Ilmoitukset

Nimimerkin rullisti lento loppui lyhyeen ja tämä nimimerkki on passitettu käyttäjän aiempien nimimerkkien tavoin porttikieltoon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkin Pompino jatkuva aggressiivinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitustapa on palkittu kuukauden pelikiellolla. Aiempi rikehistoria samasta asiasta pidensi pelikieltoa.

Sulje ilmoitus

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Daespoo, 26.07.2006 klo 17.07.

 1. wild wild west Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Pistetääs vaikka tähän ketjuun kun en parempaakaan keksi. Luuloni voi olla väärä ja muodostunut pitkälti amerikkalaisesta populäärikulttuurista, mutta onko näin että kun musta mies ja nainen pariutuvat, siis seurustelevat/ovat naimisissa niin lähes poikkeuksetta se naispuolinen on miestä hieman vaaleampi. Onko tällaisesta väestöryhmän sisäisestä (afroamerikkalaiset) käyttäytymisestä jotain kouriintuntuvaa tietoa vai onko käsitykseni vain täysin väärä?
   
 2. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Oman kokemukseni mukaan tuo on ihan relevantti kommentti vielä tänäkin päivänä. Ainakin täällä Oulussa ihonväri riittää tällä hetkellä ahdistelun syyksi. Taisin joskus aiemmin täällä kertoa myös siitä, kuinka portugalilainen ystäväni joutui kaikenlaisen huutelun kohteeksi 2015 kesällä... Siis ihan eurooppalainen perusateisti, joka opiskeli täällä.

  Siitä olen samaa mieltä, että itse ongelmasta pitäisi puhua laajemminkin. Ja kyllä siitä puhutaankin, mutta poliitikothan ovat tällaisia vaalipellejä, että haistelevat aiheesta riippumatta, että mitä uskaltaisi sanoa ja mitä ei...
   
 3. Kyllä rasismi on varmaan lisääntynyt. Tämä tietysti johtuu haitallisesta maahanmuutosta ja osan tämän väkijoukon tekemistä rikoksista. Jos rasismia haluaisi vähentää helpoin tie olisi estää tämänkaltainen maahanmuutto.

  Onkohan rasismi muuten yleisempää isoimmissa kaupungeissa kun sinne ne ongelmat pakkautuvat? Täällä Lahessa koko aihe on ihan turha kun ei se vaikuta millään tavalla, ainakaan minuun.
   
 4. Walrus21 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Ai kuten Puolassa ja Unkarissa, joissa väestö on etnisesti homogeenistä ja maahanmuuttajien määrä vähäinen?

  Lainaus:
  Yleensä ei. Esim. Helsingissä persuilla on selkeästi pienempi kannatus kuin muussa Suomessa. Toki rasisteja löytyy sieltäkin.

  Tuosta voi katsella edellisten kuntavaalien Helsingin vaalipiirin äänijakaumaa.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019 klo 10.39
 5. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Haetko tällä nyt takaa mitä? En tiedä onko tällaista tutkimusta tehty. Varmaankaan ei, koska se kuulostaa aika kyseenalaiselta.

  Mutta siis, mikä on se syy miksi tällaista kyselet?
   
 6. adolf Jäsen

  Lainaus:
  Minä olen semmoisen huomion tehnyt että ihan riippumatta maasta, niin väki on maaseudulla aina selvästi konservatiivisempaa (lue = maahanmuuttovastaisempaa), kuin liberaalimmeissa kaupungeissa.

  Mielenkiintoinen ilmiö toki. Varmaan kaupungeissa asuville on aina enemmän tarjolla työmahdollisuuksia ja se on yksi selittävä tekijä, että maahanmuuttajia ei sillä tavalla koeta niin voimakkaasti uhkana.
   
 7. Walrus21 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Kaupungeissa, yliopistoissa, metropoleissa ja ylipäänsä progressiivisissa ympäristöissä on aina ns. liberaalimpaa väkeä. Tiedon, teknologian ja työmahdollisuuksien lisääntyessä väki myös hakeutuu näihin ympäristöihin, joissa elintaso kasvaa ja joissa sosiaaliset mahdollisuudet sekä diversiteetti lisääntyvät.

  Senpä takia konservatiiviset voimat ihannoivat seuraavia asioita: uskonto, kunniakas menneisyys (jota ei todellisuudessa ole), perinteiset arvot, kansallinen yhtenäisyys ja saavutetut etuoikeudet (sovinismi yms).

  Lainaus:
  Ihminen on siitä hassu eläin, että se pyrkii jatkuvasti vertailemaan itseään muihin lajinsa edustajiin. Jos elinympäristö, tulevaisuus ja työmahdollisuudet eivät yllä vertailuryhmän tasolle, on keksittävä muita aihealueita, joista tuntea ylpeyttä. Näitä ovat sitten edellä kuvatut "puhtaat arvot", valkoinen rotu, uskonnollinen puritanismi jne.
   
 8. powerforward#7 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, NHL
  Lainaus:
  Enemmänkin uskon, että kyse on siitä mihin on totuttu. Kaupungeissa ollaan luonnostaan enemmän tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja yleensä ihan positiivisissa merkeissä. Maalla on enemmän ihmisiä jotka ovat median varassa. Tuntematon pelottaa.

  Tämä ei toki poista maahanmuuton ja tiettyjen väestöryhmien aiheuttamia ongelmia.
   
  Alfred E Neuman tykkää tästä.
 9. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Onkohan tämä nyt ihan validi rasismin mittari kuitenkaan?

  Lainaus:
  Varmaan sitä, että suomalaiset tuohon aikaan "käyttäytyivät" keskimäärin huonommin kuin ruotsalaiset? Vaikea antaa mitään politiikkasuosituksia näin jälkikäteen ja myönnän etten tuota asiaa kovin tarkkaan tunne, vaikka olen toki tietoinen, mutta kenties todennäköisiä suomalaisten aiheuttamia ongelmia olisi voinut ennalta ehkäistä, kun ilmiö on ollut tiedossa. Mielelläni sanoisin jotain konkreettisempaa, mutta en tunne tuon ajan ruotsalaista yhteiskuntaa niin hyvin, että osaisin kokonaisuutta arvioiden ehdottaa konkretiaa.

  Lainaus:
  Samat tilastolliset menetelmät ja varovaisuus pätee toki näihinkin kysymyksiin kuin kaikkiin muihinkin.
   
 10. Mutta mitä me voimme oikein tehdä tälle suomalaisten rehottavalle ja uhkaavalle rasismille?

  Esimerkiksi vuonna 2017 oli poliisin tietoon tulleista viharikoksista epäillyn synnyinmaa etniseen tai kansalliseen taustaan perustuvissa päärikoksissa Suomi. Toki osa voi olla vaikka maahanmuuttajien lapsia tai romanitaustaisia, mutta silti heitä oli yhteensä 486 ihmistä, joista suurin osa varmasti ihan niin kutsuttua kantasuomalaista perimää. Tämä tarkoittaa siis sitä, että noin 0,009 % Suomen väkiluvusta syyllistyy viharikoksiin. Jotain tarvisi tehdä.

  Toki rasismi on muutakin kuin kirjattuja viharikoksia, mutta en olisi kyllä poliitikkona vielä huolissaan ja varoittelisi kansalaisia tekemästä typeryyksiä tämän asian suhteen. Kyllä sitä väsynyttä kännisten huutelua saa kunnella myös kantasuomalaisetkin ja hyvin me se pääsääntöisesti kestetään.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019 klo 11.04
 11. Walrus21 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  En tiedä. Onko sinulla parempaa? Jotain se kuitenkin kertoo siitä, että suurkaupungeissa tupataan äänestämään suvacceja, vaikka Olli Immosen ja kumppanien mielestä Itäkeskus muistuttaa Mogadishua ja vaikka Halla-ahon kymmenen vuotta sitten lausumissa visioissa suomalaisten kaupunkien piti olla palavien ghettojen ympäröimä.

  Omien kokemusten pohjalta voin todeta, että mitä suurempiin kaupunkeihin mennään, sitä enemmän ihmiset ymmärtävät, hyväksyvät ja tulevat toimeen erilaisista taustoista ponnistaneiden ihmisten kanssa. Jos taas kokemusympäristö on rajattu, ennakkoluulot ovat yleensä enemmän läsnä myös arkipäivän toiminnassa.
   
 12. Lainaus:
  En tunne Puolaa ja Unkaria niin hyvin että osaisin vastata.

  Lainaus:
  Katsoin tuosta Walruksen linkittämästä vaalituloksesta Jakomäen missä on muistaakseni paljon maahanmuuttajia. Mikä oli tässä kohtaa yhteistä suurelle määrälle maahanmuuttajia oli Perussuomalaisten noin tuplasti isompi suosio kuin koko vaaleissa. Tämä yksi otanta tietysti mitään kerro mutta ei nyt äkkiseltään jaksanut enempää kaivaa ja Jakomäki oli ainoa mikä tuli mieleen.
   
 13. wild wild west Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Mielikuvani on ollut se että afroamerikkalaisen väestöryhmän sisällä on ollut ihonvärin perusteella olevaa arvottamista. Jos olen täysin väärässä niin pahoittelut.
   
 14. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Näin olen itsekin kuullut. En tiedä miten se vaikuttaa parinvalintaan. Mutta samalla tavalla ihonväriin perustuvaa syrjintää sieltäkin ryhmästä löytyy. Ihan kuten sitä löytyy Aasiassa.

  En vain ymmärrä mitä tällä halusit tuoda esiin?
   
 15. wild wild west Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Lähinnä sitä että onko se rasismia vai mitä se silloin on. Ainakin jossain mustien nuorten miesten ryhmähierarkiassa johtavat yksilöt pariutuvat itseään vaaleamman naisen kanssa.

  Mielikuvani perustuu siis populäärikulttuurin tuotoksiin kuten jo aiemmin totesin.
   
 16. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Aika hankala on linkittää rasismia parinvalintaan. Se kun on kuitenkin jokaisen yksittäinen valinta.

  Mutta kyllä, tietynlaista rasismia on afrikanamerikkailaisten joukossa. Tämä ei välttämättä ole samanlaista luonteeltaan kuin esim. poliisiviranomaisen profilointi. Mutta kyllä se mielestäni silti rasismia on.
   
 17. adolf Jäsen

  Lainaus:
  Minkälaista rasismia ilmenee poliisiviranomaisen suorittamassa profiloinnissa? Tämä olisi ihan mielenkiintoista kuulla, kun on niin lähellä omaa työtäni.
   
 18. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Nyt puhuin siis USA:n tilanteesta. En usko Suomessa olevan juuri nimeksikään rasistista profilointia poliisin työssä.
   
 19. Tadu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Viikingit, Spurs, narrit (pre 2014)
  Lainaus:
  Rasistisimmat juntit eivät varmasti äänestä persuja eivätkä äänestä ollenkaan. He istuvat pubissa, kotona tai puuston penkillä haukkuen yhteiskunta ja ohi käveleviä murjaaneja. Pitäisi katsoa nukkuvien puolueen prosentteja.
   
 20. adolf Jäsen

  Lainaus:
  Ahaa, okei. No USA:n tilanne on kovasti erilainen kuin Suomessa. Oli aikamoista lukea Suomen kuvalehdestä artikkeli jossa sanotaan että poliisin koulutus USA:ssa kestää puoli vuotta. Koko ajan lähdetään koulutuksessa siitä että hengenvaara on läsnä kaiken aikaa työssä ja toiminta on sitten sen mukaista. Sitten vielä mietitään sitä että siellä tavalliset virkaa tekevät poliisit partioivat yksin. On varmaan hieman erilaista toimia poliisina jossain Los Angelesin lähiöissä, kuin vaikka Tampereella.
   
 21. teppana Jäsen

  Lainaus:
  On kovasti erilainen. Ongelmia on meidän mittapuulla todella paljon. Ja toimintakenttä voi myös olla paljon vaarallisempi. Mutta tämä keskustelu on parempi toiseen ketjuun. Puhuin siis rasismista yleisellä tasolla.
   
 22. wild wild west Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Hankalaa on juu. Näkisin kuitenkin että jos puolison ihonvärin perusteellakin luodaan ja ylläpidetään ryhmässä valtarakenteita niin täysin rasismivapaalla alueella ei silloin liikuta.
   
 23. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Ei varmaankaan liikuta. En osaa tuohon ottaa kantaa, kun asia on kuitenkin niin henkikökohtainen. Mutta jonkinlaista rasismia siinä voi olla.
   
  wild wild west tykkää tästä.
 24. mutina Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
  Lainaus:
  Kyseessä on kauneusihanteen muokkautuminen valtakulttuurin mukaiseksi (=länsimaistuminen). Sama ilmiö näkyy aasiassa, jossa perinteiset ihannemielikuvat naisista ovat muokkautuneet viimeisen sadan vuoden aikana huomattavasti.
   
 25. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Ensinnäkin äänestyskäyttäytymistä ei mitenkään yksiselitteisesti määritä mikään tietty kysymys. Suvakit voivat saada ääniä suurissa kaupungeissa aivan jostain muista syistä kuin anti-rasismin edistäjinä. On vaikea sanoa, missä määrin mikäkin teema vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen katsomalla vaalituloksia – arvauksia voidaan esittää. Kenties jotkut saavat ääniä vastustamalla yksityisautoilua ja ovat suvakkeja siinä sivussa.

  Lainaus:
  Tässä voi olla totuuden siementä. Ihmiset varmasti ymmärtävät enemmän toisiaan, kun ovat enemmän tekemisissä keskenään. Itäkeskuksessa muuten persut oli toiseksi suurin eduskuntavaaleissa 2015. Tuolla jos jossain luulisi kokemusympäristön olevan rikas. Sitten taas Kalliossa, jossa maahanmuuttajia on keskimäärin vähemmän, persujen kannatus on olematonta. Tämä syö jonkin verran tätä "siedättymis"-hypoteesia, kun näyttäisi siltä, että kaupungin sisällä on jakauduttu ja mamuenemmistöisillä aluleilla ei sitten suvakkeja niin kauheasti äänestelläkään.