Ilmoitukset

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Milloin rasismi on oikeasti rasismia?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Daespoo, 26.07.2006 klo 17.07.

 1. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Minä taas en veikkaa. Vaikka tummaihoisiasakin on rasisteja ja olen kokenut rasismia Afrikassa, niin ei minulle ole syytä kokemuksieni perusteella silti epäillä, että en olisi siellä esim työnhaussa tai asunnon hankkimisessa varsin hyvässä asemassa jo ihan ihonvärinikin takia.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 08.47
 2. Glove Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Edmonton Oilers, Suomi, Liverpool FC
  Onneksi tässä on se hyvä puoli, että jos tuntee kokeneensa rasismia Suomessa niin täältä pääsee pois. Ihan vapaasti.
   
 3. Alfred E Neuman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät ja Ärrät
 4. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  Kertoisitko kokemastasi rasismista? Miten tämä ilmeni, millaista vääryyttä koit ja miltä sinusta tuntui?

  Tuon työnhaun suhteen tai asunnon hankkimisessa olisit todennäköisesti varsin hyvässä asemassa (oletetun) koulutuksesi, expat-statuksesi sekä työnantajasi maksamien esim. vuokraan, mahdolliseen hardship lisään etc. liittyvien etujen vuoksi. Et suinkaan jo ihan ihonvärisi takia. Todennäköisesti asuisit aidatulla ja vartioidulla alueella - hieman maasta riippuen - jossa vuokrataso on melkoisesti korkeampi normaaliin tasoon verrattuna. Valkoisten(kin) rahat kelpaavat hyvin vuokranantajille. Afrikassakin.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 09.30
 5. Alfred E Neuman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät ja Ärrät
  Oikeuttaako se, että joku muu on mulkku minutkin olemaan mulkku? Muuallakin ollaan rasisteja niin meilläkin on siihen oikeus? Ottamatta kantaa tuohon tutkimukseen ihmettelen vain tuota logiikkaa.
   
 6. Radiopää Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Greta Thunberg
  Lainaus:
  Enpä olisi itse keksinyt elämänkoululaisempaa kommenttia. Lähtekää pois, jos meidän rasismi ei miellytä. Jos kaikki lähtisivät pois rasismin ja perussuomalaisuuden takia, sammuisi tämä yhteiskunta nopeammin kuin Teuvo Hakkarainen pikkujouluissa.
   
  eriatarka, dana77 & Fat Cat tykkäävät tästä.
 7. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  Täytyy tunnustaa etten lukenut tuota 80-sivuista raporttia kokonaan. Kuitenkin pikaisella silmäyksellä tuohon juttuun on mukavasti käsinpoimittu asioita jotka alleviivaavat suomalaisten rasistisuutta.

  Esimerkiksi Suomessa 14% kertoi joutuneensa rasistisen hyökkäyksen kohteeksi - tätä sitten verrattiin vastaajamaiden keskiarvoon joka oli 5%. Jätettiin kertomatta, että Itävallassa luku oli 13% ja Luxemburgissa 11%. Toki 14% vs. 5% on raflaavampaa esittää kuin 14% vs. vaikkapa 13% tai 11%. Tietenkään se ei tee asiasta hyväksyttävämpää, että parissa muussa maassa tuo luku on myös hälyttävän korkea. Itävallan numero tuon suhteen ei liene kovinkaan suuri yllätys kenellekään.

  Jätettiin myös mainitsematta, että uhrien mukaan 38% tekijöistä edusti muuta vähemmistöryhmää kuin he itse. Näistä tapauksistahan on saanut myös satunnaisesti lukea uutisistakin. Valitettavasti. Korkein tämä luku oli Ruotsissa (44%) ja alhaisin Suomessa ja Maltalla (alle 10%).

  Suomen poliisiin luotetaan vastaajien mukaan eniten - eli jotain täälläkin tehdään sentään hyvin. Keskiarvo oli 6.3 skaalalla jossa 0 on ei lainkaan luottamusta ja 10 täysi luottamus poliisiin - Suomen poliisin saama luku oli 8.2 ja tämä oli selvästi korkeampi kuin seuraavana tulevat Saksa (7.2) ja Malta (7.3).

  Myös rasistisen väkivallan raportointi on alhaisella tasolla tutkimuksen mukaan ja tässä on melkoisia eroja miesten ja naisten suhteen - noin puolet naisista raportoi ja vain neljännes miehistä raportoi.

  Suomessa eittämättä on rasismia ja toivottavasti tilanne kohenee tämän suhteen. Varsin ikävää pitää kaksi vuotta putkeen piikkipaikkaa tuollaisessa tutkimuksessa.

  Alla pari lainausta tutkimuksen yhteenvetolaatikosta joissa nuo yllä mainitsemani pari juttua on boldattu.

  Harassment motivated by racism

   Nearly one in three respondents of African descent (30 %) experienced what they perceived as racist harassment in the five years before the survey; one in five (21 %) experienced such harassment in the 12 months before the survey (20 % of women and 23 % of men).

   The rates of racist harassment in the five years before the survey vary considerably between EU Member States, ranging from 20 % of respondents in Malta and 21 % in the United Kingdom, up to 63 % of respondents in Finland.

   Experiences of racist harassment most commonly involve offensive non-verbal cues (22 %) or offensive or threatening comments (21 %), followed by threats of violence (8 %).

   Young respondents are more likely to experience racist harassment. The risk of making such experiences decreases with age.

   Merely 14 % of the most recent incidents of racist harassment were reported to police or other services (16 % of incidents against women, 12 % of incidents against men), meaning that the overwhelming majority of incidents were never reported. Violence motivated by racism

   In the five years before the survey, some 5 % of respondents experienced what they perceived as racist violence (including assault by a police officer). The highest rates were recorded in Finland (14 %) and in Ireland and Austria (both 13 %), followed by Luxembourg (11 %). The lowest rates were observed in Portugal (2 %) and the United Kingdom (3 %).12 In the same period, 127 respondents (2 %) – mainly young men – experienced a racist assault by a police officer; the highest rate was recorded in Austria (5 %).

   In the year before the survey, 3 % experienced a racist physical attack (including assault by a police officer). The highest rate was recorded for respondents in Austria (11 %).

   There are no notable differences in the rates of racist violence towards men and women (7 % vs. 5 %). Men who wear traditional or religious clothing in public are, however, twice as likely to experience racist violence compared to men who do not (12 % vs. 5 %). Such differences are not observed among women.

   Most victims (61 %) do not know the perpetrators, but generally identify them as not having a minority background (65 %). Some 38 % of the victims identified the perpetrators as having a minority ethnic background other than their own. One in 10 of those who experience racist violence say that a law enforcement officer was the perpetrator (11 %). 12 Results are based on a small number of cases and are therefore less reliable.

   A majority (64 %) of victims of racist violence did not report the most recent incident to the police or any organisation or service. There are substantial differences between men and women: half of women victims of racist violence (50 %) reported the most recent incident to the police or another organisation, but only one in four men (23 %) did so.

   A majority (63 %) of victims of racist physical attack by a police officer did not report the incident to anybody, either because they felt reporting would not change anything (34 %) or because they do not trust or are afraid of the police (28 %).
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 10.26
 8. Undrafted Jäsen

  Lainaus:
  Ei oikeuta, ehkä enemmän kertoo ettemme me suomalaiset ole ihmisinä sen kummempia kuin muutkaan. Saatamme jopa olla keskivertoa nihkeämpi muita kohtaa kuten vertailut vaikkapa työpaikkakiusaamisen osalta kertovat.
   
 9. Jannacci Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Tuo kohta pisti silmään:

  Some 38 % of the victims identified the perpetrators as having a minority ethnic background other than their own.

  Eli siis etniset vähemmistöt ovat rasismissakin reilusti yliedustettuina. Eihän missään kyselyyn osallistuneessa valtiossa ole noin isoa prosenttia etnisten vähemmistöjen asukkaita.
   
 10. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  Kyllä - joskin Suomessa tuo luku oli Maltan kanssa alhaisin vastaajamaista (alle 10%) ja korkein Ruotsissa (44%).
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 10.43
 11. Anssi #5 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Eniten suvakeissa vituttaa se, kun ne sanoo "kyllä Suomalainenkin raiskaa" ja se, kun ne ei ymmärrä, että kyllä neekeritkin on rasisteja.
   
  Alfred E Neuman, Fat Cat & dana77 tykkäävät tästä.
 12. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Jouduin ilta-aikaan keskusteluun paikallisen päihtyneen (eikä välttämättä pelkästä alkoholista) kansalaisen kanssa, joka varsin selväsanaisesti ja uhkaavaan sävyyn kertoi miten minä ja vaimoni valkonaamoina turistina olemme syyllisiä siihen ja tähän ja pilanneet toiminnallamme sitä ja tätä. En myönnä syyllistyneeni toimintatapoihin, joiden perusteella minut leimattiin kansallisuuteni ja ihonvärini perusteella. Koska kyseessä oli suhteellisen syrjäinen seutu, niin tilanteessa oli syytä olla varsin varautunut. Voihan se olla, että sitä vain harmitti kun mopo oli menny rikki ja syy oli sitten lähimmässä valkonaamassa.
  Lainaus:
  Niinpä. Minusta tehdään ihonvärin avulla tuollaisia hyvinkin positivisia oletuksia jo ennenkuin kukaan olisi kysynyt koulutuksestani tai työnantajistani ja juuri sen takia olisinkin hyvinkin kilpailukykyisessä asemassa verrattuna sen värisiin ihmisiin joista samanlaisia oletuksia ei tehdä. Ei joku Obamakaan varmasti kokenut päivittäisessä elämässään hirveästi rasismia ihonvärinsä takia. Ja joiltakin jää kuulemma jo pääsy haastatteluun kertomaan koulutuksestaan saamatta etnisen tausta ntakia.
   
 13. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  No jos nyt leikitään että olet johonkin Afrikan maahan päätynyt expatiksi, niin erittäin suurella todennäköisyydellä et ole itse vuokraamassa asuntoasi, vaan se hoidetaan välittäjän avustuksella. Näin vuokranantajan ei tarvitse tehdä yhtäkään oletusta oletetusta maksukyvystäsi ihonvärisi perusteella - tai minkään muunkaan perusteella - koska se on jo selvitetty välittäjän toimesta. Välittäjän etu ei näet ole näyttää asiakkaalle asuntoja joihin tällä ei ole varaa koska välittäjät saavat toteutuneesta sopimuksesta komission. Usein vuokranantaja ei edes tapaa vuokralaista jolloin oletuksien tekeminen vaikeutuu entisestään - vuokranantaja voi toki käyttää ns. remote-hunch laitteita apunaan.

  Tämän välittäjän asiakkaat voivat sitten olla vaikka pinkkejä - vihreitä tai vaikkapa oransseja ja väristä huolimatta vuokranantaja voi olla varma maksukyvystä.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 11.05
 14. eriatarka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Lainaus:
  Haittaisänmaalliset itkevät harva se päivä, että Suomi on "mädätetty" ym. "vihervasemmisto ja suvakit" jne. Voisivat itse muuttaa Venäjälle, jos ei miellytä asua täällä.

  Lainaus:
  Eniten haittaisänmaallisissa ja muissa rasisteissa vituttaa se, että kun on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla vaatia.
   
 15. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Tätä kannattaisi tutkia. Katsotaan maita, jotka ovat olleet Venäjän ja sitten Neuvostoliiton ikeen alla tai hyökkäysten kohteena, millainen on niiden suhde rasismiin? Näitä maita ovat Suomen lisäksi mm. kaikki Neuvostoliiton entiset satelliittivaltiot sekä nykyisen Saksan itäinen osa. Vaikka Suomi oli tuossa 12 maan vertailussa eniten rasistinen, mainitsemani maat eivät todennäköisesti jää Suomesta jälkeen. Osa näistä maista on todennäköisesti on ainakin erilaisten uutisjuttujen perusteella Suomea mahdollisesti rasistisempia.

  Onko rasismin taustalla esimerkiksi historiallinen pelko väkivallasta, jota Venäjä ja sen jälkeen Neuvostoliitto on runsain mitoin tarjonnut tai onko Venäjän ja sittemmin Neuvostoliiton harjoittama kulttuurinen rasisimi yksi tekijä, jonka takia rasismia ilmenee? Tai onko eräänlainen muukalaispelko seurausta siitäkin, että Neuvostoliitto kertoi vielä jokunen vuosikymmen sitten Suomelle, kuka voidaan valita presidentiksi ja ketä ei päästetä hallitukseen? Nostaisin itse tutkimukseen mukaan myös syrjäytymisen. Onko syrjäytymisellä vaikutusta rasistiseen ajatteluun ja jos on, miten ja kuinka paljon.

  Ja kun rasismista kirjoitetaan maittain, mukaan tulisi ottaa mm. juutalaisten kokema rasismi ja maahanmuuttajien rasistinen suhtautuminen toisiinsa ja kantaväestöön. Tällöin voitaisiin luoda kokonaiskuvaa rasismista sen ilmentymismuodoista maittain.
   
 16. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  En osannut leikata mitään pois, koska oli hyvää pohdintaa kaikkinensa. Oma käsitykseni on myös, että Itä-Euroopan maat mukaan lukien Suomi ovat rasistisempia kuin Länsi-Euroopan maat ja Cobolin nostamat pointit olisivat erittäin mielenkiintoisia tutkimusaiheita.

  Historiallinen pelko väkivallasta ja ehkäpä pelko valloittamisesta voi hyvinkin olla yksi selitys rasismille. Ehkä tämä selitys voisi päteä erityisesti Itä-Eurooppaan. Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopan entisissä siirtomaavalloissa (esim. Espanja, Portugali) ollaan edelleenkin varsin rasistisia mustia kohtaan, mutta asenne tulee ehkä ennemminkin siitä, että heitä pidetään jotenkin alempiarvoisina, kun taas Itä-Euroopassa pelätään niin sanottua maahantunkeutumista.
   
 17. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Toisaalta oman kokemukseni mukaan Itä-Euroopassa ja Suomessakin mustat nähdään osin sekä maahantunkeutujina että alempiarvoisina. Voisi olla mielenkiintoinen tutkimuskohde pohtia, onko Neuvostoliiton harjoittamalla rasismilla vaikutus molempiin. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Neuvostoliitossa nähtiin ns. tieteellisin perustein Venäjän olevan kaikkein kehittynein kieli, jonka takia venäjä syrjäyttää kielenä ensin muut Neuvostoliiton kielet, sitten maailman muut kielet ja lopuksi lähes kaikki ihmiset maailmassa ovat neuvostoihmisiä ja ei mitä tahansa sellaisia, vaan venäläisiä neuvostoihmisiä. DDR:ssä keskustelin aiheesta erään professorin kanssa, joka ei pitänyt - todellakaan - neuvostoliittolaisesta näkemyksestä, mutta joutui tasapainoilemaan. Onko vuosikymmeniä kestäneen rasismin vaikutus nykypäivään Varsovan liiton ex-maissa ja muutoin ikeen olla olleessa Suomessa todellisuudessa edelleen olemassa, sitä sietäisi todellakin tutkia.
   
 18. Tietotoimisto Jäsen

  Lainaus:
  Kyllä mä ainakin uskallan väittää, että Euroopassa ihonvärillä on hyvin vähän tekemistä rasismin kanssa. Ihmiset ovat rasistisia maahanmuuttajia kohtaan, koska harvalla näistä on edes minkäänlaista halua sopeutua kohdemaansa kulttuuriin.

  Länsi-Euroopassa on vähemmän "rasismia", koska siellä ihmiset ovat joutuneet vuosien saatossa totuttelemaan näihin Eurooppalaisesta näkökulmasta aivan sekopäisiin kulttuureihin.
   
 19. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Neuvostoliitto koostui noin 15 tasavallasta, joissa oli mukana todella erilaisia kulttuureja, uskontoja ja kansallisuuksia. Vaikkapa Islam oli merkittävä uskonto, tosin osin piilossa. Sen päälle sitten työ- ja koulutuspaikat pitkin maata sosialistisille liittolaismaille tai sellaisiksi pyrkiville, kuten Vietnam, Kuuba, Angola yms. Sama päti koulutus- ja työpaikkojen osalta DDR:ään ja muihin satelliittehin. Jos ääripäätä haluaa hakea, sekopäisten terrori-iskut olivat arkipäivää jo kymmeniä vuosia sitten, vaikka niistä ei Suomessa kerrotukaan.

  Asiaa olisi hyvä tutkia myös mainitsemaltasi kantilta, mutta noin äkkiseltään silloinen Neuvostoliitto oli kyllä melkoinen sulatusuuni sekin. Wikin mukaan Neuvostoliitto oli laaja, 290 miljoonan asukkaan monikansainen liittovaltio, jossa ääritettyjä kansallisuuksia oli yhteensä noin 140 ja mun omien muistikuvien mukaan venäläisiä ei koskaan ollut edes 150 miljoonaa Neuvostoliiton väestöstä.

  Eipä varmaan tästä muuta.
   
 20. Vellihousu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Neuvostoliitto oli melkoinen sulatusuuni mutta sitä ympäröivä Itäblokki johon Suomikin suurissa määrin kuului, koostui erittäinkin suljetuista valtioista joissa oli hyvin vähän jos (joissain tapauksissa) ollenkaan siirtolaisuutta muualta kuin Itäblokin sisältä. Eiköhän tämä selitä eniten sitä miksi "rasismi" on nimenomaan Euroopan itäpuolella yleisempää, ei siitä edelleenkään niin pitkä aika ole kun muurit murtuivat ja neuvosto-ohjauksesta siirryttiin kivuliaiden välivaiheiden kautta tähän nykyiseen meininkiin. EU:hunkin Tsekki, Puola ja kumppanit liittyivät vasta vuonna 2004.

  Eli verraten uusien asioiden äärellä tässä ollaan edelleen.
   
 21. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Lainaus:
  Koska olen asunut Neuvostoliitossa viisi vuotta, voin omien kokemusten perusteella sanoa, että "isovenäläisten" suhtautuminen muista neuvostotasavalloista (varsinkin -staneista) tuleviin kansalaisiin sekä tummaihoisiin ulkomaalaisiin ei ollut avoimen rasistista, mutta usein kuitenkin epäluuloista ja kyräilevää, usein kuulin heistä yksityisesti puhuttaessa käytettävän termiä "mutiainen" vastaavaa venäjän kielen sanaa. Tiukka lainsäädäntö ja tiukasti valvottu poliittinen korrektius piti ylilyönnit melko hyvin aisoissa.
   
 22. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Kenties selittää ja asiaa tulisikin tutkia. Tällöinhän Suomen osalta keskeinen tekijä voisi olla se, että kuten toteat, myös Suomi oli hyvin suljettu ja maassa oli vähän ulkomaalaisia. Mutta jos tarkasteltaisiin Venäjän rasismia, se saattaa olla määrältään suunnilleen sama "Itä-Euroopan rasismin" kanssa, jolloin suljetun yhteiskunnan vaikutus ei selitä ainakaan kaikkea.

