Millainen on uusi hallituksemme?

  • 453 178
  • 4 789

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Viljuri kirjoitti:
"Kepulandiassa", siis pitäjissä joissa valtuustopaikkojen enemmistö on kepulla, on esimerkiksi yritystoiminta käytännössä mahdotonta, ellei kuulu kepuun tai maksa kepun järjestöille suojelumaksuja.

Aika kova väite, johon olisi kovin mukava kuulla faktatietoa pohjalle. Miten valtuusto voi estää laillisen yritystoiminnan? Tunnen nimittäin itse demari- ja kokoomusyrittäjiä (heitäkin siis on), jotka operoivat keskustavetoisissa kunnissa; mistään suojelumaksuista tai muistakaan ongelmista en ole kuullut, vaan firmat pyörivät siinä missä keskustalaistenkin.
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
Viljuri kirjoitti:
siffa kirjoitti:
"Kepulandiassa", siis pitäjissä joissa valtuustopaikkojen enemmistö on kepulla, on esimerkiksi yritystoiminta käytännössä mahdotonta, ellei kuulu kepuun tai maksa kepun järjestöille suojelumaksuja. Tässä mielessä kokoomuksen patavanhoillisimmatkin kannattajat ovat oikein suvaitsevuuden ja sallivuuden perikuvia verrattaessa maalaissiskoihinsa ja -veljiinsä, unohtamatta Pohjanmaan "bible beltiä" ja sen voimakasta vaikutusta kepun politiikkaan.

Tulipa sinulle ruskean railakka aivopieru muuten hyvien, oivaltavien ja hauskojen viestiesi joukkoon. Oletko juonut jotain liian hapokasta?

Kepun bashaaminen on suosittua joissain piireissä, mutta kyllä sitä osataan vasemmallakin sysypunaisilla paikkakunnilla. Imatralla (valtuustossa yksinkertainen enemmistö demareita, tehdaspaikkakunta) esimerkiksi taannoin ei pienyrittäjälle tonttia "oikein järjestynyt". Menipä tämä sitten naapurikuntaan.

Ja mainitussa kaupungissa kaupunki vuokraa työväenyhdistyksiltä kaupunginyrityksille tilat, ja kaupungin omat tilat on tyhjillään.

Ei se ole puolueeseen sidottua se "kepulipeli". Yleistäminen sen sijaan on aivan hanurista.
 

Viljuri

Jäsen
er_bai_wu kirjoitti:
Aika kova väite, johon olisi kovin mukava kuulla faktatietoa pohjalle. Miten valtuusto voi estää laillisen yritystoiminnan? Tunnen nimittäin itse demari- ja kokoomusyrittäjiä (heitäkin siis on), jotka operoivat keskustavetoisissa kunnissa; mistään suojelumaksuista tai muistakaan ongelmista en ole kuullut, vaan firmat pyörivät siinä missä keskustalaistenkin.

Toki tuo osittain "loka laitismaista" liioittelua, mutta kyllähän esimerkiksi sellaisilla aloilla, jossa kunnan kanssa on tavalla tai toisella oltava yhteistyössä, on puoluekannalla merkitystä. Myös paikalliset osuuskunnat monessakin merkityksessä ja vastaavat saattavat käyttää valtaansa myös puoluepolitiikan kautta. Isommissa kuntakeskuksissa läpinäkyvyyttä on enemmän ja alueellisesti toisaalta Pohjanmaalla vähemmän, jossa asioita saatetaan hoitaa myös ns. "uskonnollisten" kontaktien kautta, jopa vastoin sopimuksiin ja kunnan päätöksiin julkisesti kirjattua.

On hieman vaikea panna sanoja tähän, monestakin syystä, mutta olen kuitenkin törmännyt juristeriassa myös hyvin konkreettisiin esimerkkeihin eli eivät kaikki em. kaltaiset väitteet aivan täysin tuulesta temmattuja ole.

Toisekseen, taustani ei ole Helsingissä, eli en ole mikään Ben Zyskowicz huutelemassa Strindbergin kahvilasta...
 

Alkiolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue ja Jokerit
Älkää nyt

herranjumala luulko, että Sauli työministeriksi lähtee. Se on ministeripalleissa samassa sarjassa maa- ja metsätalouden kanssa: ikinä et hoida hommaasi niin hyvin, etteikö arvostelua tulisi. Ulkoministeri Saulista tulee jos tulee. Eipähän ainakaan sitten kukaan pääsisi syyttämään ulkopoliittisesta kokemattomuudesta seuraavien presidentinvaalien alla, joilloin vastassa on todennäköisesti Tuomioja tai nyk. pankkimies Liikanen...
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viljuri kirjoitti:
No se historiasta. Suomi on kuitenkin outous maailman maiden joukossa, kun meillä on näin "voimakas" agraaritaustainen puolue kuin kepu. Yleensä se olisi merkki hyvin takapajuisesta maasta ja yhteiskunnasta, mikä tietysti voi pitää paikkansa täälläkin ainakin osittain...
....
"Kepulandiassa", siis pitäjissä joissa valtuustopaikkojen enemmistö on kepulla, on esimerkiksi yritystoiminta käytännössä mahdotonta, ellei kuulu kepuun tai maksa kepun järjestöille suojelumaksuja.
....
Olli Rehnin ja nyttemmin jopa Vanhasen kaltaiset kepulaiset luovat uskoa myös siihen, että kepu on muutakin kuin aikansa elänyttä aluepolitiikkaa.
Köh köh...Kaikki suomalaiset vaan helssinkiin metropolia rakentamaan niinkuin Kataisen puheista voi päätellä. Rakennetaan suur-Helsinkiä, unohdetaan maaseutu, eletään kaikki kaupungissa. Emme me maaseudun ihmiset ole yhtä hyviä ihmisiä kuin kaupunkilaiset, miksi meidän asioitamme pitäisi kenenkään puolustaa?

