Toby Dammit
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- New Jersey Devils
Tämä on kyllä todella kiinnostava asia. Tieto ja asiantuntemus on monessa tapauksessa avainasemassa GM:n - tai oikeastaan koko johtoportaan - työssä. Siitä huolimatta koko paletissa on niin paljon liikkuvia osia, että kaikkea ei voi ottaa koskaan huomioon. (Ja sama pätee toki ihmiskunnassa moniin muihinkin aloihin ja niihin liittyvään päätöksentekoon. Itse asiassa Michael Lewis on sivunnut asiaa kiinnostavasti The Undoing Project -kirjassaan, jonka eka luku käsittelee NBA:n draft-toimintaa.)
Vegasin pomoilla oli varmasti selvä käsitys siitä, minkälaista jääkiekkoa Golden Knights haluaa pelata joukkueena, ja sen perusteella pelaajia sitten valittiin muista joukkueista. Siinä mielessä McPheella ja kumppaneilla oli varmasti selvä visio joukkueesta. Siitä huolimatta, kuten Henkan siteeramassa artikkelissa todetaan, kukaan heistä ei varmasti osannut odottaa lopputuloksen olevan tällainen kuin se on nyt ollut, minkä lisäksi McPhee on ehtinyt tehdä myös vähemmän onnistuneita diilejä muun muassa Shipachevin ja Tatarin kohdalla. Näin ollen kombo on ollut taitoa ja tuuria. Itse tosin näen taidon merkityksen suurempana, sillä McPheen ja kumppaneiden valtava etukäteen tekemä taustatutkimusduuni on varmasti ollut avainasemassa siinä, että niin moni pelaaja on lyönyt itsensä Vegasissa läpi.
Toisaalta väitän, että moni muukin GM saisi paremman joukkueen kasaan, jos he pääsisivät rakentamaan sitä puhtaalta pöydältä McPheen tapaan – etenkin jos ideana olisi rakentaa Penguinsin (ja nykyisen Vegasin) kaltainen nopea joukkue - eikä sitä tarvitsisi kasata vanhan päälle, jossa on paljon kaikenlaista turhaa ja jopa "haitallista" sälää ja josta eroonpääseminen vie GM:ltä aina monta vuotta. Vanhan päälle rakennettaessa tuollaisen Vegasin kaltaisen joukkueen kokoaminen vaatii huomattavasti enemmän taitoa kuin tuollaisessa "avoin katalogi" -meiningissä, josta Vegas pääsi pelaajat poimimaan. Tämä johtuu mielestäni mm. siitä, että silloin kun joukkue pääsee poimimaan 30 pelaajaa muista joukkueista, ovat todennäköisyydet yhden pelaajan onnistumiselle/läpilyömiselle aivan eri luokkaa kuin yksittäisen pelaajan kohdalla. Meinaan tällä lähinnä sitä, että kun GM tekee yhden pelaajakaupan, on etukäteen vaikea tietää tarkkaan, tuleeko sieltä William Karlssonin noin 40 maalia vai Brendan Leipsicin 13 pistettä. En ole varma, miten McPhee ja kumppanit suhteuttivat etukäteen nämä kaksi pelaajaa, mutta olen varma, että ero heidän välillään ei ollut todellakaan noin suuri kuin mitä se on tällä hetkellä.
Epäselvää ajantuksenjuoksua, mutta ymmärrätte varmaan pointin.