"Me todella halutaan 500 euroa opintorahaa..."

  • 32 184
  • 275

Museoesine

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja muut keskisuomalaiset
Snakster kirjoitti:
Olen tässä nyt vuoden päivät opiskellut yliopistossa iltaisin ja ollut samalla päätoimisesti työelämässä. Perheenkin parissa on tullut aikaa vietettyä. Tämän kalenterivuoden aikana olen saanut 40 opintopistettä, mikä lienee hyvää keskitasoa päätoimistenkin opiskelijoiden keskuudessa.
Kuten eagle aiemmin totesi, ei 40 opintopistettä riitä 9 kuukauden opintotukiin, joten ei tuo hyvää keskitasoa voi olla. Eiköhän moni suorita huomattavasti enemmän. Itse opiskelen avoimessa yliopistossa/kansaopistossa ja tavoitteena on hakea väylän kautta huhtikuun lopulla yliopistoon. Sitä ennen pitäisi suorittaa siihen mennessä 106-114 opintopistettä, joten kiirettä pitää.
 
Viimeksi muokattu:

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Tämän hetkisen opintotukimallin yksi heikkouksista on myös sen kannustavuus. Nykyiselläänhän se kannustaa opiskelemaan vuodessa juurikin tuon reilun 40 opintopistettä, eikä yhtään enempää. Lopun ajan voikin sitten käyttää vaikka siihen töiden tekoon, kun sitä rahaa pitää jostain tehdä. Samalla toki valtiovallan mielestä opiskelijan pitäisi valmistua asap.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Opintolaina on ihan kiva lisä opintotukeen, mutta hieman kyrsii sen asema varsinaiseen opintorahaan verrattuna. Jos alkuvuodesta ottaa vaikkapa neljä kuukautta molemmat täysimääräisinä, ja sitten loppuvuodesta huomaakin että hups, tuli tienattua 200 euroa liikaa, joutuu ensin maksamaan opintorahan takaisin, ei lainaa. Kuitenkaan lainaa ei saa nostaa, ennen kuin on nostanut kyseiseltä kuukaudelta myös opintorahan.

Valtio kyllä tekee parhaansa työllistääkseen ihmisiä. Viime vuonna en ollut töissä päivääkään, vaan nostin 12 kuukautta opintorahaa ja lainat siihen päälle täysimääräisinä (opiskelin siis myös kesän). Noh, tänä vuonna kävi sitten noin että tulorajat paukkuivat ja joudun palauttamaan maaliskuuhun mennessä jotakin. Jotenkin siksi tuntui koomiselta, että sain juuri veronpalautuksina ed. vuoden 12:n kuukauden tuista maksetut verot (10%). Eli valtio antoi minulle rahaa, otti vähän välistä, antoi lisää ja maksoi välistä vetämänsä, mutta vaatiikin vähäsen antamastaan takaisin.

Noh, nyt olen sentään kunnon kansalainen eli työssäkäyvä veronmaksaja. Joten luonnollista on että tästä päivästä lähtien vaadin opintotuen lakkauttamista, koska sen maksaminen on minulta pois.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
SGD kirjoitti:
Opintolaina on ihan kiva lisä opintotukeen, mutta hieman kyrsii sen asema varsinaiseen opintorahaan verrattuna. Jos alkuvuodesta ottaa vaikkapa neljä kuukautta molemmat täysimääräisinä, ja sitten loppuvuodesta huomaakin että hups, tuli tienattua 200 euroa liikaa, joutuu ensin maksamaan opintorahan takaisin, ei lainaa. Kuitenkaan lainaa ei saa nostaa, ennen kuin on nostanut kyseiseltä kuukaudelta myös opintorahan.

Pieni korjaus: ei ole niin, että opintoraha pitää ko. kuukaudelta nostaa, vaan saadaksesi lainatakauksen on oltava ko. ajalle myönteinen opintorahapäätös (eräin poikkeuksin myös ilman, mutta pääsääntö näin). Opintorahan nostamattomuus tai takaisinmaksu eivät vaikuta lainan nostamiseen sen jälkeen.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Ted Raikas kirjoitti:
...on tehtävä opiskelun lomassa töitä jotta pysyy hengissä. Monia se ylikuormittaa, eikä ole varmaankaan kenenkään etu tuottaa masentuneita ja väsähtäneitä työntekijöitä yhteiskunnalle tuollaisen ruljanssin päätteeksi.

Voi helevetti mitä pullamössö jargonia! Tuntuu muutenkin koko JA:n yleinen keskustelu muuttuneen elämässään epäonnistuneiden psyykepotilaiden tukiryhmäksi. Eihän täällä enää muusta syystä ketjuja avatakaan kuin valittamisen vuoksi. Milloin on naisasiat käsillään, milloin pää ei kestä elämää ja nyt sitten tämäkin! Enää ei pää kestä opiskeluakaan!

Opiskelun ja työn yhdistäminen on vain järjestelykysymys. Niihin kaikenmaailman oppilaskunnan pilipalidiipadaapajuttuihinhan yms. ei ole pakko osallistua. Aikaa on, jos asiat priorisoi oikein.

En oikein haluaisi uskoa, että suomalainen perimä on mennyt niin heikoksi, että enää ei jakseta opiskella lyhentyneitä opintoviikkoja työn ohessa. Vielä 10 v. sitten yliopistoissa ja teknillisissä oppilaitoksissa oli aivan eri tasovaatimukset kuin nykypäivän pullanössöille.
 

dingus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Chicago Blackhawks
Edit: Let it be, let it be.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
koo kirjoitti:
Mitä taas tulee opintorahaan niin joko korotusta tai sitten opiskelijoiden pitäisi ainakin kesällä saada ansaita työnteolla rajattomasti.
Jotenkin vaan olis mukavammat fiilikset kun kaikilla olisi tarpeeksi rahaa.


Terveisin koo

Tästä olen täysin samaa mieltä, että nykyineen, tasa-arvoistava opintotukijärjestelmä ei varsinaisesti kannusta työn tekoon, koska tulorajat ovat niin pienet. Tulorajat pitäisi vähintäänkin tuplata, jotta se kannustaisi opiskelijoita ja myös työnantajia. Nykyinen työnteosta rokottava systeemi on todella hanurista. Itsekin muistan kuinka v-mäistä oli maksella niitä "liikaa saatuja" tukia takaisin. Tuli fiilis, että sai rangaistusta kovasta työstä.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Black Adder kirjoitti:
Opiskelun ja työn yhdistäminen on vain järjestelykysymys.

Riippuu työn laadusta ja työnantajasta hyvin pitkälti, omat työt toimivat tällä hetkellä hyvin, koska vähän voin joustaa koulusta. En vain usko että kaikki tähän pystyisivät, eikä kaikkien tarvitsekkaan pystyä! Elämä on valintakysymyksiä, mutta se on fakta että opintorahan arvo on tippunut viimeiset 15vuotta ja sille asialle olisi aika tehdä jotain. Minä en ainakaan aio elää elämääni töitä tehdäkseni, joten siihen on mahduttava jonkun verran myös vapaa-aikaa ja mielekästä toimintaa, sen takia käynkin töissä. Toinen vaihtoehto olisi laina, mutta ei huvittaisi ottaa markkinakorkoista lainaa ensin ja sen jälkeen työttömänä katsella, kun se hiljakseen kasvaa korkoa. Jollakin toisella, vaan ei ole tätä työmahdollisuutta tai lainakaan ei riitä elämiseen syystä tai toisesta. Minusta on vain hieman outoa että yksi merkittävä ihmisryhmä yritetään puskea ottamaan lainaa, kun työllistymisestä ei ole yhtään mitään takeita.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Ted Raikas kirjoitti:
Mielestäni olen jokaisen pennin, tai tässä tapauksessa centin ansainnut siitä opintotuesta mitä olen saanut ja satanen pari lisää siihen kuukaudessa ei tekisi lainkaan pahaa.

Mullekin kelpaisi satanen tai pari vaikka alhaisemman veroprosentin muodossa.

Snaksterille hatunnosto urakoinnista. Selvää on, että kaikki eivät pysty. Parempi olisi kuitenkin antaa opiskelijoille mahdollisuus ansaita enemmän kuin maksaa lisärahaa ilman vastinetta. Opintotukea voi mielestäni korottaa merkittävästi vain siinä tapauksessa, että opintoaikaa rajataan.
 

RajatOn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mulle riittäis henkilökohtaisesti, että kesälomien ajalta otettais pois kaikki tulorajat. Sillon ehtii tienaamaan sen vajaa 15 000 - verot. Koulun alkaessa ei tarvis töitä tehdä, mikäli tuet pysyy samoissa kun nyt on. Kaikillehan toi työpaikka ei oo itsestäänselvyys, joten ihan ymmärrettävää halu tukien korotuksiin. Kyllä itelläkin nyt tekee jonkin verran tiukkaa ens toukokuuhen elää, vaikka maksimi määrä tullu tienattua niin ettei tarvitse vielä tukia palauttaa. Ja niinkun joku laskeskeli, että se 9000 euroa jää käteen niin tiedoksi, että jopa opiskelijat maksaa siitä veroa.

Kesältä ei tuu tukia, jollon 4 kuukauden vuokrat ja muut menee kesätyöpalkoista. Se tekee jo reippaan tonnin, jos on halpa kämppä. Ja itsekkään en lainaa ala ottamaan, jos en töitä saa valmistumisen jälkeen, niin pistää hiukan miettimään se lainan takaisinmaksu.

Loppuun täytyy sanoa, että se ei olis valtioltakaan pois, mikäli kesälomalta tulorajat otettais pois. Tulis valtiolle lisää verotuloja ja kouluaikaan ei tarvis niin monen töissä käydä.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Alamummo kirjoitti:
Opintotukea voi mielestäni korottaa merkittävästi vain siinä tapauksessa, että opintoaikaa rajataan.
Miksi?
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Alamummo kirjoitti:
Parempi olisi kuitenkin antaa opiskelijoille mahdollisuus ansaita enemmän kuin maksaa lisärahaa ilman vastinetta. Opintotukea voi mielestäni korottaa merkittävästi vain siinä tapauksessa, että opintoaikaa rajataan.

Mikähän järki opintoajan rajaamisessa oikein on? Opintotukeahan maksetaaan jokatapauksessa vain tietty kuukausimäärä. Se, että opintoaikaa rajattaisiin, aiheuttaisin sen, että joillakin jäisi valmistuminen suorittamatta ja sekös sitten hyödyttää yhteiskuntaa? En oikein ymmärrä logiikkaa. Koska se ajan rajaaminen ei nimittäin toimi jos mietit sitä, että yht'äkkiä alkaisivat "laiskat risteilyillä ja maanantai-iltaisin baareissa notkuvat" opiskelijat jotenkin ihmeellisesti lukea kuin hullut. Jos tulorajaa vain nostetaan niin se hyödyttää vain käytännössä niitä, ketkä pääsevät jonnekin UPM:lle paperikoneen kylkeen rötväämään kesäksi. Muilla se tarkoittaisi vain sitä, että työtunteja tulisi enemmän ja opintoajat vain pitkittyisivät. Se 60 ecua tuohon opintotukeen lisää, niin jengi valmistuisikin nopeammin kouluista ja kaikki hyötyisivät.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Just joo

Vähemmän makeaa elämää ja enemmän ahkeruutta. Siinäpä ruikuttajille elämänohje. Mutta kun kaljaa pitää saada, auto olla, ravintolassa syödä jne...kuten joku jo sanoikin niin ei kenenkään ole pakko opiskella. Suomessa hommaa tuetaan jo nyt aivan käsittämättömän paljon. Mitä nämä prekariaatit tuumaisivat USD50.000 lukuvuosimaksuista? Siis todellakin säälittää tämä osa nykyopiskelijoista, joka roikkuu plakaatit kädessä vesisateessa kun senkin ajan voisi vaikka lukea tenttiin.

Ai niin ja itse...lisärahat kesätöistä ja opiskelin 4 vuodessa (DI). Söin paljon makaroonia ja tonnikalaa. Em. ajanjakso elämästäni on sittemmin palkittu ruhtinaallisesti, kuten ahkeruus aina palkitaan.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
SergeiK kirjoitti:

Siksi, että jos opiskeluaika on rajattu, se hankaloittaa työssä käymistä.

En kannata tätä vaihtoehtoa vaan sitä, että opiskelijoille annettaisi mahdollisuus ansaita enemmän töissä. Mielestäni ilmaisen rahan määrää on turha nostaa.

Nythän muuten Porthaniassa on joku lakko meneillään (HS). On näillä risuparroilla ja patukkapäillä energiaa kyllä järjestää lakkoja ja lakkobileitä. Kanavoisivat senkin energian opiskeluun, niin voisivat vaikka valmistua.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Opiskelijat+aloittivat+lakon+juhlilla+Porthaniassa/1135223519947
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
MaZaa kirjoitti:
Mulle riittäis henkilökohtaisesti, että kesälomien ajalta otettais pois kaikki tulorajat.

Käytännössä olisi oikein toimia noin, mutta... Aikoinaan, kun kesällä ei ollut tulorajoa, niin porukka siirsi talvella tehtyjen töiden palkanmaksuja kesään. Eli kierrettiin ovelasti pykälää.
 

Kaivanto

Jäsen
Black Adder kirjoitti:
Tästä olen täysin samaa mieltä, että nykyineen, tasa-arvoistava opintotukijärjestelmä ei varsinaisesti kannusta työn tekoon, koska tulorajat ovat niin pienet. Tulorajat pitäisi vähintäänkin tuplata, jotta se kannustaisi opiskelijoita ja myös työnantajia. Nykyinen työnteosta rokottava systeemi on todella hanurista. Itsekin muistan kuinka v-mäistä oli maksella niitä "liikaa saatuja" tukia takaisin.

Että sieppaa nämä pullamössölusmut, jotka haluaisivat mieluiten muiden verorahat kotiin kannettuna ettei tarvitsisi hakea niitä pankista asti. Varmaan sovitellun työttömyyskorvauksen ja sossun rahan tulorajojakin tulisi nostaa, jotta voisi käydä töissä ja tienata palkkaa menettämättä sosiaalietuuksia.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Cube kirjoitti:
Just näinhän on jo tehty. Mitä ajat takaa?

No kai se ois halunnut rajata sitä vielä vähän lisää.

Haluaisin vain kerrankin kuulla hyvän perustelun sille, että miksi työtön saa tekemättä mitään enemmän rahaa kuin opiskelija? Ja jos joku nyt ottaa herneet tuosta "tekemättä mitään"-osuudesta niin voidaan sekin ottaa siitä pois, että miksi työtön ja opiskelija ovat eriarvoisessa asemassa? Ei mahdu vaan kaaliin se, että opiskelemaan ei edes kannusteta tässä maassa. Monihan ei juurikaan ota lainaa siksikään, että työllisyystilanne on mikä on ja kohta on ulostusmiehen kirjettä postiluukku täynnä kun ei niitä töitä sitten löydykään eikä mitään millä maksaa opintolainoja pois.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
avatar kirjoitti:
No Haluaisin vain kerrankin kuulla hyvän perustelun sille, että miksi työtön saa tekemättä mitään enemmän rahaa kuin opiskelija? Ja jos joku nyt ottaa herneet tuosta "tekemättä mitään"-osuudesta niin voidaan sekin ottaa siitä pois, että miksi työtön ja opiskelija ovat eriarvoisessa asemassa? Ei mahdu vaan kaaliin se, että opiskelemaan ei edes kannusteta tässä maassa. Monihan ei juurikaan ota lainaa siksikään, että työllisyystilanne on mikä on ja kohta on ulostusmiehen kirjettä postiluukku täynnä kun ei niitä töitä sitten löydykään eikä mitään millä maksaa opintolainoja pois.

Paljonkos työttömät saavat ateriatukea?

Minä olin heti valmistumisen jälkeen muutaman kuukauden työttömänä ja lyhentelin opintolainaa siinä samalla.

Siksi työtön ja opiskelija ovat eriarvoisessa asemassa, kun sattuvat olemaan eri asemassa. Jos niin paljon pelkää ottaa muutaman tonnin lainaa opiskeluja varten, niin varmaan kannattaisi sitten jättäytyä työttömäksi, kun niillä menee niin hyvin.

Että silleen...
 

dingus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Chicago Blackhawks
wilco kirjoitti:
Paljonkos työttömät saavat ateriatukea?

Tasan niin paljon kuin työttömien ruokalassa on ruoka halvempaa kuin muualla.

Hyvä että tällainenkin järjestelmä on, ainakin jossain, ja saavathan sinne kait muutkin mennä jos ilkeävät.

En tiedä kuinka moni on työtön omasta tahdostaan, mutta korvaus työttömyydestä tai opiskelemisestä ei saa olla niin suuri, että se tappaa mielenkiinnon omatoimisesti yrittää parantaa omaa asemaa.

Mieluummin olen opiskelija kuin työtön.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
wilco kirjoitti:
Paljonkos työttömät saavat ateriatukea?

Minä olin heti valmistumisen jälkeen muutaman kuukauden työttömänä ja lyhentelin opintolainaa siinä samalla.

Siksi työtön ja opiskelija ovat eriarvoisessa asemassa, kun sattuvat olemaan eri asemassa. Jos niin paljon pelkää ottaa muutaman tonnin lainaa opiskeluja varten, niin varmaan kannattaisi sitten jättäytyä työttömäksi, kun niillä menee niin hyvin.

Että silleen...

En tiedä ateriatuista, mutta tuossa lähistöllä on ainakin yksi työttömien ruokala, mistä löytyy safkaa heille jollain about 3:lle eculla lounas. No okei. Onhan siinä se 65 senttiä eroa meidän sapuskaan, mutta lopulta kyllähän halvimmaksi tulee tehdä ruoat itse. Syön aika harvoin meidän koulun ruokalassa jos ei ole ihan todella pitkä koulupäivä.

Tuo on aina niin mainio argumentti tuo "kannattaa varmaan sitten jättäytyä työttömäksi". Mitä helvettiä sillä on sen kanssa tekemistä, että työttömillä on enemmän rahaa kädessään kuin opiskelijalla? Ei vaan mahdu kaaliin. Luulisi nyt ymmärtävän vähän tyhmemmänkin, että joku keski-ikäinenkin ehkä kouluttautuisi vielä uuteen ammattiin herkemmin jos opiskelijaksi olisi edes taloudellisesti mahdollista ryhtyä. Nyt tuskin kovin moni kolmevitonen siihen alkaa kun katsoo suoraan, että yht'äkkiä menot ovat suuremmat kuin tulot ja tulevaisuudesta ei mitään takeita.

Että tälleen...
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eivät kaikki opiskelijat todellakaan ole joka arki-ilta vetämässä lärvejä juottoloissa. Tosin nythän en voi puhua kuin tuntemistani opiskelijoista ja itsestäni. Tähän vonkaavan ja koko ajan juhlivan opiskelijan stereotypiaan en tiedä kuuluvan kuin pienen murto-osan opiskelukavereistani. Muut ovat sitten enemmän ja vähemmän ahkeria, mutta heistäkin suurin osa joutuu käymään töissä ympäri vuoden. Tämän vuoksi monen opiskelut venyvät.

Itseäni ei kannusta juurikaan työnteko kesätyön ohella, sillä viime kesänkin tienestien vuoksi olen joutunut jo yhden tukikuukauden palauttamaan ja toinen oli ihan veitsenterällä. Toimeen tulen "hyvin" kesätyörahoilla ja tuella.

Miksi jotkut eivät sitten tule toimeen töillä ja opintotuella? On tullut sellaisiakin tapauksia nähtyä, että on uudet televisiot, pleikkarit, kannettavat jne. Eli yksinkertaisesti eletään aivan liian leveästi tuloihin nähden.

Eli oikeassa tälläkin palstalla ollaan siinä, että toimeen tulee nykyiselläkin mallilla. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että on ristiriitaista vaatia nopeaa valmistumista ja ettei käytäisi talvella töissä, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä tulojaan kesällä kuten minulla.

Niin ja opiskelen aikataulussa, jota tosin venyttää tiistaina alkava n. 4 kuukauden jakso, jolloin meille ei ole omassa koulussa tarjolla kursseja.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
avatar kirjoitti:
Tuo on aina niin mainio argumentti tuo "kannattaa varmaan sitten jättäytyä työttömäksi". Mitä helvettiä sillä on sen kanssa tekemistä, että työttömillä on enemmän rahaa kädessään kuin opiskelijalla?

Sitä sillä on asian kanssa tekemistä, kun vingut koko ajan tuosta rahamäärän erosta, niin silloinhan sinun kannattaisi jäädä työttömäksi, kun ne saavatkin niin paljon enemmän rahaa. Olisivatkohan jotkut työttömät maksaneet jotakin työttömyysturvastaan?

Ja miksi työttömillä ei saisi olla enemmän rahaa kuin opiskelijoilla? Pitäisikö vaikka jonkun työssäkävijän antaa rahansa pois, kun opiskelijat saavat niin paljon vähemmän?

Että silleen...
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
avatar kirjoitti:
Vaikka valmistuisit huippuammattiin, niin lähtökohtasi aikuiselämään ovat helvetin heikot niin kauan, kun oma onnellisuutesi on tippaakaan kiinni siitä, mitä joku muu saa. Siksi voit edelleen mennä peilin eteen ääneen perustelemaan, että miksi et itse heittäydy työttömäksi opiskelujen sijaan. Nouse tuon kysymyksen yläpuolelle.

Opiskeluun kannustaminen on yksilön kannalta ihan hyvä ajatus, mutta joku raja siinäkin. Korkeakoulutettu työkokemukseton työtön se vasta kalliiksi tulee, kun mitkään hommat ei kelpaa. Yhteiskunnan kannalta on ihan hyvä, että opiskeluaika ei ole mitään ruusuilla tanssimista. Tuon ansiosta pitkäjänteiseen opiskeluun kykenevillä on luonnostaan myös muita tärkeitä mittaamattomia ominaisuuksia, joita joskus vaativassa ammatissaan tulevat tarvitsemaan.

Työttömillä on muuten tuo sama tulorajaongelma. Osa-aikaisia hommia ei kannata tehdä, koska tukisysteemistä puuttuu toimivat portaat. Joku lehdenjako, siivous tms. ei vaan kannata, koska lopputulos on +/- 0. Tapatyöttömiä pitäisikin mm. kannustaa tai jopa painostaa oppisopimustyyliseen matalampaan koulutukseen, jossa porras työttömyyden, koulun ja työn välillä on matala. Ei syrjäytyneille, aroille, alkoholisoituneille, asennevammaisille tms. voi mennä esittämään mitään mustavalkoisia vaihtoehtoja.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Cube kirjoitti:
Just näinhän on jo tehty. Mitä ajat takaa?

Kertoisiko joku tästä tarkemmin? Eli montako vuotta saa olla kirjoilla ja kuinka paljon opintopisteitä pitää kertyä? Käsittääkseni tämä raja on tällä hetkellä niin väljä, että vain todelliset lusmut, luuserit ja asennevammaiset opiskelijat eivät selviydy tutkinnostaan tämän ajan sisällä. Tähänhän saa kait vielä jatkoakin erilaisista syistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös