörteissä
Helena Immonen - Operaatio Napakettu
Tommi Saarela - Sakari Kuosmanen - Ihana elämä
Mark Galeotti - Putinin sodat
John Ajvide Lindqvist - Ystävällisyys
Bjørn Berge - Kartalta kadonneet
Katarina Bröms - Sarjamurhaajia idästä
Pasi Tuunainen - Sodan maantiede
Ari Saastamoinen - Lautapelien historia
Matti Vuento - Uskomattomat uskomukset
James Keene & Hillel Levin - Sellissä paholaisen kanssa
Michael Jones - Leningrad - piirityksen vuodet
Anna Epplebaum - Punainen nälkä - Stalinin sota Ukrainassa
Jyrki Vainonen - Swiftin ovella
Slava Skokov & Mikko Porvali - Kentälle jääneet
Patrik Berghäll - Hyökkäys Bengtskäriin
Päivi Vasara & Mikko Vares - 80-luvun Tampere
Matti Riekki - Swallow The Sun
Juhani Seppovaara - Oodi Berliinille
Rauno Lahtinen - Murhia ja hirmutekoja maailmalla
Ville Mäkipelto - Kierot mielet
Anne Reuter - Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa
Katja Kettu - Erään kissan tutkimuksia
Sue Black - Luuhun kirjoitettu
Timo Laine - Torakoita ja panssarivaunuja
Eleanor Catton - Birnamin metsä
Markus Pantsar - Kun rakastuin saksalaiseen jalkapalloon
Arto Huhtinen - Juice - Sanataiteen mestari

Omat paperiset ja e-kirjat:

Hugh Howie - Siilo
Hugh Howie - Siirros
Hugh Howie - Kohtalo
Antti Tuomainen - Palavat kivet
Henry Lindbergh - Vauhdin hurmaa - Moottoriurheilun kehitystä ja historiaa
Jo Nesbø - Valtakunta
Jo Nesbø - Verikuu
Jukka Viikilä - Taivaallinen vastaanotto
Karl Ove Knausgård - Kolmas valtakunta
Martti Joenpolvi - Novellit
Veikko Huovinen - Puukansan tarina
Mika Waltari - Sinuhe Egyptiläinen
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt luen Anne Applebaumin Gulag vankileirien saariston historiaa. Gulageista olen lukenut, mutta tämä kirja on kattava teos niistä ja se avaa tarkasti leireistä ja niiden käytännöistä ja kaikesta niihin liittyvistä.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
En muista, koska olisin viimeksi lukenut kirjaa. Ollut todella pitkä kuiva kausi sen suhteen. Nyt menossa kuitenkin Teemu Syrjälä - Elinvoimaisen miehen kirja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös