Managerien ja muun johdon toiminta NHL:ssä

  • 379 401
  • 1 346

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Islandersin ikääntyvässä joukkueessa on se hyvä puoli, että pudotuspelit jäävät lähivuosina todennäköisesti haaveeksi. On sitten monta kuukautta keväällä ja kesällä aikaa kasvattaa fledaa.

Onko muuten tietoa onko Lamoriellon poika yhtä tiukka noiden sääntöjen suhteen? Poikahan on apulais-GM ja saattaisi periä Loun paikan sitten parin kymmenen vuoden kuluttua kun Lou eläköityy, ehkä.

Täytyy toivoa että Don Lou koodataan talteen johonkin tekoälyyn ja hän pysyy GMnä vielä noin tuhannen vuotta.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jos treidataan/varataan Islandersiin niin aika vähän pelaajalta kysytään että haluatko pelata siellä?

Totta. Ei siltä pelaajalta myöskään kysytä haluaako pelata kylmässä Winnipegissä, yleisön painostuksessa Montrealissa tai Torontossa tai pohjamudissa rypevässä Sharksissa. Joko tilanne hyväksytään pelaajan toimesta, tai sitten haetaan pelipaikkaa muualta (Eurooppa, KHL, AHL..).
 

Alejandro

Jäsen
Pohjois-Amerikassa nyt yleisestikin työntekijöiden oikeudet on retuperällä. Siellä ei ajatella, että työntekijällä on muutakin elämää kuin työ, vaan hän on vain yrityksen resurssia, ei ihminen. Toki sama on alkanut leviämään Suomeenkin.
Minusta tuntuu, että Pohjois-Amerikassa ihannoidaan hulluja pomoja ja siedetään paskaakin käytöstä, jos tulos puhuu puolestaan. Jos vaikka miettii Steve Jobsia, niin esihenkilönä ja henkilönä mies oli ajoittain ihan kyrpä, mutta samalla kyseessä oli nero. Jotain sokeita pisteitä hänelläkin oli, kuten syöpähoidoista kieltäytyminen, joka ei ole mielestäni fiksua toimintaa, mutta kuitenkin.

Kun olen tehnyt amerikkalaisten kanssa töitä, niin vähän sellainen kuva on jäänyt, että saavat melkeinpä kiksejä, jos heitä kyykytetään. Lätkäpiirit ovat vielä oletettavasti konservatiivisia rapakon toisella puolella, niin ei ihme, kun pelaajat tykkäävät dinosaurusten typeristä säännöistä. Näin eurooppalaisena en ihan ymmärrä, mutta ei minun tarvitsekaan.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos treidataan/varataan Islandersiin niin aika vähän pelaajalta kysytään että haluatko pelata siellä?
Varaus ei pakota tekemään sopimusta varauksen tehneeseen joukkueeseen. Pelaaja voi ilmoittaa joukkueelle, että tähän seuraan en tule sopimusta tekemään, joten parhaan hyödyn saatte minusta kauppaamalla muualle. Jos ei tulisikaan kaupatuksi, niin harva pelaaja kuitenkaan heti tai edes niiden ensimmäisten vuosien aikana on valmis NHL-tasolle, joten pelaaja voi rauhassa kehittyä junioreissa/yliopistosarjassa/Euroopassa odottaessaan, että varanneen seuran oikeudet pelaajaan raukeavat.
 

Aake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit vuodesta 1983, HJK
Saako muissa jengeissä pelata Carlos Valderama-fledassa jonka läpi ei näe, saako syödä pelkkää pitsaa jos muu ruoka ei maistu, saako syvästi uskonnollinen pukeutua haluamallaan tavalla jäälle jos tulisi varatuksi. Maailma on.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Saako muissa jengeissä pelata Carlos Valderama-fledassa jonka läpi ei näe.

Ei varmaan, mutta aiheutti kyllä spontaanin nauruntyrskähdyksen mielikuva tällaisesta sällistä lätkäkypärä päässä. Siihen vielä koko pleksi eteen, niin johan on..

...

Eikö se ollut Mike Keenan, joka koutsina ollessaan peluutti sitä Kovalevia jonkun ihan hillittömmän vaihdon, kun ei suostunut aiemmin tulemaan pois..? Oliko Keenan tuolloin samaan aikaan managerina, kun eikös se molempia hommia Rangersissa tehnyt? Vai muistelenko ihan omiani (taas)..?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Eikö se ollut Mike Keenan, joka koutsina ollessaan peluutti sitä Kovalevia jonkun ihan hillittömmän vaihdon, kun ei suostunut aiemmin tulemaan pois..? Oliko Keenan tuolloin samaan aikaan managerina, kun eikös se molempia hommia Rangersissa tehnyt? Vai muistelenko ihan omiani (taas)..?
Ei tehnyt Rangersissa GM:n hommia. Päästäkseen siihen otti hatkat mahdollisimman nopeasti Rangersista. Kovalev ei ymmärtänyt että häntä rangaistiin vaan oli mielissään kun sai pelata sen 5(?) minuuttia putkeen. Teki loppuun maalin vielä.
 

WildCore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Titteli kuulostaa kyllä oikein suojatyöpaikkojen suojatyöpaikalta. Mutta ei siinä mitään, kiva että Wayne Trainilla on jotain tekemistä vapaa-ajallaan.
Kun katsoo ihan Suomessa yritysten organisaatiokaaviota, niin ne on täynnä päälliköitä ties millä titteleillä ja työnkuvilla ja sen seurauksena kaikki päivittäinen tekeminen on hidasta ja kankeaa, kun papereita ja päätöksiä pyöritellään jokaisen väliportaan kautta. Eli osataan sitä Suomessakin luoda näitä suojatyöpaikkoja.
 

ipaz

Jäsen
Titteli kuulostaa kyllä oikein suojatyöpaikkojen suojatyöpaikalta. Mutta ei siinä mitään, kiva että Wayne Trainilla on jotain tekemistä vapaa-ajallaan.
Flyersissa on aina osattu ottaa tutut hyvät tyypit takaisin töihin. Viimekauden "senior advisor"-osasto:
Paul Holmgren, Bobby Clarke, Bill Barber, Dean Lombardi ja Bob Murray. Aika monessa joukkueessa on vain yksi tai korkeintaan kaksi "kokenutta neuvonantajaa".

Ja onhan näitä team consultant tai community relations-rooleja ex-pelaajille lähes jokaisessa joukkueessa. Mikäs siinä pitää kaveri aktiivisena ja mukavaa kun vanhat tähdet pörrää hallilla tapaamassa faneja.
 

JasonX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Suomen Maajoukkueet

Horna

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Boston Bruins
Tämä jos mikä luo sitä kulttuuria joukkueeseen. Tämmöinen toiminta omistajalta vaikuttaa siihen, että siellä joka jannu huoltajista lipunmyyjään pistää parastaan kun he tietävät että heitä arvostetaan. Iso respect.
No näin voisi ajatella, ainakin itselle tuollainen asia vaikuttaisi noin. Täysin päinvastainen toimintamalli kuin esimerkiksi Bostonin Jacobsilla, joka ainakin uutisten mukaan kieltäytyi korona vuonna maksamasta organisaationsa työntekijöille palkkaa. Siis nimenomaan tavan ihmisille. Ja jos tuo närästää minua edelleen reilu neljän vuoden jälkeenkin, vaikka en ole edes asianosainen, niin voi vain kuvitella miltä tuntuu niistä työntekijöistä. Ei paljoa arvostuksen tunnetta varmasti tullut ja kenties iso osa mahdollisesta kunnioituksestakin ja intohimosta työskennellä organisaatiossa meni siinä. Nämä tämmöiset vain usein on niitä tärkeitä valintoja, joilla voit vahvistaa yhteisöllisyyttä ja vahvistaa entisestään sitä kivijalkaa.
 

Crank

Jäsen
Trotz saattaa rykäistä rebuildia käyntiin, ellei peliesitykset parane. Ihan ei näköjään pokka pidä pitää kiinni nyt valitusta suunnitelmasta, mutta sitten toisaalta hyvähän se on että voi suunnitelmia muuttaa, eikä pitää jääräpäisesti niistä kiinni. Ongelmaksi toki muodostunee kesällä tehdyt sopimukset.


 
En epäile etteikö Trotz voisi vaihtaa lennosta suunnitelmaa jos homma ei ota toimiakseen. Mutta ehkä tuo on vielä tässä vaiheessa enemmän joukkueen herättelyä kuin sen konkreettisempaa. Voi olla, että lähiviikkoina nähdään joku hokitreidi, jossa Preds vähän ravistelee rakennettaan ja jos vuodenvaihteen jälkeen näyttää siltä, että suunta ei ole muuttunut, niin aletaan nähdä enemmänkin liikettä ulospäin.
 

Finnish Isles

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Lamoriellon ihokarvagateen ja muuhun toimintaan tarjolla tuoretta näkökulmaa Cory Schneiderilta, jolla yhteistä historiaa miehen alaisuudessa riittää ja ainakaan tämän perusteella ei tuo karvattomuus juuri pelaajia haittaa vielä kun monessa muussa asiassa voisi nuoremmilla GM:illä olla opittavaa papalta pelaajien huolenpidosta...
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Lamoriello voi olla kyllä se GM joka seuraavaksi siirtyy sivuun. Ikää tunnetusti on, Islanders löytyy sarjataulukosta aika pohjalta (juuri nyt) ja on kuitenkin ollut seurassa jo tovin. Buffalo on sitten kakkosena veikkauslistillä kun pleijari paikka antaa odottaa itseään. Sabersille ehkä tekisi terää tällä kertaa koittaa jotain kokenutta GM:ää. Eikä se mua yllätäs jos Rangersissa vaihtuisi GM. Muuten ei mielestäni GM:ät ole vielä liipasimella.
 

ipaz

Jäsen
Tämän hetken GM:stä 21 on aloittanut tehtävässään 2020-luvulla. Jos ajattelee GM:n työnkuvaan, niin harvoin saa parissa-kolmessa vuodessa joukkueesta ja seurasta itsensä näköistä, saatika sitten mestarikandidaattia.

"Ennen vanhaan" managerit olivat toimessaan todella pitkäaikaisia. Jack Adams oli kauan sitten 35 vuotta peräkkäin Detroitin GM. Harry Sinden oli Bostonin GM vuodet 1972-2000, jota ennen oli myös päävalmentajana 1966-1970. Nykyinen manageri Don Sweeney on vasta kahdeksas GM 101-vuotiaassa seurassa, eli Bostonissa ei ainakaan hätäillä managerin työpaikan suhteen. Aktiivi-GM:sta Sweeney on nyt kymmenennellä kaudellaan 4. pisimpään toimessaan oleva (Lamoriello on 6. pisimpään samassa seurassa aktiivimanagereista!).

David Poilella on on eniten vuosia kautta aikain (39). GM:nä Washingtonissa kaudet 1982-1995 ja Nashvillessä 1997-2023.

Aktiivimanagereista ykkösenä on luonnollisesti Lamoriello, jolla on menossa jo 37 kausi NHL:ssä. St. Louisin Doug Armstrong toisena 21 kautta (DAL 2001-2008, sitten pari vuotta Bluesin pelaajakehityspomona ja vuodesta 2010 GM). Steve Yzermanilla ja Kevin Cheveldayoffillal on menossa 14. kaudet managereina. Jim Nill (12), Brad Treliving (11), Don Sweeney (10), Rob Blake ja Ron Francis (8).

Vain 13 nyky-GM:ää ei ole pelannut jääkiekkoa ammatikseen. Näiden joukossa mm. mestaruuden voittaneet Zito, Bowman, Lamoriello, D. Armstrong ja BriseBois. Trotz on voittanut valmentajana.

Pisimpään virassaan olleista tällä hetkellä ihan hienosti tuntuvat pärjäävän Cheveldayff, Nill, Sweeney ja Blake. St. Louis on piristynyt valmentajavaihdon jälkeen, mutta tällä kaudella pleijarit olisivat kyllä yllätys. GM Armstrong on astumassa sivuun GM:n hommista 2026. Tampassa Julien BriseBoisin palli tuskin horjuu ihan äkkiä. Entiset huippupelaajat Yzerman ja Francis saavat aivan varmasti edelleen rakentaa joukkueitaan rauhassa. Kuudetta kauttaan Minnesotassa oleva Bill Guerin on tehnyt erinomaista työtä tiukassa palkkakattotilanteessa - jonka tosin itse aiheutti ostamalla Parisen ja Suterin ulos.

Ainoat kaksi GM:ään jotka saattaivat mielestäni olevan lähtötelineissä ovat Lamoriello - jos malttaa jäädä eläkkeelle, sekä Buffalon Kevyn Adams. Lamoriello tosin saattaa olla jo sellaisessa asemassa, että päättää itse koska lopettaa eikä seuran hallitus häntä sivuun laita. Myös Adams on lähellä Sabresin omistajaa ja sehän oli yksi syy miksi hänet tehtävään aikanaan kokemattomana palkattiin. Tulokset kuitenkin odotuttavat edelleen, mutta kun Adamsillakin on menossa "vasta" viides kausi managerina, niin mahtaako Pegula vielä tuttua miestä pihalle laittaa. Rangersin Druryn pois potkimiseen en usko. Hänellä vasta neljäs kausi menossa.

Mielenkiintoinen tapaus on Capitalsin uusi GM Chris Patrick. Hän kuuluu legendaariseen Patrickien kiekkosukuun. Legendaarinen Lester Patrick on iso-isoisä. Isoisä Muzz oli 1950-60-luvulla Rangersin GM ja Isänsä Dick Patrick on ollut pitkään Capitalsin presidentti ja osaomistaja. Perheen GM-hommat eivät jää tähän kun Dickin tytär (ja Chrisin sisko?) Elizabeth on naimisissa Texas Rangers MLB-joukkueen nykyisen GM:n ja entisen huippusyöttäjä Chris Youngin kanssa
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös