Mainos

Millainen on uusi hallituksemme?

  • 454 569
  • 4 789

Fordél

Jäsen
"Kokoomuksen äänestäjien hyväksyntä Irakin sodalle on kasvanut 25 prosentista 36 prosenttiin. Keskustan äänestäjien hyväksyntä on vastaavasti noussut 14 prosentista 25 prosenttiin. Vasemmistoliiton äänestäjistä antaa sodalle nyt hyväksyntänsä yhdeksän prosenttia, kun kuukautta aiemmin sitä ei hyväksynyt kukaan. SDP:n äänestäjistä sodan hyväksyy kutakuinkin sama määrä, 13 prosenttia, kuin kuukautta aiemmin (15 %)"

Lähde: Tiedotteita ja katsauksia 2/2003, Suomen Puolustusministeriö (http://www.defmin.fi/?463_m=488&463_o=5&s=263)

Siinä teille vähän faktaa väitteilleni, että kokoomuksesta ja oikeistosta löytyisi eniten USA:n politiikan kannattajia ja esimerkiksi juuri Irakin sodan hyväksyjiä. Onneksi tuo luku ei ollut kokoomuksenkaan kohdalla kovinkaan suuri ja nyt se on varmasti vielä pienempi.
 

Viljuri

Jäsen
Mitä relevanssia noilla lukemilla on?

Vielä 2003 ei ollut aivan niin selvää kuin selvää kuin nyt, että väiteet Irakin joukkotuhoaseohjelmista olivat vain Saddam Husseinin katteetonta kehuskelua omilleen valtansa säilyttämiseksi ja toisaalta Iranin ovela "maskirovka"-operaatio?

Siis joukkotuhoaseohjelmien olemassaoloon uskoivat vielä ennen sotaa kaikki keskeiset maat, myös sotaa eniten vastustaneet, kuten Ranska ja Venäjä.

Kyse ei keskeisesti ollut huonoista todisteista (mm. Powellin toimesta YK:ssa), vaan siitäkin, että ao. maat (erityisesti Ranska ja Venäjä) tiesivät vieneensä Irakiin mm. kemiallisten aseiden tuotantolaitteistoja ennen ensimmäistä Persianlahden sotaa (saksalaisten yritysten kautta). Oli epäselvää, että käytettiinkö niitä vieläkin?

Jenkkien osalta ennen öljyä tulee myös naivius. Jenkit oikeasti uskoivat demokratian viemiseen "pakottamalla" neokonservatismiin ja toisaalta "uskonnollisen oikeiston" mustavalkoisiin ja yksinkertaisiin moraalikäsityksiin pohjautuen. Jos sitten "Jumala" samalla tuo taloudellisiakin hedelmiä uskovilleen, on se sivuseikka tämän ns. suuremman tavoitteen rinnalla.

Enemmän salaliittoteorian puolelle menevät spekulaatiot ovat sitten jo ihan sitä itseään eli pahantahtoista roskaa. Nuo kolme edellä käsiteltyä syytä olivat ne syyt, jotka johtivat USA:n Irakiin, ja niiden juokossa eivät ole mm. kansainvälinen terrorismi tai Bushien perheen vastenmielisyys Husseinia kohtaan, vaikka monenlaista spekulaatiota on asiasta heitetty, myös hallinnon itsensä toimesta.

Suuren vastuun kantaa neokonservatismi virhearviostaan. Vastavoimat ovat onneksi päässeet voitelle jo republikaanisessa puolueessakin. Hyvä näin.
 

Fordél

Jäsen
Relevansseja ovat siltä osin, että todistavat oikeaksi osaltaan sen, että kokoomuksessa on maamme puolueista eniten USA:n politiikan kannatusta, joka näkyi esim. Irakin sodan tukemisena sen selvemmin kuin vaikka demareissa. Nyt kun sodan taustat perättömine joukkotuhoaseineen ovat selvinneet, ovat varmasti kokoomuksenkin janpat heränneet todellisuuteen. Näin ollen Tuomiojan ja muiden maltillisten linja oli oikea eli kansainvälisen oikeuden antamaa valtuutusta ei hyökkäykselle ollut ja asia olisi pitänyt käsitellä loppuun kansainvälisllä foorumeilla eikä aseilla. Onneksi maallamme ei ollut tuossa tilanteessa kokoomuslaista ulkoministeriä, jolloin olisi saattanut olla riski, että olisimme olleet mukana selkeästi tukemassa hyökkäystä.

Ja mitä Viljuri muuten kirjoitat Irakin sodasta ei kuulu oikeastaan tähän ketjuun, joten eiköhän palauteta keskustelu takaisin tulevaan hallitukseemme, jonka kokoonpanoa tässä ketjussa on tarkoitus miettiä.
 

Viljuri

Jäsen
Tosin Lipposen johtamat demarithan olivat viemässä Suomea sotakoaliitioon Irakin kansaa muiluttamaan, vai menikö se muka toisin? Ei olisi Tuomioja kyseenalaistanut Lipposen tai SAK:n valtaa ilman vaalitulosta 2003, ja hallituksen pääpuolueen vaihtumista.

Muutoin Tuomiojan ideologia onkin sitten näkynyt Suomen ulkopolitiikan hoitamisessa. Tähän vain ei ole varaa, vaikka syviä massoja se(kin) saattaa liikkuttaa.
 

Viljuri

Jäsen
Väyryselle "haiskahtava" peruskepu, puoluesihteeri Jarmo Korhonen on taas "pelannut pelin" poliitiikkaa lausuntojensa perusteella: Korhosen "tuoreet" kommentit HS:n referoimana

On se outoa, että kaikki asiantuntijat puoluekannastaan riippumatta näkevät tuon ruuan ALV:n alentamisen lähinnä vitsinä sekä ostovoiman parantamisen näkökulmasta alemmissa tuloluokissa, että ennen kaikkea valtiontaloudellisesti, niin joku Korhosen kaltainen tuulahdus lakeuksilta (vaikka onkin kiero karjalainen alunperin) katsoo asiakseen lausua siitä jotakin vastoin parempaa tietoaan. On se kepu, ei voi mitään. :)

Toivottavasti puoluesihteeri vaihtuu kepulla kesken kauden, painetta alkaa kyllä moiseen kertymään, vaikka tuohan hän salojen populismia ja tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä kiitettävissä määrin esille, jos joltain olisi päässyt unohtumaan, mitään osaamistahan hän ei näytä tuovan. Se taida jäädä yksinomaan Feldt-Rannalle. No toki nämä laadukkaat ja yhteistyöhalua tihkuvat lausunnot ovat lähinnä vain neuvottelutaktiikkaa, riippumatta asiallisista neuvottelujen lopputulemista, mutta kynnyskysymykseksi neuvottelujen käymisen jälkeen saattaakin tulla Korhosen ulostaminen ennen säädettyä aikaa.

Eli siis mahdollisesti kiitos kaloista ja näkemiin!
 

Cesc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viljuri kirjoitti:
On se outoa, että kaikki asiantuntijat puoluekannastaan riippumatta näkevät tuon ruuan ALV:n alentamisen lähinnä vitsinä sekä ostovoiman parantamisen näkökulmasta alemmissa tuloluokissa, että ennen kaikkea valtiontaloudellisesti
PTT:n VATT:n ja TY:n yhteisen tutkimushankkeen loppuraportissa todetaan:"Elintarvikkeiden alv:n alentaminen hyödyttää erittäin selvästi pienituloisia kotitalouksia. Noin 40 prosenttia suomalaisista hyötyisi alv-alennuksesta enemmän kuin vastaavan suuruisesta tuloveroalennuksesta."

Mielestäsi mikään raporttia valmistelleista laitoksista ei siis ole asian asiantuntija. Onko asiantuntemattomuudelle muita syitä kuin se, että he ovat väärää mieltä ja alennuksesta hyötyisivät väärät 40 prosenttia?
 

Viljuri

Jäsen
Cesc kirjoitti:
PTT:n VATT:n ja TY:n yhteisen tutkimushankkeen loppuraportissa todetaan:"Elintarvikkeiden alv:n alentaminen hyödyttää erittäin selvästi pienituloisia kotitalouksia. Noin 40 prosenttia suomalaisista hyötyisi alv-alennuksesta enemmän kuin vastaavan suuruisesta tuloveroalennuksesta."

Mielestäsi mikään raporttia valmistelleista laitoksista ei siis ole asian asiantuntija. Onko asiantuntemattomuudelle muita syitä kuin se, että he ovat väärää mieltä ja alennuksesta hyötyisivät väärät 40 prosenttia?

Niin, eikö se laskelma mennyt niin, että säästöä tulisi 5 euroa kuussa alemmissa tulokvintiileissä, jos edes sitäkään?

"Pahat kielethän" pelkäävät varsin perustellusti, että koko alennus häviää pellon ja ruokapöydän välissä ruokaketjun moninaisten toimijoiden marginaaleihin, mikä lieneekin koko ajatuksen poliittinen taustamotivaatio alunperin.

Luoda siis osittain uudistuneeseen, mutta jotenkin "niiin vanhaan tuttuun pellervolaiseen malliin" läpinäkyvyyttä vailla oleva uusi maatalous- ja yritystuen muoto (erityisesti nämä osuuskunnat ja pari muuta yritystä, jotka istuvat sekä siellä pellon että valmistuksen/kaupan puolella), ja josta kaikki ketjun toimijat saanevat käänteisen vieritysefektin ansiosta "kauhoa" osansa pienellä viipeellä, kuluttajaa lukuunottamatta.

Perusturvan parantamisen näkökulmasta tuota alennusta ei saa perustelluksi Erkkikään. Työmarkkinatuella tai "Hyssälän eläkkeillä" elävien asemaa tulee parantaa sillä tavalla, että allokoitu valtion kustannuspanos myös menee heille, eikä jaa matkalle parempituloisten suihin.

Lienee myös selvää, että valtion veronmaksajilta lainaamalle rahalle olisi kymmeniä tarpeellisempia käyttökohteita! Sellaisiakin, jotka luovat myös aikanaan uutta jaettavaa, eivätkä vain häviä "järjestelmän" pyörittämiseen.

Jopa sellaisiakin avointa ja läpinäkyvää yrittäjyyttä suosivia kohteita olisi olemassa tutkittuna, joilla saataisiin viljelijöidenkin elinkeinotoiminnan tulosta parannettua kritiikin kestävällä tavalla, ilman että lisättäisiin enemmän kuin puoliksi korruptiolle haiskahtavia piiloyritystukia, puhumattakaan niistä maataloustuen muodoista, jotka onneksi jäivät 1980-luvulle.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Laitetaan tännekin: MTV3 ilmeisesti spekuloi uudeksi ulkoministeriksi Esko Ahon. Melkoinen jokeri.
 

scholl

Jäsen
Aho on mielestäni parempi ministeri kuin kukaan kepulaisista päivänpolitikoista. Mutta se mikä tuossa vituttaisi niin kokoomuksella ja kepulla on tällä hetkellä yhtä suuret eduskuntaryhmät ja silti kävisi niin, että oltaisiin valmiita antamaan periksi ja luovutettaisiin sekä pääministerin että ulkoministerin salkut kepulle. Kokoomuksella on se huono puoli, että yleensä ollaan sen verran apupuolue, ettei ole edes mahdollisuutta ulkoministerin salkkuun ja nyt kun ollaan tasavahvat niin silti se jotenkin onnistutaan menettämään. Kepulla ja demareilla on niin hyvä kokemus Suomen sysäämisestä ulkopoliittisesti ihan väärille raiteille, että onhan se tosi syvältä, jos kokoomus ei pääse sinne sorkkimaan.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kopsasin viestini tuolta vaaliketjusta tännekin..

Ahohan on jopa itsekin(?) sanonut olevansa poliittinen ruumis! Sitä hän olikin aina tähän hetkeen asti. Melkoinen yllätysveto jos tämä toteutuu. Varmasti kepun parhaita siihen hommaan, ei siinä mitään. Voisi vetää vapaampaa roolia kuin poliittista tulevaisuuttaan varmistelemaan joutuva Lehtomäki. Elämme mielenkiintoisia aikoja.. Tulee vähän länsinaapurin Bildt mieleen. Ex pääministeri ulkkarin hommassa..
_____________________________________
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
MTV:llä mainittiin, että Niinistön valintaa puhemieheksi pidetään jo lähes varmana. Siitä huolimatta Kokoomuksen pitäisi saada 6-8 ministerinsalkkua. Ketkä ne saavat?

Oma lyhyen harkinnan veikkaukseni:
Keskusta
Matti Vanhanen - pääministeri
Paula Lehtomäki - ulkoministeri (en usko Ahon valintaan)
Juha Korkeaoja - maa- ja metsätalousministeri
Mauri Pekkarinen - kauppa- ja teollisuusministeri
Liisa Hyssälä - peruspalveluministeri
Hannes Manninen - alue- ja kuntaministeri
Sirkka-Liisa Anttila - oikeusministeri

Kokoomus
Jyrki Katainen - valtiovarainministeri
Pertti Salolainen - ulkomaankauppa- ja kehitysministeri
Olli Nepponen - sisäasiainministeri
Jyri Häkämies - liikenne- ja viestintäministeri
Eero Akaan-Penttilä - sosiaali- ja terveysministeri
Hanna-Leena Hemming - opetusministeri
Leena Harkimo - kulttuuriministeri
Ilkka Kanerva - työministeri

Vihreät
Tarja Cronberg - ympäristöministeri
Heidi Hautala - toinen valtiovarainministeri

RKP
Stefan Wallin - puolustusministeri
 

scholl

Jäsen
Kokoomus ja Kepu saavat molemmat 7 ministeriä. Vihreät ja rkp molemmat 2. Muihin jakoihin olen erittäin yllättynyt. Siis jos oletetaan, että vihreät on hallituksessa, eikä KD.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Onko ministerimäärät jo julkaistu jossain? 7+7+2+2 vai 8+8+1+1?
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
jpet kirjoitti:
Keskusta
Matti Vanhanen - pääministeri
Paula Lehtomäki - ulkoministeri (en usko Ahon valintaan)
Juha Korkeaoja - maa- ja metsätalousministeri
Mauri Pekkarinen - kauppa- ja teollisuusministeri
Liisa Hyssälä - peruspalveluministeri
Hannes Manninen - alue- ja kuntaministeri
Sirkka-Liisa Anttila - oikeusministeri

Kokoomus
Jyrki Katainen - valtiovarainministeri
Pertti Salolainen - ulkomaankauppa- ja kehitysministeri
Olli Nepponen - sisäasiainministeri
Jyri Häkämies - liikenne- ja viestintäministeri
Eero Akaan-Penttilä - sosiaali- ja terveysministeri
Hanna-Leena Hemming - opetusministeri
Leena Harkimo - kulttuuriministeri
Ilkka Kanerva - työministeri
No ei varmasti tuollaisilla 1950-lukua henkivillä kokoonpanoilla. Keski-ikä luokkaa geriatrian erikoisosasto, ja mikä vielä pahempaa, ryvettyneitä tyyppejä. Raikkaat naispuoliset puolueiden varapuheenjohtaja Kiviniemi ja Risikko laitettaisiin paitisoon hyssälöiden ja akaan-penttilöiden tikeltä? En jaksa uskoa. Melkein kuka tahansa noista nimistä lienee mahdollinen, mutta kokoonpano siis täydellisen taantumuksellinen.
 

Viljuri

Jäsen
Daespoo kirjoitti:
Onko ministerimäärät jo julkaistu jossain? 7+7+2+2 vai 8+8+1+1?

Ensiksi mainittu kuitenkin muutettuna niin, että ministereitä tulee todennäköisesti olemaan 8+8+2+2, jos ja kun näistä uusista viroista pääsevät sopuun.

Kuten Vanhanen sanoi, parillinen luku ministereitä itse kullekin puolueelle on hyvä sukupuolten välisen tasa-arvon toteuttamisen kannalta. Lisäksi vihreät tarvitsevat välttämättä kaksi postia, johtuen puheenjohtajaansa liittyvistä tekijöistä.

Mitä tulee ministerispekulaatiohin, niin nuorta ja uudistuskykyistä porukkaa ollaan ilmeisesti hakemassa, mm. asiaosaamisensa ja kaavoihin kangistumisen välttämisen vuoksi. Tuleva hallitus ei ole mikään "palkkiovirkakerho", jollaiseksi se esimerkiksi punamultapohjalta usein tapaa muodostua.

Arvioni mukaan eräät jo "varmahkot" ministerit eivät ole olleet juuri kenenkään listoissa, yllättävää kyllä. ;)
 

scholl

Jäsen
Daespoo kirjoitti:
Onko ministerimäärät jo julkaistu jossain? 7+7+2+2 vai 8+8+1+1?

Ei niitä julkaista ennen hallitusneuvotteluja. Siis kun puolueet ovat päässeet sopimukseen hallituskokoonpanosta niin vasta sitten aletaan jakaa salkkuja. Fakta on vain se, että 8+8+1+1 ei ole mahdollinen, koska se ei millään tavalla korreloi eduskuntaryhmien suuruuden kanssa. Eivät pienet puolueet lähde mukaan, jos eivät saa kahta salkkua mieheen. Voisin melkein lyödä vetoa 7+7+2+2 puolesta, jos neljän puolueen hallitus. Korkeintaan 7+7+1,5+1,5 voisi olla edes hieman mahdollinen, jos vihreiden tilalla olisi KD, mutta silloinkin uskon, että pikkupuolueet saavat kaksi salkkua. Ei ole mitään järkeä lähteä mukaan yhdellä salkulla.
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kaivetaan ulkoministeriksi Heikki Haavisto.

Tuo on kaikkien aikojen noteeraus, vieläkin oksettaa kun muistelee.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
mjarkko kirjoitti:
Kaivetaan ulkoministeriksi Heikki Haavisto.

Tuo on kaikkien aikojen noteeraus, vieläkin oksettaa kun muistelee.
Ähh, mautonta. Heikki Haavisto on vanha ja sairas mies, ollut jo kymmenkunta vuotta hissukseen syrjässä.

Mitä muuten Haavisto teki ulkoministerinä mielestäsi niin pahasti persiilleen että laatta meinaa lentää? Puhui ratkaisevan osan omistaan EU-myönteisiksi? Itse pidän Haaviston ja myös Ahon toimintaa tuona aikana arvossa. Oli varmasti raskas ja paineensietoa kysyvä homma HH:lle.
 

Fordél

Jäsen
jpet kirjoitti:
Keskusta

Sirkka-Liisa Anttila - oikeusministeri

Kokoomus

Eero Akaan-Penttilä - sosiaali- ja terveysministeri
Hanna-Leena Hemming - opetusministeri
Leena Harkimo - kulttuuriministeri
Ilkka Kanerva - työministeri

Oli pakko tarttua muutamaan nimeen eli Sirkka-Liisa Anttila ei varmasti ole mukana ministerispekulaatioissa, niin huonosti ei kepulla sentään mene. Ja jos jotenkin sattuisi livahtamaan hallitukseen niin ei varmasti olisi oikeusministeri.

Enkä myöskään usko, että kyseiset nimet kokoomuksen kohdalla toteutuisivat. Missä on esimerkiksi Tiura, Vapaavuori, Sarkomaa yms. jotka ovat suht varmoja ministerinimiä. No miksei Harkimokin voisi kiilata vaikka tuollaiseen mitättömään pestiin.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Uskokaa nyt, että Vanhanen ei tee sitä virhettä, että päästää oikeusministeriöä enää muiden kuin juristien käsiin. Se nähtiin jo Luhtasessa mihin se johti, eikä nyt puhuta pelkästä vaalirahoituksesta ja äijän töppäilyistä. Eli kaikenlaiset Anttilat on ihan kokonaan poissuljettu vaihtoehto, kuten ko. henkilö on toki muissakin ministerispekulaatioissakin.

Missä on sementoitu se, että ministereitä tulee olla 18? Aika monella muulla maalla on oma EU-ministeri. Eri asia on, onko Suomella tarvetta siihen ja eikös Vanhanen nyt jo sanonut jossain, että valtion omistusten valvontaan tulee keskittymään yksi ministeri, meneekö se sitten KTM:n kakkosmiehelle/naiselle?
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Pisin Kääpiö 186cm kirjoitti:
Ähh, mautonta. Heikki Haavisto on vanha ja sairas mies, ollut jo kymmenkunta vuotta hissukseen syrjässä.

Mitä muuten Haavisto teki ulkoministerinä mielestäsi niin pahasti persiilleen että laatta meinaa lentää? Puhui ratkaisevan osan omistaan EU-myönteisiksi? Itse pidän Haaviston ja myös Ahon toimintaa tuona aikana arvossa. Oli varmasti raskas ja paineensietoa kysyvä homma HH:lle.

Taisi viedä äijän terveyden.

Vaikka en kepulaisia juurikaan arvosta tai varsinkaan äänestä, niin Haaviston ansiota taitaa tosiaan olla aika pitkälle se, että Keskusta saatiin EU:lle myötämieliseksi aikoinaan. Hatunnostoni hänelle.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
jpet kirjoitti:
Leena Harkimo - kulttuuriministeri
Kannatetaan. Tämän jälkeen tuskin ministeri olisi vaatimassa rangaistusta seuraavasta kiekkotappelusta - ainakaan Jokereille :)

dude kirjoitti:
...Vanhanen nyt jo sanonut jossain, että valtion omistusten valvontaan tulee keskittymään yksi ministeri, meneekö se sitten KTM:n kakkosmiehelle/naiselle?
Valtion omaisuudenhoito toivottavasti järjestetään valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Olisi varmasti tervein ratkaisu ottaa tuohon hommaan joku elinkeinoelämässä pätevöitynyt talousihminen. Jos ei ministerilistoilta sellaista löydy, niin sitten vaikka ulkopuolelta ns. musta hevonen.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Fordél kirjoitti:
Enkä myöskään usko, että kyseiset nimet kokoomuksen kohdalla toteutuisivat. Missä on esimerkiksi Tiura, Vapaavuori, Sarkomaa yms. jotka ovat suht varmoja ministerinimiä. No miksei Harkimokin voisi kiilata vaikka tuollaiseen mitättömään pestiin.

Vapaavuori ja Sarkomaa eivät kyllä molemmat hallituksessa kovin helposti ole.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen tyytyväinen. Vihreiden oleminen hallituksessa on minulle myös mieleen, vaikka puolueen ideologiaa en täysin allekirjoitakaan. Kristillisdemokraatteja en olisi missään nimessä tahtonut nähdä hallituksessa. Vihreiden mukana oleminen mahdollistaa sen, että "pahoja porvareita" pelkäävä kansanosa myös jollain taholla luottaa hallitukseen.

Ydinvoimapolitiikka voi tuoda eteen mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta toivotaan, ettei tästä tule ongelmia tulevalle hallitukselle. Parhaassa tapauksessa kuudes ydinvoimala tulee, minkä lisäksi myös uusiutuvien energiamuotojen tutkimusta tehostetaan.

Seuraavaksi sitten odottamaan ministerien nimityksiä. Henkilökohtaisesti toivoisin Kokoomuksen nuoremman polven vievän suurimman osan puolueelle tulevista salkuista ja Ilkka Kanervan ikäpolven jo väistyvän syrjään piikkipaikalta. Sauli kuitenkin pitäisi saada mukaan, koska hän on liian pätevä kaveri "tuhlattavaksi" puhemiehen rooliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös