Ilmoitukset

Nimimerkki FASlapsi on saanut kahden viikon pelikiellon Jesse Puljujärven ketjuun ilmestyneen offtopicin, provosoinnin ja flametuksen vuoksi. Aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Nmimerkki Rambokala syyllistyi samassa ketjussa jatkuvaan aggressiiviseen käytökseen ja hänet on passitettu viikoksi rauhoittumaan.

Nimimerkki Wizzö on ansainnut lauantaiaamuyön sisällöttömästä spämmistään kahden viikon kirjoitustauon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. Suurmestari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Onhan tuo merkittävä tekijä. Virheisiin on helpompi tarttua, kun hidastuksia voidaan katsoa miljoona kertaa ja videoklipit ovat hetkessä kaikkien nähtävillä netissä. Mediakin kyllä varmasti ihan tietoisestikin on aktiivisesti virheitä nostamassa esiin nettiuutisissa, koska näin saadaan klikkauksia.

  Lainaus:
  Varmasti on niinkin että aika on kullannut muistot. Olin myös 90-luvulla sen verran nuorikin, että muistikuvat ovat sanotaanko hataria ja suppeita. Olen itsekin youtubesta katsonut videoita TPS-Jokerit finaaleista, eikä se kyllä ole kaikilta osin mitenkään kivaa tai mielekästä katsottavaa. Kyllähän tuolloin sikailtiin ja rottailtiin ihan eri malliin, kuin nykyään. On tämän tason touhua nykyisinkin, mutta paljon vähemmän. En kyllä halua nähdä vastaavia otteita enää Tepsiltä, enkä kyllä miltään muultakaan joukkueelta. Nykyään pelaaminen on siistimpää, vaikka sikailujakin valitettavasti silloin tällöin tulee. Kovaa saa pelata, mutta pitää pelata rehdisti ja puhtaasti. Sikailut ja vastustajan tahalliset vahingoittamiset pitää jättää kokonaan pois.
   
 2. douppi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Liverpool
  Pelaajia näyttää hämmentävän aika paljon vieläkin tuo aloituksienvaihto-rumba. Kumpi siinä on sitten enemmän oikeassa, pelaajat vai tuomarit. Vaikea sanoa.

  Itse olen nyt kiinnittänyt 2 asiaan enemmän huomiota. Ekana se, miten vähän noita "liikaa pelaajia kentällä" -jäähyjä vihelletään, vaikka vaihdot käy välillä niin hitaasti kaikilla, että helposti voisi puuttua useammin. Välillä otetaan pois jos selkeästi 6-7 on jäällä, mutta armeliaasti niitä katsotaan. Toki sama kaikille.

  Toinen mussutuksen aihe vähän on toi pitkien kiekkojen arpominen välillä. Kyllähän ne liialliset luistelukisat halutaan pois, ettei satu vaarallisia tilanteita, mutta niissä -jos missä- nähdään virheellisiä vihellyksiä ja viheltämättä jättämisiä.

  Noh, mutta nää on näitä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2019 klo 21.38
 3. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Tarkoitatko tilanteita, joissa luistimet koskevat jäätä, vai että oikeasti kosketaan kiekkoon? Siinä kun on iso ero. Vaihtoalue on 3m vaihtoaitiosta ja sillä alueella saa olla vaihtoon menevä ja sieltä poistuva samaan aikaan. Itse en ole noita kovin usein nähnyt että menisi läpi, mutta varmaan katsellaan osin eri pelejä.

  Hybridipitkä on varmasti suurimmalle osalle tuttu sääntö jo, mutta jos ei ole, niin tuo ratkaisu luistelukisassa tehdään jo B-pisteen kohdalla. Yleisön viheltelyistä päätellen suurin osa katsojista ympäri Suomen ei edelleenkään ymmärrä sääntöä.
   
 4. douppi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Liverpool
  Lainaus:
  Silloin kun tuomarit ovat lähellä, vaihtorikkeitä tehdään vähemmän. Jotkut luistelevat todella laiskasti vaihtoon (voivat toki olla hapoillakin), ja vaihdosta hyppää pelaaja jäälle vaikka vaihtoon tuleva on suht kaukana vielä. Alivoimalla ehkä useiten kun on kiire vaihtaa. Tuomareilla on iso kynnys viheltää varsinkin AV-joukkueelle vaihtovirhe, vaikka ei pitäisi. Mutta ei noita pelkästään alivoimalla tehdä, vaan usein muutenkin. Tossa HIFK-Kärpät pelissä muutama päivänselvä meni ohitse.

  Aloitukset on otettu kovaan syyniin nyt, ja seuraavaksi voisi olla vaihtovirheistä rokottaminen.

  Lainaus:
  Se on juuri näin, ja tuolla tosiaan pyritään välttämään liian kovia törmäyksiä. Siinä voisi tulla pahaa jälkeä kun 2 äijää luistelee täysillä laitaa kohti.

  Niissä ns. perus pitkissä kiekoissa nähdäänkin sitten arpomisia välillä. Eli voisiko vastustaja ehtiä kiekkoon halutessaan, tai miten/mistä kiekko otti mahdollisesti kimmoketta matkalla. Olen viimeaikoina mielenkiinnosta kiinnittänyt huomiota niihin, ja enimmäkseen menee oikein, mutta aika monta myös väärin.
   
 5. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  Tuohon kyseiseen peliin en nyt pysty kommentoimaan, kun en ehdi peliä katsoa uudestaan, mutta en itse huomannut vastaavaa vaikka pelin katsoin. Se toki ei tarkoita etteikö siellä olisi voinut sellaisia olla. 3m sisällä vaihtoaitiosta saa kuitenkin vaihtaa ja jos sen ulkopuolelle mennään ennen kuin vaihtoon tuleva on laidan yli, niin pitäisi viheltää. Se on toinen juttu, että kuinka tarkkaan tuomarit noita kauempaa näkevät jos moni vaihtaa samaan aikaan.

  Toki jos nuo koetaan isoksi ongelmaksi, niin voisihan niihin keskittyä tarkemmin. Aloitukset ovat olleet jo pidemmän aikaa suurennuslasin alla, mikä aiheuttaa sen että käytännössä aloitetaan vain rystyllä. Ja toinen aloittaja harvemmin aiheuttaa kuitenkaan sitä jäähyä pienellä ennakollakaan.

  Lainaus:
  Tulkintakysymyksiä, että osuiko johonkin tai olisiko ehtinyt luistella kiekon kiinni. Varsinkin jälkimmäinen.

  En tiedä mikä liigatuomareille teroitettu linja nykyään on, mutta ainakin joskus Jääkiekkoliiton alaisissa sarjoissa (ainakin osassa erotuomarikerhoista) opetettiin, että "hätäri on aina pitkä". Eli jos lämäät täysillä kiekon pois alueelta paniikissa, niin aivan sama vaikka se hieman jotain hipaisee siinä matkalla, se on silti pitkä.

  Eli näissä todella pätee välillä se vanha sanonta, että "ei näitä sääntökirjan mukaan vihelletä".

  Varsinaisia virheitä sattuu toki varmasti joka pelissä, mutta heikohkoa linjatuomarointia olen nähnyt viimeksi 30.1.2019 Lahdessa ottelussa Pelicans-Kärpät. Siinä pelissä epäselviä paitsiotilanteita ja pitkiä oli enemmän kuin se yksi tai kaksi mitä normaalissa pelissä on. Linjalla oli kokenut kaksikko Österholm/Nikulainen, mutta joskus noita tilanteita vain tulee. Muuten linjatuomareilta en mitään erikoisen heikkoa peliä ole tällä kaudella nähnyt, joten ovat ainakin minun silmään hoitaneet hommansa hyvin. En ole kovin fani noiden aloitusten hieromisten kanssa, mutta toisaalta ihan hyvä että ne on otettu tarkasti ja pelaajat oppivat vähitellen aloittamaan sääntöjen mukaan. Ja tässä on siis kyse Liigan linjasta, ei tuomareiden omasta päätöksestä.
   
 6. RedNumber9 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Omien havaintojen mukaan Liigassa on tällä kaudella vedetty pitkien suhteen sellaista linjaa, että ne pääosin vihelletään vaikka puolustaja saattaisikin ehtiä siihen kiekkoon jos ihan tosissaan yrittäisi. Ihan fiksu linja siinä mielessä, että pitkän tilanne on lähes aina kuitenkin seurausta sen toisen joukkueen huonosta pelaamisesta (huono syöttö tai purku pyörityksen seurauksena). Eli omasta mielestä ihan oikeudenmukaista, että pitkä vihelletään kun minuutin pyörityksen jälkeen heitetään norsukiekko toiseen päätyyn, vaikka se pakki teoriassa siihen kiekkoon ehtisikin. Toki sitten aivan räikeimmät kiekon pelaamattomuudet erikseen.
   
 7. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Olen saman pannut merkille, eli linjurit tavallaan ulkoistavat tuon arvioinnin siitä kiekkoon ehtimisestä pitkän heittäneelle joukkueelle. Siis ajatuksella, että jos pakki olisi selvästi ehtinyt kiekkoon ennen kuin se ylittää päätyviivan, niin luultavasti vastustajan hyökkääjäkin olisi ehtinyt. Eli jos haluat, että pakki luistelee täysillä loppuun asti, niin luistele itsekin. Mielestäni ihan hyvä linja, kunhan tosiaan räikeimmät kaartelut edelleen vihelletään pois.

  Hybridipitkän tulkinnassa linjurit ovat mielestäni onnistuneet pääosin hyvin, mutta pari kertaa on mielestäni nähty vaarallinen luistelukilpailu kun kiekko lipuu päätyä kohti sen verran hitaasti, että se ylittää päätyviivan vasta juuri ennenkuin pelaajat saavat sen kiinni. Nämä ovat juuri niitä vaaran paikkoja, kun toinen tulee maila pitkällä ja toinen saattaakin hakea taklausta, eikä tuomari voi sitä pitkää viheltää ennenkuin kiekko on viivan yli. Mielestäni tähän voisi ottaa tulkinnaksi, että tehdään näissäkin päätös jo sen b-pisteen kohdalla - eli jos kiekko ei ole vielä päätyviivaa ylittänyt kun hurjaa vauhtia luistelevat pelaajat ovat jo b-pisteen kohdalla, niin se pitkä mitätöidään jo siinä vaiheessa.
   
 8. Satunnainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Tuon kannalta olisi tosin parempi, että sen hyökkääjän pääsyä kiekon perään ei saisi estellä ihan niin paljoa, kuin nykyisellään sallitaan. Tosin toki tuossa ollaan estämisen suhteen ihan yleisen linjan mukaisessa tilanteessa.
   
  -One- tykkää tästä.
 9. bunghole Jäsen

  https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000005999694.html

  ”Mutta jos silti edelleen tuntuu, että tietäisi itse säännöt tuomaria paremmin, kannattaa ilmoittautua tuomarikurssille. Meistä on suuri pula.”

  Liittyy aiheeseen. Tuomarit eivät ole arvostelun ulkopuolella, mutta arvostelun pitäisi silti olla asiallista.

  Mitä suurempi massa tuomareita junnupeleissä, sitä suurempi massa myös huipputuomareita. Ja ennen kuin joku sanoo, että parempi karsia henkisesti heikot pois jo alkuvaiheessa, niin sama koskee kai sitten pelaajiakin. Ei muuta kuin Raivo Summasen metodit käyttöön ja jos ei kestä niin pitää vaihtaa vaikka viulunsoittoon.

  Itse en syytä mahdollisesta linjan vaihtelusta niinkään tuomareita, vaan liigan valitsemaa linjaa. Eli viime kädessä syyllinen estämiseen, huitomiseen ja tasoitteluun on liigaseurojen enemmistö.

  Jatkoajassa ilmiö selittyy enimmäkseen värilaseilla sekä puisilla silmillä niiden takana.

  Ps. Junnon kirjekuoret taisivat mennä perille, tai oululaisten itku Liigan johtoon, kun Kärpät on saanut viimeisissä kahdessa pelissä vähemmän jäähyjä kuin vastustaja. Taisivat olla ensimmäiset kerrat vuoden 2019 puolella.
   
 10. Lainaus:
  Näinpä. Vaikka tuo olisi noin silmämääräisesti varmaan helpoin korjata linjan muutoksella. Samalla jos vihellettäisiin nuo estämiset pois, niin ihan varmasti vaikuttaisi muihinkin estämisiin vähentävästi. Olisi aika helppoa, kun lähdettäisiin linjaa korjaamaan noista helpoista jutuista.
   
 11. Itäpuu Jäsen

  Lainaus:
  Ensimmäisenä pitäisi joku saada näkemään, että tässä nykyisessä linjassa on oikeasti jotain vikaa. Nämä 90-luvulla pelaaja- ja tuomariuransa tehneet toimijat eivät näemmä voi ymmärtää, että ajat ja vaatimukset ovat muuttuneet.
   
  Pula-ajan Tretjak tykkää tästä.
 12. Mazaa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Karsinnat
  Kehittämistä on niin paljon, että ei taida edes 2080-luvulla olla valmista, kun tätä Jyri Niemen jalkapyyhkäisystä tullutta 5+20 minuutin rangaistusta katsoo. Tänään tuli tuomareilta Jukurit - Sport pelissä ehkä kaamein tuomarivirhe, mitä olen kymmeneen vuoteen nähnyt jääkiekon parissa.

  Jyri Niemi - 5+20 min. jalkapyyhkäisy


  Kertokaa joku minulle miten ihmeessä tuosta voidaan tuomita sekä 2 minuutin jäähy kyynärpäätaklauksesta, sekä 5+20 minuutin jäähy jalkapyyhkäisystä?

  Jos ja kun iso rangaistus tuli tuosta tilanteesta, niin Liigan johto on Sportille vähintään ison anteeksipyynnön velkaa.
   
  teba ja Orion Star tykkäävät tästä.
 13. Orion Star Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vaasan Sport
  Milloin tuomari joutuu teoistaan vastuuseen? Pelaajat ja valmentajat voidaan helpostikin laittaa vastuun...
  Eikö tämmöistä ole yleensä diktatuurissa maissa?
   
 14. Sämppäri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Joma, MÖRKÖ
  Ihmeen vähän muuten on mediassa esillä tuo tuomarivirhe. En löytänyt kuin yhden artikkelin MTV:n sivuilta. Eikös näistä yleensä kirjoiteta suureen ääneen
   
 15. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Jäähyn antanut tuomari näytti vain kyynärpäätaklauksen käsimerkin. Ainakaan videolla ei muita käsimerkkejä näy. Olisikohan se pyyhkäisy tapahtunut aiemmin jossain toisessa tilanteessa?

  En siis tiedä, kunhan spekuloin.
   
 16. exau Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport
  Hetkeä ennen tota kyynerpäätaklausta Niemi kaataa jukuripelaajan laidan vieressä ja se kyllä voidaan tulkita pyyhkäisyksi. Tuomarit eivät kättä nostaneet joten varmaan linjurit vinkkas asiasta.
   
 17. bunghole Jäsen

  Lainaus:
  En nähnyt tuota aiempaa tilannetta, mutta tuoltahan se vaikuttaisi. Näin siis saadaan tunnekuohussa myrsky vesilasissa, vaikkei mitään isompaa virhettä ole tilanteessa tapahtunut. Joukkueetkaan eivät protestoi, kun tuomarit ovat heille asian selvittäneet.

  Eteenpäin.
   
 18. Miju Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit
  Lainaus:
  Tuo tilanne sen on oltava, taisi kaataa Jukureiden Kalliolan siinä hieman aiemmin ja se oli varmaankin se tilanne, josta jalkapyyhkäisy tuomittiin.
   
 19. BussiKUSKI Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport ennen Tomek Valtosta ja heti sen jälkeen
  Lainaus:
  Se edellinen tilanne: Niemi kampea pohjetta vasten jukuripelaajan nurin ”tuomari on 2-3” metrin päässä eikä näe rikettä?? Ja linjuri 20:n metrin päästä näkee jalkapyyhkäisyn? Aika 49:35 (Telian tallenne)

  Näillä perusteilla voidaan laittaa nuo 10:t ja 20:t varmaan rasistisiksi, ei muuta kuin käsittelyyn kaikki
   
 20. mesag Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Sportin päävalmentaja sanoi Telian haastattelussa, että päätuomari oli kertonut hänelle, että linjatuomari oli nähnyt tuon jalkapyyhkäisyn, ja tuomio tehtiin sen perusteella.
   
 21. BussiKUSKI Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport ennen Tomek Valtosta ja heti sen jälkeen
  Lainaus:
  Tuo kamerakulma ei ole optimi tähän odotellaan näin historia huomioiden niin saadaan taas jokin 9 peliä kieltoa ja vähän vittuilua päälle..

  Samainen linjuri oli vieressä kun Paukku sylki verta ja hiilikuitua 12 peliminuuttia aiemmin mutta ei nähnyt silloin mitään ?????

  Oikea tuomio olisi ollut 2+2 jukureille

  Tää liigan tuomaripuuhastelu aivan perseestä, korjataan virheitä virheillä ja eriävässä mielipiteestä pitää maksaa enemmän kuin pelikiellossa peluuttamisesta.

  Tuo VAR jota liigalive peräänkuulutti alkaa olla kohta tarpeen.
   
 22. Torsti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Joskus täytyy mennä kauemmas, että näkee lähelle. Tähän keuhkoamisen väliin kysyisin lainaamaltani, että menikö se pyyhkäisytuomio mielestäsi muuten väärin kuin että päätuomari ei sitä huomannut? Eli oliko tilanteessa rike ja mitä olisit rikkeestä tuominnut?
   
 23. teba Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport
  Eilinen tuomarityöskentely Mikkelissä oli täysi farssi, toivottavasti edes joku joutuu vastuuseen. Jäähyt 8-67minuuttia, Niemen ulosajo täysin järjenvastainen.
   
 24. BussiKUSKI Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport ennen Tomek Valtosta ja heti sen jälkeen
  Lainaus:
  Mitä tuota kelailin niin normi vääntö, josta joskus tulee 2 min, mutta kuten totesin odotellaan josko löytyy kuvakulma missä tilanne näkyy toiselta puolelta. Nyt saavat tonkia todisteet esiin, mikäli kelaa ei löydy niin homma on selvä: Farssi

  Kuitenkin: Kova tuomio tilanteesta jonka näkee ainostaan kaukaa ja kulmasta jossa edessä oli pari pelaajaa. Onneksi siihen huitaisuun ei tarvinnut puuttua tai keskustella tuomareiden kesken vaikka tilanteesta kyseltiin ja peli vihellettiin paitsion vuoksi siihen tilanteeseen.

  Jäähyt meni koko pelissä hyvin huumoripohjalta, mutta ei tämän pelin kulku muuttanut Sportin plaijari junaa se on mennyt jo tammikuussa ohi
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2019 klo 15.57
 25. Porilaine miäs Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Liigaa pidetään tasaisena keinotekoisesti, tuomarilinjalla,jossa sarjakärki ja jumbo on silmätikkuja.