Ei kai täälläkään kukaan valitse kenenkään toisen puolesta puoluekantoja. Ihan elämme modernissa yhteiskunnassa niinkuin tekin kaupunkilaiset, nytkin istun ihan tietokoneen ääressä ja kirjoittelen intternettiin. Eivät nämä pikkukunnat ole mitään Pohjois-Korean pienoismalleja jossa iso paha kepulainen kyselee vastaantulijoilta ja yritystukien anojilta puoluekantaa ja viimesyksyisen viljasadon suuruutta. Ovatko kaupunkilaisserkkumme niin ilkeitä? Sanokaa joku kun en ole koskaan kaupungissa käynyt. Täkäläiset kunnanvaltuusto ei hyväksy väliaikaista maaltapako-anomustani, koska pelkää että näkisin kaupungissa kuinka hyvin kokoomuslaisilla ja sosdemeillä on asiat ja vaihtaisin puoluekantaani.

Mieluummin olisin ottanut punamultahallituksen kuin porvarisellaisen. Vaikka Keskusta ei ollutkaan vaalien voittaja, on se edelleen ykköspuolue ja siihen ei kokoomuslaisten rehentely auta. Pikkuhiljaa vaikuttaa että kokoomus haluaa ottaa tästä kaiken ilon irti koska pelkää itsekin ettei kauaa huipulla pysy, vaikka hienot vaalit tekivätkin. Keskustaltakin oli hieno suoritus uusia pääministeripaikka, niinkuin miljoona kertaa on jo sanottu, huipulle pääsy on helpompaa kuin siellä pysyminen.

Apua, pitää lopettaa. Olen unohtanut maksaa suojelumaksuni, kepumafian vihreä Valmet kaartaa kohta pihaan. Ja muutenkin kunnanvaltuuston puheenjohtaja (kesk.) katkaisee kohta nettiyhteydet ulkomaailmaan, sitten täkäläisten ihmisten kotikoneilta voi katsella vain kepupropagandaa. Yrityksissä tuo uudistus on toteutettu jo aikaa sitten.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Senior kirjoitti:
Minun mielikuvani mukaan SDP on Heiniksen myötä vasemmistolaistunut roimin askelin

Niin. Lisäksi Halosen (vrt. Ahtisaari) ja Tuomiojan näkyvä asema on vetänyt heitä vasemmalle Lipposen jäädessä vastavoimana syrjään.

Senior kirjoitti:
Yritin lukea viestisi sisällön huolella, mutta ylläoleva ei juuri siltikään auennut. Jos ja kun Demarit jatkavat nykyvasemmalla, miksi heillä olisi etulyöntiasema nousta seuraavaissa vaaleissa sekä kepun, että kokoomuksen ohi?

Demarit ovat takinkääntäjiä, joten en vielä ala pohtimaan, että miten he menevät ensi vaaleihin, mutta en tarkoittanut välttämättä, että nousisivat kepun ohi. Tarkoitin sitä, että kokoomuksella on lähes mahdoton tehtävä nousta suurimmaksi puolueeksi. Suomessa kansan poliittinen muisti on olematon ja lisäksi epäilen, että ihmisillä ei ole oikein rahkeita tai viitseliäisyyttä analysoida asioita tarkemmin. Fakta on se, että joka vaaleissa suurista puolueista oppositiossa oleva saa vaalivoiton ja toinen päähallituspuolueista saa rökäletappion. Ero demareihin ei ole nyt suuri ja pitää muistaa, että tärkeillä alueilla viimeiset paikat kääntyivät nyt usein kokoomukselle kun ne menivät viimeksi demareille eli ei tarvitse tulla kovinkaan paljon kannatus alas, kun näkyy jo monta paikkaa pienempänä eduskuntaryhmänä. Kokoomuksen ja demareiden kannatusero on kuitenkin vain prosenttiyksikön luokkaa.

Pitää myöskin muistaa se, että nyt he epäonnistuivat nimenomaan kamppanjassaan todella roimasti. Vaalimainonta kokoomusta vastaan osui omaan nilkkaan. Jos ensikerralla mainostavat, että he ovat se hyvinvointivaltion puolesta puhuva puolue niin kansa äänestää riippumatta siitä, että kuinka hallitus on menestys. Osa on aina tyytymättömiä, eikä heidän peruskannatustasonsa nytkään huono ollut.

Minun on hyvin vaikea uskoa, että demarit lähtisivät Heinäluomalla neljän vuoden päästä vaaleihin. Ensi vuoden kunnallisvaalit voivat olla jo avainasemassa, koska eurovaaleissahan heillä menee kuitenkin huonosti. Eli jos ensi vuonna kannatus ei ole lähtenyt nousuun niin vaihtavat puheenjohtajaa. Ongelma on tosin se, että heillä on nimet vähissä. Vähän samanlainen tilanne kuin kokoomuksella silloin, kun Niinistö luopui, perintöprinssi O-P oli ryvettänyt itsensä ja tehtiin katastrofivalinta päätymällä Itälään. Muutama vuosi on mennyt ja nyt on valovoimaisia nimiä puolue täynnä kuten Katainen, Niinistö ja Stubb. Jotain samanlaista demareiden pitää keksiä. Muutenkin panostaa imagoon.

Itse en ole niin luottavainen kuin sinä mitä tulee kansaan. Kokoomus on saanut vain pari kertaa eli 1987 ja 2007 nyt viime aikoina hyvän vaalituloksen ja monilla alueilla ihmiset ovat edelleen hyvin pihalla. Onneksi osa heistä ei äänestä.

Senior kirjoitti:
Tuomiojankin iltaisten uutiskommenteitten perusteella osa demarivaikuttajista odottaa konkreettisia muutoksia demareissa ihmetellen Heiniksen tähänastista viilipyttymäisyyttä tappion keskellä. Eli kuulen mielipiteensä kaukoviisaana vaihtaa ruoriin joku nykysuuntaisempi, pätevä hemmo, joka elää tätä vuosituhatta.

Tuomiojan puheissa on tietysti osana se tausta, ettei häntä ole valittu puoluejohtoon. Toisaalta hän on myöskin valtakunnan kovimpia takinkääntäjiä, joten hän on Halosen tapaan henkilö, joka on valmis muuttamaan mielipiteitään mielinmäärin kunhan omat päämäärät toteutuvat. Niinpä hän voi olla yht'äkkiä puoluejohtajana vetämässä demareita oikealle, vaikka on itse ollut nimenomaan demareiden vasemmistosiivessä.

Näissä vaaleissa demareiden suurin ongelma oli se, että joka väittelyssä Heinäluoma myötäili Vanhasta, ts. pelkkä juoksupoika. Ja hallituksen ratkaisuthan ovat vasemmistolaisille myrkkyä. Kyse ei ole siitä, että kansa olisi mikskään muuttunut, vaan osa demareista jää nykyään kotiin tai äänestää Soinia tai vihreitä. Se, että he ovat rehellisesti demareita niinkuin ovatkin herättää vain sen kysymyksen, että ovatko osa demareista niin masentuneita, ettei niitä saa enää vaaliuurnille. Menee tavallaan hukkaan ponnistelut vaikka hakisivat kuinka sitä identiteettiään. Ja tuohon identiteettiin liittyy se, että miten itse ymmärsin Tuomiojan. Hän kritisoi juuri sitä, että Heinäluomaa ei vituta tappio ja toisekseen sitä vaalimainontaa, jossa heistä tehdään hyviä ja kokoomuksesta paha. Se ei ole kuitenkaan poissulkeva sille, että hän esim. itse haluaisi ajaa vasemmistolaista demaripolitiikkaa. Hänellä ei ole vain ollut työkaluja.

Senior kirjoitti:
Tämäkään ei oikein avaudu. Mitä tekemistä Niinistön mahdollisella äänimäärän kasvulla on demokratian toteutumisen kanssa suhteellisessa vaalitavassa?

Nyt Uudellamaalla kokoomus keräsi 133885 ääntä ja kaikki puolueet yhdessä 465734. Yli 60 tuhatta ääntä tuosta on huikea määrä ja itse pidän sitä hyvin huolestuttavana, jos se siitä kasvaisi. Puhumattakaan tuollaisesta 100000 äänestä. Se muiden kansanedustajien mandaatti on silloin niin heikko. Siis jos puolue asettaa 34 ehdokasta ja yksi saa lähes kaikki äänet niin eihän siitä tule mitään. Tässähän on nyt ideana se, että kokoomuksen pitää pystyä kasvattamaan uusia nimiä myös Uudellamaalla. Siis että käy samalla tavalla kuin mitä esim. Helsingissä on käynyt eli että Vapaavuori ja Sarkomaa vaikkapa ovat pystyneet rakentamaan vahvan oman suosion. Nyt Uudeltamaalta on 11 kansanedustajaa ja sieltä pitää pystyä osan heistä profiloitumaan ja rakentamaan oman vahvan pohjan, joka ottaisi hieman Niinistöltä ääniä pois. Edustuksellinen demokratia on monen ihmisen yhteistyötä. Jos yksi mies saisi satatuhatta ääntä niin silloin kyse ei ole siitä, vaan jostain monarkian ihannoinnista tai kaipuusta kekkosen aikaan.
 

Waky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viljuri kirjoitti:
TOn hieman vaikea panna sanoja tähän, monestakin syystä, mutta olen kuitenkin törmännyt juristeriassa myös hyvin konkreettisiin esimerkkeihin eli eivät kaikki em. kaltaiset väitteet aivan täysin tuulesta temmattuja ole.

Toki itse taas olen julkisella puolella törmännyt ilmiöön, että kaupungin/kunnan virkoja jaetaan puoluekirjan mukaan eikä pätevyyden. Eikä kyseessä ole keskustavetoinen kunta.
 

Viljuri

Jäsen
mr_tps kirjoitti:
Mieluummin olisin ottanut punamultahallituksen kuin porvarisellaisen. Vaikka Keskusta ei ollutkaan vaalien voittaja, on se edelleen ykköspuolue ja siihen ei kokoomuslaisten rehentely auta. Pikkuhiljaa vaikuttaa että kokoomus haluaa ottaa tästä kaiken ilon irti koska pelkää itsekin ettei kauaa huipulla pysy, vaikka hienot vaalit tekivätkin. Keskustaltakin oli hieno suoritus uusia pääministeripaikka, niinkuin miljoona kertaa on jo sanottu, huipulle pääsy on helpompaa kuin siellä pysyminen.

Arvoisa herravihaisen kepulaisen arkkityyyppi! (vaikka itsekin olet ilmeisesti herraksi kouluttautumassa?)

Poliittisessa historiassa oppii ainakin sen, että jos joku, niin kepulaiset tyyliin Väyrynen ovat aina yrittäneet "tahtopolitikoida", usein maan kannalta erittäin huonoin tuloksin (EU, EMU). Tämä tunnetaan sekä oikealla että vasemmalla termillä: "maalaisliitto/keskusta pettää aina".

Vanhanen on tässä mielessä sosdem puoleltakin kuuluneiden viestien perusteella poikkeus, toki unohtamatta presidentinvaaleja. (joissa niissäkin tietyt maakuntien kepulilehdet ottivat Halosta tukevan linjan)

Jahka taas "tähdet" asettuivat vaalituloksen myötä uuteen asentoon, on ainakin se tehtävä selviksi Korhosille ja muille maakuntien painostuspumpuille, jotka näkivät tilaisuutensa kentältä tulleiden viestien mukaan tulleen, että nyt alkaa vasta peruskepu "lypsäminen", niin tähän ei nykyisessä poliittisessa kulttuurissa ole mahdollisuuksia, vaikka kuinka vetäisi karvalakkilähetystön jäsenenä Pohjalaisessa Osakunnassa keittoa ennen ministerien ja heidän apulaisten tapaamista.

Siis ihan yställisyydellä, vaateensa pitää osata edes alustavasti perustella, pelkkä väite siitä, että paikallinen "kepu" tai "kok" on tätä mieltä, ei ole vielä peruste jonkin asian toteuttamiselle.
 

scholl

Jäsen
Viljuri kirjoitti:
Tietoisuus "aseveliakselista" sekä kepun suosima K-linja korsimoineen, kekkosineen, karjalaisineen, uusitaloineen ja väyrysineen (kuka muuten oli tämä peruskepulainen ja hänen poikansa, jotka menivät ns. nigerialaiskirjeisiin?)

Olavi Mattila.

Itseäni kepussa eniten häiritsee se vahvan kentän junttaama oman edun tavoittelu. Ollaan suuria kaupunkeja vastaan ja ministereiksi valitaan henkilöitä, joiden tehtävä on viedä aluepolitiikka äärimmäisyyksiin ja kupata fyrkkaa maakuntiin maksimimäärät. No okei Ole Norrback diilasi sillan Vaasaan, mutta kaikki muu on Pekkarisen ja kavereiden hommia.

Kaupunkeihin he eivät edes yritä asettaa paikallisia ehdolle, vaan yllättäen hivutetaan oma jengi ehdolle esimerkiksi Helsinkiin ja sitten jos tulevat valituiksi niin sama homma jatkuu ja vahvistuu. Ja kun perjantai tulee niin on kiire junaan.

Kyllähän se on niin, että suurin osa Suomen epäkohdista on tehty kymmenien vuosien aikana punamultahallitusten aikoina. Sellainen ihmeellinen viljelijöiden ja sak:n kättäpäällelyönti, jossa molemmille etuja ja jos tullaan umpikujaan niin devalvaatiokortti käyttöön. Nyt kun tilanne on muuttunut niin on ollut pakko tehdä jotain, mutta rakenteellisiin uudistuksiin eivät silti suostu.

Viljuri kirjoitti:
Jos ja kun vihreät saadaan hallitukseen mukaan, kasvaa sinivihreän hallituksen osaamisen ja yhteiskunnallisen edustavuuden määrä jo sellaiseksi, että sinivihreä hallitus voi oikeasti tehdä hyvää ja uudistaa luutuneita asenteita ja rakenteita paremman ja oikeudenmukaisemman Suomen luomiseksi. Luotan tähän kuin vuoreen.

Jos vihreät eli vesimelonit tulevat mukaan niin silloin siinä on jo sateenkaarihallitus. Osa vihreistä on enemmän vasemmalla kuin vasemmistoliittolaiset.

Ja mitä tulee tupoon niin se ei ole pelkästään hallituksesta kiinni. SDP ja SAK voivat kaataa sen pelkästään harrastuksen vuoksi, vaikka hallitus tekisi mitä.
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viljuri kirjoitti:
(vaikka itsekin olet ilmeisesti herraksi kouluttautumassa?)
Mistäs niin päättelet? Sarkahousujahan minä täällä vedän jalkaani ja pakkailen tuohikonttia siinä toivossa että postiauto salakuljettaisi minut illalla kaupunkiin. On apulanta taas lopussa.;)

Viljuri kirjoitti:
Poliittisessa historiassa oppii ainakin sen, että jos joku, niin kepulaiset tyyliin Väyrynen ovat aina yrittäneet "tahtopolitikoida", usein maan kannalta erittäin huonoin tuloksin (EU, EMU). Tämä tunnetaan sekä oikealla että vasemmalla termillä: "maalaisliitto/keskusta pettää aina".

Vanhanen on tässä mielessä sosdem puoleltakin kuuluneiden viestien perusteella poikkeus, toki unohtamatta presidentinvaaleja. (joissa niissäkin tietyt maakuntien kepulilehdet ottivat Halosta tukevan linjan)

Siis ihan yställisyydellä, vaateensa pitää osata edes alustavasti perustella, pelkkä väite siitä, että paikallinen "kepu" tai "kok" on tätä mieltä, ei ole vielä peruste jonkin asian toteuttamiselle.
Tunnustan, olen 90% Vanhasen ajan kepulainen. Nuoresta iästäni johtuen en ehtinyt syvällisemmin kokemaan menneiden aikojen väyrystelyjä ja ahosteluja, mutta kuulopuheiden perusteella ymmärrän joidenkin antipatiat keskustaa kohtaan. Vanhasen ajan keskustan politiikkaan olen ollut pääasiassa tyytyväinen. Niin kunnallisella-, kuin myös valtakunnallisella tasolla.

Eniten minua aiemmissa viesteissä suivaannuttikin maaseudun väheksyminen, vaikka sitä ei välttämättä suoraan sanottu niin muutamien kokkareiden kirjoituksista sen pystyi lukemaan rivien välistä aika hyvin. Onko se kaupunkilaisen näkökulmasta niin väärin, että maaseudullakin ihmiset yrittävät elää? Vaikka sitten maataloustukienkin avulla. Ja kyllä täälläkin suurin osa ihmisistä tekee "rehellistä työtä".

Punaista näen myös stereotypioimisesta. Se on turhaa. Nykyään kaikki puolueet ovat jakautuneet niin erilaisiin ammatti- ja yhteiskuntaluokkiin että stereotypioiminen duunareihin, maajusseihin ja oivalohtandereihin ei kovin uskottavasti onnistu. Vai antoiko Lohtander kasvot kaikille Kokoomuslaisille?

scholl kirjoitti:
...tärkeillä alueilla viimeiset paikat kääntyivät nyt usein kokoomukselle kun ne menivät viimeksi demareille eli ei tarvitse tulla kovinkaan paljon kannatus alas, kun näkyy jo monta paikkaa pienempänä eduskuntaryhmänä. Kokoomuksen ja demareiden kannatusero on kuitenkin vain prosenttiyksikön luokkaa.
Tätä minä juuri tarkoitin kun sanoin, että huipulla pysyminen on vaikeaa.
 

scholl

Jäsen
Viljuri kirjoitti:
Vanhanen on tässä mielessä sosdem puoleltakin kuuluneiden viestien perusteella poikkeus, toki unohtamatta presidentinvaaleja. (joissa niissäkin tietyt maakuntien kepulilehdet ottivat Halosta tukevan linjan)

Eikös Vanhanen ollut kuitenkin henkilö, joka laati ponnen, joka kaatoi viidennen ydinvoimalan aikanaan. Ja EU-jäsenyyden hakemistakin taisi vastustaa. Tietysti Pateen ja vastaaviin verrattuna erona voi olla se, että Vanhanen on ehkä enemmän joustava opportunisti ja toimii siinä olemassaolevassa toimintaympäristössä. Eli jos huomaa, että joku asia on eduksi jollain tavalla niin ei jankkaa loppuun saakka kuin Pate, vaan antaa periksi ja kääntää takkinsa.
 

Viljuri

Jäsen
scholl kirjoitti:
Jos vihreät eli vesimelonit tulevat mukaan niin silloin siinä on jo sateenkaarihallitus. Osa vihreistä on enemmän vasemmalla kuin vasemmistoliittolaiset.

Ja mitä tulee tupoon niin se ei ole pelkästään hallituksesta kiinni. SDP ja SAK voivat kaataa sen pelkästään harrastuksen vuoksi, vaikka hallitus tekisi mitä.

Juuri tuon ominaisuutensa takia he ovat hallitukseen tulossakin (vrt. Lipposen-ajan vasemmistoliiton mukanaolo), ympäristöosaamistahan on myös muissa puolueissa.

Toisekseen, mutu-ennustukseni sosiaaliturvasta on, että siitä laaditaan koko vaalikauden kestävä kokonaisselvitys ja seuraavien eduskuntavaalien hallitusrintaman kantava vaaliteema onkin jonkin vihreiden perustuloviritelmästä sikiävän radikaalin kokonaisuudistuksen käyttöönotto vs. SDP:n ansiosidonnainen malli.. (jos siis kaikki menee hyvin ja Luoja/kohtalo suo)

Toki myös vihreiden ympäristönäkökulmiakin otetaan "sopivissa määrin" huomioon, ydinvoimakannan pyörtämisen jälkeen siis, kyse ei ole pelkästään silmänkäännöstä. Näistä he käyvät vääntöä lähinnä keskustan kanssa, kokoomuksen hyväksyessä tämän neuvottelutuloksen sisällön.

Mitä jälkimmäiseen pointtiisi tulee, niin se on valitettavan totta. On huomionarvoista esimerkiksi Korhosen toiminnassa, että kun hän julkisuudessa kehuu keskustan vaalivoittoa, kentällä sama mies puhuu Vanhasen hävinneen jo monennetko vaalit (onhan siihen toki Korhosellakin osuuttaa, hän on siis onneksi tallonut jo keskustalaistenkin varpaita).

Eli teoriassa voisi olla ilmassa merkkejä, että onnistuneenkin sinivihreän hallitusohjelman laadinnan jälkeen, kepuun jää tahoja, jotka esimerkiksi SAK:n avustuksella olisivat kykeneväisiä tekemään tikariniskun Vanhasen selkään ja syrjäyttämään tämän palatsivallankaappauksella punamullan eduksi.

