Vaikka se olisi paras noista vaihtoehdoista, niin siitä huolimatta se on ihan surkea mittari.Torjuntaprosentti ei todellakaan kerro kaikkea, mutta mielestäni kertoo enemmän kuin päästettyjen maalien keskiarvo tai voittoprosentti. Jos edistyneitä tilastoja ei lasketa, niin mielestäni torjuntaprosentti on silti paras tilasto maalivahtien vertailussa.
Huumorillahan mä sen vedin aamutuimaan. Ei ole paras, mutta kelvollinen tähän liigaan.Ei missään määrin värilaseilla annettu lausunto.. Ja ei, en väitä Ässien tandemia kovemmaksi.
En nyt ihan sanoisi Westerholmia maajoukkuetason veskariksi vielä. Keväällä Kärppien maalilla ylipelasi tilanteista itsensä ulos. Jos ylipelaamisen saa Hillin kanssa pois, Kärpillä on tuo sinunkin odottama 92 torjuntaprosentin veskari. Tai myös Kokko voi nousta ykköseksi, hänellä on valtava potentiaali.Minulla on kovat odotukset maajoukkuetason Westerholmia kohtaan nyt, kun hän pääsee ensimmäistä kertaa torjumaan huippupuolustuksen takana.
Tässä on hyvä muistaa, että jalkapallossa edistyneiden tilastojen luominen ja luotettavuus on ihan eri tasolla, koska laji on paljon hitaampi ja sitä pelataan paljon suuremmalla kentällä. On aivan järjettömästi helpompaa tunnistaa erilaiset tilanteet ja paikat jalkapallossa, kun vertaa jääkiekkoon, missä vauhtia on monta kertaa enemmän ja pelikenttä monta kertaa pienempi.Vaikka se olisi paras noista vaihtoehdoista, niin siitä huolimatta se on ihan surkea mittari.
Maalivahdin kohdalla se vertailtavin mittari on maalivahdin torjuntatilastot suhteessa maaliodottamaan. Toivottavasti Liigakin tulisi nykypäivään ja alkaisi tuottamaan enemmän noita edistyneitä tilastoja.
Esimerkiksi jalkapallon puolella tuotetaan todella paljon erilaista dataa, mikä auttaa todella paljon pelaajien analysoimisessa. Esimerkiksi luodut maalipaikat kertovat paljon enemmän peliä rakentavan pelaajan suorituksista kuin maalisyötöt. Se maalisyöttöjen määrä riippuu todella paljon siitä, että onko siellä viimeistelmässä joku puukäsi vai laadukas maalintekijä. Jos siellä on puukäsi, niin eihän se heikennä sen syöttäjän suorituksia, vaikka niistä syötöistä harvoin saakin nimensä pistesarakkeeseen.
Maalivahdit
12. Pelicans 7p
Pelicansi arvioin puolipistettä paremmaksi kuin toisen vielä maalivahtia etsivän joukkueen TPS:n. Tämän jälkeen mennään hiuksenhienoilla 0,25 pisteen eroilla aina ykköseen asti. Tarkkaavaiset huomaavat, että paras maalivahtiosasto saa siis 10-. Pitää jättää varaa Tepsin tai Pelicansin huippu hankinnalle.
Jasper Patrikainen on ollut lahjakas ja luotettava kakkosmaalivahti. Mukavaa tasaisuutta viime kaudella kolmessakymmenessä runkosarjan ottelussa, kun torjuntaprosentti vääntyi yli yhdeksänkymmenen. Patrikainen ei viime keväänä sulanut edes pudotuspelien kuumuudessa Bartosakin joutuessa sivuun. Tuollainen laadukas suorittaminen kovassa paikassa antaa kyllä paljon vinkeitä siitä, että puhdasverinen huippu-urheilija on kyseessä.
Mielestäni nyt on Patrikaiselle hyvä aika ottaa jälleen isompi askel kohti Liigan ykkösmaalivahdin statusta. Mutta, mutta, paremman tuen Patrikainen kaipaa kuin 18-vuotiaan Niklas Nikkilän, vaikka Nikkilä onkin juniorimaajoukkueissa esiintynyt lahjakkuus. Jäädään jännittämään Pelicansien maalivahtihankintaa ja hilataan numeroa ylöspäin.
Siitä huolimatta myös jääkiekossa tuotetaan laadukkaita edistyneitä tilastoja ja myös Liiga on niitä tuottanut sivuilleen. Sinänsä erikoista, että maalivahtien osalta niitä ei ole Liigan sivuille tuotettu, kun nykytilastot maalivahtien osalta sisältävät niin paljon maalivahdista riippumattomia muuttujia.Tässä on hyvä muistaa, että jalkapallossa edistyneiden tilastojen luominen ja luotettavuus on ihan eri tasolla, koska laji on paljon hitaampi ja sitä pelataan paljon suuremmalla kentällä. On aivan järjettömästi helpompaa tunnistaa erilaiset tilanteet ja paikat jalkapallossa, kun vertaa jääkiekkoon, missä vauhtia on monta kertaa enemmän ja pelikenttä monta kertaa pienempi.
Miksi et luota? Juurihan esimerkiksi tällä kaudella alle 90 torjuntaprosentin Heljanko valittiin liigakauden parhaaksi maalivahdiksi ja mukaan MM-joukkueeseen. Alle 90 prosentin Westerholm on kutsuttu kahdella eri kaudella Suomen maajoukkueen mukaan. Alle 90 prosentin Halonen ja Rajaniemi ovat viime vuosina myös olleet myös maajoukkueen mukana. Torjuntaprosentin perusteella olisi löytynyt näiden edelle useampi muu pelaaja, jonka Jalonen olisi voinut nimetä maajoukkueen mukaan.Tilastot ovat vain tilastoja. En luota jääkiekon edistyneisiin tilastoihin riittävästi, että pitäisin niitä parempana mittarina kuin vaikkapa torjuntaprosenttia. Edistyneet tilastot olisivat parempia, jos niihin voisi luottaa, mutta toistaiseksi en niihin kovin vahvasti luota. Nyt ne ovat korkeintaan samalla viivalla yksinkertaisten tilastojen kanssa, eli niistä näkee jotain, mutta ei lähellekään koko totuutta.
Viimekaudella 41 ottelua torjuntaprosentilla 91,4%. Ihan kelvollinen suoritus eteenpäin menevältä veskarilta. Huonoja pelejä ei koko kaudella montaa ollut. Helposti kelpaa ykköseksi täällä kuten kirjoitatkin.Maalivahdin tilastoihin vaikuttaa suuresti myös se edessä pelaava viisikko. Lähtökohtaisesti Taponen ens kaudella liigan parhaita veskareita ellei jotain ihmeellistä romahdusta tapahdu.
Ei noita valintoja ole edistyneiden tilastojen perusteella tehty, vaan on nähty ko. pelaajien pelaavan. Juuri siitähän olen toistuvasti puhunut, että maalivahtien kohdalla on tärkeintä nähdä heidän pelaavan.Miksi et luota? Juurihan esimerkiksi tällä kaudella alle 90 torjuntaprosentin Heljanko valittiin liigakauden parhaaksi maalivahdiksi ja mukaan MM-joukkueeseen. Alle 90 prosentin Westerholm on kutsuttu kahdella eri kaudella Suomen maajoukkueen mukaan. Alle 90 prosentin Halonen ja Rajaniemi ovat viime vuosina myös olleet myös maajoukkueen mukana. Torjuntaprosentin perusteella olisi löytynyt näiden edelle useampi muu pelaaja, jonka Jalonen olisi voinut nimetä maajoukkueen mukaan.
Olen. Kirjoitit juuri, että pidät torjuntaprosenttia parempana tai vähintään yhtä hyvänä mittarina maalivahdin onnistumisista kuin torjuntoja suhteessa maaliodottamaan. Pidän tätä hyvin erikoisena mielipiteenä, minkä vuoksi pyrin usean esimerkin voimin näyttämään, kuinka huonolla torjuntaprosentilla on valittu Liigan parhaaksi maalivahdiksi ja valittu mukaan esimerkiksi Suomen maajoukkueeseen. Se kertoo minusta aika paljon torjuntaprosentin merkityksestä.Oletkohan nyt oikeasti lukenut yhtään mitä olen aiheesta tässä ketjussa kirjoittanut?
No tätä argumenttia voidaan käyttää kaikkien maajoukkuevalintojen osalta. Niille valinnoille vain löytyy ihan erilailla tukea maalivahtien edistyneistä tilastoista kuin torjuntaprosentista. Sen vuoksi on minusta myös ihan selvää, että ne edistyneet tilastot kuvaavat paljon paremmin maalivahdin henkilökohtaista suorittamista, kun niissä on pystytty selvästi paremmin poistamaan maalivahdista riippumattomat muuttujat.Ei noita valintoja ole edistyneiden tilastojen perusteella tehty, vaan on nähty ko. pelaajien pelaavan.
Mistä löytäisin noiden mainitsemiesi maalivahtien edistyneet tilastot?No tätä argumenttia voidaan käyttää kaikkien maajoukkuevalintojen osalta. Niille valinnoille vain löytyy ihan erilailla tukea maalivahtien edistyneistä tilastoista kuin torjuntaprosentista. Sen vuoksi on minusta myös ihan selvää, että ne edistyneet tilastot kuvaavat paljon paremmin maalivahdin henkilökohtaista suorittamista, kun niissä on pystytty selvästi paremmin poistamaan maalivahdista riippumattomat muumuuttujat.
Koko kauden otannalla en löytänyt nopeasti tilastoja, mutta Veikkauksen sivuilta löytyy tammikuussa, lokakuussa ja edellisen vuoden tammikuussa julkaistut tilastot. Kauden 2020-2021 osalta muistan lukeneeni myös koko kauden tilastot, joissa kärjessä oli Lehtinen ja kakkosena Westerholm.Mistä löytäisin noiden mainitsemiesi maalivahtien edistyneet tilastot?
Kyse ei vieläkään ole siitä, että pitäisin torjuntaprosenttia hyvänä tilastona. Edistyneet tilastot ovat kiistatta parempia tilastoja, eli en vain luota niiden tilastointiin.
Laadukas Korhosen Markuksen valmennusko se houkuttelee?
Nyt ei ole Halosen tapaista 2.maalivahtia jakamassa kuormaa tai paikkaamassa heikkoja iltoja.
Itse rakentaisin maalivahtiosaston 2.tasaisen hyvän maalivahdin varaan, jos sitä yhtä selkeää 1.maalivahtia ei ole.Ja luojan kiitos näin.
En ole tippaakaan huolissani IFK:n veskariosastosta, kakkonen on hankittavissa helpostikin kauden aikana jos tarvetta ilmenee.
Itse rakentaisin maalivahtiosaston 2.tasaisen hyvän maalivahdin varaan, jos sitä yhtä selkeää 1.maalivahtia ei ole.
Minusta HIFK maalivahtiosasto olisi selkeästi tasaisempi Taponen + Halonen parilla.Sitä suuremmalla syyllä ihmettelen että miten Niilo Halonen liittyy tähän kaipaukseen millään tavalla.
Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta henkilökohtaisesti voin olla täysin levollisin mielin (lähtökohtaisesti) tuon IFK:n tandemin kanssa.
Taponen ei ole minkäänlainen riski verrattuna muihin Liigan kärkiveskoihin, viime kauden tilastot puhuu puolestaan. Aina on floppiriski, jokaisella maalivahdilla tulee huonompia kausia aika ajoin, sille ei sitten voi mitään. Mielestäni viimeinen testi Taposen pätevyydestä oli viime kauden playoffsit, joissa Taponen olikin erinomainen ja torjui Lukon nurin.Itse rakentaisin maalivahtiosaston 2.tasaisen hyvän maalivahdin varaan, jos sitä yhtä selkeää 1.maalivahtia ei ole.
Taponen voi olla kunnon 1.maalivahti. Mutta 50 Liigakokemuksella ei voi vielä minusta sanoa mitä kaverista tulee Liigatasolla.
Karhunen vaikuttaa aika haista paska hankinnalta, kun kuitenkin HIFK:n tasoisesta organisaatiosta kyse. 7 ottelua pelasi viimekaudella, heikolla tasolla.
Jännä ettei HIFK hankkinut varmempaa 2.maalivahtia.
Voihan sieltä kauden myötä hankkia uuden maalivahdin. Taso voi sitten olla mitä tahansa.
Yleisesti Liigan maalivahdit on arpa osastoa, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.
Maalivahdeista saattaa olla kyllä eurooppalaisissa Liigoissa kova taistelu.
Mutta minun mielipiteeni vaan ja mielipiteitä mahtuu palstalle.
Maalivahdit
11. Ilves 7,25p
Ilveksen maalivahtiosastolle jäi jättimäinen aukko, kun ehkäpä Liigan paras maalivahti Marek Langhamer siirtyi SHL:ään. Tuo aukko koetetaan paikata nyt vastavuoroisesti SHL:stä HV71:n kakkosmaalivahdilla ja pitkän uran Ruotsissa tehneellä 31-vuotiaalla Jonas Gunnarssonilla.
Kieltämättä Gunnarssonilla on hieno ura takana ja hennosti laitan nyt painoa sanalle takana. Viime kaudella 13 peliä ja sitä edeltänyt kausi meni HockeyAllsvenskanissa. Kun puhutaan maalivahdeista, niin välillä Ruotsista siirtyy Liigaan rubiineja ja välillä kissankultaa. Laitetaan Gunnarsson nyt siihen välimaastoon, eli 7+ ja katsotaan kummalta puolelta menee väärin.
Ilves ei ole pulassa, vaikka Gunnarsson ei idässä viihtyisikään, sillä backupina on kaksi NHL-varattua nuorukaista. Heistä Jakub Malek suoritti Liigassa jo viime kaudella hyvin kakkosmaalivahtina. Nyt hän himoaa silmät kiiluen ykkösmaalivahdin paikkaa ja sen hän voi jopa saada. Kolmosmaalivahtina suoraan Kanadan junnusarjoista Patrik Hamrla. Hamrla on on Carolinan kolmoskierroksen varaus, joten potentiaalia on. Laadukas Korhosen Markuksen valmennusko se houkuttelee?
Taponen ei ole minkäänlainen riski verrattuna muihin Liigan kärkiveskoihin, viime kauden tilastot puhuu puolestaan. Aina on floppiriski, jokaisella maalivahdilla tulee huonompia kausia aika ajoin, sille ei sitten voi mitään. Mielestäni viimeinen testi Taposen pätevyydestä oli viime kauden playoffsit, joissa Taponen olikin erinomainen ja torjui Lukon nurin.
Ketä näitä nuoria ykkösmaalivahteja on? Taponen ja Jatkola ainakin.Jatkoajan jutussa nuorista maalivahdeista sanottiin mielestäni hyvin, kun puhuttiin nuoren maalivahdin on henkisesti helpompaa lähteä varastamaan sitä ykköskassarin paikkaa, kuin lähteä selvänä ykkösenä kauteen.
Tätä vasten en yhtään yllättyisi, että jollekin liigan nuorista ykkösmaalivahdeista tulee vaikeampi kausi.