Pavlikovsky
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Läskistyvä kännykkäkansa ei varmasti ole paras pohja huippu-urheilulle. Toisaalta, motivaatio huipulle pääsemiseen ei kuitenkaan riipu jostakin massasta. Olisiko sitten niin, ettei osata valmentaa harvoja innostuneita oikein, pitäisikö tänne hankkia ulkomaisia valmentajia tai mahdollisuuksien mukaan kannustaa urheilijoita ulkomaille harjoittelemaan. Ehkä vaatimustaso siellä on kovempi.
Näin tämän itsekin näen. Haaste on varmasti globaali, mutta kuuluisien pohjien luomista lapsuudesta nuoruuteen ja aina aikuisuuteen asti ei voi väheksyä. Tässäpä vain kysymys, että miten tämä tehdään. Enää ei pohjia luoda heinää seivästämällä, peltotöissä, metsätöissä tai muussa helvetin raskaassa työssä, jossa monet mestarimme ovat taustatyönsä tehneet, kun Suomea sotien jälkeen rakennettiin ja joista sitten kasvoi lopulta olympiavoittajia. Urheiluseurat ovat väärä vastaus, jossa ohjaajat/vetäjät/talkootyöläiset alkavat olla erittäin katoavaa perinnettä. Siellä ei mestareitamme luoda pelkästään. Ei ole koskaan luotu eikä tulla luomaankaan. Dopingiin liittyvät asiat pelkästään eivät ole myöskään vastaus. Doping tulee aina olemaan ongelma ja vilppiä tulee jatkossa muutenkin olemaan, mutta dopingin tuoma etu lajeissa ei voi olla prosenttia tai kahta suurempi lopulta. Sillä ehkä ratkaistaan joku mitalin väri, mutta ei sitä, että joku jää toista tai kolmatta minuuttia radalla voittajasta.
Tarinahan on muutenkin todella tuttu. Rahaa on yleisesti vähän jaossa kesäolympialajeille tai sen parissa urheileville noin keskimäärin ja Suomessa lopulta joukkuelajit/talvilajit ovat vahvemmilla maaperillä taloudellisesti/markkina-arvoltaan/ihmisten keskuudessa/suosiossakin. Olemassa olevakin raha jaetaan milloin milläkin perusteella onnistuneesti ja vähemmän onnistuneesti niille keille se kuuluu. Ja ehkä lopulta rahakaan ei kaikkea ratkaise, vaikka se auttaa huomattavasti valmistautumisessa, nimittäin massat puuttuvat. Mikä lienee esimerkiksi se lukema, joista me sulkapalloilijoita tai soutajia tuonne kisoihin lähdemme karsimaan? Se on erittäin pieni ja vielä pienempi on se prosentti, että sattuuko juuri nämä yksilöt olemaan niitä mitalikandidaatteja perustasonsa ansiosta.
Kilpailu on kesäolympialaisissa on julmaa globaalin suosion vuoksi. Tekisi mieli olla kirjoittamatta, että talvilajien globaali kisaaminen ei ole mitään siihen verrattuna. No, kirjoitin kuitenkin. Koska perustaso on mitä on, niin todella monelle se mitali on lopulta kisoihin pääseminen. Silloin se ilmapallo posahtaa ja homma muuttuu välittömästi "katsomaan mihin se riittää" - suorittamiseksi, joka on aivan inhimillistä ja sallituakin, mutta joka näyttäytyy piinaavalle kisaturismille ihmiselle, joka on todistanut kestävyysjuoksun kulta-ajat, Heli Rantasen heitot ja jonkun Sievisen katseen ennen ratkaisevaa kisastarttia. Meiltä puuttuu juuri he, ketkä oikeasti lähtevät hakemaan sitä kovinta sijaa ja se vaatii henkisesti poikkeusyksilön, oli lajitaidot mitä vain.
Urheilu tuolla tasolla on myös raakaa leikkiä ja ei enää mikään itseisarvo nuorisolle menestymisestä ja kuuluisuudesta, kun sen voi tehdä nykyään paljon helpomminkin puhumalla itsekseen puhelimelle ja lataamalla sen johonkin palveluun, jota maailma ihmttelee. Valmistautuminen missä tahansa kesälajissa olympialaisiin karsintoineen, kisaamisineen, leirityksineen ja askeettisuuksineen on kaikessa kurinalaisuudessa niin erikoista touhua, että siinä askeettisuudessa varmaan luostarin munkitkin ihmettelevät tuota ansioitumista asialleen. Palkintona siitä voi olla se, että laji kerran neljässä vuodessa on pinnalla, kun esiinnyt vaikka jossain rekkitangolla minuutin kaksi ja haastattelija haastattelee, että no miten meni ja nähdäänkö neljän vuoden päästä uudelleen ja siinä oli se maine.
Ymmärrän hyvin, että tähän leikkiin harvempi enää lähtee, kun tiukkenevassa maailmassa epävarmuus luo sen, että moni haluaa perustaa elämänsä varmemmille raiteille työelämän/uran kautta kuin keikkua jollain tukirahoilla neljän vuoden sykleissä, jos sattuisi pöljä päivä. Tähän peilaten näen, että tulevaisuudessa Suomen kesäolympiamenestys tuskin isoja harppauksia ottaa varsinkaan yksilötasolla ja joukkuelajeissa vaatisi melko ihmeitä, että Suomi rynnisi missään lajissa lähivuosina taistelemaan mitaleista valitettavasti.