Toki se ei vaalituloksen perusteella näytä todennäköiseltä, mutta demarileirissä kauhu on sitä luokkaa, että he saattavat tarjota vaikka mitä moisesta kaappauksesta... (erilaiset vallankaappauksethan kuuluvat ao. puolueen poliittiseen repertuaariin, kuten Jäätteenmäkikin sai huomata)

Lisäys EDIT: mikä poliittinen liike tulee ensimmäisenä mieleen punanmultaan liitettävistä väreistä, en siis tarkoita P-Karjalaisen osakunnan maakuntavärejä, vaan erästä -ismiä? ;)
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Itselläni on sellainen kutina, että jos jotain sisäistä vallankaappausta keskustapuolueessa yritetään niin Väyrysen on silloin pakko olla siinä jotenkin mukana ja puolueen puheenjohtajaksi saattaisi tulla tanhuavalta maatilan emännältä näyttävä Paula Lehtomäki.

Faktahan on se, että Vanhanen on hävinnyt neljät vaalit.
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
scholl kirjoitti:
Eikös Vanhanen ollut kuitenkin henkilö, joka laati ponnen, joka kaatoi viidennen ydinvoimalan aikanaan. Ja EU-jäsenyyden hakemistakin taisi vastustaa. Tietysti Pateen ja vastaaviin verrattuna erona voi olla se, että Vanhanen on ehkä enemmän joustava opportunisti ja toimii siinä olemassaolevassa toimintaympäristössä. Eli jos huomaa, että joku asia on eduksi jollain tavalla niin ei jankkaa loppuun saakka kuin Pate, vaan antaa periksi ja kääntää takkinsa.

Vanhanen oli ydinvoiman vastustajia silloin, kun kansan enemmistö olisi sitä myös ja eduskunnan enemmistö.

Ajat muuttuu, olisi aika outoa jos ihmiset eivät sitä tekisi. Politiikassa sitä toki voidaan kutsua takinkääntämiseksi, pienemmissä piireissä kasvamiseksi.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Viljuri kirjoitti:
"Kepulandiassa", siis pitäjissä joissa valtuustopaikkojen enemmistö on kepulla, on esimerkiksi yritystoiminta käytännössä mahdotonta, ellei kuulu kepuun tai maksa kepun järjestöille suojelumaksuja.
No huh, mitä tuubaa. Isäni on juurikin kuvaillun kaltaisessa "Kepulandiassa" toiminut yrittäjänä käytännössä koko aikuisikänsä, eikä varmasti ole maksanut pennikään (tai senttiäkään) mitään ihmeen suojelumaksua. Niin eikä todellakaan kuulu Kepuun, luulen ettei edes äänestä Kepua. Mistä helvetistä tällaiset mielikuvat ihmisille edes syntyvät?

Edit. Olisi pitänyt lukea tuo jatkokeskustelukin ennen kommentointia. Lisätään nyt kuitenkin, että isäni toimii, jos ei päivittäin, niin viikottain, myös kunnan kanssa yhteistyössä.
 

scholl

Jäsen
solamnic76 kirjoitti:
Vanhanen oli ydinvoiman vastustajia silloin, kun kansan enemmistö olisi sitä myös ja eduskunnan enemmistö.

Ajat muuttuu, olisi aika outoa jos ihmiset eivät sitä tekisi. Politiikassa sitä toki voidaan kutsua takinkääntämiseksi, pienemmissä piireissä kasvamiseksi.

Politikoilta vaaditaan visioita eri tavalla kuin rivikansalaiselta. Se, että jos mies on ollut pitkään mukana, eikä ole kasvanut niin silloin hänen ei pitäisi saada tehdä mitään. Kansahan on muutosvastarintainen ja kansanäänestyksiä pitää välttää juuri sen takia, että yhteiskuntaa voidaan kehittää, mutta sen sijaan kansanedustajien voidaan olettaa perehtyvän asioihin ja tekevän rohkeita päätöksiä tietojen pohjalta.

Se energiatilanne, mikä meillä on tällä hetkellä on Matti Vanhasen ja hänen kavereidensa syytä. Itse muistan sen äänestyksen syksyllä 1993 kuin eilisen päivän ja silloin kun tuloksen kuulin kun Hankenilla safkalla olin tai sieltä lähdin niin se vitutti kyllä aivan suunnattomasti.

Jokainen voi tarkastaa, että kuka on silloin äänestänyt milläkin tavalla. Vanhasen tekoa pidän kyllä vakavampana kuin pelkästään ydinvoimaa vastaan äänestäminen, koska hän juoni koko homman. Ehkä hän ei ollut kasvanut, mutta olisi syytä kasvaa ennenkuin valitaan eduskuntaan.

Itse olen sitä mieltä, että tuossa oli kyse siitä tässä ketjussa aiemmin mainitusta keskustan tahtopolitiikasta, josta saamme nyt kaikki kärsiä. Viljelijät ja maanomistajat haluavat ajaa turvevoimaa ja muita vastaavia. Ydinvoima koetaan kepussa jonkinlaiseksi uhkakuvaksi.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Taze kirjoitti:
No huh, mitä tuubaa. Isäni on juurikin kuvaillun kaltaisessa "Kepulandiassa" toiminut yrittäjänä käytännössä koko aikuisikänsä, eikä varmasti ole maksanut pennikään (tai senttiäkään) mitään ihmeen suojelumaksua. Niin eikä todellakaan kuulu Kepuun, luulen ettei edes äänestä Kepua. Mistä helvetistä tällaiset mielikuvat ihmisille edes syntyvät?
Loka-Laitisen kolumneista?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viljuri kirjoitti:
siffa kirjoitti:
Tietoisuus "aseveliakselista" sekä kepun suosima K-linja korsimoineen, kekkosineen, karjalaisineen, uusitaloineen ja väyrysineen (kuka muuten oli tämä peruskepulainen ja hänen poikansa, jotka menivät ns. nigerialaiskirjeisiin?)

Tosin Mattilan tapauksessa on kuiskutellen puhuttu siitä, että nuo miljoonathan olivat peräisin omalle tilille eksyneistä tutkimushankerahoista, josta nousi haloo ja tämän jälkeen Mattila kertoi "lähettäneensä ne Nigeriaan"...eikä niitä enää voitu jäljittää. Mieluummin rikas hölmö kuin köyhä viksu.

Aseveliakselista semmoista, että nyt käytyjen vaalien esikoitoshan käytiin Tampereella, jossa demarien ikiaikainen oikeus (juuri aseveliakselisopimukseen vedottuna) kaupungin vallankahvasta kammettiin "törkeällä juonittelulla ja salakavaluudella" pormestarinvaaleissa, eikä hommaan tarvittu lainkaan kepua. Eli, kyllä ne muutkin osaa. Tällä kertaa varsinaisina juonittelijoina taisivat olla vihreät Välimäen johdolla. Palkkiona tästä kiva viestintävirka pormestarin kupeessa. Joka tapauksessa, demarit ottivat Tampereella komeasti kuokkaansa, jopa nöyryyttävällä tavalla, mistä irtosi meheviä juoruja ja tulehtuneita kommentteja paikallislehdessä monta viikkoa. Nyt sama toistui valtakunnallisesti. Kyllä se kertoo puolueen etääntyneen todellisuudesta aika lahjakkaasti. Niin pahasti, että pitäisin mahdollisena melkoiset kaupankäynnit kepun kanssa, jottei ruusu päätyisi vuosikymmeniksi räksyttäjän rooliin. Ehkä Eero suostuu ihan kiltiksi apupojaksi Masan kanssa.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tiedä sitten, sopiiko se tämän viestiketjun henkeen näin keskellä kokoomuslaisten henkselinpaukuttelun, maalaisliittolaisten sättimisen ja tulevilla presidentinvaaleilla spekuloinnin, mutta yritänpä viedä keskustelua hieman ministerinimitysten suuntaan. Tänäänhän eduskuntaryhmät nimesivät ryhmänjohtajansa ja Kokoomus ja SDP puhemiesehdokkaansa, ja samalla saatiin vastauksia muutamiin kysymyksiin. Keskusta nimeää puhemiesehdokkaansa vasta tiistaina.

Demareiden varapuhemiesehdokas on tiukan äänestyksen jälkeen Johannes Koskinen, ja hän varmasti paikan myös saa. Isompi uutisarvo on kuitenkin sillä, että Kokoomuksen puhemiesehdokas on kuin onkin Ilkka Kanerva. Ikestä voi toki yhä edelleen tulla myös ministeri joitain viikkoja puhemiesnimityksen jälkeen, mutta merkittävin tieto tässä on se, että Niinistö ei siis puhemieheksi pyri, vaan tähtää johonkin (varmasti painavaan) ministerinsalkkuun. Luultavimmin juuri ulkoministeriksi, kuten Jatkoajassakin arvellaan. Voisi myös olettaa, että Pertti Salolaisella saattaa olla haluja ministeriksi, koska hänkään ei odotuksien vastaisesti lähtenyt puhemiehen paikkaa tavoittelemaan.

En muista, kuinka yleistä on, että eduskuntaryhmän puheenjohtajista joku nousisi vielä ministeriksi, mutta yhtäaikaisesti näitä tehtäviä ei käsittääkseni ole ollut tapana hoitaa. Tuskin tuota uuden ryhmänjohtajan valintaakaan kovin usein tapahtuu, joten muutama signaali ministerivalintoihin saatiin myös ryhmäkokouksissa. Kokoomus nimesi ryhmänjohtajakseen jo viime vaalikaudelta tutun Jyri Häkämiehen, jolla on kaiketi taitavan neuvottelijan maine. Tällä mahdollista pelataan Jan Vapaavuorelle ministerinpaikkaa ja jos Häkämies siis hallituksen ulkopuolella pysyttäytyy, ehkäpä myös Jari Koskiselle (työministeri?). Jos Kokoomus kammoksuu jo etukäteen takuuvarmasti puheenaiheeksi nousevaa Vapaavuoren "paha poika-historiaa", lienee grand old Salolainen nimityksissä vahvoilla, esimerkiksi juuri oikeusministeriksi Vapaavuoren tontille.

Keskustan ryhmyrinä jatkaa Timo Kalli. Tämä puoltaa edelleen Katri Komin mahdollisuuksia maa- ja metsätalousministeriksi sekä mahdollistaa Paavo Väyrysen valinnan puhemiehistöön. Jos yllä spekuloimani Kokoomuksen nimitykset pitäisivät paikkansa, saattaisi Keskusta antaa työministerin salkun Kokoomukselle ja nimetä esim. Mika Lintilän liikenne- ja viestintäministeriksi.

Vihreiden ryhmänjohtaja on Heidi Hautala. Tämä saattaa viitata siihen, että Vihreiden päästessä hallitukseen puolue nimeää ympäristöministeriksi Tarja Cronbergin eduskunnan ulkopuolelta. RKP:n ryhmää johtaa puolestaan potentiaalinen Christina Gestrin, jolloin mahdollista toista ministerisalkkua (Wallinin jälkeen) kyttää vain ja ainoastaan Ulla-Maj Wideroos.
 

Viljuri

Jäsen
Johannes Koskisen valinta ohi Matti Ahteen on toivottavasti uuden ajan alku SDP:ssä, olkoonkin, että "mahdollinen uusi aika" tuon suuntaisena näkyisi ennen pitkää kokoomuksen kannatuksessa.

Eiköhän tuo (tiukka) äänestystulos ole myös samalla selkeä indikaatio Heinäluoman lähtölaskennan alkamisesta.

Mitä voisi siis Heinäluoma tehdä asemansa säilyttääkseen? Toivottavasti antautuisi puolueensa armoille ihan suoraselkäisesti, eikä kera SAK:n ja muiden juonittelijoiden veisi kansanvaltaa ja puolueettaan tuhoon aivan kuten Japanilaiset Okinawalla 1945.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Kynä kirjoitti:
Vihreiden ryhmänjohtaja on Heidi Hautala. Tämä saattaa viitata siihen, että Vihreiden päästessä hallitukseen puolue nimeää ympäristöministeriksi Tarja Cronbergin eduskunnan ulkopuolelta.

Veikkaanpa, että jos vihreät päätyvät hallitukseen, tulee (joksikin) ministeriksi Pekka Haavisto. Näin Vihreä Liitto olisi jälleen "vanhan jengin" hallussa: Haavisto ministerinä, Hautala eduskuntaryhmän johdossa ja Soininvaara vetelemässä lankoja taustalla yhdessä Pekka Saurin kanssa. Tälle fraktiolle heidän suuresti inhoamansa Cronbergin putoaminen eduskunnasta oli taivaan lahja, sillä sen ansiosta vanha rouva voidaan siirtää puolueen puheenjohtajan tehtävistä syrjään ja nostaa tilalle vanhempien cityvihreiden kuulias oppityttö, Anni Sinnemäki.
 

Fordél

Jäsen
Vanhanen li tänään vieraana Lauantaiseurassa ja valotti samalla hieman tulevan hallituksen kokoonpanoa. Tulevan pääministerimme mukaan salkkujako menee niin, että pääministeripuolue ottaa myös ulkoministerin salkun hoitaakseen ja sitten taas eduskunnan puhemiehen rooli jää toiselle päähallituskumppanille, vai oliko se toiseksi suurimalle puolueelle. No joka tapauksessa kysymyksessä on kokoomus. Näin ollen prosentit siihen, että Katainen on valtiovarainministeri ja Niinistö puhemies, nousivat melkoisesti. No itse toivon edelleen, että vaikka Ile nappaisi tuon seremoniatittelin ja Saukki saadaa valjastettua tekemään todellista työtä maamme eduksi. Saas nährä kuinka käy...
 

Viljuri

Jäsen
Fordél kirjoitti:
Vanhanen li tänään vieraana Lauantaiseurassa ja valotti samalla hieman tulevan hallituksen kokoonpanoa. Tulevan pääministerimme mukaan salkkujako menee niin, että pääministeripuolue ottaa myös ulkoministerin salkun hoitaakseen ja sitten taas eduskunnan puhemiehen rooli jää toiselle päähallituskumppanille, vai oliko se toiseksi suurimalle puolueelle. No joka tapauksessa kysymyksessä on kokoomus. Näin ollen prosentit siihen, että Katainen on valtiovarainministeri ja Niinistö puhemies, nousivat melkoisesti. No itse toivon edelleen, että vaikka Ile nappaisi tuon seremoniatittelin ja Saukki saadaa valjastettua tekemään todellista työtä maamme eduksi. Saas nährä kuinka käy...

Näin teki, samalla Vanhanen "toppuutteli" "meitä" uuden super-KTM:n rakentelijoita, sanoi, että aikataulu olisi liian kiireinen. No, paperit olisivat ilmeisesti valmiina (ainakin vaaleissa hävinnyttä hallituskoaliitiota varten), joten onkohan kysymys taktikoinnista? :(

Lisäksi Vanhanen kertoi rivien välistä, että vihreille ja RKP:lle annetaan yksi uusi ministerinsalkku kummallekin, jolloin molemmille tulee kaksi ministerinpostia, ja ministerinsalkkuja yhteensä uuteen sinivihreään hallitukseen 20 (kaksikymmentä) nykyisen 18 sijasta.

Muutoin olisin sitä mieltä, että Saulia ei saa laskea missään tapauksessa eduskunnan puhemiehen paikalle, se olisi jo äänestäjien pettämistä. Jahka Katainen ottaa VVM:n ja ansaitsee kannuksensa entistä uskottavampana puoluejohtajana 1. valtiovarainministerinä, niin mikä olisi sitten Niinistölle paras paikka rakentaa Suomen tulevaisuutta? Mielestäni se olisi ulkoasiainministerin posti monestakin syystä, mutta keskusta ei näyttäisi olevan luovuttamassa sitä, vaikka ulkopolitiikan harrastus puolueessa on heikoissa kantimissa. No, "lehmänkauppoja" odotellessa.

On se outoa, että Suomen edun toteuttamisesta keskustaa haluaa maksattaa kokoomuksella "veron". No tyylinsä itse kullakin.

Sinivihreän hallituksen kannatus on muuten TT:n mukaan nyt 45 prosentin luokkaa kansalaisten parissa, kun punamulta saa 8 prosenttia. Kansa puhunut, sosdem oppositioon rakentamaan uutta poliittista kulttuuriaan. Tekee varmasti ihan hyvää, eikä pelkästään puolueen itsensä kannalta.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
I ro1 kirjoitti:
Puolustusministeri: Olli Nepponen (kok)

Iso Olli olisi kyllä ylivoimaisesti paras valinta puolustusministeriksi. III/90 Porin prikaatin käyneenä olipahan komentaja. :)
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös