On kyllä saatu tästä melkoinen keskustelu aikaiseksi. Ihan hyvä kai niin.
Minusta tämä on ihan mielenkiintoinen projekti. Odotan innolla millaisen Mannerheim-paketin YLE lopulta eetteriin lyö. Tämä tuleva Suomen Marsalkka -kokonaisuus tulee todennäköisesti olemaan isoimman profiilin kotimainen tv-tuotanto hetkeen. Aihe kiinnostaa kaikkia ja harvemmin YLE mitään ihan älytöntä skeidaa tällaisten osalta ruutuun lyö.
Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, niin tässä elokuvassahan on kyse siitä, että on haluttu saada Mannerheimista ikään kuin täysin ulkopuolinen näkemys. Sitä kyttäillessä kotimaiset jampat & jampattaret sitten pääsevät tavallaan unohtamaan hetkeksi ne perinteiset ja monin paikoin hyvinkin paksusti pinttyneet näkemyksensä Mannerheimista. Kenian pojat lyövät ruutuun Mannerheimin joka perustuu muutamiin hahmoon ja historiaan liittyviin pääseikkoihin, mutta loput on jätetty puhtaasti heidän tulkittavikseen. Tätä leffaahan siis ei ole käsikirjoitettu eikä ohjattu YLE:n / suomalaisten toimesta, vaan siitä on vastannut kenialaisten porukka.
Tämä on noin periaatteessa mielestäni hauska idea, enkä ymmärrä miksi kenenkään pitäisi siitä vetää herneitä nenäänsä. Nyt kun joku saattaa tulla itkemään, että kun se on suunniteltu puhtaasti perussuomalaisia vastaan vastajytkyksi, niin menkää itseenne ja kuunnelkaa esimerkiksi se haastattelu uudestaan. Uskomatonta vääntelyä. Aika surulliseksi on debatti mennyt kun kaikki väännetään väksin perussuomalaisiin, suvaitsevaisiin ja loukkaantumisiin. Sikäli ymmärrän alkunärkästyksen kun porukka on odottanut sitä ison budjetin kansallisepookkia ja sitten tuleekin ensin bonsai-kissat ja sitten tällainen neekerheim. Vähemmästäkin purkka tippuu. Mutta sitä on vaikeampi ymmärtää, että pettymys ja alun ihmettely YLE:n produktion suhteen kääntyy jonkinlaiseksi suuren luokan mediasalaliittopeliksi ja persuitkupotkuiksi eikä peiliin katsomiseksi ja itselle hymähdykseksi.
Tietysti täytyy sanoa, että kenialaista "jaa kuka?" -näkemystä mielenkiintoisempana henkilökohtaisesti olisin pitänyt esimerkiksi ruotsalaista, saksalaista, venäläistä ja miksei jopa yhdysvaltalaista näkemystä tästä Mannerheimista. Jos ei ole mitään historiallista tarttumapintaa ennestään henkilöön tai edes tämän edustamaan maahan, niin tuskin äijä ja äijän edesottamukset sinänsä herättävät "hieno mies varmaan ja saattoipa jopa olla aikoinaan myös kova panemaan" -tyyppisiä ajatuksia kummempaa. Muu tilpehööri on sitten enemmän tai vähemmän sattumaa, joka saattaa tietysti olla ihan mielenkiintoista sekin. Tai sitten ei. Tosin en kenian historiaa kovin kummoisesti tunne - ehkä tyypeillä on siellä hyvinkin samanlaisia hahmoja tai kansakunnan kohtalonhetkiä omasta takaa joista ammentaa. Ja tietysti esimerkiksi yhdysvaltalaisia asiaan perehtyneitä historoitsijoita ei ihan äkkiä varmaan oltaisi saatu heittäytymään näyttelemään tuntojaan esiin pikkubudjetin ilmeisen dogma-tyyppiseen juttuun, joten jos lähtökohtana on ollut tuoda näitä näkökantoja esiin nimenomaan filmin keinoin, niin miksei sitten tosiaan vaikka afrikkalaista näkemystä.