Päivän Hesarissa taloussivuilla (B-osasto) on eläkeasiaa, eurooppalaisessa kontekstissa, toimittaja Jenni Virtasen kynästä. Myös ETK:n asiantuntijalta toimittaja on osannut hakea jopa parin rivin kommentin.
Eläkekysymys on moniulotteinen, mutta kysymys on samalla myös julkisesta taloudesta. Pääsisimme siitä pienemmillä ja oikeudenmukaisimmilla julkisen talouden leikkauksilla mitä enemmän teemme työtä. Kysymys olisi parhaasta kuviteltavissa olevasta "täsmäelvytyksestä", sillä muutoinhan taloudellinen toimeliaisuus ei tule vain "hyötymään" säästötoimista, ei edes siitä syystä, että ne saattavat tervehdyttää julkisen ja yksityisen sektorin välistä työnjakoa. Työn tekemiseen ja työuralla jaksamiseen liittyvät myös muut kysymykset kuin eläkkeet, mutta ei itse asiaa voi mitenkään "pehmeilläkään" keinoilla sivuuttaa, työurien on jatkuttava huoltosuhteen heiketessä myös loppupäästään. Väestö eläköityy, työikäinen ja -kykyinen osa väestöstä suhteessa vähenee.
Tässä on sellainen tulevaisuutta koskeva yhtälö, jota ei ratkaista paskanpuhumisella, ylipainoisten ay-johtajien avainaloilla toimeenpanemilla lakoilla tai edes eläkejärjestelmän sisäisten rahastojen asteittaisella purkamisella.
Tuossa ei ole mitään sellaista, mistä ei olisi jo jauhettu.
Ongelma on, Viljuri, se, että sinäkään, et edes sinä pysty tuomaan mitään konkreettista tähän keskusteluun. Minäkin voin sanoa, että tarttis tehdä jotain, tarttis ainakin tehdä enemmän duunia.
Sen sijaan että keskityt ay-johtajien painoindekseihin, esitä jotain konkreettista. Eikö kaiken lähtökohta tulisi olla se, että mahdollisimman monella olisi työtä? Mitä kokoomus tekee tämän asian eteen? Maksaa lisää työllistämistukia yrittäjille? Ei tähän maahan tulla koskaan perustamaan niin paljon pk-yrityksiä.
Mitä kokoomus tekee sen eteen, että jo olemassa olevassa perusteollisuudessa on tarpeeksi työtä suomalaisille?
Mitä konkreettista kokoomus tekisi työssä jaksamista edistääkseen?
Tiedän, et vastaa siihenkään mitään.
Eläkeiän nosto tai virolaisten rakennusmiesten rekrytoiminen ei ole vastaus.
Mikä muuten on kantasi lakko-oikeuteen, tulisiko se kokonaan kieltää? Milloin lakko on laillinen? Mikä on sellainen tilanne, jolloin lakko on perusteltu?
Erittäin yksinkertaisia kysymyksiä. Osaatko vastata?
Et.
Se, että kirjoitat marxilaisista ja toimittajista, ei ole vastaus. Tiesitkö, että juuri omissa bittimaailmoissaan päivästä toiseen sukkuloivilla on päihderiippuvaisten lisäksi kaikista suurin syrjäytymisriski? Ensin vain vieraannutaan kuin vaivihkaa lipuen, kohta ollaankin jo syvällä kaivossa.
Mitä sinä aiot tehdä isona?
Siihet voit heittää vaikka jonkin teorian.