Väliin pieni historiakatsaus tuomaan perspektiiviä, että ei näitä asioita ihan helppo ole ratkoa. Suomessa on mestaruudesta pelattu satakunta vuotta, ja aika ajoin kierretään samaa kehää. Isot ovat aina halunneet enemmän otteluita muita isoja vastaan ja samaan aikaan pienemmät ovat pitäneet kiinni oikeudesta pelata samassa sarjassa isojen kanssa.
Jo 75 vuotta sitten vuonna 1949 mestaruussarja haluttiin kasvattaa 8-joukkueisesta 14 joukkueeseen. Vastineena ajan ylivoimaiset seurat Ilves ja Tarmo uhkasivat erota liitosta ja ryhtyä "ammattilaisiksi" -- joka ilmeisesti tarkoitti SM-sarjan kanssa kilpailevan sarjan perustamista ja pelaamista sitten ilmeisesti vain toisiaan vastaan. Tai TBK ainakin olisi ilmeisesti kelpuutettu mukaan, koska vaikka se ei mestaruustaistossa vielä ihan kunnolla haastanutkaan, niin paikallisvastustajana se toi yleisöä ja rahaa.
Koko lailla samaa "isot vs. pienet" -verbaliikkaa silloinkin puolin ja toisin (Helsingin Sanomat 1.2.1949):
"Olisi väärin, että kiekkoilumme hyväksi joko olosuhteiden pakosta tai haluttomuudesta mitääntekemättömät seurat joutuisivat Ilveksen ja Tarmon elätettäviksi. Tällä hetkellä Hämeen seurat rahoittavat liiton."
"Ilves on talven otteluista saanut voittoa 130.000 mk, josta 15 % on mennyt liitolle. Summan tuojina ovat olleet Tarmo ja TBK. TuPK:n osuus summasta on vain 10.000 mk. Näin antaisi esim. viiden kärkijoukkueen mestaruussarja Ilvekselle runsaasti 200.000 mk ja liittokin saisi nykyisen 19.000 mk:n sijaan 30.000 mk."
Pienten vastaus oli, että vaikka supistettu ja tasaväkinen sarja toisi enemmän tuloja, niin se tyrehdyttäisi koko kiekkoilun tulevaisuuden kun pienet seurat eivät saisi oppia paremmiltaan. TBK melko-suurena oli supistetun sarjan puolella, mutta ehdotti mukaan Ruotsin mallin mukaan cup-kilpailua jossa isot ja pienet pääsisivät kohtaamaan.
Ja jonkinlaisena anekdoottina pari viikkoa edellisen jälkeen Ilves päätti järjestää ekana sellaisen cup-kilpailun. Cupiin pääsivät mukaan sen lisäksi.... Tarmo ja TBK.
SM-sarjaa ei silloin supistettu isojen vaatimusten mukaisesti. Virallinen liiton cup, jossa oli mukana sitten maakuntaseurojakin, käynnistettiin vasta muutaman vuoden päästä, mutta eihän se oikein lähtenyt koskaan.
1970-luvun alussa kabinettimyllytettiin taas isommin isojen ja pienten välillä, ja sieltä lopulta poiki sitten järeämpi muutos ihan organisaatiotasollakin, kun SM-liiga perustettiin.
Että jakakaa ny sit siinä rahoja niin että sekä suuret että pienet on yhtä tyytyväisiä. Not gonna happen.