Taisi lähteä itäkoillisen suuntaan. Olen aikoinaan 90-luvulla nähnyt sukkulan laukaisun I-75 moottoritieltä tai olisiko ollut Turnpikeltä. Hyvin näkyi keskellä päivää. Pilviä ei tainnut silloin paljon olla. Harmi, ettet nähnyt.Oltiin palaamassa Pohjois-Floridasta Miami Beachille lauantaina ja pysähdyttiin Turnpikella Orlandon pohjoispuolella olevalla Turkey Laken huoltoasemalla, kello oli 15:15. Ihmeteltiin että iso määrä ihmisiä seisoskeli parkkipaikalla ja katseli idän suuntaan. Sitten selvisi että raketin laukaisu on noin 5 minuutin päästä, mutta valitettavasti ei näkynyt mitään, pilviä paljon ja saattoihan se lähteä idän suuntaan.
Jos olen suhteellisuusteoriaa edes vähän alusta ymmärtänyt, niin tässäkin tulee ongelmia matkaan. Mikäli valon nopeudella päästäisiin matkustamaan, niin ajan kuluminen hidastuisi vastaavasti. Toisin sanoen, jos lähdet tuonne 17000 valovuoden päähän valon nopeudella, niin sinä olet perillä hetkessä, mutta vastaavasti me tänne tellukselle jääneet olemme vanhentuneet 17000 vuotta. Eli työsarkaa tuossa vielä riittää, jos muihin aurinkokuntiin halutaan tutustua. Todennäköisesti olen tosin täysin hakoteillä.Sivilisaatioiden väli on 17.000 valovuotta radio rokin uutisoinnin mukaan. Avaruusmatkailussa tarvitsee siis kyetä monituhat kertaisiin valonnopeuksiin!
Elämä siinä muodossa, jonka me tiedämme on tosiaan satavarmasti todettua vain tällä planeetalla. Elämälle välttämättömiä alkuaineita, kuten happea ja hiiliä yms, on kuitenkin avaruudessa todella runsaasti johtuen siitä, että lähes jokainen tähti kuollessaan niitä avaruuteen sinkoaa. Jopa Merkuriukselta löytyy tarpeelliset elämän syntymiselle.Pidän varmana, että tältä aurinkokunnaltamme elämää muualta löytyy, on vain ajan kysymys koska se voidaan todistaa. Elämällä siis tarkoitan alkeellista, yksisoluista elämää. En ihmettelisi, vaikka sitä löytyisi jopa kuustamme, onhan sielläkin vettä.Toki me tiedämme varmuudella vain sen, että elämää on kehittynyt tasan yhdessä paikassa ja se on maapallo. Jos lähitulevaisuudessa löydämme elämää, vaikka Marsissa tai kenties Europalta jääkuoren alta, muuttaisi se käsitystämme maailmankaikkeudesta, sillä elämää olisi tällöin tavattu useammalta taivaankappaleelta. Ja jos vielä pystytään varmentamaan, että nämä olisivat kehittyneet toisistaan riippumatta olisi se aivan huikea asia! Voisi kai sanoa, että tähtitieteen kannalta eletään mielenkiintoisia aikoja. Jatkuvasti tulee uutisia uusista eksoplaneetoista ja välillä jopa maankaltaisista sellaisista. Itse odotan eniten Europaan lähetettäviä luotamia, sillä tuota kuuta pidän äärimmäisen mielenkiintoisena tutkimuskohteena. Kenties hamassa tulevaisuudessa teemmekin pilkkiretkiä Europalle?
Jotkut väittää valonnopeutta ehdottomaksi maximiksi, sitä nopeammin ei pysty kulkemaan, joten monenlaisia haasteita on avaruusmatkailun saralla.Jos olen suhteellisuusteoriaa edes vähän alusta ymmärtänyt, niin tässäkin tulee ongelmia matkaan. Mikäli valon nopeudella päästäisiin matkustamaan, niin ajan kuluminen hidastuisi vastaavasti. Toisin sanoen, jos lähdet tuonne 17000 valovuoden päähän valon nopeudella, niin sinä olet perillä hetkessä, mutta vastaavasti me tänne tellukselle jääneet olemme vanhentuneet 17000 vuotta. Eli työsarkaa tuossa vielä riittää, jos muihin aurinkokuntiin halutaan tutustua. Todennäköisesti olen tosin täysin hakoteillä.
Pitäisin kuitenkin erittäin yllättävänä, mikäli tältä galaksilta ei löydy toisia siviilisaatioita. En millään usko, että me olisimme ainoa.
Näinhän tuo hoidettiin Maailmanlopun ravintolassakin. Asiakkaat perustavat tilin omassa ajassaan ja maailmanloppuun mennessä korot ovat kasvaneet aika suuriksi.Matka-aikana 17.000 valovuotta ja takaisin on kätevä taparahoittaa homma; pistä pankkiin korkeakorkoisolle 10:- ja 14.000 vuoden päästä olet palatessasi rikas!
Yleisen suhteellisuusteorian mukaan painovoima ei ole mitään "voimaa", vaan avaruuden kaareutumista isojen massakeskittymien lähellä. Tämä kaareutuminen on havaittu käytännössä tuhansia kertoja havainnoimalla valonsäteen taipumista.Millähän tasolla painovoimaa nykyään ymmärretään? Onko mahdollista edes teoriassa, että painovoimasta olisi olemassa vastakkainen antigravitaatio ilmiö? Jos tällainen voima löydettäisiin ja pystyttäisiin edullisesti"manipuloimaan" kappaleiden massaa, niin sillä olisi valtavat vaikutukset mm. avaruusmatkailussa.
Elämä siinä muodossa, jonka me tiedämme on tosiaan satavarmasti todettua vain tällä planeetalla. Elämälle välttämättömiä alkuaineita, kuten happea ja hiiliä yms, on kuitenkin avaruudessa todella runsaasti johtuen siitä, että lähes jokainen tähti kuollessaan niitä avaruuteen sinkoaa. Jopa Merkuriukselta löytyy tarpeelliset elämän syntymiselle.Pidän varmana, että tältä aurinkokunnaltamme elämää muualta löytyy, on vain ajan kysymys koska se voidaan todistaa. Elämällä siis tarkoitan alkeellista, yksisoluista elämää. En ihmettelisi, vaikka sitä löytyisi jopa kuustamme, onhan sielläkin vettä.
Alkeellisen elämän syntyminen on huomattavasti helpompi prosessi, kuin alkeellisen elämän muuttuminen monimutkaiseksi. Alkeellisen elämän syntymiselle riittää, että rakennuspalikat ovat ns. samassa ämpärissä ja olosuhteet vähän sinnepäin. Monimutkaisen elämän syntyminen taas vaatii jo huomattavasti paljon enemmän. Planeetan pitää saada kiertää tähteään suhteellisen rauhassa useita miljardeja vuosia ilman suurempia osumia meteoriiteista yms. Lisäksi planeetan pitäisi pysytellä suhteellisen vakaana, jotta evoluutio pääsee tekemään tehtävänsä.
Meillä Jupiter blokkaa suurimman osan aurinkoon päin matkalla olevista meteoriiteista, joten saamme olla kohtuu rauhassa. Kuu puolestaan pitää planeettamme vakaana, pysyvässä noin 21 asteen tiltissä. Esim. Marsilla ei tällaista vakausmenetelmää ole, joten sen pohjois- ja etelänapa vaihtelee paikkaa noin puolen miljoonan vuoden välein. Tämä johtaa siihen, että ilmasto planeetalla vaihtelee todella radikaalisti samassa tahdissa. Evoluution kannalta tahti on aivan liian nopea.
Että ihan joka paikasta ei varmasti tällaisia olosuhteita löydy, mutta kun galaksillamme on parisataa miljardia tähteä, niin varmasti kourallinen kuitenkin.
Jupiterin Europa-kuussa on todettu olevan vettä nestemäisessä muodossa, tosin siinä on useiden kymmenien kilometrien paksuinen jääkerros päällä, mutta kuitenkin. Kertoimien elämän löytymiseen juuri tuolta taitavat olla kohtalaisen pienet.Kuussa nyt ei varmasti ole mitään. Marsissa tai jossain Jupiterin kuussako sitä alkeellista elämää on spekuloitu olevan (tai olleen), ja olisihan se jännää. Mutta ei voi tietää. Ei nuokaan niin suotuisia paikkoja ole, ja oikeasti ei tiedetä syntyykö elämää "helposti" kaikkialle, missä on vettä ja sopivia kemikaaleja. Spontaania elämänsyntyä ei ole todettu kontrolloiduissa olosuhteissa, ja siitä kun elämä ilmaantui maapallolle on kauan eikä tapahtuman yksityiskohdat ole tiedossa.
Koko galaksin tasolla vaikuttaisi sitten varmalta veikkaukselta että avaruuden ökkömönkiäisiä on paikassa jos toisessakin. Vaan onko niitä huiman kehittyneitä sittenkään kovin paljon, vaikuttaa Fermi-paradoksin valossa kyseenalaiselta. Olkoonkin että välimatkat on pitkiä, mutta kun pääsee sen ensimmäisen kynnyksen yli ja saa siirtokunnan perustettua naapuritähden planeetalle, niin siitähän se lähtee ja ajan myötä tulee loputkin paikat valloitettua. Aikaa on myös ollut, mutta täälläpäin ei näy valloittajia, joten korkealle kehittyneitä sivilisaatioita ei voine olla valtavaa määrää.
Yleisen suhteellisuusteorian mukaan painovoima ei ole mitään "voimaa", vaan avaruuden kaareutumista isojen massakeskittymien lähellä. Tämä kaareutuminen on havaittu käytännössä tuhansia kertoja havainnoimalla valonsäteen taipumista.
Massa on eräs energian muoto, joka koostuu jakamattomista osista kvarkeista ja elektroneista. Näistä taas koostuvat atomit.
Suhteellisuusteoria taas ei anna energian ylittää valon nopeutta, koska silloin aika lähtisi kulkemaan "taaksepäin".
Näillä näkymin on vain tyydyttävä tavallisiin kulkuneuvoihin.
Koko galaksin tasolla vaikuttaisi sitten varmalta veikkaukselta että avaruuden ökkömönkiäisiä on paikassa jos toisessakin.
Arpapelistä tässä onkin pohjimmiltaan kysymys ihmisten osalta. Tuntuu kuin katsoisimme kaikkeutta jostain Kolumbuksen näkökulmasta ja luulisimme löytävämme jonkun "Iintian". Itse ainakin myönnän olevani tallä tasolla.. Viisaatkin todellakin sotkeutuvat omaan viisauteensa. Itseä hämmentää negatiivinen massa, mutta vastausten suhteen on ollut hiljaista.Toisaalta melkoista arvailua tämä parhaimmillaankin vain on.
Enemmän kuulee puhuttavan pimeästä energiasta, jolla on negatiivinen paine. Tarkoitiko tätä, vai tarkoititko nimenomaan negatiivista massaa (näköjään sitäkin etsitään)?Itseä hämmentää negatiivinen massa, mutta vastausten suhteen on ollut hiljaista.
Olen joskus näitä miettinyt. Voihan se olla, että meitä edistyksellisempi siviilisaatio on ollut olemassa esim. viisi miljardia vuotta sitten, ennen kuin aurinko oli edes syntynyt. Onnistuivat lähiplaneetat omasta "aurinkokunnastaan" asuttamaan, mutta ei sen enempää joten, kuten mekin, olivat loukussa omalla planeetallaan. Kun niiden airinko kuoli, kuoli siviilisaatiokin. On voinut miljardien vuosien aikana olla montakin vastaavaa tapausta. Jälkiä jättämättä katoavat.Vaikka elämää syntyisi väistämättä mikäli olosuhteet olisivat vain otolliset niin paljonkohan sitä tuhoutuu myös väistämättä? Oli syy sitten jonkun komeetan törmäyksessä tai vaikkapa jonkun kvasaarien röntgen/gammapurkauksissa tai jotkut muut avaruuden massiiviset tapahtumat. Puhuttakaan että sivilisaatio
itse itsensä tuhoaisi tai muuten syystä tai toisesta kuolisi sukupuuttoon. Älyllisestäkin elämästä on pitkä matka sellaiseen sivilisaatioon, joka pystyy levittäytymään useampaan aurinkokuntaan.
Toisaalta melkoista arvailua tämä parhaimmillaankin vain on.
Ihmiskunta on lähettänyt vasta reippaat 100 vuotta merkkejä olemassaolostaan. Niitä kutsutaan radioaalloiksi. Kun radioaallot etenee valonnopeutta avaruudessa, niin meistä on tieto vasta tuon reilun 100 valovuoden päässä.Ja toisaalta, jos 5.01 miljardin valovuoden päässä olisi meitä vastaava sivilisaatio, niin ne ei tietäisi meistä mitään koska auringon valo ei ole ehtinyt niin pitkälle.