  Lisäksi olisi hyvä tutkia työperäisen ja humanitaarisen muuton vaikutuksia. Minkälainen vaikutus sillä on, että Suomeen muuttaa työperäisesti väkeä eniten neuvostotaustaa omaavista Virosta ja Venäjältä eli poliittisesti ex-itäisestä Euroopasta sekä kolmanneksi eniten Kiinasta. Humanitaarisen maahanmuuton kolmen kärki on Irak, Somalia ja Afganistan. Joukosta puuttuvat kärjen osalta länsimaat, joihin taas suomalaiset itse muuttaisivat mielellään, jos saisivat/joutuisivat muuttaa/muuttamaan.

  Ja kiitokset @finnjewel hyvästä kommentistasi!
   
 23. Vellihousu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lainaus:
  Noh, en nyt Neuvostoliittoa kovin avoimeksikaan yhteiskunnaksi luokittelisi, kansalaisuuksien kirjosta huolimatta, tuskin sikäläinen ilmapiiri hirveästi lietsoi suvaitsevaisuutta ja yhteisymmärrystä eri kansalaisuusryhmien kesken. Tai juuri kenenkään.

  Lainaus:
  En ole ihan varma mitä yrität tällä sanoa, mutta tokihan on selvää että jos suurin maahanmuuttajaryhmämme olisivat esimerkiksi brasilialaiset naiset, saattaisivat rasismia koskevat tutkimusluvut olla eri näköisiä.
   
 24. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Enpä minäkään ole koskaan luokitellut Neuvostoliittoa avoimeksi yhteiskunnaksi.

  Lainaus:
  Tarkoitin työperäisen maahanmuuton suurempaa painottumista läntisen Euroopan maihin ja sen mahdollisesti mukanaan tuomia muutoksia asenteisiin. Pointti on edelleen siinä, että rasismin syitä tulisi tutkia, jotta ymmärrettäisiin paremmin mitä voidaan tehdä. Vihervassareilta toki löytyy ratkaisut tutkimattakin. Linkki Emma Karin näkemykseen Verkkouutisissa:

  Lainaus:
  Emma Kari: Rasismin hyssyttelyn on loputtava

  Itse näen muutoksen tutkimuksen syistä + sen pohjalta tapahtuvuen asenteiden muutoksen kautta. Julkisen vallan ja sen tukea saavien suurten tahojen tulee olla aktiiviisia. Pienenä esimerkkinä mitään Palloliiton Qatar matkoja tai Jokerien KHL-pelejä ei tulisi sallia.

  e: miksi siis ei tulisi sallia? Jos tarkastellaan ihmisoikeuksia, kanssakäyminen kahden hyvin merkittävän ihmisoikeusrikkojan kanssa on väärin. Jos kanssakäyminen sallitaan, suhteellisen turha on valtiovallan höpistä jostain rasismista Suomessa, koska em. toiminta syö sanoilta pohjaa.

  Valtiovallan tulee siis ensin tehdä osansa ja vaikka en Karin esityksiä ainakaan sellaisenaan kannata, vasta sen jälkeen Emma Karin esityksiä voidaan mielestäni edes tarkastella. Nyt ne ovat lähinnä vitsi.
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018 klo 15.26
 25. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Samaa mieltä, että ihonväri ei ole se juttu, vaan ennemminkin kulttuuri.

  Lainaus:
  Länsi-Euroopan rasismi voi esiintyä myös eri tavalla. Me suomalaiset emme tunne kovin hyvin siirtomaakuvioita ja niiden pohjalta syntyneitä jännitteitä tiettyjen Euroopan, Afrikan ja E-Amerikan maiden välillä. Siellä ei välttämättä kulttuuritkaan ole niin kauhean erilaisia, kun esimerkiksi samoja kieliä puhutaan entisten siirtomaiden kansalaisten kanssa. Ilmiö on siis erilainen siinäkin mielessä.