Ilmoitukset

Nimimerkin Pompino jatkuva aggressiivinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitustapa on palkittu kuukauden pelikiellolla. Aiempi rikehistoria samasta asiasta pidensi pelikieltoa.

Sulje ilmoitus

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Daespoo, 26.07.2006 klo 17.07.

 1. Vellihousu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Tästä emme ole eri mieltä.

  Vaikea asia vaan tutkittavaksi kun aika harva ihminen kuitenkaan tunnustautuu suoraan rasistiksi ja suostuu tai osaa vastata kattavasti kysymyksiin oman rasisminsa perusteista. Yksilöiden kautta tuota pitäisi kuitenkin tutkia karkeiden, kansallisten yleistysten välttämiseksi.

  Tosin kun Suomessa katsoo miten ylipäätään suhtaudumme esimerkiksi naapureihin, yllätysvieraisiin, ja yleensä oman perheen tai läheisimmän tuttavapiirin ulkopuolisiin ihmisiin, niin eihän se ihme ole jos suhtautuminen maahanmuuttajaryhmiin saattaa monella olla jäykkää.
   
 2. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Täysin totta. Silti lähtisin tutkimuksesta ja myös valtiovallan toimenpiteistä, joiden tuloksena pahimmat ihmisoikeuksien loukkaajat eivät ole järjestämässä esimerkiksi urheilutapahtumia suomalaisten kanssa. Ei valtiovalta voi mielestäni puhua toista ja tehdä sitten toista, koska se jättää sen vanhan kuvan. Täytyy julkisesti tuomita rasismi, mutta muuten ei tarvitse.
   
 3. Radiopää Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Greta Thunberg
  Lainaus:
  Ei ole sattumaa, että pakolaisvastaisuus on suurinta niissä maissa, joihin vihollinen on tullut useammasta kuin vain yhdestä suunnasta.

  Lainaus:
  Italia ei ole ollut yhtä suljettu yhteiskunta, mutta sielläkin elää ajatus, että pohjoisen vaaleat ovat enemmän italialaisia kuin etelän tummat. Kun Hollannin jalkapallomaajoukkue alkoi pärjätä ilman surinamilaistaustaisia pelaajia, oli sielläkin aistittavissa vähän samantyyppisiä asenteita. Puhutaan kuitenkin entisestä siirtomaaisännästä, jonka monikulttuurisuus on pitkäaikaista.
   
 4. Aces High Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
  Lainaus:
  Girgiisit ja muut vinosilmät olivat NL:kin aikaan alemman luokan kansalaisia, juutalaisista puhumattakaan. Faijan virolaisen kaverin isä oli poliittisena vankina vajaat parikymmentä vuotta joista jälkipolvelleen ja siitä eteenpäin jäi hyvin värikkäitä tarinoita NL:ssä vallinneesta suvaitsevaisuudesta. Toki noissa tarinoissa on aina värittymisen mahdollisuus, mutta varaa onkin...
   
 5. mutina Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
  Olin aktiivisesti mukana Venäjälle suuntautuneessa hyväntekeväisyystyössä pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Avustamissamme orpokodeissa Moskovan ympäristössä oli pääosin kahdenlaisia lapsia: kehitysvammaisia ja värillisiä. Kun ihmettelimme kovin värikkäiden lasten määrää, kerrottiin meille, että isät ovat afrikkalaisia opiskelijoita, äidit venäläisiä naisia - mutta lasta ei halunnut juuri kukaan pitää, koska leima värillisen kanssa seksiä harrastaneelle oli ihan ylitsepääsemätön este tulevaisuudelle. Samoin näille lapsille oli mahdoton löytää adoptiovanhempia.

  Tänä päivänä liikun kansainvälisessätyöporukassa Suomessa ja ulkomailla. Reilun kymmenen vuoden kokemuksella tiedän tasan kenelle porukasta huudellaan kadulla yön tunteina, ketkä tarkastetaan käytännössä aina lentokentän "satunnaistakistuksissa", kenen papereita syynätään, ketä etsivä alkaa seurailla tavaratalossa. Vinkki: ei minua, hyvin suomalaisen näköistäkeski-ikäistä tavista. Mutta kokemukseni seurauksena mikään ei saa minua uskomaan, että Suomessa ihmisiä kohdeltaisiin samalla lailla ihonväristä huolimatta.
   
 6. Vellihousu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Ei tietenkään ja yleisemmin voisi ajatella, että yhteiskunta jossa jatkuvasti pelätään jotakin on muutenkin alttiimpi rasismille.
   
 7. Rankkari Jäsen

  Lainaus:
  Varmastikkin totta. Mutta sitä ei luokitella rasismiksi.
  Pitäisi laajentaa tuo rasismi sana siten, että millainen käytös/toiminta kaikkia ihmisiä kohtaan on väärin. Ja keskustella siitä, niin Suomessa, kuin muualllakin.

  Mutta jos nyt samalla kerron esimerkin rasistiseen käytökseen, niin katsokaa yotubesta haulla: Poliisin poka ruoandalainen kuski.
  Se on komediaelokuvasta. Yllättäen sen on käsikirjoittanut nykyisin julkisuudessa rasismin vastaisena, ja suvaitsevuuden puolestapuhuja, Jari Tervo.
  (En linkitänyt rasistista linkkiä).
   
 8. Byvajet Jäsen

  Lainaus:
  Me toot, rikuriskit ja muut arjen rasismihöpötykset vain peittävät todellista ongelmaa, joka on syvällä rakenteissa.

  Kun ostaa polkupyörän hiilikuiturungon, (muoti)vaatteita, elektroniikkaa tai vaikkapa vain tomaatteja tai banaaneja tai kahvia, niin siinäpä sitä on rasismia omiksi tarpeiksi. Taustalla on kurjia kohtaloita, usein orjatyötä ja äärimmäisen epäoikeudenmukainen tulonjako. Rasismiksi tai ainakin jonkinlaiseksi ihmisoikeusrikollisuuteen liittyväksi ilmiöiksi voidaan katsoa myös se, että viemme kulutuskulttuurillamme tulevilta sukupolvilta elinkelpoisen elinympäristön. Nykymuotoinen markkinatalous on tulevien sukupolvien syrjintää.

  Jo pelkästään se, että ihmisellä on hyvä palkka, on varsinaista kusipäisyyttä, koska palkka revitään joiltain osin ympäristöä ja heikompiosaisia ihmisiä hyväksikäyttämällä. Kun pöyristynyt vasemmistolainen valtakunnanpoliitikko nousee julkisesti vastustamaan rasismia, niin samalla hän sortuu itse rasismiin, koska hänen asemansa perustuu syrjiviin ja epäoikeudenmukaisiin rakenteisiin.

  Käytännön estettä tasaisempaan ja oikeudenmukaisempaan tulonjakoon ja muun hyvinvoinnin jakamiseen ei ole. Este on henkinen. Me lännessä emme tahdo luopua siitä, minkä epätasa-arvoinen maailma mahdollistaa.

  Ei ole olemassa ihmistä, joka ei tahdo syrjiä ja käyttää hyväksi muita. Nykykulttuuriin on vain syntynyt iljettävää valkopesua, eivätkä ihmiset enää tunnista omia motiveitaan ja omaa asemaansa maailmassa tai sitten tahtovat tietoisesti ohittaa sen itsekkyyttään.

  Kaikille Thaimaan tyttärille huoraaminen ei ole kivaa. Suurin osa heistä ei tee sitä kuitenkaan pakosta. He valitsevat huoraamisen, koska muut vaihtoehdot ovat vielä paskempia. Sellainen on maailma.
   
  Klausuuli tykkää tästä.
 9. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Lainaus:
  Juuri tämän takia ei ole mitään takeita siitä, että maailma voisi muuttua. Oli se kulttuuri tai järjestelmä mikä tahansa, niin syrjiminen on osa sitä, ennemmin tai myöhemmin. Orwell, Eläinten vallankumous.
   
 10. Lainaus:
  Elokuvan teon aikaan rasismi ei Suomessa ollut yleisesti paheksuttua, vaan yleisesti hyväksyttyä. Tervonkin mielestä lienee hyvä, että asenteet, hänen omansa mukaanlukien, ovat muuttuneet paljon parempaan suuntaan.

  Sitten ihan viime vuosina on kuitenkin taas otettu vähän takapakkia ja rasismista on tullut hieman hyväksyttävämpää. Ei kuitenkaan niin normaalia, kuin takavuosikymmeninä.
   
 11. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Älähän nyt sentteri maalaile piruja seinille. Rasismista ei ole tullut hyväksyttävämpää, mutta rasismisyytöksiä ei enää oteta niin vakavasti, kun joillekin tahoille kaikki on rasismia. Rasismi on siis käsitteenä kärsinyt inflaation.
   
  Urpo35, Trenchtown, Useful Idiot ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 12. Anssi #5 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Kovasti se rasisteja kuitenkin tuntuu ahdistavan, kun niitä rasisteiksi kutsuu.

  Siitä olen kyllä samaa mieltä, että rasismista ei ole tullut yleisesti hyväksyttävämpää. Pienehkö, mutta äänekäs rasistien joukko on kyllä nostanut profiiliansa. Raukat kun kuvittelevat, että sillä heidän rasistisella älämölöllä on isommankin joukon hyväksyntä. No, näitä vastaavia häiriökäyttäytyjäryhmiä on ollut ennenkin ja niitä tulee olemaan jatkossakin. Tämän nykyisen öyhöttäjäporukan kulta-aika alkaa jo hiipumaan. Ennenkuin huomaatkaan, on joku toinen roskajoukko jo otsikoissa.
   
 13. Lainaus:
  Tuohan on tämän koko keskusteluketjun kantava teesi, ja pitää varmasti paikkaansa.

  Kummaa se minusta kuitenkin olisi, jos maailman parlamentteihin ja valkoisiin taloihin olisi tällä vuosikymmenellä alkanut lapata muukalaispelosta ammentavaa jengiä, vaikka muukalaispelko olisi vanhaan malliin vain laskussa ollut...

  Mitään kvantitatiivista tutkimusta aiheestahan ei kuitenkaan taida ainakaan kotimaasta olla olemassa.
   
 14. Tadu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Viikingit, Spurs, narrit (pre 2014)
  Lainaus:
  Tällä se rasismi-termin inflaatio taas kasvaa kun äärioikeiston nousu selitetään muukalaispelolla.
   
 15. Logan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Shannon Szabados
  Silloin kun ilman eri keskustelua/tutustumista leimataan. Esimerkiksi pakolaiseksi leimaaminen ihonvärin perusteella. Nimi kannattas aika monen vaihtaa jos suomessa töitä haluaa valitettavasti.

  Näin itse näkisin.
   
 16. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Mun mielestä tää jälkimmäinen lause vähän niinkuin kumosi ensimmäisen, mikä olisi myös ollut oma pointtini.

  Nähdäkseni se, että joku pieni joukko mölyää netissä, tarkoittaa vain sitä, että netti ja some on keksitty. En luokittelisi sitä rasismin lisääntymiseksi.
   
 17. eriatarka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Rasistit ja natsit tekevät jopa poliisille rikosilmoituksia kunnianloukkauksesta, kun heitä kutsutaan rasisteiksi ja natseiksi.
   
 18. D.A.D Jäsen

  Lainaus:
  Niin tekisin minäkin jos joku Anssi Helsingistä sanoisi minua raumalaiseksi, vaikka sieltä katsottuna Pori ja rauma on ihan samassa suunnassa.
  Jos omalta äärilaidalta katsoo niin kaikki jotka eivät ole vieressä ovat toisella puolella.
   
 19. eriatarka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Jos on rasisti, niin silloin on rasisti ja jos on natsi (PVL), niin silloin on natsi.
   
  macnevis ja Aces High tykkäävät tästä.
 20. Undrafted Jäsen

  Lainaus:
  Tuntuu nettikeskusteluissa riittävän että vaikuttaa olevan eri puolella keskustelua, niin tuomitaan milloin mihinkäkin ryhmään kuuluvaksi. Ongelmallisempaa, kun moni kirjoittelee olematta asian puolesta tai vastaan. Jos kokee itse kuuluvansa vahvasti johonkin ryhmään, niin helposti leimaa muut vastustajikseen.
   
  Rankkari tykkää tästä.
 21. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Tässäkin ketjussa nämä varmaan olleet monesti esillä, mutta kuvaavat hyvin nykyhetkessä sitä, kuinka rasismisyytökset ovat menettäneet merkitystään.

  Lainaus:
  Jos oikeistopuolueilta tulee tällaisia kannanottoja, ei varmaan tarvitse ihmetellä, miksi rasismisyytöksiä on hieman hankala ottaa aina tosissaan?
   
 22. eriatarka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Ongelma on siinä, että persujen johdolla rasismista on tullut arkipäiväistä.
   
 23. Lainaus:
  En ota kantaa perussuomalaisten rasismiin, mutta arkipäivää se on ollut jo vuosisadat. Esimerkiksi 1800 - luvulla venäläisiä kohtaan, ruotsalaisten osalta suomalaisia kohtaan ja herrasväen suunnalta työväkeä kohtaan ihan 1900-luvullakin. Nyt sitä vain tulee ulos joka tuutista, koska se on mediaseksikästä ja koska omien mielipiteiden ulostuominen julkiseen keskusteluun on helppoa.

  Uskoisin, että jokainen ihminen on nykymittapuun mukaan rasisti jollakin tapaa. Kohde ja aihe vain vaihtelee.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019 klo 10.13
 24. adolf Jäsen

  Lainaus:
  Juu ja lähes kaikkien muiden puolueiden johdolla asiallinen maahanmuutosta keskustelu on leimattu rasismiksi.

  On kyllä ihan äärimmäisen väsyttävää vuodesta toiseen lukea, että tapahtui tuolla nyt sitten mitä tahansa, niin ainut kommentti mitä nämä meidän poliitikot saa twitteriin ulos on: "nyt on tärkeää että koko väestöryhmää ei syyllistetä".

  Ja nämä idiootit eivät vain tajua että juuri tällä tavalla se persujen kannatus kasvaa, kun asialle ei tehdä mitään.
   
 25. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  En tiedä, millaiseen asiayhteyteen nuo lausunnot liittyvät, mutta ei tuo ihan noin yksinkertaista ole. Esimerkiksi "suomalaisinvaasion" myötä Ruotsissa oli 1960-luvulla joukko kotimaamme kasvatteja, jotka aiheuttivat yleistä pahennusta paikallisväestöä korkeammilla rikollisluvuilla ja ylipäätään kielitaidottomina pööpöillessään. Tilastoja ei käy kiistäminen, mutta mitä niiden perusteella voi suomalaisista sanoa? Maahanmuuttajien käyttäytyminen ja esim. rikokset ovat totta kai pakollinen ja tärkeä tutkimuksen aihe, mutta olisin erittäin varovainen kun lähdetään puhumaan kokonaisten kansallisuuksien ominaisuuksista.