Lempipikaruokasi?

  • 30 836
  • 161

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Pusteri toi ansiokkaasti esille erään minulle jo kultuurihistoriallisestikin arvokkaan (pika-)ruuan, mustamakkaran, jota - btw- saa myös Laukon torilta, Kauppahallista, jne...
Kesäisin vieraillessani Mansessa asiaan kuuluu, että käyn fiilistelemässä ja verestämässä muistoja Osmonmäen seutuvilla ja Tammelan tai vaihtoehtoisesti Laukon torilla.
Mustamakkara suoraan kojusta on siten minulle paljon muutakin kuin vain pikaruokaa, mutta sellaisenakin ihan siellä kärjessä.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Täytyy painaa hiukan päätä alas häpeästä. Vanhana hämptonilaisena minun olisi toki pitänyt vastata lyhyesti ja ytimekkäästi "hotsi suomella, sinappi ja ketsuppi". Näin sitä vieraantuu tärkeistä asioista, kun on liian kauan muualla.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Täytyy painaa hiukan päätä alas häpeästä. Vanhana hämptonilaisena minun olisi toki pitänyt vastata lyhyesti ja ytimekkäästi "hotsi suomella, sinappi ja ketsuppi". Näin sitä vieraantuu tärkeistä asioista, kun on liian kauan muualla.

Se on muuten hienoa, että meillä on tälläinen terveellinen perinteikäs pikaruokaherkku. Josko hallilla tänään söisi moisen tai sit kotiin tullessa poikkeis yömakkaralla.

Vety ja Atomi on olemassa Hotsin lisäksi, mutta onko muita paikallisia pikaruokaherkkuja ja missä päin?
Tampereen mustahan on lähes hotsin veroinen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vety ja Atomi on olemassa Hotsin lisäksi, mutta onko muita paikallisia pikaruokaherkkuja ja missä päin?
Tampereen mustahan on lähes hotsin veroinen.

Tähän joku varmaan tarjoaisi porilaista, mutta ilmeisesti se on syntynyt Helsingissä, porista kotoisin olevien opiskelijoiden toimesta.

Tuolta voi vähän lukea tutkivaa journalismia porilaisen historiasta:

Pikaruoka Oulu | Porilaisen jalanjäljillä | Kaenkky.com


edit: Lörtsy ja Savonlinna ovat kai melko lailla tunnettu yhdistelmä. Wikipediassa aiheesta:

Lörtsy – Wikipedia
 
Viimeksi muokattu:

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jyväskylässä on taksari. Tosin kyseessä on ihan vain makkaraperunat. Taksimiehet lienevät aikoinaan vierailleet paljon grilleillä, ja siitä tuo nimi juontunee.
 

Fast Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Parikymmentä vuotta Hämeenlinnassa asuneena nostan esiin pari paikallista herkkua.

1. "räpylä kolmella sormella" eli "hotsi kolmella" eli keitinpiirakka kolmella suomimakkaran puolikkaalla mausteina "kaikki" eli yleensä kurkkusalaatti,ketsuppi,sinappi ja sipuli. ostopaikkana yleensä jolly clock, Simon grilli tai Marin grilli. Hotsi – Wikipedia

2. Yömakkaran koko tuotanto, helmenä listalla Sitä sun tätä(en enää muista mitä sisältää mut oli aina suosikki). Hämeenlinnalaiset hoi! onkos "yökki" vielä voimissaan?
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Voisiko tamperelaisen Vaakon Nakin kivimiehen ja kuuman koiran laskea paikallisiksi erikoisuuksiksi?
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Paikallisen kebab-pizzerian Kummisetä on oikein maistuva pikaruoka, tyypillisesti nautin kerran kuussa.

Muualta Suomesta tulee mieleen Lappeenrannan Satama-Sannin vedyt ja atomit. Hemmetin hyviä, maistuisivat useamminkin kuin vain kerran vuodessa.

Näin muuten tykkään kokkailla eri pikaruokia (kebab, hampurilaiset, lihapiirakat, hot dogit) ihan kotonakin. Tänään tein viimeksi mainittuja niin että leivoin sämpylät itse, hyvää tuli ja suht. nopeahan itse tekoprosessi on kun taikinan noustessa voi puuhailla jotain muuta. Suosittelen muillekin jos grillien antimien maku tympii ja raaka-aineiden laatu arveluttaa.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Kebab-salami pizza. Subwayn patongit hyvänä kakkosena.
 
Viimeksi muokattu:

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Paistettu jauheliha leivän, makaronin tai nuudelien kanssa. Kymmenen minuuttia ja aah. Lihan ja lisäkkeen oikeaoppinen suhde on 1:1.

Jos ostolinjalle lähdetään, Subway on paras. Tuplalihalla.
 
Kaipa se ykkösenä on pitsa, mieluiten lihaisa ja jonkun kunnon känkkylän tekemä, eikä mikään hippilevy, missä on paperin paksuinen pohja ja salaattia ja muita jäniksen ruokia päällä. Leipä on keksitty!

Kouvolassa ainakin saa omana pikaruokana grilleiltä "torkkaria" eli tornionmäkeläistä, mutta tuo taitaa olla aika tuttu resepti muuallakin, jota vain myydään eri nimellä sitten kunnasta riippuen. Kyseiseen tuotokseen tulee lihapiirakka ja katajansavumakkaraa, muut lisukkeet sitten oman mielen mukaan.
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Riippuu paljolti olotilasta. Perus-grillin hampurilaista on mukava nautiskella päivänä kuin päivänä, kun taas känkkylän pitsa maistuu erinomaiselta nousuhumalassa. Rapulassa parhaiten ehkä uppoavat makkarapotut.
 

sonnychiba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kebabit ja pizzat on hyviä, mutta viime aikoina suosikiksi on noussut mäkkärin safka. Kai se on paluuta vanhaan, kun kyllästyi näihin turkkilaisten ruokiin.
 

Crick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Sotkamon Jymy, Ducks ja FC Barcelona.
Kebabit ja pizzat on hyviä, mutta viime aikoina suosikiksi on noussut mäkkärin safka. Kai se on paluuta vanhaan, kun kyllästyi näihin turkkilaisten ruokiin.
Tähän sama. Tullut käytyä viime viikkoina vähän liikaakin mäkissä. Osittain se johtuu yhdestä kaverista, joka on meillä aina kesätöissä tai jouluisin, kun on opiskeluista pidemmät vapaat. Hänen kanssaan tulee sitten töitten jälkeen monesti käveltyä mäkkiin, joka on ihan muutaman sadan metrin päässä työpaikasta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pieksämäellä oli Pekan Piirakka joskus 80-luvulla. Leipomo keskellä lähiötä, koulun ja kaupan naapurissa. Eikä siellä tehty muuta kuin lihapiirakoita. Ja millaisia piirakoita! Pinta rapsakka, mutta ei koppurainan, vaan juuri sopiva koostumukseltaan. Taikina oli sisältä sopivan pehmyttä, mutta sitkoista, ei siis aivan pullaa. Jauheliha-riisi -seos oli maukasta, ja kumpikin ainesosa maistui taikinan lävitse. Lihapiirakka kahdella nakilla ja ketsupilla oli se maaginen lapsuuden juttu, johon ei ole enää paluuta, koska Pekkaa ei enää ole, eikä perintöä ainakaan Pieksämäellä ole kukaan jatkanut. Tosin upposi nuo uunituoreena ihan sellaisenaankin. Tämä on yksi asia, jonka haluaisin lapsuudestani käydä kokemassa uudelleen.

