Näkisin mielelläni esimerkiksi keskustelusarjan, jossa käsiteltäisiin
a) onko rasistiset näkemykset yhteiskunnassa lisääntyneet 10-20 vuoden aikana
b) onko hyväksyttävän puheen rajaa siirretty rasistiseen suuntaan 10-20 vuoden aikana
c) onko suhtautuminen maahanmuuttajiin aiempaa positiivisempaa vai negatiivisempaa 10-20 vuoden aikana
Osaksi mahdollisen keskustelun taustaa, näkisin, että a) eivät ole, b) ei ole ja c) positiivisempaan suuntaan.
Esimerkiksi Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervastin mukaan mitään negatiivista käännettä ei ole tapahtunut, vaikka sellaista välillä julkisuudessa esitetään. Hän ei näe kansan kahtiajakautumista, vaikka iän, sukupuolen ja koulutuksen suhteen asenteet jonkin verran vaihtelevat.
Tämä siis kokonaiskuvana. Somessa on ymmärtääkseni osin erilainen tilanne, samoin PS:n sisällä, jossa asenteet jyrkkenivät lisää vuoden 2015-2016 maahanmuuttokriisin ja sen osaltaan aiheuttamien rikosten seurauksena. Erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen kohtaama erilainen seksuaalinen ahdistelu maahan tulleiden toimesta nosti tunteita PS:ssa pintaan.
Itse en tunnista Abdulkarimin maalaamaa pahuuden kuvaa, jossa rasismi on Suomessa yhä enemmän esillä sanoina ja tekoina ja kyse ei ole hetkellisestä muutoksesta, vaan pysyvästi:
"Se, mitä pidettiin hyväksyttävänä poliittisena puheena, muuttui. Tämä tuntui omassa arjessani ja läheisteni arjessa - rasistiset näkemykset tulivat yhä enemmän pintaan - sekä sanoina että tekoina. Muutos ei ollut hetkellinen, vaan luonteeltaan pysyvää: veden pinta oli noussut ja sallitun puheen raja siirtynyt".
Se ei ole mielestäni totta kun puhutaan Suomesta yhteiskuntana. En tietenkään kiistä hänen kokemaansa. Ainoastaan kysyn, onko Suomen muutos pysyvämmin rasistiseen suuntaan todellisuutta.
Suhtautuminen maahanmuuttoon on Suomessa muuttunut aavistuksen myönteisemmäksi.
www.helsinginuutiset.fi