itä, että Suomalaiset ovat maailman kateellisinta kansaa. Vasta nyt minä olen oikeasti ymmärtänyt että miten hyvin se pitää paikkaansa. Sen minä vielä ymmärrän, että ollaan jollekin toiselle kateellisia siitä että menee hyvin, mutta kun tässä Fortumin tapauksessa Suomalaiset ovat lähinnä itselleen kateellisia, kun meidän itse omistamalla firmallamme on mennyt niin hyvin!
Oikeiston tympeinpiä latteuksia on tämä kateuskortti, jonka alle kylmästi lakaistaan pieninkin vihjaus oikeudenmukaisuudesta.
Globaalin talouden ehkä tuhoisin virhe on ollut reaalitalouden alistaminen kupla- eli kasinotalouden juoksupojaksi:
Ensinnäkin tämä "shareholder value", joka ei ole luonnonlaki, vaan oli ensin 1920- ja sittemmin 1980-luvulla lanseerattu ajatus, jossa osakeyhtiöiden tarkoitus on vain ja ainoastaan tuottaa lyhyellä aikavälillä maksimaalinen tuotto sijoitetulle pääomalle.
Se oli valtava muutos verrattuna ns. sidosryhmäajatteluun. Ennen jonkun yrityksen tarkoitus oli hyödykkeitä tuottamalla tuottaa mahdollisimman suurta nettotulosta pitkällä aikavälillä. Se tapahtui kuuntelemalla kaikkia sidosryhmiä. Kuten omistajia, asiakkaita, kilpailijoita, työntekijöitä, alijankkijoita ja julkista sektoria.
Nyt varsinkin pörssiyhtiöt lähinnä kaupittelevat osakemarkkinoille odotusten kuplaa. Ennen nykyistä lamaa jopa tappiolliset yritykset hullun lailla saalistivat osakkeenomistajille ja ylimmälle johdolla jättiosinkoja ja -bonuksia. Samaan aikaan kun työntekijöitä muistettiin massairtisanomisilla.
Tulevaisuudessa ylimmän johdon bonuksien sitominen osakekursiin tullaan todennäköisesti kieltämään. Tilalle voivat aivan hyvin tulla bonukset hyvästä nettotuloksesta. Jo yritys aidossa kilpailutilanteessa tuottaa runsaasti voittoa niin osakkaat ja vastuuhenkilöt ovat isotkin osingot ja bonukset ansainneet. Ja tälle asialle kukaan täysipäinen ei liene kateellinen.
Maaiman talous vaan ei todennäköisesti kestä toista tappiinsa vedätetyn optio- ja tuotto-odotuskuplan räjähdystä silmille.