Miksi Suomi ei pärjää enää kesäolympialaisissa?

  • 9 259
  • 83

MegaForce

Jäsen
Tokion Olympialaiset ovat suomalaisten osalta nyt paketissa, ja käteen jäi kaksi pronssia sekä kuusi pistesijaa. Jo ennen kisoja puhuttiin että yksikin mitali on todella tiukassa, joten siihen nähden nämä kaksi pronssia taitavat olla melko maksimi mitä oli nyt saatavissa. On totta, että noin 100 maata jäi kokonaan ilman mitalia tai mainittavaa menestystä, mutta nämä maat ovat suurella prosentilla lähteneet kisoihin pienellä joukkuella, ja niissä ei ole yhtä suuria resursseja ureheiluun kuin Suomella. Väkilukuun suhteutettuna Suomen saavutus on Euroopan heikoimpia. Suomalaisten edesottamukset Tokion olympialaisissa -ketjussa on jo puitu ja keskusteltu Suomen huippu-urheilun tilasta. Tulevaisuudessa keskustelua voisi jatkaa tässä keskustelussa, kun Tokion kisatkin ovat lähes ohi.
 

Kuopionkukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Red Wings, ManU, Kups
Kyllä mä väittäisin että olosuhteet. Nykyään huipulle nousee joko helvetin rikkaista lähtökohdista (mainitaan vaikka Duplantis) tai helvetin köyhistä oloista (kuka tahansa Afrikan juoksija yms).

Suomi on liian keskituloinen maa joten mikään ei oikein motivoi urheilemaan isosti kuten muualla.

Myös se ilmiselvä fakta että ollaan todella pieni maa
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Oma veikkaus miksi Suomi ei pärjää kesäolympilaisissa:

- Ollaan asukasluvultaan pieni maa.
- Joukkuelajit on kasvattaneet tasasesti suosiotaan.
- Talviliajit on myös täällä suosittuja.
- Nuoret taitaa nykyään liikkua vähemmän.

Tossa on mielestäni sellainen yhdistelmä miksi joihinkin kesäolympilaisten yksilölajeihin ei löydy tarpeeksi kovaa sakkia. Sitten kun kesälajit on maailmalla suositumpia niin onhan niissä kovempi kilpailutilanne kuin talvilajeissa. Sitten siihen vielä päälle joidenkin suurten valtioiden omat ohjelmat ja dopingin, niin onhan siinä suomalaisella yksilöurheilijalla haastetta pärjätä.
 

Salama44

Jäsen
Koventuneseen kilpailuun aina vedotaan, mutta ei se ole ainoa syy. Katsokaa mitalitilatoa. Suomi 84. ja saanut kahden Olympidin ja 9 vuoden aikana 3 pronssia. Kukaan suomalainen ei ole ollut ykkönen lajissaan 13 vuoteen eikä ole 16 vuoteen. Suomen kesäolympiamenystys on romahtanut.

Suomen edellä on vaikka kuinka monta meitä pienempää ja köyhempää maata. Me emme ole enää väkilukuun emmemekä mihinkään muuhunkaan nähden olympiakisojen menestyvä maa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Myös se ilmiselvä fakta että ollaan todella pieni maa
Tämä on sellainen tekosyy, jota en toivoisi käytettävän yhtään. Sieltä on monista muista saman kokoisista maista tullut urheilumenestystä huomattavasti enemmän, kuin Suomesta tässä viimeisen 10-20 vuoden aikana. Myös monista sellaisista, joissa esimerkiksi bkt per capita on todella selkeästi pienempi, kuin Suomessa, joten mitkään resurssitkaan eivät käy tekosyyksi.

Toinen juttu, mikä hieman häiritsee on se, että tähän tasoon on tyydytty jo liikaa. On toki niin, että yleensäkin edes olympialaisiin pääseminen on urheilijalta todella kova suoritus. Jos siellä vielä pystyy urheilemaan ihan oman tasonsa ylärajoilla, tai tekemään jopa ennätyksensä, niin silloin puhutaan tosi hienosta onnistumisesta.

Mutta se mikä hieman ottaa pattiin, on tämä tunnelma, joka meillä on nyt luotu. Kun niitä todella kovia menestyjiä ja keskipallilla seisojia ei enää ole, niin ylekin raahaa kisat toisensa perästä jotain menneiden vuosikymmenien voittajia studioihinsa muistelemaan menneitä ja sieltä haetaan jotain fiilistä katsomoihin, kun nykyiset urheilijat eivät sitä pysty enää tuottamaan. Ja sitten jotain pistesijoja ja pronssimitaleja hehkutetaan lähes, kuin koko urheileva maailma olisi kääntynyt ympäri.

Huom! en edelleenkään vähättele piirunkaan vertaa, vaikka jotain Sara Kuiviston tai Matti Mattsonin kaltaisia urheilijoita, ihan nyt vain pari mainitakseni. Nuo ovat helvetin kovia suorituksia, mutta sanon vain sitä, että en toivoisi nähtävän sitä, että tämä on tavallaan se taso, joka meillä hyväksytään. Siitä on nyt huolestuttavia piirteitä näkyvissä. Tuo menneiden vuosikymmenien suuruuden päivien muistelu on oikeasti ihan todella surullista, ja jos jotain, niin ainakin siitä pitäisi luopua asap. Estää minun nähdäkseni totuuden katsomista silmiin, ja sen myöntämistä, että missä suomalainen huippu-urheilu menee. Ellei sitten ole niin, että tämä on se taso, joka hyväksytään, ja tätä enempää ei halutakkaan. Toki voi olla niinkin, mutta itse haluaisin kyllä, että tämä ei ole se taso, joka hyväksytään.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Osallistun paremmalla ajalla pidemmälläkin viestillä, mutta jotain nyt.

Yleisesti urheilun arvostus suomalaisessa yhteiskunnassa saisi olla korkeampi. Rajalliset resurssit ovat realiteetti jokaisessa maailman maassa ja rajalliset ikäluokat valtavassa määrässä myös. Luonnollisesti maailmassa riittää maita, joissa ihmisiä on valtavat määrät, mutta menestys on kesäolympialaisissa ollut hyvin rajallista (esim. Kaakkois-Aasian maat)

Suomalaisista tuskin voidaan kuitenkaan puhua enää poikkeuksellisen urheiluhulluna kansana, mikä on myyttinä edelleen jossain määrin olemassa. Ainakin itse törmään vähän väliä ihmisiin, joita huippu-urheilu ei kiinnosta yhtään, tiedä sitten onko tämä osuus Suomessa isompi, kuin muissa "verrannollisissa länsimaissa".

Miljoona euroa olympiakultamitalista voisi olla jonkinlainen motivaattori saada lahjakkaita nuoria antamaan kaikkensa. Useimmissa olympialajeissa kun mahdollisuudet taloudellisen omavaraisuuden saavuttamiseksi ovat erittäin vaatimattomat, verrattuna vaikkapa jääkiekkoon, jalkapalloon, koripalloon ja tennikseen, jossa pelaamalla maailman "TOP100"-tasolla mahdollistaa hyvinkin suuret ansiot ihan vuosikymmenessäkin.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Miljoona euroa olympiakultamitalista voisi olla jonkinlainen motivaattori saada lahjakkaita nuoria antamaan kaikkensa. Useimmissa olympialajeissa kun mahdollisuudet taloudellisen omavaraisuuden saavuttamiseksi ovat erittäin vaatimattomat, verrattuna vaikkapa jääkiekkoon, jalkapalloon, koripalloon ja tennikseen, jossa pelaamalla maailman "TOP100"-tasolla mahdollistaa hyvinkin suuret ansiot ihan vuosikymmenessäkin.
Eikös Änärissä pelejä saa vuodessa pyöreästi 1000 pelaajaa? Joten jos tuosta laskisi muita sarjoja mukaan, niin top3000 tasollakin tulee hyvät ansiot. Top100 taitaa tarkoittaa kaikissa noissa rikastumista vuodessa.


edit. Mitä Suomessa muuten muksun yleisurheilu-harrastus maksaa? Jos vaikka 7-vuotias lähtee harrastamaan, niin tuossa iässä ei varmaan vielä erikoistuta ja valmennus on ryhmäpainotteista? Toki myöhemmim sitten kustannuksia varmaan tulee, mutta ei kai jääkiekkoon verrattavia summia?

ja toinen juttu vielä, Tokion ketjujen alla tästä olikin juttua, mutta suomalaisilla yleisurheilijoilla tuntuu olevan suoraan fysiikassa eroja muiden maiden urheilijoihin. Jos vaikka katseli juoksulajeissa Puolan naisten takaketjua, niin selkeä ero suomalaisiin. Toki tummemmilla tytöillä tuossa lantion seudulla on enemmän tavaraa kuin vaaleammilla, mutta ihan kaukaasialaisten kesken vaikuttaa olevan eroa. Ja pitkillä matkoilla noista rupeaa olemaan haittaa, mutta voimantuottolajeissa luulisi olevan hyötyä. Jääkiekossahan on selkeästi pelaajien rakenne muuttunut kevyempään suuntaan, ainakin Liigassa.
 
Viimeksi muokattu:
Varmaan lisäisi myös huippujen määrää, jos tukirahat olisivat parhaille luokkaa 30 000 - 40 000 euroa vuodessa. Mutta eihän Suomessa noin isoja satsauksia voi tehdä. Ilman kunnon tukea on mielestäni turha odottaa mitään suurempaa menestystä, sillä kuten täällä on jo sanottu monissa olympialajeissa on lähes mahdoton rikastua. Kuka sitten uhraa työuransa sen takia, että pääsee painimaan/nyrkkeilemään/purjehtimaan/ampumaan olympiamitaleista? No aina niitä hulluja löytyy, mutta heitä varmasti löytyisi enemmän, jos joka penniä ei tarvitsisi anella sponsoreilta yms. Yksi vaihtoehto olisi ottaa urheilijoita nimellisesti töihin yrityksiin, kuten Keski-Euroopan maissa.

Tietysti olisi hyvä, jos useampi olympialaji saisi tv-näkyvyyttä myös välivuosina, niin ihmisten kiinnostus niitä lajeja kohtaan nousisi. Suuri osa kesäolympialaisten lajeista on sellaisia, joita näkee vain olympialaisissa
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kyllä mä väittäisin että olosuhteet. Nykyään huipulle nousee joko helvetin rikkaista lähtökohdista (mainitaan vaikka Duplantis) tai helvetin köyhistä oloista (kuka tahansa Afrikan juoksija yms).

Suomi on liian keskituloinen maa joten mikään ei oikein motivoi urheilemaan isosti kuten muualla.

Myös se ilmiselvä fakta että ollaan todella pieni maa
Laskin tässä ihan huvikseni mitalitaulukon kärkimaiden väkiluvun ja mitalien suhdetta. Tässä tuloksia:

Mitalien määrä:väkiluku
Hollanti 36:17=2,1
Uusi-Seelanti 20:4,5=4,4
Unkari 20:10=2
Norja 8:5,5=1,5
Ruotsi 9:10=0,9
Sveitsi 13:8,5=1,5
Kroatia 8:4=2
Belgia 7:11,5=0,6
Tanska 11:6 =1,8
mitalitilaston 85. Suomi 2:5,5=0,4

Tätä vertailua ei voi järkevästi käyttää todella väkirikkaisiin maihin, koska esim. Kiinan pitäisi voittaa kaikki mitalit saadakseen luvuksi 1. Alle 50M asukkaan maa, joka voittaa mitalin/miljoona asukas, on tasoltaan hyvä urheilumaa, sen ylittävä on sitten jo erinomainen, Uusi-Seelanti on maailman paras tällä mittarilla katsottuna. Tiesitkö muuten, että San Marino, 33 000 asukasta, sai 3 mitalia näissä kisoissa? Odotan niitä kisoja, jolloin Vatikaani viimein osallistuu kisoihin ja pretoriaanikaartin salskeat sotilaat saavuttavat jossain lajissa mitaleja.

Toisaalta, Ruotsillakaan ei mennyt kovin hyvin: toivottavasti svedujenkin kiinnostus huippu-urheiluun hiipuu vähitellen kulttuuristen seikkojen vuoksi. On melkoinen saavutus umpidemarimaalta olla noinkin hyvä urheilussa.

Järjestelmätasolla kysymys Suomella on erittäin tehottomasta järjestelmästä, joka ei kykene tuottamaan maailman huippuja missään lajissa. Puuttuu ymmärrys siitä, että menestyminen vaatii kovia panostuksia ja pitkäjänteistä työtä. Urheilijan toimeentulo on almujen varassa monessa lajissa. Ei osata keskittyä lajeihin, joilla on perinteitä, kuten esim. melontaan. Koitetaan menestyä lajissa, missä kilpailu on kovinta: yleisurheilu ja vaikkapa pikajuoksut. Eli koko ajan hakataan päätä kivimuuriin ikäänkuin se jostakin kohtaa lopulta antaisi periksi.

Urheilukulttuurimme antaa pikkuhiljaa periksi: ammoin vain voittajat laskettiin, sitten mitalistit. 10-luvulla keksittiin ilmaus "pronssin voittaminen". Nyt ollaan jo ruvettu kehumaan jokaista pistesijaa. Samoin ollaan hyväksytty se, että hyvän fiiliksen kokeminen on itse asiassa saavutus sekin. Urheilijoiden asenne muuttuu: itsekin kummastelin Mira Potkosta, kun hän itki (eikä suinkaan ilosta), jäädessään pronssille. Hän hävisi pronssin. Hän oli tullut voittamaan kisaa. Myös mediassa tyydytään yhä vähempään, joten varmaan pian standardina on enää osallistuminen. Ja sen jälkeen se, että ollaan yritetty kisoihin pääsemistä.

Tosiasiassa tekosyitä ei ole: Suomi on huono niissä lajeissa, joiden voittamista maailmalla eniten tavoitellaan, olympiakultaa.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Ei osata keskittyä lajeihin, joilla on perinteitä, kuten esim. melontaan. Koitetaan menestyä lajissa, missä kilpailu on kovinta: yleisurheilu ja vaikkapa pikajuoksut. Eli koko ajan hakataan päätä kivimuuriin ikäänkuin se jostakin kohtaa lopulta antaisi periksi.

Ei tämä ole järjestelmäkysymys maassa, jossa kaikki lähtee urheilussa ns. alhaalta ylös. Kun yleisurheilu vetää lapsia ja nuoria suht hyvin puoleensa, paljon paremmin kuin vaikka melonta, on luonnollista keskittyä (esim. suunnsta resursseja) paljon enemmän yleisurheiluun. Se nyt olisikin tyhmää pään hakkaamista kivimuuriin, että panostettaisiin lajeihin, joihin ei ole luontaista imua.

Tää on käsittämätöntä, kuinka syvässä osalla on menestymisen ja erityisesti mitalien voittamisen tarve. Ihan sama mistä mitalit tulevat, vaikka lajeista, joka ei juuri ketään kiinnosta, kunhan mitaleita tulee ja silloin suomalainen urheilujärjestelmä toimii.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei tämä ole järjestelmäkysymys maassa, jossa kaikki lähtee urheilussa ns. alhaalta ylös. Kun yleisurheilu vetää lapsia ja nuoria suht hyvin puoleensa, paljon paremmin kuin vaikka melonta, on luonnollista keskittyä (esim. suunnsta resursseja) paljon enemmän yleisurheiluun. Se nyt olisikin tyhmää pään hakkaamista kivimuuriin, että panostettaisiin lajeihin, joihin ei ole luontaista imua.

Tää on käsittämätöntä, kuinka syvässä osalla on menestymisen ja erityisesti mitalien voittamisen tarve. Ihan sama mistä mitalit tulevat, vaikka lajeista, joka ei juuri ketään kiinnosta, kunhan mitaleita tulee ja silloin suomalainen urheilujärjestelmä toimii.
Puhumme eri asiasta, minä puhun huippu-urheilusta, sinä urheilusta yleensä. Huippu-urheilussa pyritään voittamaan, yleensä mitaleja tai joku pokaali. Valtiokin pyrkii panostamaan myös huippu-urheilun tukemiseen ja oletuksena tällöin on, että myös tulosta saavuttaisiin eli mitaleja. Tuloksen saavuttamiseen täytyy myös suunnitella asioita ja laskea tiettyjä todennäköisyyksiä. Yleensä ei kannata panostaa sellaiseen, mikä ei tuota tulosta huippu-urheilun mittareilla.

Usein on myös niin, että menestyminen ruokkii kiinnostusta. Jos jatkuvasti menestyttäisiin jossakin lajissa, kyllä niitä nuoriakin olisi helppoa ohjata lajin pariin. Mutta menestystä täytyy myös ylläpitää ja se on mitä suurimmassa määrin järjestelmäkysymys. Tuo väitteesi siitä, että muka menestyvä laji kiinnosta, on pötyä. Muistetaanpa vaikkapa curlingboomia vuoden 2006 kisojen jälkeen.

Voidaan verrata asiaa liike-elämään: yritys, joka ei tavoittele profitia, on (pl. esim. sosiaaliset yritykset), on pian entinen yritys. Huippu-urheilu, jossa voittaminen ei ole tavoitteena, ei ole enää huippu-urheilua.

Urheilu on sinänsä hieno asia, sillä on monenlaisia hyviä sivuvaikutuksia yhteiskuntaan, esimerkiksi kansanterveyteen. Hyvä on, että nuoria kiinnostaa edes jokin liikunta. Suurin osahan urheilun rahoituksesta kohdistuu nimenomaan ruohonjuuritason toimintaan. Tosin varmaan kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että urheilu saa aivan liian vähän rahaa positiivisiin vaikutuksiinsa verrattuna.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Vastaan kysymykseen, että amatöörivalmennus ja rahan puute ja doping.

Erittäin monessa lajissa urheilijoiden valmentajat ovat puolipäivisiä, oman toimen ohella tai aivan talkoilla hyvästä hyvyydestään vapaa-aikansa uhraavia laupeita paaveja, jotka kulkevat urheilijan rinnalla usein pitkään (ja myös liian pitkään). Kun valmentaja ei voi täysipäiväisesti heittäytyä urheilijan (ammattilaisen) elämään, niin tulokset ovat enemmän ja vähemmän kompromisseja. Tässä on iso ero jo esim. Ruotsiin, sen kauemmaksi ei tarvitse verrata. Ja milläs makselet ammattivalmentajaa, jos jonkun apurahan siivun saat ja Kelan tuet. Ihan ymmärrettävää.

Toisekseen tuo asennoituminen on tosiaan muuttunut etenkin kesälajien puolella siihen, että urheilijan kapasiteetin kattoraja kulkee siinä useammalla, että kisoihin päästy = ulospuhallus. Nykyinen urheilijapolvi on opetettu siihen, että ei siinä aidatulla ratakierroksella tms. voi menestyä, kun ne menee niin lujaa. Talviurheiluun on epäreilua verrata, kun kilpailu on kevyempää globaalisti, mutta miten kotikatsomoissa reagoitaisiin jos Iivo Niskanen toteaisi, että kyllä se kahdenkympin sakkiin on riittävä tulos, että siitä lähdetään. Toisaalta, suomalaiset on opetettu myös ikuiseen nöyryyteen eli jos Suomessa joku sanoo tavoitteensa suoraan eli haluan olympiamitalin xxxx - kisoissa, niin jo hiljennetään uho sormia heristäen, että opetteles nöyryyttä. Tunnistan jopa itseni tällaisesta, myönnettäköön. Tällaisessa asenneilmastossa on yllättävän hankalaa menestyä, mutta heitäkin on ja on aina ollut. Menestyjät osaavat sulkea ulkopuolisten mielipiteet taka-alalle. Se yhdistää suurten kisojen mitalistejamme.

Dooingista on jauhettu tällä palstalla niin monta sivua, että moni ehtii työstään jäädä eläkkeelle ennen kuin on ne kaikki viestit lukenut, mutta perusviesti on selvä: alati kovemmaksi muuttuvassa huippu-urheilussa tarve menestyä on entistä rajumpi ja kaikki harmaan alueen ja sitä pidemmällekin viedyt vippaskonstit käytetään ja Suomi ei kyllä ole tässä kelkassa, vaikka kepulikonstien käyttäjiä löytynee aivan kaikkialta. Jo se, että kisojen aikana ei juuri ketään saatu kiinni, osoittaa sen miten kaukana antidopingtyö kulkee vielä kusettajista.
 

Fordél

Jäsen
Puhumme eri asiasta, minä puhun huippu-urheilusta, sinä urheilusta yleensä. Huippu-urheilussa pyritään voittamaan, yleensä mitaleja tai joku pokaali. Valtiokin pyrkii panostamaan myös huippu-urheilun tukemiseen ja oletuksena tällöin on, että myös tulosta saavuttaisiin eli mitaleja. Tuloksen saavuttamiseen täytyy myös suunnitella asioita ja laskea tiettyjä todennäköisyyksiä. Yleensä ei kannata panostaa sellaiseen, mikä ei tuota tulosta huippu-urheilun mittareilla.

Ei, puhumnme ihan samasta asiasta. Sinä vain peräänkuulutit keinotekoista valintaa ja painotusta niihin lajeihin, joissa on hyvät ja helpot menestysmahdollisuudet (mm. melonta) ja minä niihin lajeihin, joihin on eniten imua ja massaa tarjolla. Tämä ei tarkoita etteikö luotaisi myös muille pienemmille lajeille mahdollisuutta menestyä, mutta minkäänlaista keinotekoista lajien painottamista en kannata vain sen takia, että jostain voisi olla saatavissa helpommin mitali.

Tuo väitteesi siitä, että muka menestyvä laji kiinnosta, on pötyä. Muistetaanpa vaikkapa curlingboomia vuoden 2006 kisojen jälkeen.

Ööö... Missähän olen näin väittänyt?

Voidaan verrata asiaa liike-elämään: yritys, joka ei tavoittele profitia, on (pl. esim. sosiaaliset yritykset), on pian entinen yritys. Huippu-urheilu, jossa voittaminen ei ole tavoitteena, ei ole enää huippu-urheilua.

Ja kukahan on tällaistakään peräänkuuluttanut? Se, että panostetaan niinhin lajeihin, joita jengi oikeasti haluaa harrastaa ja joissa kilpailla, ri tarkoita etteikö voittaminen olisi tavoitteena.
 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Eiköhän juurisyy tähän ja moneen muuhunkin ole, että olemme hyviä kasvattamaan nuoristamme mielenterveyspalvelujen asiakkaita. Ei muuta. Tulevaisuus näyttää tosi synkältä koko yhteiskunnan kannalta, urheilumenestys antaa vain helpon mittarin yhdestä osa-alueesta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei, puhumnme ihan samasta asiasta. Sinä vain peräänkuulutit keinotekoista valintaa ja painotusta niihin lajeihin, joissa on hyvät ja helpot menestysmahdollisuudet (mm. melonta) ja minä niihin lajeihin, joihin on eniten imua ja massaa tarjolla. Tämä ei tarkoita etteikö luotaisi myös muille pienemmille lajeille mahdollisuutta menestyä, mutta minkäänlaista keinotekoista lajien painottamista en kannata vain sen takia, että jostain voisi olla saatavissa helpommin mitali.
Tässä näkemyksemme eroavat: minä uskon järkiperäiseen suunnitteluun ja mahdollisuuksien kartoittamiseen huippu-urheilussa. Urheilla saa missä lajissa kukin haluaa sitä tehdä, mutta on samalla panostettava juuri niihin lajeihin, joissa on menestymismahdollisuuksia. Valtion ei tarvitse jakaa huippu-urheilun rahoituksesta rahaa lajeihin, joissa huippujen löytyminen on hyvin epätodennäköistä.

Jos puhutaan massoista, voidaan hyvin verrata yleisurheilun sisälläkin siihen, mihin kannattaa korvamerkitä huippu-urheilun rahoitusta. Keihäänheitolla on maassamme yli satavuotiset menestymisperinteet, joten tätä korttia kannattaa katsoa viimeiseen asti. Yksi niistä hyvin harvoista lajeista, joka on pitkällä aikavälillä pysynyt maailman huipulla, viime vuodet nyt ovat olleet alamäkeä. Harrastajia ja lahjakkuuksiakin on, valmennuksessa lienevät tällä hetkellä suurimmat haasteet.

Pikajuoksu on tasan päinvastainen esimerkki: menestystä ei ole, mutta moni nuori hakeutuu tähän lajiryhmään. Tällaiseen ei kannata tuhlata vähiä huippu-urheilun resursseja. Varmasti 100 metrin juoksunkin suomalaisilla harrastajilla on tavoitteena ja nimenomaan haaveena voittaminen isoissa kisoissa. Finnkampenissa se onkin mahdollista. Viimeistään lääketieteellisen valmennuksen puute estää sen, että suomalainen joskus juoksisi sata metriä alle kymmenen sekunnin.

Se, että mielestäsi menestymistä arvostetaan liikaa, on vain oma mielipiteesi. Ns. suuri yleisö, joka myös huippu-urheilun viime kädessä kustantaa, ottaa kiitollisena vastaan minkä tahansa menestyksen missä tahansa lajissa. Ja menestys ruokkii asenteiden muutosta. Lajista, josta juuri kukaan ei ollut kuullut mitään ja saavutetaan kuitenkin huippulahjakkuuden löydyttyä menestystä, voi järjestelmän tuella tulla menestyslaji ja jos niin halutaan sanoa, kansallislajikin. Ei tarvita kauaakaan, niin kukaan ei puhu siitä, että tällaisen lajin tukeminen tai siihen hakeutuminen olisi "keinotekoista".

Lajien on myös kyettävä myymään itsensä nuorisolle. Tähänkin vaaditaan osaamista. Mikään laji ei ole sinänsä keinotekoinen, se on vain markkinoitava nuorille kiinnostavana lajina. Viittaan vielä curlingiin: tuskinpa curlingbuumiakaan olisi syntynyt, jos lajia oli pidetty jotenkin suomalaisille sopimattomana. Kiinnostavia lajeja, jopa nuorten mielestä, varmasti löytyy uusien lajienkin joukosta.
 

Fordél

Jäsen
Tässä näkemyksemme eroavat: minä uskon järkiperäiseen suunnitteluun ja mahdollisuuksien kartoittamiseen huippu-urheilussa. Urheilla saa missä lajissa kukin haluaa sitä tehdä, mutta on samalla panostettava juuri niihin lajeihin, joissa on menestymismahdollisuuksia. Valtion ei tarvitse jakaa huippu-urheilun rahoituksesta rahaa lajeihin, joissa huippujen löytyminen on hyvin epätodennäköistä.

Suomessa huippu-urheilun rahoitus kanavoituu pitkälti Olympiakomitean ja sen huippu-urheiluyksikön kautta eli valtio ei suoranaisesti päätä rahoituksen jakautumisesta. Toki valtio tukee suoraan apurahoilla urheilijoita ja siinä menestys on mittari, mutta ei siinäkään tehdä valintaa lajien suhteen. Niin meloja kuin pikajuoksija ovat samalla viivalla. Lisäksi toki valtio rahoittaa järjestöjä, mutta sen kriteereissä painottuu muut asiat kuin menestys, kuten toiminnan laajuus ja laatu.

Ja mitä se huippu-urheiluyksikkö sitten tekee? Muun muassa kanavoi rahoitusta tietyille painopistelajeille.

Se, että mielestäsi menestymistä arvostetaan liikaa, on vain oma mielipiteesi. Ns. suuri yleisö, joka myös huippu-urheilun viime kädessä kustantaa, ottaa kiitollisena vastaan minkä tahansa menestyksen missä tahansa lajissa. Ja menestys ruokkii asenteiden muutosta. Lajista, josta juuri kukaan ei ollut kuullut mitään ja saavutetaan kuitenkin huippulahjakkuuden löydyttyä menestystä, voi järjestelmän tuella tulla menestyslaji ja jos niin halutaan sanoa, kansallislajikin. Ei tarvita kauaakaan, niin kukaan ei puhu siitä, että tällaisen lajin tukeminen tai siihen hakeutuminen olisi "keinotekoista".

Ei vaan kritisoin lähinnä sitä, että huippu-urheilun tilannetta arvioidaan aivan liian suppealla kriteeristöllä, jonka moni tuntuu typistävän olympiamitalien määrään. Lisäksi kritisoin sitä, että kuinka täälläkin osa tuntuu juoksevan vain mitalien perässä ja haluavan niitä 'keinotekoisesti' vaikka sitten melonnasta vaikka kärjistetysti se ei ketään kiinnosta.

Tarkennuksena vielä, että minulle sopii oikein hyvin mitali melonnasta ja arvostaisin sitäkin suuresti. Jos jollain melojalla on menestysmahdollisuudet niin ilman muuta häntä pitää tukea. Ei kuitenkaan niin, että lähdetään keinotekoisesti hakemaan niitä lajeja, joissa menestysmahdollisuudet ovat laskennallisesti helpoimmat ja aletaan pumppaamaan rahaa niihin vaikka kentällä kiinnostaisi ihan muut lajit.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei vaan kritisoin lähinnä sitä, että huippu-urheilun tilannetta arvioidaan aivan liian suppealla kriteeristöllä, jonka moni tuntuu typistävän olympiamitalien määrään. Lisäksi kritisoin sitä, että kuinka täälläkin osa tuntuu juoksevan vain mitalien perässä ja haluavan niitä 'keinotekoisesti' vaikka sitten melonnasta vaikka kärjistetysti se ei ketään kiinnosta.

Tarkennuksena vielä, että minulle sopii oikein hyvin mitali melonnasta ja arvostaisin sitäkin suuresti. Jos jollain melojalla on menestysmahdollisuudet niin ilman muuta häntä pitää tukea. Ei kuitenkaan niin, että lähdetään keinotekoisesti hakemaan niitä lajeja, joissa menestysmahdollisuudet ovat laskennallisesti helpoimmat ja aletaan pumppaamaan rahaa niihin vaikka kentällä kiinnostaisi ihan muut lajit.
Tässä ollaan samalla syvien, joskin byrokraattisten kysymysten äärellä. Toiminnan laadun ajatus on toki tärkeä rahoitusta päätettäessä. Voidaan miettiä sellaisia kriteereitä kuin aktiivien määrä, harrastusmahdollisuudet, nuorisotyö, kilpailutoiminta, organisoitumisen taso ja niin edelleen. Mutta jos näistä kriteereistä säännöllisesti unohtuvat menestyskriteerit, vaikkapa ammattilaisten määrä ja menestys arvokisoissa, silloin tuetaan huippu-urheilun sijasta vain urheilua, mikä toki on arvokasta sinänsä.

Hyvää laatukriteereissä on se, että pitkäjänteiseen toimintaan panostaminen tavallaan palkitaan, mutta huonoa se, että muutoksiin on vaikea reagoida, jos laji toimii laadukkaasti, mutta ei tee lainkaan tulosta. Vertaisin tässäkin yritystoimintaan, siinä missä yritys tavoittelee suurinta mahdollista voittoa markkinoilla, huippu-urheilun ja lajin arvo mitataan myös markkinantapaisessa systeemissä, kilpailussa. Ongelmana tässä on se, että urheilijan menestyminenkään ei kaikissa lajeissa tuota taloudellista jatkuvuutta, vaan urheilija on pakotettu turvautumaan valtion apuun. Valtio taas saattaa tukea menestynyttä urheilijaa, mutta itse urheiluympäristön tukeminen jää vähälle.

Valtion tai olympiakomitean sen välikappaleena, on analysoitava kulloistakin markkinatilannetta eri lajeissa ja tehtävä sen nojalla päätöksiä valtion tuesta. Urheilija ei kuitenkaan urheile missään tyhjiössä, vaan tarvitsee tuekseen harjoittelupaikkoja, valmentajan, taloudellista ja henkistä tukea, saman lajin harrastajia, julkisuutta yms., jolloin ajatus vain yksilöön perustuvasta tuesta ei välttämättä johda optimaaliseen tulokseen. Tietyn lajin tukeminen huippu-urheilijan ohella on siksi perusteltua, jo lajin jatkuvuudenkin kannalta, eritoten, jos kyseessä on pieni laji.

Rahan silmitön pumppaaminen johonkin lajiin, jossa mitalien saaminen olisi helpointa, ei ole minunkaan mielestäni järkevää. Suomella on kuitenkin vahvoja perinteitä monissa lajeissa, mutta aika ajoin saatu menestys on kuitenkin aina onnistuttu hukkaamaan syystä tai toisesta. Olisi pitänyt takoa rautaa, silloin kun se on kuumaa. Olisi pitänyt huolehtia lajin menestyksen jatkuvuudesta vaatimalla myös lajiliitolta korkeaa toiminnan tasoa ja kykyä mainostaa omaa tekemistään nuorisolle. Tähän olisi vaadittu osaavia markkinoijia. Joku melonta koki uuden nousun 90-luvulla, mutta sitäkään ei osattu hyödyntää. Tässä valtio olisi voinut ojentaa auttavaa kättään, kuitenkin niin, että vaatimuksena olisi ollut kyky hyödyntää auennutta positiivista julkisuuskuvaa. Mietitään vaikkapa soudun murheellista kuvaa Karppisen lopetettua.

Suomi ei ole pitkään aikaan ollut enää edes kinthaalla, kun puhutaan uusista olympialajeista. Tämäkin on verraten ihmeellistä, kun puhutaan yhteiskunnasta, joka on korkealla teknistymisen tasolla. Eikö tieto kulje vaikkapa nyt BMX-pyöräilyn mahdollisuuksista, muista nyt puhumattakaan. Käy ikävä kyllä säännöllisesti niin, että suomalaiset joutuvat hyppäämään liikkuvaan junaan, kun sen sijaan pitäisi olla jo lajin tekemisen ytimessä. Ollaan niin paljon takamatkalla, ettei vain synny sellaisia lahjakkuuksia, jotka voisivat vetää nuoria lajin pariin. Voisin vain kuvitella sitä innostuksen määrää, jos oltaisiin olympiakisoissa saatu joku mitalisti tällaiseen uuteen, nuorisoa kiinnostavaan lajiin.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Vielä tuohon valmennukselliseen asiaan vielä se kanta, että jos isompien palloilulajien päävalmentajat vähennetään laskuista, niin meillä on Suomessa erittäin vähän päätoimisia ammattivalmentajia. Siihen on halukkaille kyllä mahdollisuus useammassa lajissa ihan pätevien valmennuspolkujen myötä, mutta harva uskaltaa irrota kuitenkaan leipätyöstä rakastamansa harrastuksen pariin niin, että päätulo pitäisikin tulla sieltä, mikä yksilöurheilijan tulonmuodostuksen kohdalla on enemmän kuin epävarmaa isolla osalla.

Meiltä puuttuu tukiverkosto myös valmentajien kohdalla ja sen takia on ”turvallista” pyörittää hommaa juurikin osa-aikaisena tai vain talkoilla, johon Suomessa on kautta aikain ns. ruohonjuuren seuratyö paljolti perustettu. Tuosta talkoon leimasta on erittäin hankalaa päästä eroon, sillä jos yhtäkkiä valmentaja heilutteleekin verokorttia, niin luullaan heti, että valmentajalla nousi hattuun ja kehtaakin pyytää valmennuksesta jotain. Kierre on hankala, mistä ei pääse eroon kuin tekemällä nimikesuojattu virka kuin ”ammattivalmentaja” ja joku kattojärjestö tuolle jne.

Oikeastaan me tarvitsemme myös valmentajien valmentajia, joissa katsoisin yliopistotason valmennusoppiin perehtyneiden suuntaan, joissa olisi maisteri/tohtoritasonkin valmennuksellista ymmärrystä tarjolla valmistuneiden opiskelijoiden toimesta, mutta joita on yhä liian vähän Suomessa.

Ammattivalmentajia pitää jatkuvasti kouluttaa ja heillä pitää olla käsissään viime hetken tieto ja materiaali ja heidän pitää olla itse aktiivisia etsimään, reflektoimaan ja soveltamaan tietoa. Lajikohtaista varmaan, mutta monessa lajissa mennään liian paljon ns. perinnevalmennuksen, mutun ja ”näin on aina tehty” - kaavojen mukaan, jotka eivät perustu mihinkään, mutta joilla toki voidaan yllättävän korkealle päästä, jos urheilija on sopivaa valmennuksellista tyyppiä ja säilyy ehjänä.

Yhteenvetona tosiaan kuitenkin, että niin kauan kuin raha puuttuu urheilijoiden lisäksi valmentajalta urheilun näkökulmasta, teemme ikään kuin 50% teholla hommaa. Sitä ei yksi päätoiminen liiton vastaava lajivalmentaja pelasta.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Hyviä pointteja on tässä monikin tuonut jo esille. Yksi suuri ongelma on se, että huippu-urheilua ei arvosteta riittävästi. Suomessa arvostetaan koulutusta ja jokaisen huippu-urheilijankin pitäisi olla vähintään maisteri. Nuori kun aloittaa tähtäämään olympiakultaan, niin samalla pitäisi käydä koulut, hommata sponsorit ja treenatakin pitäisi. Tämä on käytännössä mahdoton yhtälö, koska maailmalla urheilijat tähtää vaan siihen olympiakultaan ja heille annetaan siihen mahdollisuus. Mikäli joku oikeasti valitsee urheilu-uran vaikka nyt melonnasta ja saavuttaa siinä kultamitalin, niin hänellä on se hetken arvostus ja sen jälkeen urheilija jätetään kuin nalli kalliolle. Olet panostanut kaiken huippu-urheiluun ja lopettamisen jälkeen katselet sitä mitalia pudotessasi täysin tyhjän päälle. Vielä suuri yleisö naureskelee perään, että olisi niitä kouluja kannattanut aikanaan käydä. Tämä tilanne tuskin motivoi juuri ketään nuorta urheilijaa tavoittemaan tosissaan olympiakultaa.

Maailma on muuttunut. Suomalaiset lapset ja nuoret pelaavat enenemissä määrin kännykällä, koska heillä on siihen mahdollisuus. Tämän kehityksen näkee hyvin, kun käy katsomassa tyhjiä urheilukenttiä. On pelit, somet yms. joista näkee miten joku tienaa 500k€ pyllistelemällä instassa tai pelaamalla Dotaa. Vaikea siinä on motivoida nuorta aloittamaan vaikka kestävyysjuoksun, josta et tule koskaan tienaamaan mitään. Tähän kun lisää vielä sen millaista huippu-urheilijan elämä on, niin motivointi on entistä hankalampaa. Näitä "hulluja" vielä riittää, mutta ne mahtuvat siihen mini-bussiin oli kyseessä laji kuin laji.

Kilpailu maailmalla on koventunut. Monia uusia maita putkahtelee olympiamitaleille esim. tämä Intian keihäänheittäjä. On maita joissa menestystä haetaan keinolla millä hyvänsä ja halukkaita urheilijoita riittää jonoksi asti. Siellä motivaattorina toimii puhtaasti pääseminen pois niistä vallitsevista olosuhteista. Suomessa tällaista ilmaista motivaattoria ei ole, eikä pidä tietysti ollakaan. Tämä seikka luo vaan muille maille erillaisen poolin mistä huippu-urheilijoita ammennetaan.

Doping. Suomessa tämä on kuin punainen vaate, mutta isossa maailmassa se on kuin valkoinen viitta. Monissa maissa kärähtänyttä urheilijaa ei heitetä bussin alle, vaan hän on silloin oikeasti yrittänyt päästä huipulle. Suomessa kärähtänyt urheilija ruoskitaan julkisesti ja asetetaan elinikäiseen häpeäpaaluun. Ilman käryämistä mitali olisi kuitenkin kelvannut 99,9% suomalaisista. Tässä ollaan niin pitkällä takamatkalla kuin olla voi. En ole itse mikään dopingin kannattaja, mutta koska kyseessä oli miksi ei pärjätä, niin tämä nyt asia on melkein pakko tähän nostaa.
 

Fordél

Jäsen
Yksi suuri ongelma on se, että huippu-urheilua ei arvosteta riittävästi. Suomessa arvostetaan koulutusta ja jokaisen huippu-urheilijankin pitäisi olla vähintään maisteri. Nuori kun aloittaa tähtäämään olympiakultaan, niin samalla pitäisi käydä koulut, hommata sponsorit ja treenatakin pitäisi. Tämä on käytännössä mahdoton yhtälö, koska maailmalla urheilijat tähtää vaan siihen olympiakultaan ja heille annetaan siihen mahdollisuus. Mikäli joku oikeasti valitsee urheilu-uran vaikka nyt melonnasta ja saavuttaa siinä kultamitalin, niin hänellä on se hetken arvostus ja sen jälkeen urheilija jätetään kuin nalli kalliolle. Olet panostanut kaiken huippu-urheiluun ja lopettamisen jälkeen katselet sitä mitalia pudotessasi täysin tyhjän päälle. Vielä suuri yleisö naureskelee perään, että olisi niitä kouluja kannattanut aikanaan käydä. Tämä tilanne tuskin motivoi juuri ketään nuorta urheilijaa tavoittemaan tosissaan olympiakultaa.

En kyllä tunnista tätä ilmiötä tai vaatimusta, että Suomessa jokaisen huippu-urheilijan tulisi olla vähintään korkeakoulun käynyt. Itse asiassa virallinen tavoite on, että kaikki urheilijat suorittaisivat toisen asteen tutkinnon, mikä on järkevä tavoite ja mahdollistaa hyvin jatko-opinnot urheilu-uran jälkeen. Ja kyllähän Suomessa, jos jossain on mahdollisuus kouluttautua myös urheilu-uran jälkeen.

Haaste vaan on siinä, että meillä ei ole huippuvaiheessa riittävästi mahdollisuuksia panostaa täysillä urheilu-uraan, jolloin urheilemisen rinnalla opiskellaan, mikä luo edes jonkinlaisen toimeentulon. Jos et halua opiskella tai tunne sitä omaksi jutuksi niin silloin on extrahaasteita toimeentulon takaamisessa.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää, että osa myös haluaa vastapainoa urheilulle ja haluaa tämänkin takia opiskella huippuvaiheenkin aikana samalla korkeakoulussa. Tutkimusten mukaan heidän opiskelut itse asiassa etenevät keskimääräistä nopeammin vaikkakin toki mitä korkeemmalla tasolla urheillaan, sitä hitaammin opinnot etenevät. Mutta kyllähän opiskelujärjestelmä tarjoaa hyvin joustoa, joten pääasiassa nämä kaksi uraa on yhdistettävissä. Riippuu mielestäni ihan urheilijasta itsestään ja hänen kyvyistään, ei niinkään järjrstelmästä. Ja tuottaahan jenkitkin valtavan määrän huippu-urheilijoita, joilla on samaan aikaan selvät opiskeluvaatimukset. Toki järjestelmä on siellä erilainen.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
En kyllä tunnista tätä ilmiötä tai vaatimusta, että Suomessa jokaisen huippu-urheilijan tulisi olla vähintään korkeakoulun käynyt. Itse asiassa virallinen tavoite on, että kaikki urheilijat suorittaisivat toisen asteen tutkinnon, mikä on järkevä tavoite ja mahdollistaa hyvin jatko-opinnot urheilu-uran jälkeen. Ja kyllähän Suomessa, jos jossain on mahdollisuus kouluttautua myös urheilu-uran jälkeen.
Totta. Lähinnä hain tuossa sitä kansan syvien rivien asennetta.

Haaste vaan on siinä, että meillä ei ole huippuvaiheessa riittävästi mahdollisuuksia panostaa täysillä urheilu-uraan, jolloin urheilemisen rinnalla opiskellaan, mikä luo edes jonkinlaisen toimeentulon. Jos et halua opiskella tai tunne sitä omaksi jutuksi niin silloin on extrahaasteita toimeentulon takaamisessa.
Juurikin näin. Raha on se joka merkkaa. Tämä olikin jo käyty läpi edellisissä viesteissä.

Ja tuottaahan jenkitkin valtavan määrän huippu-urheilijoita, joilla on samaan aikaan selvät opiskeluvaatimukset. Toki järjestelmä on siellä erilainen.
Näinhän se on, mutta jenkeissä huippu-urheilijat pääsevät aika iloisella ilmeellä läpi noista kouluista. Jos satanen alkaa taittumaan tai koripallo menee koriin muita paremmin, niin ei siellä tarvitse matematiikan tunneilla paljoa istua. Yliopistourheilu on siellä jo lähes ammattimaista. Toki taisivat kieltää palkanmaksun yo-urheilijoille jossakin vaiheessa. Tätä sitten kierretään stipendeillä yms. Esim. Yliopistojen jenkkifutis, koripallo yms. kerää vuodessa enemmän katsojia ja on jenkkien mielestä kiinnostavampaa, kuin vaikka NHL, mikä on ammattiliiga. Vähän meni nyt ohi aiheesta.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Haaste vaan on siinä, että meillä ei ole huippuvaiheessa riittävästi mahdollisuuksia panostaa täysillä urheilu-uraan, jolloin urheilemisen rinnalla opiskellaan, mikä luo edes jonkinlaisen toimeentulon. Jos et halua opiskella tai tunne sitä omaksi jutuksi niin silloin on extrahaasteita toimeentulon takaamisessa.

Tässä on paljon totuutta myös. Tämän asian eteen on perustettu ties mitä toimikuntia, muutostyöryhmiä ja valmennuskeskuksia, mutta edelleen ongelma pyörii taustalla, vaikka oloja on yritetty parantaa. Kesälajien edustajia on niin valtava määrä, että rahallinen ja materiaalinen tukeminen on jo tämän vuoksi vaikeaa ja Suomi on kieltämättä kallis maa, jossa on vaikea tehdä mitään (huippu-urheilua) laadukkaasti, jos jatkuvasti on pula jostakin ja tässä tapauksessa rahasta.

Opiskella ehtii myöhemminkin ja Suomessa jos missä, mutta edelleen mielellään ajetaan kaikki nuoret (ne huippu-urheilun uraan tähtäävätkin) johonkin opinahjoon vähintääkin kirjoille eikä siellä edelleenkään päätä silitellä tai välttämättä hyvällä katsota, jos olet treenileirillä jossakin. On urheilijasta paljolti kiinni, että pystyykö hän opiskelemaan samaan aikaan, kun rakentaa huippu-urheilijan uraa, mutta minimaalista sen opiskelun tulee olla, sillä stressi opiskelusta vaikeuttaa harjoittelua monin tavoin.

Maailma on muuttunut. Suomalaiset lapset ja nuoret pelaavat enenemissä määrin kännykällä, koska heillä on siihen mahdollisuus. Tämän kehityksen näkee hyvin, kun käy katsomassa tyhjiä urheilukenttiä. On pelit, somet yms. joista näkee miten joku tienaa 500k€ pyllistelemällä instassa tai pelaamalla Dotaa. Vaikea siinä on motivoida nuorta aloittamaan vaikka kestävyysjuoksun, josta et tule koskaan tienaamaan mitään.

Pitää paikkansa. Kun vielä tiedetään, että kuinka helvetisti toistoja pitäisi tulla jo lapsena (esim. nopeuden kehittymiseen herkkyyskausi alkaa pojilla 7 ikävuodesta eteenpäin aina 12-13 vuoteen), niin yhtälö on mahdoton, kun kännykät kiinnostavat enemmän ja vähäinenkin hyötyliikkuminen korvataan jollain sähkölaudoilla. Eikä nuorisoa välttämättä muutenkaan kiinnosta enää huippu-urheilijat roolimalleina samalla tapaa mitä edellisille sukupolville. Nykyään on tubettajaa, somevaikuttajaa ja herra ties mitä, mitkä vetävät puoleensa kuin magneetit. Tähän vielä päälle lisättynä se, että useammalla urheilukentällä ovet ovat pääosin säpissä ja vain määrättyinä kellonaika ko. kentälle pääsee, takaa sen että ei sinne ruuhkaksi asti kansaa ole jatkossakaan menossa kokeilemaan lajeja. Kaikki kun pitää olla nykyään ohjattua ja spontaani tekeminen on nollissa.
 

Fordél

Jäsen
Näinhän se on, mutta jenkeissä huippu-urheilijat pääsevät aika iloisella ilmeellä läpi noista kouluista. Jos satanen alkaa taittumaan tai koripallo menee koriin muita paremmin, niin ei siellä tarvitse matematiikan tunneilla paljoa istua.

Kyllähän USA:ssa on määritelty urheilijoille tietyt rajat opintomenestyksen suhteen, johon on yllettävä, jotta he voivat edustaa yliopistoaan urheilussa. Kuinka kovia nämä vaatimukset ovat niin en tiedä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Yksi suuri ongelma on se, että huippu-urheilua ei arvosteta riittävästi.

Niin, tai voisi sanoa että arvostetaan puheissa mutta ei käytännön toiminnassa koska meiltä puuttuu monessa lajissa syvällinen ymmärrys siitä mitä se kansainvälisen tason huippu-urheilu oikein on ja mitä kaikkea olympiakullan uskottavaan tavoitteluun todella vaaditaan. Kyse ei ole siitä että urheilijat olisivat lahjattomia ja laiskoja ja valmentajat epäpäteviä vaan siitäettä järjestelmämme ei tue tarvittavia kehitysprosesseja tarpeeksi. Yksinkertaistaen voisi sanoa että meillä palkitaan menestyksestä, ei menestyksen tavoittelusta, liian moni urheilijamme saa rahaa urheilemisestaan vasta kun on saavuttanut jonkun mitalin. Tämän takia meillä on paljon menestyviä junioriurheilijoita jotka taantuvat ikuisiksi lupauksiksi koska siinä vaiheessa kun se suurin kehitysloikka pitäisi ottaa, ei täysin ammattimainen urheilu olekaan mahdollista.

En sitten tiedä mitä tälle kaikelle pitäisi tehdä, tämä kulttuuri jossa palvotaan menestystä mutta menestyksen yrittämistä ei pidetä minään istuu meillä syvässä ja se koskee muitakin elämänalueita kuin urheilua.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Yksinkertaistaen voisi sanoa että meillä palkitaan menestyksestä, ei menestyksen tavoittelusta, liian moni urheilijamme saa rahaa urheilemisestaan vasta kun on saavuttanut jonkun mitalin. Tämän takia meillä on paljon menestyviä junioriurheilijoita jotka taantuvat ikuisiksi lupauksiksi koska siinä vaiheessa kun se suurin kehitysloikka pitäisi ottaa, ei täysin ammattimainen urheilu olekaan mahdollista.

Näin on ja se näkyy apurahajärjestelmässäkin. Sen sijaan ennen sitä ei tipu juuri pennin jeniä, vaikka tuossa vaiheessa apurahaa saattaisi tarvita jopa etenkin nuori potentiaalinen urheilija enemmänkin, sillä siinä vaiheessa, kun tarpeeksi iso voitto napsahtaa, niin sponsoritkin pystyvät tukemaan harjoittelua eikä olla vain valtiontukien varassa. Se on jo suurempaa politiikkaa se, että miten rahanjako tulisi suorittaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös