scholl kirjoitti:
En tarkoita, että se olisi ainoa vaihtoehto, mutta jotta löydetään mahdollisesti ne nerot, mitkä muuten jäisi löytämättä, on jotain tehtävä.
Siis käsittääkseni suomalaisen koulutusjärjestelmän etu on nimenomaan se, että lahjakkaat oppilaat kyllä löytyvät. Meillä on tasokas perusasteen koulutus, jonka saaminen on jokaisen, köyhistä tai rikkaista oloista tulevan, lapsen oikeus.
Opintotukea sitten perustellaan usein sillä, että nämä lahjakkaat saadaan sysättyä yliopistoon varallisuustasosta riippumatta. Mutta tämä vaihtoehto otetaan jo etukäteen annettuna, joka oman tuntumani mukaan johtuu siitä, että kaikenlaiset tulonsiirrot ovat Suomessa sen luokan pyhiä lehmiä, ettei niihen sovi missään olosuhteissa kajota.
Toisin sanoen en näe sellaista ongelmaa, ettei lahjakkuuksia löytyisi - päinvastoin. Sen sijaan näen ongelman siinä, että ylläpidetään kustannuksiltaan hillitöntä järjestelmää, jonka vaikutukset ovat enemmän tai vähemmän tuntemattomia.
Toki nytkin voitaisiin tehdä parempaa duunia sen suhteen, mutta pääpiirteittäin asia on niin, että maksetaan mielummin opiskelusta kuin esim. työttömyydestä. Ei makaaminen ole niin yleishyödyllistä, että siitä kannattaisi mitään maksaa.
Työttömyys ja siihen reagoiminen on asia sui generis. Monestakin syystä (osa tässäkin ketjussa esitettyjä) en näe vertailua kovinkaan hyödyllisenä.
Yleisesti ottaen ei voida mielestäni ajatella, että meidän on käytettävä x-määrä rahaa suoriin tulonsiirtoihin. On täysin kestämätöntä ajatella, että työttömien saadessa liikaa rahaa (ei oma mielipiteeni) on muillekin jaettava kategorisesti lisää. Jokaista ryhmää käsiteltäköön minun puolestani erikseen ja omien tarpeidensa pohjalta.
Päinvastoin. Itse kannatan luokkaeroja - puhumattakaan varallisuuseroista, mutten kannata brittityyppistä lorditouhua. Eli jos jossain on motivaatiota ja älyä niin on lupa nousta mukaan paremmin pärjäävään kansanosaan.
Kyse on juuri siitä, ettei opintotuella ole osoitettu riidattomasti olevan vaikutusta "paremmin pärjäävään kansanosaan" nousemisessa. Sailas esitti aikoinaan karun arvion siitä, että esim. yliopistoissa tulee opintojen rahoitusjärjestelmästä huolimatta (tässä siis opintotuki vs. verovähennyskelpoinen laina) aina opiskelemaan pääosin varakkaampien perheiden kakaroita.
Ja kun lainajärjestelmälläkin on huomattavat hyötynsä (kustannukset varmaan suurin), olisi sitä mielestäni vakavasti harkittava. Ymmärrän toki, ettei tällaista harkintaa tule tässä maassa tapahtumaan.
Oletko mahdollisesti huomannut verotuksen progressiivisuutta? Hyvinpärjäävät ovat luonnollisesti hankkineet itselleen akateemisen koulutuksen jo pelkästään harrastuksen vuoksi. Ja he maksavat enemmän veroja eli seuraavan sukupolven koulutuksen.
Yksinomaan korkeakoulutuksen saaneista ei todellakaan löydy se kööri, joka seuraavan sukupolven koulutuksen kustantaa. Akateeminen koulutus ei tänä päivänä ole mikään tae edes työllistymiseen, saatikka sitten suuriin tuloihin korkeine veroprosentteineen. Ja kyllä uskon tulevaa (esim.) ekonomiakin - ja tietysti kovapalkkaista LVI-yrittäjääkin - lämmittävän se, ettei vouti otakaan ihan sitä 50:tä pinnaa joka tilistä.