Jos joku väittää että yksityislääkärin kelakorvauksia tarvitaan hoitojonojen lyhentämiseen tai siksi, että terveyskeskusten palvelut ovat niin huonoja, niin tapa on aivan väärä. Samat varat voitaisiin käyttää sellaisten palveluiden tuottamiseen, jotka ovat aidosti avoimia kaikille - eli käytännössä julkisiin terveyspalveluihin. Ja jos julkisen ja yksityisen terveydenhuollon rajaa halutaan tehokkuussyistä rikkoa, oikea tapa on ostopalvelut. Niistä nauttii jokainen julkista terveydenhuoltoa käyttävä - kuten mainittu pienituloinen eläkeläinen. Ei vain eliitti.
Tämän päivän Aamulehdessä oli juttua tästä asiasta, enpä taas verkkoversiosta juttua löytänyt, mutta printtiversiossa on.
Otsikko kuitenkin kertoo jo paljon jutun sisällöstä: "
Asiantuntijat: On järjetöntä poistaa Kela-korvausta"
Jutun mukaan Julkiseen terveydenhuoltoon menee yli 11 miljardia euroa vuodessa ja lääkäripalkkioita maksetaan 63 miljoonaa euroa Kela-korvausten muodossa vuodessa. Kyseessä on siis lähes marginaalinen summa, jolla ei terveydenhuoltojärjestelmää muuteta yhtään mihinkään suuntaan. Jutussa myös mainitaan, että jos korvauksista luovuttaisiin lisääntyisivät asiakkaat terveyskeskuksissa 50 000 päivää kohden. Se ei liene paljoa matematiikkaa vaadi tehdä johtopäätöksiä. Jutussa myöskin mainitaan, että vastoin yleistä käsitystä yksityisiä palveluja käyttää väkeä kaikista tuloluokista.
Tässä koko hommassahan on pohjimmiltaan kyse siitä, että julkinen terveydenhuolto on rakenteellisessa kriisissä ja yksityinen sektori pystyy toimimaan monin verroin tehokkaammin. Tästä kertoo hyvää esimerkkiä se, että nämä yksityiset lääkärifirmat pystyvät lupaamaan hoitaa vastaavat kunnan palvelut aikaisempaa paremmalla hinta/laatu-suhteella ja vielä keräämään katteet päältä. Esimerkiksi erikoissariaanhoidon tiedonhallintaan kuluu 60% työtunneista.
Ratkaisu tähän ei ole se, että ruvetaan heikentämään yksityistäsektoria, ja sitä kautta "tasoittamaan" puntteja. En tiedä onko julkinensektori missään muodossa valmis niihin kasvukipuihin, joita se prosessi vaatisi, tai että miten se edes käytännössä järkevästi ja vastuullisesti tullaan hoitamaan, mutta tuollaiset Urpilaisen kommentit ovat kyllä sitä itseään.
Ylipäänsä Suomella on todella paljon tämän laman jälkeen rukkaamista pöhöttyneistä hallinto- yms. rakenteista, joihin on useimpien vuosikymmenten ajan kerääntynyt ilmaa reilusti. Se tosin tulee olemaan todella vaikean poliittisen prosessin takana, ja sen takia en olisi hirveän luottavainen sen onnistumisen suhteen, vaikka se olisikin kokonaisuuden kannalta enemmän kuin järkevää ja tarpeellista
En myöskään oikein ymmärrä puhettasi "elitistisistä" palveluista. Kyse on kuitenkin peruspalveluista, joissa tulisi viimeiseen asti välttää tietynlaista "rangaistus"-periaatetta, ja palveluiden tulisi mahdollisimman pitkälle olla yhdenvertaiset kaikille, kuten koulutus jne. Ja aivan, tilanne ei tällä hetkellä ole sen kaltainen - varakkailla on mahdollisuudet saada parempaa terveydenhuoltoa kuin köyhillä. Tämä epäsuhta tosin on syntynyt tehottomasta julkisesta sektorista, jonka "ansiosta" yksityisen sektorin on ollut kohtuullisen väestövastuunkin saamiseksi ollut "pakko" tulla markkinoille. Tietenkin edes vähän markkinasilmää omaavalla tilanteesta on saanut vedettyä hyvät tulot. Kyllähän tämä tilanne on varmasti erittäin suuressa riskissä tendenssimäisen kehityksen ansiosta karata käsistä pahastikin, mutta siihen ei ratkaisuksi riitä yksityispuolen kampittaminen, siitä ei hyödy edes kansalaiset. Kyllä ratkaisu on siellä julkisella puolella.