Tämä viesti ei suoraan koske Liigan tasoa, mutta ehkä asia kiinnostaa kuitenkin, jos vertailu kiinnostaa. Perehdyin vastikään sattuneesta syystä hieman syvemmin Sveitsin jääkiekkoon, ja törmäsin suunnitelmiin muuttaa Sveitsin korkeimman sarjatason sääntöjä. Tällä mahdollisesti tulee olemaan vaikutusta myös Liigan kilpailuasetelmaan pelaajamarkkinoilla.
Tässä ensin pääasiallinen lähteeni, ranskankielinen sveitsiläinen podcast:
(Youtube-video). En pikaisesti googlaamalla löytänyt juuri parempaa tietoa, mutta jotain on myös täällä:
Evolution future du pourcentage de joueurs étrangers en National League et l'avis de Stéphane Rochette sur la réforme (Swisshabs.ch-sivusto, jossa niinikään upotettu video). Ehkä saksaa osaavat löytävät parempia lähteitä.
Lyhykäisyydessään reformi koskisi erityisesti ulkomaalaispelaajien määrää. Tällä hetkellä se on rajattu neljään, mutta näiden lisäksi on ns. "sveitsiläinen lisenssi", eli pelaajat, jotka ovat tulleet Sveitsiin nuorina ja saaneet kiekko-oppinsa siellä.* Muutoksen jälkeen "sveitsiläinen lisenssi" poistuisi yli 22-vuotiailta pelaajilta (näitä on tällä hetkellä 23), ja ulkomaalaispelaajien määrä nousisi seitsemään (yhteensä siis 3x12=36 paikkaa lisää). Tämä muutos ei suoraan olisi dramaattinen, jos ajateltaisiin, että nämä 23 "sveitsiläistä" lisensseineen vain siirtyisivät ulkomaalaiskiintiöön. Mutta todennäköisesti ainakaan osa näistä lisenssipelaajista ei mahtuisi kokoonpanoon ilman statustaan, ja toisaalta monet lisenssin omaavista omaavat edellytykset kansalaisuuden hakemiselle, jolle olisi nyt selkeä insentiivi. Jos siis ajatellaan Liigan näkökulmasta, niin Sveitsin ulkomaalaispelaajien määrä nousisi siis 48:sta 84:ään. Vaikka sitten osa lisäyksestä olisikin tuosta 23 pelaajan poolista, veisi Sveitsi markkinoilta joukkueellisen verran pelaajia, jotka mahtuisivat Liigaankin.
Lisäksi keskustelussa on ollut NL:n joukkuemäärän nostaminen 12:sta jopa 14:ään. Jos joukkuemäärä nousisi, myös ulkomaalaiskiintiötä nostettaisiin. 13 joukkueella se olisi 8, ja 14:n joukkueen sarjassa 9. Tällöin ulkomaalaispelaajien määrä nousisi yli sataan (104 ja 126 vastaavasti). Ottaen huomioon sveitsiläisseurojen maksukyvyn, tällä voisi olla merkittäviä vaikutuksia eurooppalaisiin pelaajamarkkinoihin. Tuo maksukyky voisi jopa nousta, koska sveitsiläispelaajien kilpailuasema ja siten palkka heikkenisi (paikkojen määrä pelaavissa kokoonpanoissa pienenisi 36-38:lla koko liigassa), mikä vapauttaa enemmän resursseja ulkomaalaishankintoihin.
Nämä muutokset toteutuessaan astuisivat voimaan kaudelle 2022-23. Luonnollisesti Sveitsin pelaajayhdistys ja monet kannattajat vastustavat muutoksia voimakkaasti.
* Tässä vielä luettelo sveitsiläislisenssin omaavista pelajaista. Tietenkin heidän neuvotteluasemansa heikentyessä Sveitsissä he tulevat muiden markkinoiden saataville, vaikka sitten Liigaankin:
Ambri-Piotta Dominic Zwerger, Tomasso Goi, Diego Kostner, Stanislav Horansky.
Berne Calle Andersson, Thomas Thiry.
Bienne Stefan Ulmer, Fabio Hofer, Anton Gustafsson.
Davos Benjamin Baumgartner.
GE Servette Sandis Smons, Eliot Berthon, Deniss Smirnovs.
FR Gottéron Jordann Bougro.
Langnau Ivars Punnenovs, Toms Andersons, Rihards Melnalksins.
Lausanne Justin Krueger, Tim Bozon, Floran Douay, Josh Jooris, Ronalds Kenins.
Lugano Bernd Wolf, Raphael Herburger, Giovanni Morini.
Rapperswil Julian Payr.
Zoug Santeri Alatalo.
Zurich Johan Morant.
Silmään pistää latvialaisten merkittävä määrä (nimistä päätellen 6/23).