No tämä käytiin tuossa jo läpi. Jos olet muukalaisvihamielinen ilman, että viittaat mitenkään etnisyyteen, olet ksenofobinen. Jos taas vihaat etnisyyden tms. perusteella, olet rasisti.Olisiko rasismia myös huutaa "painu vittuun Suomesta" valkoiselle kanadalaiselle kiekkoilijalle? Ja miksi ei?
Semmonen huomio tähän, että Oulussa on ainakin jossain vaiheessa ollut osalla porukasta tapana huudella kaikkea mahdollista ”vittuun Suomesta”. Ja saanut alkunsa tästä ”kendo vittuun Suomesta”. Eli voi olla ihan muunnos vaan tuostakin.Häh? Ilta-Sanomien mukaan huuto oli "Tuomari vittuun Suomesta". Tuohan on ihan oppikirjaesimerkki rasistisesta huutelusta.
Siis se sana "Suomesta" siinä, mitä huutelija ei lisäisi perään jos tuomari olisi samaa etnistä ryhmää kuin itse on.
Entä, jos sen huutaa Aleksi Rantalalle?No tämä käytiin tuossa jo läpi. Jos olet muukalaisvihamielinen ilman, että viittaat mitenkään etnisyyteen, olet ksenofobinen. Jos taas vihaat etnisyyden tms. perusteella, olet rasisti.
Semmonen huomio tähän, että Oulussa on ainakin jossain vaiheessa ollut osalla porukasta tapana huudella kaikkea mahdollista ”vittuun Suomesta”. Ja saanut alkunsa tästä ”kendo vittuun Suomesta”. Eli voi olla ihan muunnos vaan tuostakin.
Semmonen huomio tähän, että Oulussa on ainakin jossain vaiheessa ollut osalla porukasta tapana huudella kaikkea mahdollista ”vittuun Suomesta”. Ja saanut alkunsa tästä ”kendo vittuun Suomesta”. Eli voi olla ihan muunnos vaan tuostakin.
Joka tapauksessa ei kovin aikuismaista ja järkevää.
Edit. Ja tuo kyseinen huutelu liittyi juuri jalkapallo piireihin.
Kalevassa mainittiin: "Seura on tunnistanut henkilön, joka huusi katsomosta lauseen "Tiktok-tuomarit v***uun Suomesta".
Kyllähän tuo hieman kyseenalaistaa huudon rasistisuutta, muttei poista tippaakaan sen idioottimaisuutta.
Jos tuo huuto oli todellisuudessa tuo mitä lainaamassasi viestissä luki niin ei se kyllä rasistinenkaan ole. Idioottimainen kyllä.Huuto itsessään on todellakin rasistinen, mutta huutelijan motiivi tuskin oli. Tuota "XXX vittuun Suomesta" huutelua on saanut kuunnella futiskatsomoissa niin kauan kuin Futisforum on ollut olemassa.
Nyt huutelu meni pahasti huti ja sälli sai tuntuvan rangaistuksen ihan ansaitusti. Eiköhän joskus saa luvan palata katsomoihin, kunhan aktiivisesti osoittaa kykynsä kasvaa ulos näistä.
Jos tuo huuto oli todellisuudessa tuo mitä lainaamassasi viestissä luki niin ei se kyllä rasistinenkaan ole. Idioottimainen kyllä.
Ei kai rasismia voi noin määritellä jos huutaminen ei liity mitenkään ihonväriin? Jos ”TikTok tuomaria” huudellaan pois Suomesta, ja huutokin on tuollainen ”yleinen” vitsi, niin rasismia hankala nähdä. Typeryyttä ja lapsellisuutta kyllä, mutta ei rasismia.Kyllä mä ainakin pidän tuota sisältöä melko rasistisena, kun se kohdistuu maahanmuuttajatuomariin. Ihan samalla tavalla se olisi rasismia, jos menisi vaikka raksalla huutelemaan tummille työmiehille "vittuun Suomesta". En näe noissa esimerkeissä hirveästi eroa.
Mad Men on oivallinen sarja ja näyttää hyvin kuvaamansa ajan iljettäviä asenteita. Noilla nykyaikaan sopimattomuuden perusteilla koko sarjan olisi voinut poistaa.Netflix tekee rajanvetoa rasismin suhteen mielestäni varsin kyseenalaisella tavalla... Suosikkisarjastani Mad Menistä on nyt poistettu jakso blackfacen takia, vaikka ko. kohtaus on nimenomaan rasisminvastainen. Milloin on oikein puuttua valmiiden kulttuurituotteiden sisältöön, Kalevassa aiheesta artikkeli:
Suoratoistopalvelut sensuroivat rasismia – historiaa se ei muuta
Puheenvuoro Suomessa virisi keskustelu televisioviihteen sallituista sisällöistä Ylen julkaistessa Areenaan 1990-luvun klassikkosarjansa Kyllä isä osaa (1994–1995).www.kaleva.fi
Tuli lomalla möksällä lueskeltua vanhoja Aku Ankkoja.. Vuoden 1986 tarinassa oli jopa N-sana. Tämä oli yhtenäiskulttuurin aikaan jopa Sanoman linjan mukaista.
Jostain syystä toimittajia vielä 80-luvullakin saatettiin kutsua neekereiksi. Jotkut nykyisetkin toimittajat kutsuvat itseään hassuttelunimellä neekeri. Taitaa muuten olla katoavaa kansanperinnettä toimittajien neekerihassuttelut.
Tässä taas esimerkki siitä turhasta herkkähipiäisyydestä puolestaloukkaantujien osalta, mikä saa oikean rasisminvastaisen ja tasa-arvoon tähtäävän työn näyttämään hölmöläisen hommalta ja turhalta ulinalta. Syöttö lapaan ”anti-wokelle”.Netflix tekee rajanvetoa rasismin suhteen mielestäni varsin kyseenalaisella tavalla... Suosikkisarjastani Mad Menistä on nyt poistettu jakso blackfacen takia, vaikka ko. kohtaus on nimenomaan rasisminvastainen. Milloin on oikein puuttua valmiiden kulttuurituotteiden sisältöön, Kalevassa aiheesta artikkeli:
Suoratoistopalvelut sensuroivat rasismia – historiaa se ei muuta
Puheenvuoro Suomessa virisi keskustelu televisioviihteen sallituista sisällöistä Ylen julkaistessa Areenaan 1990-luvun klassikkosarjansa Kyllä isä osaa (1994–1995).www.kaleva.fi
Muistaakseni tuossa sarjassa poikettiin LSD-tripillä, sen näyttäminen kuuluu ajankuvaan mutta blackface sitten enää ei.Tässä taas esimerkki siitä turhasta herkkähipiäisyydestä puolestaloukkaantujien osalta, mikä saa oikean rasisminvastaisen ja tasa-arvoon tähtäävän työn näyttämään hölmöläisen hommalta ja turhalta ulinalta. Syöttö lapaan ”anti-wokelle”.
Omanlaistaan herkkähipiäisyyttä ja ylireagointia on sekin, jos joidenkin Netflixin jakso- tai kohtauspoistojen ja muiden vastaavien yhdentekevyyksien perusteella tuomitsee antirasismin hölmöläisten turhaksi ulinaksi.Tässä taas esimerkki siitä turhasta herkkähipiäisyydestä puolestaloukkaantujien osalta, mikä saa oikean rasisminvastaisen ja tasa-arvoon tähtäävän työn näyttämään hölmöläisen hommalta ja turhalta ulinalta. Syöttö lapaan ”anti-wokelle”.
Olen samaa mieltä, mutta onneksi sellaisesta ei ole mitään viitettä näkösällä. Sen sijaan @Baldrick on aivan oikeassa, typerykset tuppaavat saamaan aikaan vahinkoa, vaikka olisivat hyvällä asialla liikkeellä. Joka lähtökohtaisesti suhtautuu varauksella rasismin vastaiseen työhön, tuskin tuollaisen perusteella muuttaa käsityksiään. Simppelit ihmiset vetävät simppeleitä yksinkertaistuksia ja yleistyksiä väärin perustein.Omanlaistaan herkkähipiäisyyttä ja ylireagointia on sekin, jos joidenkin Netflixin jakso- tai kohtauspoistojen ja muiden vastaavien yhdentekevyyksien perusteella tuomitsee antirasismin hölmöläisten turhaksi ulinaksi.
Mulla on utuinen muistikuva, että siinä kyltissä alunperin luki "I Hate People", turvallisuussyistä. Se oli leffaan alunperin editoitu Harlemiin "sopivaksi", mutta en ole uusia versioita siitä nähnytkään. Todella sääli jos se on noin nykyään.Mad Menin jakson sensurointia en ymmärrä myöskään. Itselleni tuli jaksoa katsellessa todella vaivaantunut olo. Kyllä siinä mietti, että touhu jenkeissä on ollut aivan karseaa ihan vain muutama vuosikymmen sitten. Joskus taiteen ja viihteen on hyvä ravistella katsojaa.
Tuli mieleen toisenlainen sensurointi, joka on tehty jälkikäteen Die Hard 3 -elokuvaan. Kohtausta, jossa Bruce Willis pitää rasistista tekstiä esittävää tekstiä Harlemissa on muutettu siten, että kyltissä lukee: "I hate people". Uutta tekstiä ajatellen Harlemin asukkaiden reaktiot Williksen hahmoa kohtaan tuntuvat oudoilta, jos ei tiedä mitä kyltissä on alunperin lukenut. Enkä hae sitä takaa, että elokuvissa pitäisi aina saada sanoa rasistisia termejä, mutta tuon kohtauksen jälkisensurointi ei vaan toimi yhtään.
Mulla on utuinen muistikuva, että siinä kyltissä alunperin luki "I Hate People", turvallisuussyistä. Se oli leffaan alunperin editoitu Harlemiin "sopivaksi", mutta en ole uusia versioita siitä nähnytkään. Todella sääli jos se on noin nykyään.