Eiku ui jumantsu! Google löysi yhden osuman juuri niille kulmille, jossa leipomo oli. Olisikohan tuo vielä oikeasti olemassa vai kummitteleeko joku vanha tieto netissä. Soittaisiko sitä vain ei? Jatkuu seuraavassa numerossa.

Edit: Vaan löytyi kuitenkin tieto lopettamisesta. Näin se elämä etenee.
 
Viimeksi muokattu:

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oma mielipikaruoka oli entisen asunpaikan grillikiskan oma nimikkohampurilainen. En ole yhtä maukasta saanut missään, hyvin tavanomaisista raaka-aineista se oli kasattu. Omistajanvaihdoksen jälkeen taso ei ole säilynyt.

Työkaveri oli käväissyt Kanadassa ja tutustunut siellä poutineen (engl. Wikipedia) Hän kuvaili ruokalaijia "ranskalaisiksi, joiden päällä on ruskeaa kastiketta."
Onko täällä kenellä omakohtaista kokemusta?
 

KuumaaKamaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Tähän ei ole kuin yksi oikea vastaus. Se on paikallisen kebab pikaruokalan valmistama kebab ranskalaisilla annos, joka on kooltaan järjettömän suuri ja hintaa vain 5,50euroa. Suosittelen jokaiselle maistamaan kyseisen lafkan kebabia.

Myös Burger Kingin hampurilaiset menevät ainakin näin uutuuden huumassa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Oululaisen Järvi-Grillin Opelix juustolla lienee ykkösvalintani. Tuossa lähellä on myös Hadya-niminen kebab-kioski, jonka kebab-salaatti on äärimmäisen ruokaisa kokonaisuus, eikä muissakaan kebabeissa ole vikaa. Kemiläisessä Aladdin-kebabissa on loistava vaihtoehto Ali Baba muusilla, jota kannattaa kokeilla iänikuisten lohkoperunoiden tai ranskalaisten sijaan. Kebab ja pottumuusi sopivat erinomaisesti yhteen.
 

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Jossain toisessakin ketjussa olen tainnut hehkuttaa shaurmaa. Ja nimenomaan Itä-Euroopasta löytyvää kaukaasialaista versiota tästä kebabin serkusta, joka myös shawarma-nimellä tunnetaan. Aivan julmetun hyvää ja pesee juuri mainitsemani kebabin mennen ja tullen. Liha maistuu lihalta, eikä joltain jauhorasvalihaseokselta. On siis burriton kaltainen herkku, johon ensikertaa tutustuin Pietarissa ja myöhemmin rakastuin Moskovassa.

Jos löytyisi bisneshenkisyyttä ja tietotaitoa, niin laittaisin pystyyn pienen Venäjältä ideologiansa ammentavan pikaruokakioskin, jossa tarjottaisiin juurikin shaurmaa, mutta myös keittoja ja eri täytteillä uuniperunoita sekä niin suolaisia kuin makeitakin lettuja. Uskoisin löytävän paikkansa etenkin nopeaa aamupalaa etsivien ja krapulakansan keskuudessa, venäläistä vähemmistöä unohtamatta.

Suomen herkullisin pikaruoka löytyy yllättäen Mäkkäristä eli Fresh McMuffin aamupalahampurilainen. Lähes ainoa hampurilainen, jota olen kuukausiin syönyt.

Elämäni paras pikaruokanautinto tapahtui kuitenkin viitisentoista vuotta sitten Suomen Birdlifen järjestämällä linturetkellä Norjassa. Kyseessä joku pieni kalastajakylä Pohjois-Norjassa, jonka nimen taisin jo paikanpäällä unohtaa. Safkat kuului muistaakseni matkan hintaan, mutta faijan kanssa kyllästyttiin hotellin askeettisiin annoksiin ja päädyttiin johonkin pienehköön purilaistaivaaseen. Syömäni hampurilaisen hinta nykyeuroissa taitaisi huidella 30e:n tienoilla, mutta oli se sen arvoistakin. Halkaisijaltaan kyseinen herkku oli noin 15cm, itse leivotun muhkean sämpylän välistä löytyi herkulliseksi liekitetty ja uskomattoman murea naudan sisäfilepihvi, pihvin päällä runsaasti sulanutta, tuntemattomaksi jäänyttä, mutta äärettömän maukasta juustoa kera isojen tomaattien ja rucolan ja kruununa kaikelle tälle talon oman, salaisen reseptin mukaan valmistettua piparjuurimajoneesia. Jotain muutakin saattoi mukana olla, mutta tällaiseksi sen näin vuosien jälkeen muistelisin. Olin aivan ällikällä lyöty tajutessani, että hampurilainen voi tarjota sellaisen tajunnanräjäyttävän makuelämyksen! Seuraavana päivänä sama herkku uudelleen syötynä vain vahvisti kokemuksen.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Nykyään uppoaa kala. Pikaruokaloissa en ole asioinut kuukauteen tai pariin, mutta jos asioisin, niin jokin kalasysteemi olisi nyt kova juttu. Tosin grillien tarjoama on kalavaihtoehtojen suhteen yleensä huono. Saa olla jo tyytyväinen, jos grillin valikoimassa on kalahampurilainen paneroidulla turskanpalalla tai jonkinlainen fish & chips -lautanen.

Jumaliste, olisipa grillikiskalla valmiita siika-, nieriä- tai kuhafileitä! Nuo vain nopsasti käytettäisiin pannulla, nokare voita selässä. Pikaruokaa olisi, ei tuon valmistuminen kestä kuin hetken. Kun file on pannulla, niin päälle aivan hitusen verran merisuolaa, tuoretta timjamia erityisesti nieriään, ja valmista tulee oitis.

Tai silakkapihvejä, kera tuoreen sipulin! Mikäpä paremmin sopisi suomalaisen grillikioskin ruokalistalle kuin pahviaskillinen herkullisia silakkapihvejä! Kylkeen jotakin tartar-kastikkeen tapaista ynnä reilusti sipulia.

Joskus 25 vuotta sitten olisiko ollut Vammalassa (nyk. Sastamala) grillikioski, josta sai muutamia epästandardeja herkkuja. Katkarapuhampurilainen oli aika mukava piristys, varsinkin kun rapuja oli paahdetun sämpylän välissä ihan reilusti. Tuollaisen voisin tilata jos vielä kohtaisin. Ovatko palstaveljet törmänneet tällaiseen herkkuun viime aikoina?
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Musta nyt on tiätty hyvää, mutta jos ny jotai muutaki.

Aurarullakebab, ja ne jotka Tampereella asuu, ja mielellään ei mettän puolella, tietää minkä paikan aurarulla sen olla pitää.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jossain toisessakin ketjussa olen tainnut hehkuttaa shaurmaa. Ja nimenomaan Itä-Euroopasta löytyvää kaukaasialaista versiota tästä kebabin serkusta, joka myös shawarma-nimellä tunnetaan. Aivan julmetun hyvää ja pesee juuri mainitsemani kebabin mennen ja tullen. Liha maistuu lihalta, eikä joltain jauhorasvalihaseokselta. On siis burriton kaltainen herkku, johon ensikertaa tutustuin Pietarissa ja myöhemmin rakastuin Moskovassa.
Olen itsekin kerran syönyt Shawarman Pietarissa vodkapäissäni, mutta tästä en muista juurikaan mitään. Suomessa taasen Helsingissä Hakaniemessä Metro Kebabin tiloissa on auennut Libanonilainen pikaruokapaikka, josta saa Shawarma-nimellä tätä herkkua. Hintalaatu-suhde on kohdallaan kun annokset maksavat 7 - 9 euroa ja lounasaikaan saa 8.x eurolla limun kanssa. Paikka sijaitsee siis Hämeentiellä Sörnäisistä tultaessa hieman ennen Hakaniemeä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös